eddig 74 hozzászólás érkezett
1986 – Katasztrófák és Top Gun
Kirschner Dávid    2011.12.14

1986-ot egy negatĂ­v szimbĂłlummá vált katasztrĂłfa, a Csernobil-i atomreaktor robbanása árnyĂ©kolta be. Az Ă©jjel fĂ©l kettőkor bekövetkezett katasztrĂłfában a hivatalos álláspont alapján közvetlenĂĽl 56 ember halt meg, viszont a lĂ©gtĂ©rben szĂ©tszĂłrĂłdott radioaktĂ­v anyag közvetett mĂłdon több tĂ­zezer embert fertőzött meg halálosan, Ă©s tömegek Ă©letĂ©t tette tönkre a szĂĽletĂ©si rendellenessĂ©gek, Ă©s egyĂ©b betegsĂ©gek kialakulása miatt.


Egy másik szomorĂş emlĂ©kű esemĂ©ny törtĂ©nt ebben az Ă©vben: a NASA Challanger nevű űrhajĂłja 73 másodperccel az indulás után szĂ©thullott, Ă©s megölte a teljes legĂ©nysĂ©get. Az amerikai emberes űrrepĂĽlĂ©s csak kĂ©t Ă©vvel kĂ©sőbb folytatĂłdott. 1986-ban Ausztrália, Ă©s Ăšj-ZĂ©land is elszakadt a Brit parlamenttől valĂł fĂĽggĂ©sből. Ebben az Ă©vben törtĂ©nt, hogy a csak ritkán felbukkanĂł Halley ĂĽstökös elhaladt a Föld mellett, nem csekĂ©ly riadalmat keltve. 1986-ban MexikĂł rendezte meg a LabdarĂşgĂł világbajnokságot, május vĂ©gĂ©től jĂşnius vĂ©gĂ©ig. A cĂ­mvĂ©dő olaszoktĂłl az argentinok vettĂ©k át a világbajnoki cĂ­met, az Ă©v legjobb játĂ©kosának Diego Maradonát választották. Eközben hazánkban lassan, de biztosan kezdett beszivárogni a Nyugat: március 24-Ă©n átadták a Hungaroring versenypályát, novemberben pedig aláírták a McDonald´s gyorsĂ©ttermi hálĂłzat magyarországi kialakĂ­tásárĂłl szĂłlĂł szerződĂ©st. JĂşnius 24-Ă©n pedig megkezdte sugárzását Magyarország első kereskedelmi rádiĂłja, a Danubius RádiĂł.

Az Amnesty International „Összefogás a remĂ©nyĂ©rt” (A Conspiracy of Hope) cĂ­mű turnĂ©ja keretĂ©ben többek közt a U2, Sting, Santana, Jackson Browne, Lou Reed, Peter Gabriel, a Neville Brothers, Ă©s Bryan Adams koncerteztek egĂ©sz Amerikában egy hĂłnapon át. A U2 a nagy sikerű 'Help” cĂ­mű dalával lĂ©pett fel. Tina Turner is kapot egy saját csillagot a Walk of Fame-en, augusztus 8-án pedig leadták a Knight Rider utolsĂł, kilencvenedik epizĂłdját az USA-ban. Szeptemberben egy, a Metallica zenekart szállĂ­tĂł busz karambolozott SvĂ©dországban, amely balesetben elveszĂ­tettĂ©k a világ akkor legismertebb basszusgitárosát, Cliff Burtont. KĂ©t Ă©v kihagyás után visszatĂ©rt Alice Cooper (akiről kĂ©sőbb Marilyn Manson kölcsönözte a kĂĽlsejĂ©t) egy nagyszabásĂş turnĂ©val, a 'RĂ©málom visszatĂ©r' cĂ­mmel. A Queen is járt ekkor kĂĽlföldön, ráadásul hazánkban: jĂşlius 27-Ă©n hatalmas ováciĂłval fogadták az egyĂĽttest. A magyar rajongĂłk teljesen meglepődtek, amikor Freddie Mercury kizárĂłlag a hazai rajongĂłknak magyarul kezdte Ă©nekelni a 'Tavaszi szĂ©l vizet áraszt' cĂ­mű nĂłtát.


Az Ă©v egyik legnagyobb slágere az eladások alapján a 'Rock me Amadeus' cĂ­mű dal volt, Falco előadásában, Ă©s Madonna felnövekvő generáciĂłt megcĂ©lzĂł száma, a 'Papa don't preach', de ugyanilyen örökzöld sláger a 'The Final Countdown' a Europe-tĂłl. A Queen 'A kind of magic' cĂ­mű dala, melynek klipjĂ©ben rajzolt figurák is megjelennek, Whitney Houston 'How Will I Know' cĂ­mű száma, James Brown Rocky IV-ben is megjelent dala, a 'Living in America' is mind-mind nagy slágerek voltak 1986-ban.

A korszak nĂ©pszerű egyĂĽttese volt a hölgyekből állĂł Bananarama, akiknek ebben az Ă©vben a 'Venus' cĂ­mű daluk volt sikeres, a bizarr Cyndi Lauper pedig elĂ©nekelte az azĂłta többször feldolgozott 'True colors'-t . A rock rajongĂłk a hatalmas sörĂ©nyű Bon Jovi 'Livin 'On A Prayer' cĂ­mű számát imádták, a hip-hop rajongĂłknak a Salt-N-Pepa Ă©nekelte el a 'Push it' cĂ­mű dalt – a klipp egyĂ©bkĂ©nt jĂłl mutatja a hip-hop Ă©s a rapzene, valamint a divat Ă©les változását. Itthon ekkoriban az Omega jött ki a 'Fekete pillangĂł' cĂ­mű albummal, a cĂ­madĂł dalhoz videoklipet is kĂ©szĂ­tettek.


Az 1986-os esztendő megannyi film klasszikust termelt, ilyen volt az azĂ©vi kasszasiker Top Gun, amely a frissen befutott Tom Cruise főszereplĂ©sĂ©vel kĂ©szĂĽlt el, Ă©s be emelte őt a Hollywood-i macsĂłk klubjába. A film betĂ©tdala hasonlĂłan sikeres volt a Berlin előadásában, Ă©s a 'Take my breath away' minden idők legnĂ©pszerűbb romantikus dalainak egyikĂ©vĂ© vált. Sikerben Ă©s bevĂ©telben sem sokkal maradt el a Krokodil Dundee cĂ­mű vĂ­gjátĂ©k. Főhőse Mick Dundee egy jĂł kedĂ©lyű, de faragatlan krokodilvadász, aki az egĂ©sz Ă©letĂ©t az ausztráliai őserdőkben töltötte, viszont valami miatt New York nagyvárosába csöppen, Ă©s ebből vannak a bonyodalmak.

SzintĂ©n ebben az Ă©vben jelent meg Oliver Stone nagy hatásĂş, a vietnami háborĂşval szembeni kritikákat megfogalmazĂł filmalkotása, a Szakasz. A legjobb filmnek járĂł Oscart elnyert film páratlan mĂłdon mutatja be, hogyan váltak, Ă©s válnak a jĂł szándĂ©kĂş, hazájukat szolgálni akarĂł fiatalemberek a háborĂş során kegyetlen szörnyetegekkĂ©. 1986-ban szĂĽletett meg James Cameron rendezĂ©sĂ©ben az azĂłta szubkultĂşrát teremtő Alien-tetralĂłgia második rĂ©sze, A bolygĂł neve: Halál. Bár 1985-ben kĂ©szĂĽlt, ebben az Ă©vben kerĂĽlt a publikum elĂ©, Ă©s nyert Oscar dĂ­jat Akira Kurosawa nagyszabásĂş filmje, a Ran, ami a Lear király törtĂ©netĂ©nek japán feldolgozása. A Stallone főszereplĂ©sĂ©vel kĂ©szĂĽlt Cobra szintĂ©n a korán tĂşlmutatĂł film lett, egyike volt az első filmeknek, melyek szĂ©lsősĂ©gesen öntörvĂ©nyű zsarut tettek meg főhősĂĽkkĂ©.


1986-ban kĂ©szĂĽlt el a HegylakĂł sorozat első darabja, ami Christopher Lambert karrierjĂ©nek egyik legismertebb filmszerepĂ©t hozta a szĂ­nĂ©sz számára. A filmben halhatatlanok kĂĽzdenek egymás ellen, a film egyik ismert, Ă©s idĂ©zett mondata ezĂ©rt a „Csak egy maradhat!”. A mozifilm sikerĂ©t növelte, hogy betĂ©tdalát a Queen Ă©nekelte.

Rovat a 80-as évekről. A politikától a kultúráig mindenre kitérünk, emellett pedig az öltözködés, a zene és a filmek világa is előtérbe kerül.
Amikor mindenki kĂ©t számmal nagyobb felső ruhát, de szűk nadrágot hordott, amikor a fĂ©rfiak nagy rĂ©szĂ©nek is nőies frizurája volt, amikor egy mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dĂşlt a huszadik század legnagyobb kulturális forradalma.
A rendszerváltás előtti utolsĂł Ă©vtizedben járunk Magyarországon, már nem diktatĂşra, mĂ©g nem demokrácia. De ennek ellenĂ©re, vagy Ă©ppen ezĂ©rt, számos emlĂ©kezetes film kĂ©szĂĽlt ebben az időszakban.
SzerkesztősĂ©gĂĽnk Ăşgy döntött, hogy egy egĂ©sz rovatot szentel a 20. század egyik legemlĂ©kezetesebb Ă©vtizedĂ©nek, a legendás nyolcvanas Ă©veknek.
Sikerekben gazdag új évet kívánok! Remélem mindannyiótok számára olyan jól indult a 2013, mint nekünk!
HÁ,
8 éve
- 93 hozzászólás
Obama kicsivel ugyan, de győzött. Nagyon sajnálom, rettentően nehéz négy év vár Amerikára.
HÁ,
8 éve
- 10 hozzászólás
avatar
intel
-
2011.06.27. 16:06
1980 – A kultú...
14
érdekesek a régi filmek trailerjei :D
avatar
Oliv3r
-
2011.06.26. 20:08
1980 – A kultú...
13
1980-ban jelent meg a new hope? úúú de rég volt már :)
avatar
Athos
-
2011.06.26. 16:21
A 80-as évek világa
12
sok minden történt az biztos ;)
avatar
Fire
-
2011.06.26. 08:54
1980 – A kultú...
11
Érdekes összeállítás, valóban mozgalmas évtized volt a 80'évek.
avatar
gery
-
2011.06.25. 12:24
TOP 10 magyar film a...
10
nyáron én is lehet megnézek párat
avatar
Huszti
-
2011.06.24. 23:43
TOP 10 magyar film a...
9
Nyáron úgyis meg akartam nézni pár magyar filmet, köszi a listát :D
avatar
Chello
-
2011.06.18. 06:18
TOP 10 magyar film a...
8
Sziasztok!

Nagyon örülök ennek a "rovatnak", remélem sok cikk lesz még a 80-as évekről. Igaz ez nem "trendi" téma de nagyon sok dolog történt akkor, és a mai 30-40.es korosztálynak az életét eléggé meghatározta. ahogy az enyémet is-!
Chello
avatar
lbzs90
-
2011.06.15. 22:44
TOP 10 magyar film a...
7
Jó összesítés. A pogány Madonna kétségkívül üde film, de össze sem hasonlítható egy Eldorádóval vagy egy Szamárköhögéssel, amik igazán elgondolkodtató filmek.
avatar
klaco
-
2011.06.13. 22:58
TOP 10 magyar film a...
6
az összes ötvös csöpi-kardos doktor film zseniális, sztem a hazai filmgyártás legjobbjai!
avatar
sweetie
-
2011.06.13. 16:50
Az 1980-as évek - Eg...
5
én is örülök, sajnos még akkor nem éltem pedig szerettem volna
avatar
Kitti
-
2011.06.13. 14:50
TOP 10 magyar film a...
4
én ezek közül csak a macskafogót láttam :S de az tetszett :))
avatar
Xnorbi
-
2011.06.13. 13:20
TOP 10 magyar film a...
3
Pogány Madonna mekkora film volt, vagy 10x láttam.
avatar
xetron
-
2011.06.13. 06:23
TOP 10 magyar film a...
2
Jó cikk! A Macskafogó és a Ripacsok a kedvenceim ;)
avatar
Monika90
-
2011.06.13. 04:12
Az 1980-as évek - Eg...
1
Nagyon jó ötlet, olvasni fogom ezt a rovatot is! :)
IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!