Mi minden történt 1980-ban?
1980 – A kultúra évtizedének kezdete
5 hozzászólás
Kirschner Dávid    2011.06.26

Amikor mindenki két számmal nagyobb felső ruhát, de szűk nadrágot hordott, amikor a férfiak nagy részének is nőies frizurája volt, amikor a közhasználatban levő néhány mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dúlt a huszadik század legnagyobb kulturális forradalma. Akkoriban nyerte el sok nemzet a politikai szabadságát, és akkoriban indultak el a mai világunkat meghatározó folyamatok. Most induló cikksorozatunk a nyolcvanas évek fő eseményeivel foglalkozik, és elsősorban a kulturális mérföldkövekkel.


A nyolcvanas évek, mint korszak, mára fogalommá vált. Minden bizonnyal ez összefügg az akkoriban született, évtizedek óta nagy hatású zenei-, és filmes alkotásokkal, és az évtized jellegzetes divatjával, stílusjegyeivel, amik az elmúlt években elkezdtek visszaszivárogni a mindennapokba, miközben az uniszex divatot megteremtő Calvin Klein, és a klasszikus Ralph Lauren egyre feljebb törtek a divat élbolyában. A korszak meghatározó divatkellékei a Ray Ban által gyártott pilóta napszemüveg, a farmerkabát, a bőrruházat, a pasztell színek, a pilóta dzseki, a boka-, és lábmelegítő. Az évtized egyébként a „legszaporább” tíz év a történelemben – sosem születtek ennyien a világon, mint a nyolcvanas években. 1980-ban még javában dúlt a hidegháború, ebben az évben alakult ki a szovjet-afgán konfliktus is, amikor az amerikaiak még az oroszokkal szembeni politikájuk miatt, az afgánokat támogatták, ma már igen más a helyzet... Zimbabwe ebben az évben vált függetlenné az Egyesült Királyságtól, és ebben az éveben vált amerikai elnökké a korábban színészként ismert Ronald Reagan, és szintén 1980-ban halt meg a hírhedt jugoszláv diktátor, Tito.

Ebben az évben, december 8-án vesztettet életét egy merényletben a talán leghíresebb Beatle, John Lennon, amikor egyik rajongója, Mark David Chapman hátulról lelőtte – megdöbbentő, hogy a gyilkosság előtt nem sokkal adott neki autogramot Lennon. Dacára a tragédiáknak, ez az év egy erős kulturális robbanást hozott. A hetvenes évekkel szembehelyezkedve, az anti-diszkó mozgalom szellemében a billentyűs hangszerek, a dobgépek és a szintetizátorok használata jellemzi. Az évtized meghatározó stílusa a hard rock, a heavy metal, és a glam metal voltak, miközben az éppen megalakuló (1981) MTV nagyban hozzájárult a zeneipar fellendüléséhez. A korai nyolcvanas években alakult ki a house zenei stílus Chicagoban, elsősorban afro-, és latin amerikai, valamint meleg közösségekben volt népszerű.


Szintén az évtized elején alakult ki, a mai, szélsőségesen viselkedő punk-, és rockbandák stílusgyökerét jelentő crossover thrash, aminek a lényegét a bandák kegyetlen, és visszataszító nevében lehet tetten érni. Ebben az évben halt meg az AC/DC énekese, Bon Scott, mert belefulladt a saját hányadékába, mégis, a júliusban megjelent 'Back in Black' című albumuk minden idők legtöbb példányban értékesített zenekari albuma lett. Ez év áprilisában fejezték be a Grease Brodway-i musicalt, ami a 3388 előadásával minden idők leghosszabb ideig játszott előadása. Decemberben feloszlik a híres Led Zeppelin a dobos, John Bonham halála miatt. 1980 legnagyobb slágerei többek közt Michael Jackson 'Rock with you' című dala, a Pink Floyd 'Another Brick in the Wall' című dala, Diana Ross 'Upside down' című produkciója, vagy a 'Funky town'  a Lipps Inc előadásában. Blondie adta elő az év egyik legsikeresebb dalát, a 'Call me'-t. A korszak meghatározó rock bandái a Judas Priest, a Black Sabbath, vagy az Iron Maiden. A heavy metal énekesek egyébként a hosszú frizurájukkal befolyásolták a férfiak hajviseletének divatját is.

Itthon ezalatt januárban a Magyar Televízión elindult a Pulzus című zenei műsor, ahol beszélgetéseket is folytattak a műsorban szereplő zenészekkel. A műsorvezetők Vágó István, és Sztevanovity Dusán voltak. Párhuzamosan Zenebutik címmel indult zenei műsör, Juhász Előd vezetésével. Ebben keveredtek a komoly- és könnyűzenei alkotások, és a műsor 2002. januárjáig összesen 266 adást élt meg.


1980-ban készült el a modern kor legnagyobb hatású filmes sorozatának második darabja, 'A Birodalom visszavág' . A három évvel korábban megjelent 'Új remény' örökre megváltoztatta a filmvilágot, és szubkultúrát teremtett. A Birodalom visszavág eleinte vegyes fogadtatásban részesült, mára a Star Wars saga legnépszerűbb epizódja, és az 538 millió dolláros bevétellel minden idők tizenkettedik legtöbbet hozó filmjévé vált. Mellesleg az egyik legismertebb filmes idézet is ebben a filmben hangzik el, Darth Vader szájából: „Én vagyok az apád.” Az év sikeres filmjei az abszurd humorral operáló 'Airplane!', a Kék lagúna, vagy éppen a Blues Brothers. Robert De Niro ebben az évben nyerte el a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar díjat Scorsese, a 'Dühöngő bika' című filmben nyújtott alakításáért.

A nyolcvanas években alakult ki a fantasy, a horror műfajt pedig megújította, ennek gyümölcse az azóta kultfilmmé vált 'Péntek 13.'. A posztapokaliptikus filmek őse, a Mad Max is ekkor került a mozikba, a Christopher Reeve főszereplésével készült klasszikus Superman-sorozat második epizódjával együtt, csakúgy, mint Brian De Palma 'Gyilkossághoz öltözve' című filmje. A film, a zene, és rajtuk keresztül a divat fő népszerűsítő eszköze a nyolcvanas évek elején elindult kábeltelevíziós szolgáltatás lett.

Kristen Stewart megjelenését igen erős kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
avatar
Angelina
-
2012.03.01. 00:54
70
kroll: Flashdance tényleg jó film volt, nagyon sokat láttam már! :)
avatar
kroll
-
2012.03.01. 00:08
69
A zenebutik 81-ben indult, nem 80-ban, viszont kimaradt az egymilió fontos hangjegy, ami meghatározó könnyűzenei magazin volt ekkoriban.
avatar
intel
-
2011.06.27. 16:06
14
érdekesek a régi filmek trailerjei :D
avatar
Oliv3r
-
2011.06.26. 20:08
13
1980-ban jelent meg a new hope? úúú de rég volt már :)
avatar
Fire
-
2011.06.26. 08:54
11
Érdekes összeállítás, valóban mozgalmas évtized volt a 80\'évek.
Ralph Lauren pólók többféle színben
Ralph Lauren pólót szeretnél vásárolni, de itthon egyáltalán nem találsz? Gyakori probléma, de az internetes vásárlás lehetősége ezt is megoldja.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1987-ben Jasszer Arafat vezetésével megindult az első palesztin intifáda, a Föld elérte az ötmilliárdos népességet, a mozikat pedig meghódította Gordon Gekko.