Mi történt 1983-ban?
1983 – Létrejött az Internet
6 hozzászólás
Kirschner Dávid    2011.07.29

A libanoni polgárháború ideje alatt a nyugati erők is veszteségeket szenvedtek. Az Iszlám Dzsihád által elkövetett merényletben 299 amerikai és francia katona veszítette életét. Eközben Argentínában a katonai diktatúrát a demokrácia váltja fel. Amerika vezetésével végbement a grenadai hadművelet, aminek során az átmeneti forradalmi kormányt megbuktatták, mégis vitatott Amerika szerepe, és szándékainak tisztasága.

A nyolcvanas évek eleji pusztító időjárási viszontagságokat az 1982-83-ban dúló El Nińo okozta, emellett több földrengést is eredményezett a dél-amerikai térségben. Szeptember elsején az oroszok lelőttek egy Korean Air Lines Flight 007-est, így a rajta utazó 269 személy mind életét vesztette, köztük az Egyesült Államok Kongresszusának egy tagja is. Az eset indítékai máig nem világosak, de fokozták a szovjet- ellenességet. Többen az USA elleni provokációnak titulálják, de tény, hogy a szovjetek eleinte tagadták a történteket. Hazánkban eközben kibocsájtották az 1000 forintos bakjegyet március 25- én. Nemzetközi botrányt kavart, hogy november 5–én, a Szépművészeti Múzeumból hét nagy értékű festményt elraboltak, többek közt Raffaello „Eszterházi Madonna” című alkotását.


1983- ban az autóiparban is változás állt be: a Ford tervező csapata elkezdte forradalmasítani a meglévő autómodelleket egy új filozófia, az úgynevezett "Aero" jegyében, hogy a kerekded formák által az autók légellenállása csökkenjen, az aerodinamikai mutatóik pedig javuljanak. A Thunderbird egyike volt az első autóknak, amelyek megkapták a módosításokat, és azonnali siker lett belőle. A számítástechnikai piacon az Apple II-t felváltotta a III-as, ami nem bizonyult sikeres ötletnek. Viszont ugyanebben az évben kiadták a Steve Jobs lányáról elnevezett Lisa-t, ami már grafikus felhasználói felülettel rendelkezett. A számítástechnika mai arculata is 1983-ban alapozódott meg, amikor az ARPANET hivatalosan átállt az Internet Protocol használatára, így létrejött az Internet. A szórakoztató ipar elkezdett fordulatot venni azzal, hogy a Gallup januártól elkezdte fokozatosan lecserélni az eladási naplókat elektronikus terminálokra: ezeken gyűjtötték az információkat az eladásokról.

Az Egyesült Államokba érkező Puerto Rico-i formációt, a Menudo-t több ezer sikoltozó lány fogadja, akik hat telt házas koncertet adtak New Yorkban. Jackson Thriller című albuma jóval a kiadása után is, még mindig a listákon szerepel. Májusban, az NBC csatorna Motown 25 Special című adásában Michael Jackson a Billie Jean előadása közben bemutatja az azóta kultikussá vált moonwalkot. Július 27-én a Warner Bros. Kiadó bocsájtja ki Madonna első albumát, a 'Madonna'-t.


A Csillagok háborújában Leiát alakító Carrie Fisher hozzáment az énekes-dalszerző Paul Simon-hoz. Szeptemberben az MTV egyik műsorában a Kiss tagok először mutatkoztak smink nélkül. Az év nagy slágere a Billie Jean mellett, a direkt nőies külsejű, homoszexuális Boy George vezette formáció, a Culture Club 'Carma chameleon' című dala volt. Az 1983-ban megjelent Flashdance című zenés film betétdalát Irene Cara énekelte, 'What a feeling' címmel, de toplistás volt '83-ban David Bowie 'Let's dance' című száma, vagy a máig klasszikus sláger, az 'Every breath you take' a The Police előadásában. Rod Stewart 'Baby Jane' című száma, a 'Gimme all your lovin' az emblematikus ZZ Top előadásában, a 'Moonlight Shadow'  Mike Oldfield-től, mind-mind slágerek voltak. Az univerzális Herbie Hancock teljesen elektronikus dallal jött ki, 'Rockit' címmel. 1983-ban indult útjára a modern rock egyik kiemelkedő képviselője, a Red Hot Chilli Peppers. Magyarországon bemutatták az István, a király című rockoperát, Szörényi Levente zenéjével. A rockopera célja a magyar nemzeti öntudat megerősítése volt, hatásai között említhetjük a hazai pogány gyökerek iránti érdeklődés megnövekedését, és egyéb vallási hatásokat.

1983-ban megjelent a Csillagok háborúja sorozat hatodik epizódja, A Jedi visszatér címmel. A Star Wars őrület ekkor már évek óta dúlt, nem volt kérdés az anyagi siker (475 millió dollár), de a kritikusok szerint az eredeti trilógia leggyengébb darabja. Ez volt az első film, amelyben THX technológiát alkalmaztak, és egészen 1998-ig nem jelent meg újabb Star Wars mozi.


Ebben az évben jelent meg Brian De Palma rendezésében az Oliver Stone forgatókönyvéből készült 'A sebhelyes arcú' című ma már klasszikus maffiózó-film, amiben Al Pacino emlékezetesen alakítja Tony Montana-t. Bár a kubai drogbáró felemelkedését és bukását bemutató filmet vegyesen fogadták, a tanulság és az egyedi hangulatvilág kultuszfilmmé tette De Palma alkotását.

Más, kulturális szempontból érdekes alkotások is megjelentek ebben az évben, mint például a képregény adaptáció, Superman harmadik része, Christopher Reeve-el, vagy a 'Szombat esti láz' folytatása, az 'Életben maradni', amiben ugyancsak John Travolta játszotta a főszerepet.

9,764,400 Huf / 31,600 Eur
2,552,340 Huf / 8,260 Eur
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
Kristen Stewart megjelenését igen erős kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglaló írás jelenik meg az idén április 9-én 21. életévét betöltő Kristen Stewartról. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongói közösségekkel együttműködve születésnapi ajándékcsomagot küld Kristennek!
Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzászólhass a cikkhez, előbb be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, az alábbi adatok megadásával megteheted, a hozzászólásod pedig egyből megjelenik az oldalon.

Kép beillesztése: http://domain.hu/kepneve.jpg - egy hozzászólásban több kép is elhelyezhető!

Mennyi 6 és 4 összege?
Ez védelmi célokat szolgál, szimplán írd be a fenti összeadás összegét!
avatar
kroll
-
2012.03.01. 00:01
68
Az életben maradni mellett az év másik kultikus filmje pedig a Flashdance
avatar
kroll
-
2012.02.29. 23:59
67
Érdemes lett volna azt is megemlíteni, hogy 1983 március 23-án jelentette be Ronald Reagan a stratégiai védelmi kezdeményezést (SDI) közismertebb nevén a csillagháborús programot.
avatar
Fire
-
2011.07.31. 15:53
30
,,aerodinamikai mutatóik pedig javultak\" -ez már nem egy bumszli autó. jól kialakították.
avatar
petra19
-
2011.07.31. 15:05
29
Madonna fiatalon :)
avatar
Fire
-
2011.07.30. 11:49
28
Az iszlámszélsőségesek nem bírnak magukkal öngyilkos merénylővel robbantanak, elképesztő több száz katona: ,,299 amerikai és francia katona veszítette életét.\"

Most meg Norvégiában megjelenik ez az ámokfutó: Anders Behring Breivik és 72 civilt meggyilkol.
avatar
tSas
-
2011.07.29. 13:18
27
1983 - Létrejött az internet... és előtte mit csináltak az emberek? :D:D
Halszálkamintás Thomas Pink ing
Van két olyan márka, mely szerintem a legjobb minőségben, a leginnovatívabb módon készít elegáns ingeket. Az egyik a Robert Graham, a másik pedig a Thomas Pink.

Legfrissebb hozzászólások
26
Vapiano – Egy falat...
villo, 2017.06.18. 20:48
7
A pápai pilóták egyedi...
Robcsi001, 2017.05.12. 19:39
1
Mi történt Taylor Lautner...
DaveLee, 2017.01.10. 23:10
9
Kalifornia megelőzte...
szzol, 2016.12.22. 23:37
2
George R. R. Martin beszólt...
Corall, 2016.11.07. 23:51
29
Tini vagyok, hogyan...
barbarakovacs, 2016.10.06. 09:29
Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Javában dúlt a salvadori polgárháború, a továbbra is forrongó Közel-Keleten az izraeli légierő meglepetés csapást mért az iraki atomerőműre, megalakult a Music Television és az első Indiana Jones-film is mozikba került.