Mi történt 1983-ban?
1983 – Létrejött az Internet
6 hozzászólás
Kirschner Dávid    2011.07.29

A libanoni polgárháború ideje alatt a nyugati erők is veszteségeket szenvedtek. Az Iszlám Dzsihád által elkövetett merényletben 299 amerikai és francia katona veszítette életét. Eközben Argentínában a katonai diktatúrát a demokrácia váltja fel. Amerika vezetésével végbement a grenadai hadművelet, aminek során az átmeneti forradalmi kormányt megbuktatták, mégis vitatott Amerika szerepe, és szándékainak tisztasága.

A nyolcvanas évek eleji pusztító időjárási viszontagságokat az 1982-83-ban dúló El Nińo okozta, emellett több földrengést is eredményezett a dél-amerikai térségben. Szeptember elsején az oroszok lelőttek egy Korean Air Lines Flight 007-est, így a rajta utazó 269 személy mind életét vesztette, köztük az Egyesült Államok Kongresszusának egy tagja is. Az eset indítékai máig nem világosak, de fokozták a szovjet- ellenességet. Többen az USA elleni provokációnak titulálják, de tény, hogy a szovjetek eleinte tagadták a történteket. Hazánkban eközben kibocsájtották az 1000 forintos bakjegyet március 25- én. Nemzetközi botrányt kavart, hogy november 5–én, a Szépművészeti Múzeumból hét nagy értékű festményt elraboltak, többek közt Raffaello „Eszterházi Madonna” című alkotását.


1983- ban az autóiparban is változás állt be: a Ford tervező csapata elkezdte forradalmasítani a meglévő autómodelleket egy új filozófia, az úgynevezett "Aero" jegyében, hogy a kerekded formák által az autók légellenállása csökkenjen, az aerodinamikai mutatóik pedig javuljanak. A Thunderbird egyike volt az első autóknak, amelyek megkapták a módosításokat, és azonnali siker lett belőle. A számítástechnikai piacon az Apple II-t felváltotta a III-as, ami nem bizonyult sikeres ötletnek. Viszont ugyanebben az évben kiadták a Steve Jobs lányáról elnevezett Lisa-t, ami már grafikus felhasználói felülettel rendelkezett. A számítástechnika mai arculata is 1983-ban alapozódott meg, amikor az ARPANET hivatalosan átállt az Internet Protocol használatára, így létrejött az Internet. A szórakoztató ipar elkezdett fordulatot venni azzal, hogy a Gallup januártól elkezdte fokozatosan lecserélni az eladási naplókat elektronikus terminálokra: ezeken gyűjtötték az információkat az eladásokról.

Az Egyesült Államokba érkező Puerto Rico-i formációt, a Menudo-t több ezer sikoltozó lány fogadja, akik hat telt házas koncertet adtak New Yorkban. Jackson Thriller című albuma jóval a kiadása után is, még mindig a listákon szerepel. Májusban, az NBC csatorna Motown 25 Special című adásában Michael Jackson a Billie Jean előadása közben bemutatja az azóta kultikussá vált moonwalkot. Július 27-én a Warner Bros. Kiadó bocsájtja ki Madonna első albumát, a 'Madonna'-t.


A Csillagok háborújában Leiát alakító Carrie Fisher hozzáment az énekes-dalszerző Paul Simon-hoz. Szeptemberben az MTV egyik műsorában a Kiss tagok először mutatkoztak smink nélkül. Az év nagy slágere a Billie Jean mellett, a direkt nőies külsejű, homoszexuális Boy George vezette formáció, a Culture Club 'Carma chameleon' című dala volt. Az 1983-ban megjelent Flashdance című zenés film betétdalát Irene Cara énekelte, 'What a feeling' címmel, de toplistás volt '83-ban David Bowie 'Let's dance' című száma, vagy a máig klasszikus sláger, az 'Every breath you take' a The Police előadásában. Rod Stewart 'Baby Jane' című száma, a 'Gimme all your lovin' az emblematikus ZZ Top előadásában, a 'Moonlight Shadow'  Mike Oldfield-től, mind-mind slágerek voltak. Az univerzális Herbie Hancock teljesen elektronikus dallal jött ki, 'Rockit' címmel. 1983-ban indult útjára a modern rock egyik kiemelkedő képviselője, a Red Hot Chilli Peppers. Magyarországon bemutatták az István, a király című rockoperát, Szörényi Levente zenéjével. A rockopera célja a magyar nemzeti öntudat megerősítése volt, hatásai között említhetjük a hazai pogány gyökerek iránti érdeklődés megnövekedését, és egyéb vallási hatásokat.

1983-ban megjelent a Csillagok háborúja sorozat hatodik epizódja, A Jedi visszatér címmel. A Star Wars őrület ekkor már évek óta dúlt, nem volt kérdés az anyagi siker (475 millió dollár), de a kritikusok szerint az eredeti trilógia leggyengébb darabja. Ez volt az első film, amelyben THX technológiát alkalmaztak, és egészen 1998-ig nem jelent meg újabb Star Wars mozi.


Ebben az évben jelent meg Brian De Palma rendezésében az Oliver Stone forgatókönyvéből készült 'A sebhelyes arcú' című ma már klasszikus maffiózó-film, amiben Al Pacino emlékezetesen alakítja Tony Montana-t. Bár a kubai drogbáró felemelkedését és bukását bemutató filmet vegyesen fogadták, a tanulság és az egyedi hangulatvilág kultuszfilmmé tette De Palma alkotását.

Más, kulturális szempontból érdekes alkotások is megjelentek ebben az évben, mint például a képregény adaptáció, Superman harmadik része, Christopher Reeve-el, vagy a 'Szombat esti láz' folytatása, az 'Életben maradni', amiben ugyancsak John Travolta játszotta a főszerepet.

2,904,600 Huf / 9,400 Eur
4,449,600 Huf / 14,400 Eur
Kristen Stewart megjelenését igen erős kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
avatar
kroll
-
2012.03.01. 00:01
68
Az életben maradni mellett az év másik kultikus filmje pedig a Flashdance
avatar
kroll
-
2012.02.29. 23:59
67
Érdemes lett volna azt is megemlíteni, hogy 1983 március 23-án jelentette be Ronald Reagan a stratégiai védelmi kezdeményezést (SDI) közismertebb nevén a csillagháborús programot.
avatar
Fire
-
2011.07.31. 15:53
30
,,aerodinamikai mutatóik pedig javultak\" -ez már nem egy bumszli autó. jól kialakították.
avatar
petra19
-
2011.07.31. 15:05
29
Madonna fiatalon :)
avatar
Fire
-
2011.07.30. 11:49
28
Az iszlámszélsőségesek nem bírnak magukkal öngyilkos merénylővel robbantanak, elképesztő több száz katona: ,,299 amerikai és francia katona veszítette életét.\"

Most meg Norvégiában megjelenik ez az ámokfutó: Anders Behring Breivik és 72 civilt meggyilkol.
avatar
tSas
-
2011.07.29. 13:18
27
1983 - Létrejött az internet... és előtte mit csináltak az emberek? :D:D
Halszálkamintás Thomas Pink ing
Van két olyan márka, mely szerintem a legjobb minőségben, a leginnovatívabb módon készít elegáns ingeket. Az egyik a Robert Graham, a másik pedig a Thomas Pink.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Miután a hatvanas-hetvenes években ugrásszerűen nőtt a TV-készülékek száma a háztartásokban világszerte, egyre nagyobb hatást gyakoroltak az emberek életére a különböző Tv-sorozatok.