Mi történt 1984-ben?
1984 – Mozikba került a Terminator
3 hozzászólás
Kirschner Dávid    2011.08.08

A nyolcvanas Ă©vek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálĂłdtak: Brunei elnyerte fĂĽggetlensĂ©gĂ©t, Ă©s Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatĂşra helyett. Decemberben az indiai Bhopál közelĂ©ben egy rovarirtĂłszereket gyártĂł vállalat 40 tonnányi metil-izocianát nevű gázt bocsátott ki, Ă©s Ă­gy háromezer ember azonnali halálát okozta. KĂ©sőbb mĂ©g közel hĂşsz-ezer ember halt bele a mĂ©rgezĂ©sbe.

MĂ©g ebben az Ă©vben az IRA gyilkosságot kĂ­sĂ©relt meg a „vas lady”, Margaret Thatcher ellen, de szerencsĂ©re nem jártak sikerrel. Viszont Indira Gandhi, az indiai miniszterelnök-asszony elleni merĂ©nyletben a politikus asszony Ă©letĂ©t veszĂ­tette, amikor saját testőrei támadtak rá oktĂłber 31- Ă©n. Az 1974-ben kirobban etiĂłp polgárháborĂş egyik borzasztĂł szakaszához Ă©rkezett: az államot vezető marxista Derg nevű szervezet vezetĂ©se alatt hatalmas Ă©hĂ­nsĂ©g tombolt az országban. A '86-ig tartĂł Ă©hsĂ©gben egymilliĂł ember veszĂ­tette Ă©letĂ©t.


Itthon eközben jelentős esemĂ©nynek számĂ­tott, hogy áprilisban a Nyugati tĂ©ren (akkor mĂ©g Marx tĂ©r) átadták a Skála Metro áruházat, ahol az akkori viszonyoknak megfelelően lehetett kapni „mindent”.

Az Ă©v egyik vezető bulvár hĂ­re volt, hogy Michael Jackson haja egy Pepsi reklám forgatása során a felgyulladĂł tűzijátĂ©ktĂłl kigyulladt, Ă©s a fejbőre is megsĂ©rĂĽlt. Bár mindezt videĂłra is rögzĂ­tettĂ©k, a felvĂ©tel csupán a zenĂ©sz halála után, 2009 nyarán lett nyilvánosságra hozva a US Weekly honlapján. Ennek ellenĂ©re egy hĂłnappal az eset után összesen nyolc Grammy-dĂ­jat nyert a tizenkĂ©t jelölĂ©sĂ©ből, egyben rekordot is döntve. Annak ellenĂ©re, hogy a BBC betiltotta, a Frankie Goes To Hollywood 'Relax' cĂ­mű dala hetekig vezette a toplistákat, Ă©s összesen negyvenkĂ©t hĂ©tig volt a Top40-ben, Ă­gy az Ă©v egyik legnagyobb slágere lett. Ebben az Ă©vben vette felesĂ©gĂĽl Elthon John a hangmĂ©rnökĂ©t, Renate Blauel-t. Miután nem kellett titkolni másságát, Elton nĂ©gy Ă©s fĂ©l Ă©v után, közös megegyezĂ©ssel elvált a nőtől. Sing március elsejĂ©n egy utolsĂł koncertet játszott a The Police-al.


Az Ă©vtized egyik hĂ­res Ă©nekesĂ©t, a nĂ©gy oktávos Marvin Gaye-t apja egy veszekedĂ©s során lelőtte. Augusztusban elindult az Iron Maiden World Slavery Tour nevű turnĂ©ja – ez volt az első alkalom, hogy egy nyugati zenekar egy teljes turnĂ©t csinált a VasfĂĽggöny mögött. Szeptember elsejĂ©n indult el a világ második zenei csatornája, a kanadai MuchMusic, ami a zene mellett az ifjĂşsági kultĂşra sugárzását tűzte ki zászlajára. SzintĂ©n szeptemberben megtartották az első MTC Music Awards-t, ahol Herbie Hancock nyerte a legtöbb dĂ­jat, Ă©s Madonna nagy port kavart ellentmondásos előadásával, amikor elĂ©nekelte a 'Like a virgin' cĂ­mű dalát. Ekkoriban indult meg a CD-k amerikai gyártása egy Indiana-i gyárban, a lemezeket korábban JapánbĂłl importálták. Bruce Springsteen 'Born in the USA' cĂ­mű lemeze volt az első album, amit CD-n adtak ki. Nem titkoltan az MTV-vel akart versenyezni az Ă©ppen megalakulĂł Turner Broadcasting System, ami videĂł klippek sugárzását indĂ­totta el.

Novemberben Michael Jackson is kapott egy csillagot a HĂ­ressĂ©gek Ăştján, Hollywoodban. Mindössze három percet töltött csak el a helyszĂ­nen, mert a több ezer rajongĂł már egymást is veszĂ©lyeztette. Az Ă©v legnagyobb slágere a vak Stevie Wonder szerelmes dala, az 'I Just Called To Say I Love You', Ă©s a Wham! örök slágere, a 'Wake me up before you go go' Ă©s egy másik daluk, a 'Careless whisper'. A kor nagy lázadĂłja, a fiatal Cyndi Lauper 'Girls Just Want To Have Fun' cĂ­mű dala a fiatalok körĂ©ben Ăłriási siker volt. Az Ă©v legnĂ©pszerűbb számai pĂ©ldául, a hazánkban a Megasztár Ăłta mĂ©g kultikusabb Alphaville-dal, a 'Big in Japan', az amerikai öntudatot erősĂ­tő 'Borin in the USA' Bruce Springsteen-től, a Miami sound machine 'Dr beat' cĂ­mű dala. A nĂ©pszerű Cars 'Drive', vagy a Queen-től a 'Radio ga ga' cĂ­mű számok mind-mind slágerek voltak.

Tina Turner pedig rövid kihagyás után visszatĂ©rt, mĂ©ghozzá a sikeres 'What's Love Got to Do with It' cĂ­mű kislemezzel. 1984-ben rögzĂ­tette Laura Branigan hĂ­res 'Self control' cĂ­mű diszkĂł számát. Ebben az Ă©vben szĂĽletett meg hazánkban a KFT slágere, az 'Afrika' , melyet a zenekar a Pulzus cĂ­mű televĂ­ziĂłs műsorban adtak elő. SzintĂ©n a Pulzusban lĂ©pett fel gyakran az R-GO, pĂ©ldául a 'Szerelmes vagyok, mint egy nagyágyĂş'  dalukkal.


1984-ben jelent meg George Orwell '1984' cĂ­mű utĂłpiájának filmadaptáciĂłja, Ă©s kĂĽlön Ă©rdekessĂ©g, hogy az Apple a regĂ©ny által bemutatott elnyomott világbĂłl törtĂ©nő kiszabadulással hozta összefĂĽggĂ©sbe megjelenő Ăşj számĂ­tĂłgĂ©pĂĽket a Macintosht. Az Ă©v legnagyobb alkotásai mĂ©gis a digitális trĂĽkköket felvonultatĂł SzellemirtĂłk, aminek a betĂ©tdala is nagy sláger lett, vagy az Indiana Jones sorozat következő rĂ©sze, a 'VĂ©gzet temploma', Ă©s a mĂ©g alig ismert Eddie Murphy főszereplĂ©sĂ©vel kĂ©szĂĽlt Beverly Hills-i zsaru, ami 317 milliĂł dollárt hozott, a szintetizátort használĂł betĂ©tdala szintĂ©n klasszikussá vált azĂłta.

De más hĂ­res filmek is kĂ©szĂĽltek ebben az Ă©vben, mint a Rendőr AkadĂ©mia, vagy a Smaragd románca, Ă©s a Karate kölyök. Ebben az Ă©vben kĂ©szĂĽlt el a filmtörtĂ©net talán legbotrányosabb alkotása, az olasz Cannibal holocaust. A sokkolĂł, kegyetlen kĂ©psorok láttán a filmrendezőt gyilkosság vádjával tĂ­z napra börtönbe csukták, mert a filmen bemutatott kivĂ©gzĂ©sek annyira Ă©lethűnek tűntek, a filmet pedig rengeteg országban be is tiltották. A horror műfaj utánpĂłtlásakĂ©nt nem csak a PĂ©ntek 13. Ăşjabb rĂ©sze, hanem az azĂłta kultikussá vált RĂ©málom az Elm utcában cĂ­mű groteszk, mitikus horror is elkĂ©szĂĽlt. Főgonosza, Freddy Krueger a mozizás egyik szimbolikus alakja lett.


A közel nĂ©gyĂłrás, gigantikus Sergio Leone-film, a Volt egyszer egy Amerika, Ă©s a filmtörtĂ©neti mĂ©rföldkő, a Terminator is ekkor kerĂĽlt a mozikba, ami akkor mĂ©g kevĂ©sbĂ© volt akciĂłfilm. Szeptember 16-án indult el az NBC csatornán a Miami Vice TV-sorozat , ami kĂ©t amerikai zsaru kalandjait mutatta be. A hangulatába bepillantást enged az alábbi videĂł.

Cimkék: 80-as évek,
11,463,900 Huf / 37,100 Eur
7,477,800 Huf / 24,200 Eur
Mivel az utĂłbbi időkben egyre gyakrabban esik szĂł ilyen-olyan mĂłdon a bulvármĂ©diárĂłl, ezĂ©rt Ăşgy döntöttĂĽnk, hogy egy asztalhoz ĂĽltetjĂĽk a Starity Ă©s a Trendmagazin vezetőjĂ©t.
A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglalĂł Ă­rás jelenik meg az idĂ©n április 9-Ă©n 21. Ă©letĂ©vĂ©t betöltő Kristen StewartrĂłl. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongĂłi közössĂ©gekkel egyĂĽttműködve szĂĽletĂ©snapi ajándĂ©kcsomagot kĂĽld Kristennek!
avatar
Tompi
-
2011.08.09. 19:43
33
Mozgalmas év volt :) vice City... :)
avatar
Fire
-
2011.08.08. 22:06
32
Hol van már ma a jó öreg Skála már rendesen kiszorították a piacról. Akkor nagy újdonság lehetett.
avatar
sweetie
-
2011.08.08. 19:57
31
Elton John már akkor is nevetségesen nézett ki :))
Dockers kockás ing
A Dockers sem túl ismert brand hazánkban, pedig a tengeren túl nagy népszerűségnek örvend. A Levi Strauss & Co tulajdonában álló márkát előszeretettel hordják olyan sztárok is, mint Kristen Stewart vagy Robert Pattinson.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
SzerkesztősĂ©gĂĽnk Ăşgy döntött, hogy egy egĂ©sz rovatot szentel a 20. század egyik legemlĂ©kezetesebb Ă©vtizedĂ©nek, a legendás nyolcvanas Ă©veknek.