Mi trtnt 1984-ben?
1984 – Mozikba kerlt a Terminator
3 hozzszls
Kirschner Dvid    2011.08.08

A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett. Decemberben az indiai Bhopál közelében egy rovarirtószereket gyártó vállalat 40 tonnányi metil-izocianát nev gázt bocsátott ki, és így háromezer ember azonnali halálát okozta. Késbb még közel húsz-ezer ember halt bele a mérgezésbe.

Még ebben az évben az IRA gyilkosságot kísérelt meg a „vas lady”, Margaret Thatcher ellen, de szerencsére nem jártak sikerrel. Viszont Indira Gandhi, az indiai miniszterelnök-asszony elleni merényletben a politikus asszony életét veszítette, amikor saját testrei támadtak rá október 31- én. Az 1974-ben kirobban etióp polgárháború egyik borzasztó szakaszához érkezett: az államot vezet marxista Derg nev szervezet vezetése alatt hatalmas éhínség tombolt az országban. A '86-ig tartó éhségben egymillió ember veszítette életét.


Itthon eközben jelents eseménynek számított, hogy áprilisban a Nyugati téren (akkor még Marx tér) átadták a Skála Metro áruházat, ahol az akkori viszonyoknak megfelelen lehetett kapni „mindent”.

Az év egyik vezet bulvár híre volt, hogy Michael Jackson haja egy Pepsi reklám forgatása során a felgyulladó tzijátéktól kigyulladt, és a fejbre is megsérült. Bár mindezt videóra is rögzítették, a felvétel csupán a zenész halála után, 2009 nyarán lett nyilvánosságra hozva a US Weekly honlapján. Ennek ellenére egy hónappal az eset után összesen nyolc Grammy-díjat nyert a tizenkét jelölésébl, egyben rekordot is döntve. Annak ellenére, hogy a BBC betiltotta, a Frankie Goes To Hollywood 'Relax' cím dala hetekig vezette a toplistákat, és összesen negyvenkét hétig volt a Top40-ben, így az év egyik legnagyobb slágere lett. Ebben az évben vette feleségül Elthon John a hangmérnökét, Renate Blauel-t. Miután nem kellett titkolni másságát, Elton négy és fél év után, közös megegyezéssel elvált a ntl. Sing március elsején egy utolsó koncertet játszott a The Police-al.


Az évtized egyik híres énekesét, a négy oktávos Marvin Gaye-t apja egy veszekedés során leltte. Augusztusban elindult az Iron Maiden World Slavery Tour nev turnéja – ez volt az els alkalom, hogy egy nyugati zenekar egy teljes turnét csinált a Vasfüggöny mögött. Szeptember elsején indult el a világ második zenei csatornája, a kanadai MuchMusic, ami a zene mellett az ifjúsági kultúra sugárzását tzte ki zászlajára. Szintén szeptemberben megtartották az els MTC Music Awards-t, ahol Herbie Hancock nyerte a legtöbb díjat, és Madonna nagy port kavart ellentmondásos eladásával, amikor elénekelte a 'Like a virgin' cím dalát. Ekkoriban indult meg a CD-k amerikai gyártása egy Indiana-i gyárban, a lemezeket korábban Japánból importálták. Bruce Springsteen 'Born in the USA' cím lemeze volt az els album, amit CD-n adtak ki. Nem titkoltan az MTV-vel akart versenyezni az éppen megalakuló Turner Broadcasting System, ami videó klippek sugárzását indította el.

Novemberben Michael Jackson is kapott egy csillagot a Hírességek útján, Hollywoodban. Mindössze három percet töltött csak el a helyszínen, mert a több ezer rajongó már egymást is veszélyeztette. Az év legnagyobb slágere a vak Stevie Wonder szerelmes dala, az 'I Just Called To Say I Love You', és a Wham! örök slágere, a 'Wake me up before you go go' és egy másik daluk, a 'Careless whisper'. A kor nagy lázadója, a fiatal Cyndi Lauper 'Girls Just Want To Have Fun' cím dala a fiatalok körében óriási siker volt. Az év legnépszerbb számai például, a hazánkban a Megasztár óta még kultikusabb Alphaville-dal, a 'Big in Japan', az amerikai öntudatot ersít 'Borin in the USA' Bruce Springsteen-tl, a Miami sound machine 'Dr beat' cím dala. A népszer Cars 'Drive', vagy a Queen-tl a 'Radio ga ga' cím számok mind-mind slágerek voltak.

Tina Turner pedig rövid kihagyás után visszatért, méghozzá a sikeres 'What's Love Got to Do with It' cím kislemezzel. 1984-ben rögzítette Laura Branigan híres 'Self control' cím diszkó számát. Ebben az évben született meg hazánkban a KFT slágere, az 'Afrika' , melyet a zenekar a Pulzus cím televíziós msorban adtak el. Szintén a Pulzusban lépett fel gyakran az R-GO, például a 'Szerelmes vagyok, mint egy nagyágyú'  dalukkal.


1984-ben jelent meg George Orwell '1984' cím utópiájának filmadaptációja, és külön érdekesség, hogy az Apple a regény által bemutatott elnyomott világból történ kiszabadulással hozta összefüggésbe megjelen új számítógépüket a Macintosht. Az év legnagyobb alkotásai mégis a digitális trükköket felvonultató Szellemirtók, aminek a betétdala is nagy sláger lett, vagy az Indiana Jones sorozat következ része, a 'Végzet temploma', és a még alig ismert Eddie Murphy fszereplésével készült Beverly Hills-i zsaru, ami 317 millió dollárt hozott, a szintetizátort használó betétdala szintén klasszikussá vált azóta.

De más híres filmek is készültek ebben az évben, mint a Rendr Akadémia, vagy a Smaragd románca, és a Karate kölyök. Ebben az évben készült el a filmtörténet talán legbotrányosabb alkotása, az olasz Cannibal holocaust. A sokkoló, kegyetlen képsorok láttán a filmrendezt gyilkosság vádjával tíz napra börtönbe csukták, mert a filmen bemutatott kivégzések annyira élethnek tntek, a filmet pedig rengeteg országban be is tiltották. A horror mfaj utánpótlásaként nem csak a Péntek 13. újabb része, hanem az azóta kultikussá vált Rémálom az Elm utcában cím groteszk, mitikus horror is elkészült. Fgonosza, Freddy Krueger a mozizás egyik szimbolikus alakja lett.


A közel négyórás, gigantikus Sergio Leone-film, a Volt egyszer egy Amerika, és a filmtörténeti mérföldk, a Terminator is ekkor került a mozikba, ami akkor még kevésbé volt akciófilm. Szeptember 16-án indult el az NBC csatornán a Miami Vice TV-sorozat , ami két amerikai zsaru kalandjait mutatta be. A hangulatába bepillantást enged az alábbi videó.

Cimkk: 80-as vek,
2,502,900 Huf / 8,100 Eur
3,476,250 Huf / 11,250 Eur
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglaló írás jelenik meg az idén április 9-én 21. életévét betölt Kristen Stewartról. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongói közösségekkel együttmködve születésnapi ajándékcsomagot küld Kristennek!
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
avatar
Tompi
-
2011.08.09. 19:43
33
Mozgalmas v volt :) vice City... :)
avatar
Fire
-
2011.08.08. 22:06
32
Hol van mr ma a j reg Skla mr rendesen kiszortottk a piacrl. Akkor nagy jdonsg lehetett.
avatar
sweetie
-
2011.08.08. 19:57
31
Elton John mr akkor is nevetsgesen nzett ki :))
Kk Mishumo kardign
A Mishumo egy feltörekv márka, mely elssorban a sportosan elegáns fiatalokat kívánja megcélozni. Kiváló anyagválasztás és a színek megfelel variálása a márka f ismertetjele - na és persze a több helyen is elhelyezett logó.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1986-ot egy negatív szimbólummá vált katasztrófa, a Csernobil-i atomreaktor robbanása árnyékolta be, az év egyik legnagyobb slágere a 'Rock me Amadeus' volt, Tom Cruise fszereplésével pedig a Top Gun hódította a mozikat.