Mi történt 1987-ben?
1987 – Az első intifáda és a Tőzsdecápák
3 hozzászólás
Kirschner Dávid    2012.01.07

1987-ben újabb fordulat következett be a sosem nyugodt Közel-Keleten, Jasszer Arafat vezetésével megindult az első palesztin intifáda (Izrael ellenes támadások), mely hat évig tartott. A konfliktus oka az izraeli jelenlét Ciszjordániában és a Gázai övezetben, melyet a palesztinok a magukénak tekintenek. Ebben az évben sikerült a Fidzsi-szigeteken megdönteni az India-barát kormányt, és köztársaságot kikiáltani októberben. Az USA-ban eközben a Cadillac sikeres autó koncepciókat valósított meg, növelte eladásait, és 1987-ben felvásárolta az olasz Lamborghinit és Maseratit. Július 11-én megszületett a Föld ötmilliárdodik lakója Zágrábban, idehaza pedig a demokratizálódás lassan, de biztosan folytatódott, ugyanis a kormány novemberben döntött a világútlevél bevezetéséről, mely 1988-ban életbe is lépett.


1987-ben Michael Jackson, és Madonna is, korábbi sikerüket meglovagolva turnézzák körbe a világot. Kylie Minogue karrierje elkezdett felívelni, mikor a 'The Loco-Motion' című dala heteik a listák elején szerepelt. Márciusban a U2 – egy korábbi Betales dal ötlete nyomán – egy háztetőn forgatta le egyik daluk videoklippjét. A koncertjein rendszeresen horror elemeket felvonultató Alice Cooper majdnem meghalt egyik produkciója során, mikor a színpadra kihelyezett akasztófa elromlott. 1986-ban született meg a Los Lobos 'La Bamba' című örök slágere, ami vezette akkor a listákat, de Rick Astley 'Never Gonna Give You Up' című dala szintén ismert dallam azóta is.

1987-ben második lemezét adta ki Whitney Houston, és ő lett az első női előadó, aki vezette a Billboard listát. Az 'I Wanna Dance With Somebody' című dala nagy siker lett. A rock fenegyerekei, a Guns N' Roses együttes adta elő a 'Welcome To The Jungle' című számot, Michael Jackson pedig az ekkor megjelent legújabb lemezének címadó dalát, a 'Bad'-et énekelte el. A volt Beatles tag, George Harrison szólókarrierjének egyik legkedveltebb dala a 'Got My Mind Set On You' volt, a hip-hop rajongók pedig LL Cool J 'I Need Love' című dalát kedvelték. Madonna ebben az évben egy kortalan slágert énekelt el, a 'La Isla Bonita'-t , a kubai díva, Gloria Estefan pedig a 'Rhythm is Gonna Get You' című számot, a Black 'Wonderful life' című dala szintén az év kedvelt slágerei közé tartozott.

1987-ben egy kevésbé ismert rekordot döntöttek meg a filmművészetben, még hozzá elkészítették minden idők leghosszabb filmjét. 'A gyógymód az álmatlanságra' című filmet John Henry Timmis rendezte, mely összesen több, mint három nap hosszú (egész pontosan 5520 perc). A szándékosan céltalan filmben Lee Groban olvassa fel azonos című versét, teljes terjedelmében, mialatt heavy- metal- és pornóvideókat játszanak le. De más, hasznosabb filmek is megjelentek 1987-ban, mint például a Jó reggelt Vietnám! Robin Williams főszereplésével, ami egy Saigonba vezényelt rádiósról szól, aki a propaganda hírek helyett a rádióműsorával szórakoztatja a katonákat.


Az akciófilmek terén sem volt megállás, elkészült a Beverly Hills-i zsaru 2, és a Halálos fegyver sorozat első része, Mel Gibson és Danny Glover főszereplésével, ami megteremtette az egymást utáló, de mégis együtt dolgozni kényszerülő két zsaru toposzát.


A nyolcvanas évek második fele a horror műfaj újjáéledésének időszaka volt. Ekkor készült el a kultuszt teremtő Predator – Ragadozó című film, melyben Arnold Schwarzenegger mellett a kor több neves színésze is feltűnt. A filmet a korszak egyik legjobb akciófilm rendezője, John McTiernan rendezte. A film érdekessége, hogy a Predátort eleinte Jean-Claude Van Damme játszotta, akinek megfelelő testfelépítése volt a szörnyéhez, ugyanakkor állandóan panaszkodott, hogy elájul a meleg ruhától, és állítólag szándékosan bojkottálta a rendes forgatási menetet. Őt később a több, mint két méteres Kevin Peter Hall váltotta le. Ebben az évben készült el a legismertebb Star Wars paródia, az Űrgolyhók, mely a Mel Brookstól megszokott fanyar és angolos humorral parodizálja a sci-fi sagát.

Gordon Gekko - a filmvászon
leghíresebb Wall Street-i bankára
Gordon Gekko - a filmvászon leghíresebb Wall Street-i bankára

A tavaly folytatást is megért kultikussá lett Tőzsdecápák is 1987-ben jelent meg. Oliver Stone filmdrámája előtte sosem látott módon mutatta be a pénzvilág árnyoldalait. Gordon Gekko megformálásáért Michael Douglas a legjobb férfi főszereplő Oscar díját vehette át.

Hennel Ádám a Fix HD magazin műsorában beszélt a Trendmagazinról, valamint a jövőbeli tervekről.
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetőjével Hennel Ádám beszélgetett.
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
avatar
Torpedo
-
2012.01.12. 12:56
59
Good Morning Vietnam és a Wall Street baromi jó filmek, 87 legjobb termése :D
avatar
Sonic
-
2012.01.09. 21:26
58
Predator de rossz film volt :S nemrég adta a tv, de nagy kín volt végignézni :D
avatar
intel
-
2012.01.08. 18:39
57
a wall street baromi jo film volt!
Barna Fendi sál
Az itt látható Fendi sálat viselhetjük szinte bármivel. Világosabb ruhákhoz is kiváló, de egy sötétebb, elegánsabb összeállítást is képes feldobni.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Március 21-én került megrendezésre a Trafóban az Áthallások címet viselő konferencia és beszélgetés, melynek legfőbb célja az volt, hogy bemutassa a Kádár-rendszer utolsó évtizedének kultúráját vagy ellenkultúráját.