Mi minden történt 1988-ban?
1988 – Demokratizálódás és Die Hard
6 hozzászólás
Kirschner Dávid    2012.01.26

1988-ban véget értek az iraki-iráni harcok az Öböl-háborúban, Irán ugyanis belátta, tehetetlen az iraki erők ellen, így megkötötték a fegyverszünetet. Chilében is kikiáltották a köztársaságot, közben pedig az Egyesült Államok legsúlyosabb aszálya sújtotta az országot. A károk megközelítették a 60 milliárd dollárt, míg a hihetetlen hőségtől több ezer ember veszítette életét. Decemberben egy súlyos tragédia történt, a Londonból New Yorkba tartó PanAm 103-as járata a levegőben megsemmisült, roncsai pedig egy skóciai falura, Lockerbie-re zuhantak. A nyomozás során derült ki, hogy a gép orrában egy közel fél kilós bomba robbant fel, ez okozta a szerencsétlenséget. A katasztrófának összesen 270 áldozata volt. Két évnyi kihagyás után, a NASA ismét embert küldött az űrbe, így a Discovery űrhajó megtehette hetedik, négy órás útját.

Hazánkban, novemberben megalakult a Szabad Demokraták Szövetsége, mely akkor még merőben más volt a későbbi párttól. Demokratikus érzelmű értelmiségiek, MTA-tagok, lelkészek, ügyvédek kezdeményezése volt az ország demokratizálódása érdekében. Megalakult még az MDF, és a Független Kisgazdapárt. Szeptemberben megkezdődtek a huszonnegyedik nyári olimpiai játékok Szöulban egy gigantikus nyitó show  keretében. Michael Jackson ebben az évben vásárolt meg egy ranchot Santa Ynez-ben, és így született meg a később híres-hírhedt Neverland.


Alice Cooper a fejébe vette, hogy indul az Arizona-i kormányzóválasztásokon, bár elképzelése nem volt alaptalan, hiszen egy korábbi rock and roll énekes, Sonny Bono elnyerte a polgármesteri címet a kaliforniai Palm Springs-ben. Az ebben az évben Dublinban megtartott Eurovíziós Dalfesztivált egy kanadai-francia énekesnő, az akkor még ismeretlen Celine Dion nyerte meg a 'Ne partez pas sans moi' című dalával. Az augusztusban már nyolcadszorra megrendezett Monsters of Rock nevű fesztiválon két embert összezúzott a tömeg a Guns N 'Roses koncertje közben.

Decemberben jelent meg Madonna következő albuma, a Like A Prayer. Néhány nappal a megjelenés előtt csúnyán összekapott férjével, Sean Pennel, pár nappal később szétköltöztek, majd egy évvel később el is váltak. Egyébként az énekesnő a házasságáról később azt nyilatkozta: "Teljesen a karrierem megszállottja voltam és nem álltam készen arra, hogy nagylelkű legyek bármilyen formában is." Az év legnépszerűbb dalai voltak többek közt Phil Collinstól a 'A Groovy Kind of Love', a Pet Shop Boys 'Always On My Mind' című dala, és a vidámító 'Don't Worry Be Happy' Bobby McFerrin előadásában. Szintén ismert dallam napjainkban is a 'Heaven is a place on Earth', amit Belinda Carlisle énekelt el, vagy éppen az ír származású énekesnő, Enya 'Orinoco Flow' című dala.Michael Jackson a Bad Tour keretében is elénekelte egyik új dalát, a 'Dirty Diana'-t ami szintén hatalmas siker lett. Emellett pedig a nagy hatású, és megindító, a világ egészét cselekvésre felszólító 'Man in the mirror'-t , ráadásul elkészítette a zenetörténet talán egyik legnagyobb hatású klipjét, a 'Smooth Criminal' -hoz. A hip-hop együttes, Public Enemy a 'Don't Believe The Hype' című számot adta elő ebben az évben, a másik legismertebb hip-hop együttes, a RUN-DMC a 'Run's House'-t adta elő, és ebben az évben debütált Tanita Tikaram is, a 'Good Tradition'  című száma nagyon kedveltté vált. A korszak egyik legnépszerűbb rockénekese, Bon Jovi 'I'll Be There For You' című dala volt sláger, a soul nagyágyúja, James Brown az 'I'm Real'-t énekelte el.


A filmipar sem maradt tétlen 1988-ban sem. A legjobb filmnek,- rendezőnek, és főszereplőnek járó Oscar díjat besöprő Esőember óriási siker lett. A tanulságos filmben Tom Cruise „korunk hősét” alakítja, aki a milliós öröksége ráeső részét csak autista testvére segítségével szerezheti meg, akit Dustin Hoffmann alakít, páratlan profizmussal. Tom Cruise karrierjének íve azonban tovább emelkedett, a szintén közkedvelt Koktél című filmmel. Ebben az évben indult útjára az eszement Csupasz pisztoly sorozat, melyben a paródiákkal elhíresült Leslie Nielsen vicceli ki a legsikeresebb filmalkotásokat. Elkészült Krokodil Dundee második epizódja, a Rambo III és a félig rajzfilm technikát alkalmazó Roger nyúl a pácban.


A horror műfaj népszerűségét mutatja, hogy elkészült egy később több folytatást is megélt film, a Gyerekjáték, amiben már játékbabákat is beállítottak a gyilkosok sorába. A nyolcvanas évek második felében az akciófilmek is egyre népszerűbbek lettek, ekkor született meg a filmtörténet egyik legjobb akció-tetralógiájának első darabja, a Die Hard. A film egyúttal Bruce Willis karrierjének is új lökést adott, és John McClane karakterének megformálása megerősítette Willis akcióhősi imidzsét.

Cimkék: 80-as évek, filmvilág,
7,678,650 Huf / 24,850 Eur
5,901,900 Huf / 19,100 Eur
A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
Kristen Stewart megjelenését igen erős kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
Az utóbbi időben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzászólhass a cikkhez, előbb be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, az alábbi adatok megadásával megteheted, a hozzászólásod pedig egyből megjelenik az oldalon.

Kép beillesztése: http://domain.hu/kepneve.jpg - egy hozzászólásban több kép is elhelyezhető!

Mennyi 2 és 8 összege?
Ez védelmi célokat szolgál, szimplán írd be a fenti összeadás összegét!
avatar
alawa | Fashion Guru
-
2012.01.30. 14:25
65
szerencsére nekem is kimaradt, biztos féltem volna ha kiskoromban megnézem :SS
avatar
Florahh
-
2012.01.29. 18:24
64
Én emlékszem arra a filmre, nagyon félelmetes!
avatar
zZz
-
2012.01.29. 13:08
63
Nekem ez a Gyerekjáték vmiért kimaradt O.O
avatar
gery
-
2012.01.28. 15:19
62
Die Hard odacsapott rendesen :D
avatar
vivtomas
-
2012.01.27. 18:47
61
xetron: Ilyen ökör filmet... :D
avatar
xetron
-
2012.01.27. 09:59
60
Childs play milyen súlyos film volt :DD az a játékbaba mekkora tömeggyilkos lett D a folytatás még ezen is túltett
\"Sorry Jack Chucky is back\" :XXDDDD
Aviator stílusú Gucci napszemüveg
Szerintem egy barna lencsés aviator stílusú napszemüveg egyetlen férfi kelléktárából sem hiányozhat.

Legfrissebb hozzászólások
26
Vapiano – Egy falat...
villo, 2017.06.18. 20:48
7
A pápai pilóták egyedi...
Robcsi001, 2017.05.12. 19:39
1
Mi történt Taylor Lautner...
DaveLee, 2017.01.10. 23:10
9
Kalifornia megelőzte...
szzol, 2016.12.22. 23:37
2
George R. R. Martin beszólt...
Corall, 2016.11.07. 23:51
29
Tini vagyok, hogyan...
barbarakovacs, 2016.10.06. 09:29
Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Amikor mindenki két számmal nagyobb felső ruhát, de szűk nadrágot hordott, amikor a férfiak nagy részének is nőies frizurája volt, amikor egy mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dúlt a huszadik század legnagyobb kulturális forradalma.