Trendmagazin

1989 - Magyar Köztársaság és Batman

Mi minden történt 1989-ben?

2012.02.23 | Kirschner Dávid

A nyolcvanas évek utolsó éve óriási fordulatot hozott el világ-szerte. Véget ért a tíz éve húzódó szovjet háború Afganisztánban, Afrikában pedig egy harminc éves konfliktus, a Dél-Afrikai határháború zárult le Angola, Namíbia és Zambia szövetségével. Január 20-án Az USA 41. elnökeként beiktatják George H. W. Bush-t. A világ minden pontján tartó demokratizálódási folyamatok a távol-keleten is elindultak.


Kínában évek óta tüntettek a demokrácia mellett, Gorbacsov 1989-es pekingi látogatása újabb bátorítást adott a tüntetőknek, és napokon keresztül több száz-ezren voltak az utcákon a demokráciát követelve. Június 3-án és 4-én a hadsereg tankokkal, és nehézfegyverzettel válaszolt a tüntetőknek, és kegyetlenül vérbe fojtották a lázadásokat, több ezer ember életét követelve. Ekkor történt meg az a híres esemény, amikor egyetlen tüntető nézett farkasszemet több tucat tankkal.

Decemberben Romániában is felizzott a forradalom lángja, és az évtizedek óta fennálló Ceaușescu-rezsimet a nép egy emberként egyesülve, alig pár óra leforgása alatt döntötte meg. Bár Ceaușescu és felesége menekülni próbáltak, elfogták őket, és egy rögtönítélő bíróság december 25- én, néhány órán belül halálra ítélte őket a román nép ellen elkövetett bűneiért és a nemzetgazdaság tönkretételéért, majd azonnal ki is végezték őket. A romániai televíziók hosszan mutatták a diktátor és felesége testét, hogy az emberek így is elégtételt vehessenek. A hidegháború, és kommunista elnyomás végének emblematikus jelképe lett a Berlint kettéosztó fal 1989-es leomlása. A huszonnyolc éven át fennálló fal a szökést, és átjutást teljesen lehetetlenné tette, családokat választott el egymástól. Hazánkban eközben tavasztól kezdve fokozatosan kivonják a szovjet csapatokat, az osztrák határnál elkezdik felszedni a műszaki zárrendszert, a „vasfüggönyt”.



Június 16-án megtörtént a Kádárék által kivégzett Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós ünnepélyes újratemetése, és július 6-án pedig a Legfelsőbb Bíróság ítéletében is rehabilitálta az 1956-os forradalom után meghurcoltakat, és az áldozatokat. Éppen azon a napon, amikor Kádár János meghalt. Szeptemberben hazánk megnyitotta nyugati határait, október elején az MSZMP feloszlatta önmagát, október 23-án pedig, nagy ünnepség keretében, Szűrös Mátyás kikiáltotta a Magyar Köztársaságot.

A zene világa továbbra sem maradt csendes, és botrányoktól mentes sem. James Brownt hat év börtönre ítélik Geogriában, mert többször is autós üldözésbe keveredett a rendőrökkel. Madonna botrányos 'Like a Prayer' című klipje heves felháborodást váltott ki keresztény körökben, különösen a Katolikus Egyház emelte fel a szavát ellene. Madonna egy fekete Jézus-szoborhoz imádkozik, miközben kihívóan a földön vonaglik, míg végül a szobor megelevenedik neki. A Pepsi felbontotta Madonnával a szerződését, attól tartva, hogy a hívők így bojkottálják majd legújabb kampányukat. Feltehetően ez is szerepet játszott abban, hogy ez a szám volt 1989-ben a legkedveltebb, az amerikai adatok alapján. A botrány folytatódott az MTV Music Awards-on, amikor egy másik dalt adott elő úgy, hogy önkielégítést imitált. Michael Jacksont a Pop Királyának kezdik nevezni, miután megkapta a Soul Train Heritage Awards díját.

Eközben hazánkban elindul a Calypso Rádió adása, júliusban pedig az első magántulajdonú magyar kereskedelmi rádió, a Rádió Bridge. Augusztusban megtartják az első Moscow Music Peace Festival-t olyan rockerekkel, mint Bon Jovi, Ozzy Osbourne vagy a Scorpions. Az év nagy slágerei közé tartozott az 'Eternal Flame' a The Bangles-től, a hihetetlenül népszerű Phil Collins 'Another Day in Paradise' című dala, és a 'Love Shack' a The B52's-tól. Tina Turner 'The Best' című száma, a hip-hop énekesnő, Neneh Cherry 'Buffalo Stance' című dala, és az 'If I Could Turn Back Time' Chertől mind-mind kedvelt slágerek voltak. Roy Orbinson 'You got it' című dala ekkor hatalmas siker volt, és az érces hangú Chris Rea ebben az évben énekelte el örök slágerét, a 'Road to Hell'-t.


1989 nem csak a politika, vagy a zene terén hozott maradandót, de a film világában is kitermelt pár klasszikust. A televíziózás történetében, bár akkor még senki sem sejtette, de fontos pillanat történt: december 17-én elindult az azóta kultikussá, és minden idők legtöbb évadát megélt sorozatává vált Simpson család a FOX csatornán. Az Indiana Jones franchise harmadik része, Az utolsó kereszteslovag lett az év egyik legnagyobb durranása, és 474 millió dollárt hozott a mozipénztáraknál. Az ismert képregényfigura, Batman a Tim Butron által megrendezett szürreális világban lépett a vászonra. A Jokert játszó Jack Nicholson ezzel a szereppel is bizonyította tehetségét. A film jelentőségét növeli, hogy lényegében ez a mozi indította el a szuperhős filmek korszakát.


A sor itt még nem ért véget, ugyanis a Vissza a jövőbe trilógia második része is a mozikba került. A Szellemirtók 2, és a Halálos fegyver folytatása is ekkor készült el, ami szintén maradandó hozott az akciófilmek terén, méghozzá az állandó kotyogó lúzer besúgó figuráját, melyet Joe Pesci alakít a filmben. A szintén korukat meghaladó sikerű filmek a Nicsak, ki beszél?, és a Rózsák háborúja, vagy a Tango és Cash . Oliver Stone 1989-ben egy újabb vietnami háborút bíráló filmmel jelent meg, a Született július 4-énnel. A valódi veterán, a vietnami háború elleni legnagyobb szószóló, Ron Kovic életét dolgozza fel, aki a hazája szolgálata iránti buzgalma ellenére, rövid időn belül deréktól lefelé lebénul. Az ő sorsán keresztül mutatja be, mit él át egy ilyen férfi ezután. A nagy hatású film méltán nyerte el a legjobb rendező díját.