Új modellek a SIHH konferenciáról
2014 legújabb luxusórái
Munkatársunktól    2014.01.23    23 hozzászólás

Habár az órarajongók többsége a március végén induló Baselworld kiállításon megjelenő újdonságokat várja, nem érdemes lemaradni a Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) alatt bejelentett modellekről sem. Cikkünk a legfontosabb újdonságokat szedi össze.

Richard Mille RM 63-01 Dizzy Hands

 

Első pillantásra egészen szokványosnak tűnik a Dizzy Hands, de a neve már elárulja, hogy nem maradt ki belőle a Richard Mille-es szokatlanság: az látható, hogy a számlapon furán áll egy-két szám, de ha benyomjuk a koronát, az óramutató felgyorsul, a számok köre pedig ennek járásával ellentétesen kezd el forogni. Felfüggesztettük az időt: lehetünk egyedül, vagy szeretteinkkel, nem kell foglalkoznunk a múlásával. Gérard de Nerval 19. századi francia romantikus költő szavaival élve:

Az idő nem lepi meg a bölcs jellemet,
Az idővel a bölcs nem foglalkozik.
Ő tudja csak egyedül, hogyan kezelje,
S ismerje meg Isten ajándékait.


Richard Mille RM 61-01 Yohan Blake

 

Yohan Blake olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok jamaicai atléta tiszteletére készült a nemzete zászlajának színeiben pompázó modell. A tok anyaga a TZP-N elnevezésű ultrakemény kerámia, mely hihetetlen 6 gramm/köbcentiméteres sűrűségével egyszerre biztosít kényelmes viseletet és hihetetlen ellenállóságot.

Richard Mille RM 60-01 Regatta Flyback Chronograph

 

Hajós kalandorok hűséges társa lehet a tengeri navigáció elősegítéséhez kifejlesztett RM 60-01. Míg más, hasonló óráknál általában eltérő módon lehet kiszámítani az északi- és déli félgömbön az aktuális pozíciónkat, ezen a modellen elég a lünettát a megfelelő helyzetbe állítani, és máris minden ugyanúgy működik – feltéve, hogy látjuk a Napot, és ismerjük a helyi időt. A számlapon egy 60 perces visszaszámláló komplikáció is helyet kapott, az 50 órás járástartalékú szerkezet érdekessége pedig a variálható geometriájú rotor: lehet a vásárló teniszező, vagy kerékpáros, beállítható, hogy a különböző intenzitású kézmozgás ellenére ugyanolyan mértékben hasznosítsa az átvitt mozgási energiát.

Richard Mille RM 35-01 Rafael Nadal

 

Rafael Nadal, az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb teniszjátékosának tiszteletére készítette el a Richard Mille ezt a manuális szerkezetű, extravagáns órát. A spanyol sportember nemrég épült fel egy sérüléséből, máris visszaütögette magát a listák élére: ezt az erőt és elhivatottságot igyekszik visszaadni az 55 órás járástartalékú, vadiúj karbon-technológiával készülő szkelettmodell.

Richard Mille RM 36-01 G-Sensor Tourbillon Sébastien Loeb

 

Sébastien Loeb, a WRC Rali-világbajnokság történelmének legsikeresebb versenyzőjének együttműködésével frissítette fel a Richard Mille az eredeti RM 36-os modellt, továbbfejlesztve a mechanikus g-szenzort. Az órák világában egyedülálló szerkezet a barna lünetta segítségével állítható be abba a tengelybe, amiben aztán mérhető lesz az órát hordó személyre ható mindenkori maximális g-erő: lehet ez a gyorsuláskor, lassuláskor, vagy a kanyarokban érezhető erő, a szenzor a gravitációs erő legfeljebb hatszorosáig tudja lekövetni. Ez az érték aztán a középen kiálló gombbal nullázható le az amúgy 70 órás járástartalékú tourbillonos, manuális felhúzású órán. Csak 30 darab készül.

Richard Mille RM 50-01 Sensor Lotus F1 Team Romain Grosjean

 

Részben az előző két modell keverékének tekinthető az RM 50-01: a tok itt is az új karbontechnológiával készül, és g-szenzor is van a számlapon, de itt csak a lassulás során fellépő erő mérhető vele. Ezen a manuális szerkezeten viszont stopper funkció is helyet kapott, és egy 1:5-ös Forma-1-es Lotus modellautó is jár a 30 példányban készülő óra mindegyike mellé.

Vacheron Constantin Métiers d'Art Mécaniques Ajourées

 

Több száz munkaórába került a manuális Calibre 4400 szerkezet „kifaragása” az új Vacheron Constantin modellhez: az eredeti órabelsőség közel felét sikerült eltüntetni a minél látványosabb megjelenés érdekében, anélkül, hogy ez befolyásolná a megbízható járást. A koronát a kézzel készített fekete, szürke, vagy kék tűzzománc díszítés teszi fel az ipari forradalmat megtestesítő órára.

A. Lange & Söhne Lange-1 Tourbillon Perpetual Calendar RG

 

Nem sok tourbillonos óra létezik, amin elrejtenék ezt a csodás szerkezetet, pedig ezen a modellen csak az üveg hátlapon keresztül figyelhetjük meg a működését. Érthető viszont, hiszen a számlapról rengeteg információt olvashatunk le, és ezen még egy tourbillon is csak a túlzsúfoltság érzetét keltené. Az 50 órás járástartalékú automata szerkezetet az idő mutatása mellett hónap, nap, holdfázis és szökőévet jelző komplikációkkal szerelték fel.

A. Lange & Söhne Richard Lange Perpetual Calendar Terraluna

 

Szinte ugyanezeket a funkciókat olvashatjuk le a Terralunáról is, mégis sikerült mindezt egy teljesen más felépítésű számlappal megoldani. A nap- és hónap komplikációk ablakosak lettek, az óra-, perc-, és másodpercmutatók pedig mind külön tengelyen, egymás útját metszve járnak. Nem veszett el a holdfázis sem, ezt a szerkezet hátlapjára tették, kiegészítve a Hold épp aktuális helyzetével a Föld körül. Ha mindez nem lenne elég, még a járástartalékra is rádobtak egy lapáttal: ez a modell 14 napot bír teljesen felhúzva.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Minute Repeater Flying Tourbillon

 

Míg sok gyártó a masszív, vastag tokos órákat részesíti előnyben, a Jaeger-LeCoultre új modellje azokkal teljesen szembemegy, sőt: a 7,9 mm vékony tok világrekorder a percütős órák körében. A számlapon ráadásul egy új fejlesztésű tourbillonban is gyönyörködhetünk, hiszen az eddigiek közül egyik sem fért volna be. A 33,3 mm-es tok fehéraranyból készül.

Arnold & Son Time Pyramid Stainless Steel

 

200 éves múltjára és az antik brit szkelettórákra tekint vissza az Arnold & Son új modellje, az acélból készülő Pyramid. A tok 44,6 mm-es, és egy igazán egyedi manuális szerkezetet rejt magában, két energiatároló rugóval, melyek külön mutatókat is kaptak az összesen 90 órás járástartalék visszajelzésére.

Panerai Radiomir 1940 Chronograph

 

Platina, rózsaarany és fehérarany változatokban jelenik meg az új Radiomir kollekció, rendre 50-100-100 darabos limitált szériában. A 45 mm-es tok minden porcikája polírozott, benne kézi felhúzású, 55 órás járástartalékú szerkezet ketyeg.

Jaeger-LeCoultre Master Compressor Chronograph Ceramic

 

46mm-es átmérővel érkezik a JLC legsikeresebb kronográfjának kerámia változata. Az 500 darabos limitált GMT-modell hű maradt az alap Master Compressor Chronograph letisztult stílusához, a fekete-fehér összképet csupán a piros szín felbukkanása töri meg. Az óra alatt a JLC saját Calibre 757 típusjelű szerkezete dolgozik, melynek járástartaléka 65 óra.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver White Ceramic

 

“Super Ceramic” néven jegyzi az új fehér kerámiás tokját az AP, melyet most a Diver típus is megkapott. A 42mm-es óra alatt az Caliber 3120 ketyeg, vízállósága 300 méter. A fejlesztők közleménye szerint az új kerámia még ellenállóbb lett (9x keményebb, mint az acél), ezért is kellett ilyen sokat várni a megjelenésre.

Omega Seamaster Planet Ocean Orange Ceramic

 

Az Omega nagy dobása is megérkezett! A narancs színű kerámia lünetta (mely jelenleg szabadalmi eljárás alatt van) mellett talán a leglényegesebb specifikációja a most bejelentett új Planet Oceannek, hogy ez a 43.5mm-es, sportos, fiatalos búváróra bizony platina tokot és számlapot kapott, míg a mutatók 18 karátos fehéraranyból készültek. Mindössze 8 darab jelenik meg belőle, alighanem kategóriájának legdrágább modellje lesz.

Audemars Piguet Royal Oak Offshore 42mm

 

Hat új ROO modellel (4 acél, 2 vörösarany) jelentkezett az AP, a 42mm-es átmérő maradt, ám több területen is fejlődést láthatunk: a számlap modernebb lett és jobban illeszkedik a 44-es szériához, a korona és a nyomógombok kerámiából készültek, míg a tok hátlapján keresztül a szerkezet láthatóvá vált, amely szintén új, hiszen a korábbi JLC-alapú Caliber 2326 helyett immár az AP által fejlesztett Caliber 3126 ketyeg az új Offshore-ok alatt.

Hublot Big Bang Unico All Black

 

Ahogy várható volt, az Hublot további modellekkel erősíti az Unico szerkezetes "újgenerációs" Big Bang szériáját. A teljes egészében az Hublot által megálmodott és kifejlesztett Unico ezúttal full feketébe öltözött: 500 darab készül a kerámia és a szénszálas tokozású órákból, melyek 45.5mm-es méretben jönnek és flyback funkciót, szkeletált számlapot, továbbá gombnyomással cserélhető szíjat kaptak.

Hublot Spirit of Big Bang

 

Jean-Claude Biver egyik tavalyi nyilatkozatában megemlítette, hogy dolgoznak egy teljesen új megjelenésű kronográf órán, mely a Big Bang alapjaira épül, de mégis más lesz. Nos, a Richard Mille és a Franck Muller Conquistador GPG rajongói örülhetnek, ugyanis megérkezett a téglalap Big Bang! A néhol egy Big Bangra, néhol inkább egy King Powerre hasonlító kreáció négyféle változatban lesz elérhető (titánium, titánium-kerámia, arany, arany-kerámia - az arany verziók King Gold jelzést kaptak, ugyanis a 18 karátos vörösaranyhoz hozzákevertek 5% platinát, így még sötétebb színt kapunk). A jövevényt egy vadiúj szerkezettel is megtámogatták, ám sajnos ennek semmi köze az "in-house" Unico-hoz. Az  50 órás járástartalékkal bíró automata HUB4700 a Zenith El Primero Chronograph egyik átalakított változata, melyet az Hublot a "világ egyik legjobb szerkezetének" nevez.

avatar
Mihaly
-
2014.02.24. 06:59
23
Robifx: Nem, mert a Rolex csak a Baselworld alatt leplezi le az új modelleket. Már most mindenki ezt találgatja. :)
avatar
Dortmund
-
2014.02.21. 20:34
22
A Lange mesterit alkotott ismét, respekt!
avatar
Robifx
-
2014.02.14. 17:46
21
És a Rolex? Ők nem mutattak be semmit??
avatar
tSas
-
2014.02.11. 01:57
20
Hát sok órából hiányzik a stílus :D
avatar
DaNi
-
2014.02.07. 05:06
19
A tégla Hublot lehet Richard Mille lenyúlás de legalább nem olyan elgányolt mint azok...
avatar
mandark
-
2014.02.03. 15:03
18
Trafo: pont ezaz, hogy a Hublot órák nem kerek nyomógombosak voltak egészen a tavalyi Baselworldig, ahol bemutatták az elsőt, és azóta azt hiszem az összes Unicójuk ilyen kerek. Azért együtt tudnék vele élni, de nem ilyet választanék, nem tetszik :)
avatar
Trafo
-
2014.02.03. 06:16
17
@mandark
Az órák 90%-a kerek nyomógombos, akkor miért is kéne leállnia???
avatar
Tompi
-
2014.02.02. 17:45
16
Richard Mille huhh de durva :O
avatar
mandark
-
2014.02.02. 15:03
15
csak a Hublot leállhatna végre a kerek gombokkal... :D ezen a listán szerintem a pyramid és a két a.lange&söhne a legszebb.

(Bratt: ez a \"luxusórák világa\" c. rovat. egy luxusautókkal foglalkozó oldalra is beírnád hogy miért nem mutatnak be renault cliókat meg fiat pandákat? :P)
avatar
rigatibi
-
2014.02.01. 21:47
14
csesszétek meg kifagyott a Firefox annyi kép van ebben a cikkben XD
avatar
swissfan
-
2014.02.01. 16:34
13
Mihaly: Nem azért de szinte bármit hoznak ki akkor is a Big Bang fog menni. :) A Spirit jól néz ki, simán van létjogosultsága egy ilyen szériának, csak azt nem értem miért nem rakták bele az UNICO-t..?
avatar
Attilaa
-
2014.02.01. 04:31
12
avatar
Attilaa
-
2014.02.01. 04:31
11
avatar
Attilaa
-
2014.02.01. 04:31
10
avatar
Walther
-
2014.01.30. 21:28
9
Richard Mille milyen árkategória? luxuskarorak.hu adatbázisában sincs róluk semmi.
avatar
Bratt
-
2014.01.29. 06:24
8
Az nagyszerű hogy a Trendmagazin 99% milliomos, de kedves szerkesztők írhatnának néha átlagembereknek megfizethető órákról is!! Csak mondom!!
avatar
Mihaly
-
2014.01.27. 21:53
7
andor44: Pedig az érdekesség az, hogy egy ideje már kinn van az Unico Big Bang, de továbbra is az eredeti Big Bangre van nagy kereslet. A Spirit viszont lefogadom, hogy nagyon népszerű lesz...
avatar
gabesz21
-
2014.01.27. 19:25
6
Holdfázis az óra hátlapon.,.. Na ne :D
avatar
andor44
-
2014.01.26. 18:32
5
Hublot carbon bitang jó lett szerintem is (ha lenne annyi pénzem biztos ezt venném az összes közül) a téglalap órák viszont annyira nem jön be.
avatar
Barti33
-
2014.01.25. 21:43
4
Elképesztő az A&S Pyramid számlapja :D Ha acél verziós akkor szerintetek ez kb mennyibe fog kerülni?
avatar
Tgyuszi
-
2014.01.23. 23:10
3
Hublot all black carbon vmi frenetikus!!!
avatar
Benny
-
2014.01.23. 17:54
2
WOW Omega... Nem vagyok nagy fan, de ez kurvajó lett :D
avatar
DJboy
-
2014.01.23. 16:30
1
A kék AP cool nagyon!
Szürke Tommy Hilfiger pulóver
A Tommy Hilfiger pulóverei minőségiek, ugyanakkor mégis hordhatók a "szürke hétköznapokon" is, amikor nem szeretnénk úgy kiöltözni, de mégis sportosan elegáns benyomást szeretnénk elérni az emberekben.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.