A Trendmagazin ott volt a sajtótájékoztatón
30 éve Macskák
5 hozzászólás
Kocsis Katica    2013.02.13

Március 25-én egy igen egyedülálló jubileumhoz érkezik a magyar színháztörténelem, hiszen ezen a napon ünnepli 30. születésnapját a Madách Színház Macskák című előadása. E ritka évforduló alkalmából pedig maga az előadás is nagy megújuláson megy keresztül, hiszen egy új generáció lép a színpadra. A sajtótájékoztatón a darab kultikus figurái mellett a fiatal macskákat is megtekinthettük egy jelenet erejéig.

Fotók: madachszinhaz.hu
Fotók: madachszinhaz.hu

Szirtes Tamás elmondta, hogy azért is ilyen különleges ez az évforduló, mert magyar színházban még nem történt meg, hogy ilyen hosszú ideig játszanak egy darabot. A 30 év alatt alatt az előadás csaknem 1400-szor került színre, nemcsak Budapesten, hanem több magyar nagyvárosban, sőt Trento és Bergamo közönsége előtt is. A Macskákra minden magyar színházi rekordot megdöntve eddig több, mint 1,5 millió néző vásárolt jegyet.

A sajtótájékoztatón az igazgató elmondta, hogy ő már 1982-ben látta a darabot Londonban, a látvány teljessége, a darab perfekcionizmusa pedig azonnal magával ragadta. Hazatérvén Ádám Ottónak, a Madách akkori igazgatójának lelkendezve mesélt az előadásról, aki megengedte neki, hogy megrendezze a darabot. Ehhez azonban először meg kellett szerezni a Webber darab játszási jogait. Szirtes három ajánlólevéllel indult Londonba, ahol a Webber-iroda munkatársait kellett meggyőznie arról, hogy meg tudják valósítani ezt az irodalmi alapra épülő darabot. Szirtes egy anekdotát idéz, mikor azt mondja, hogy Webber végül azért engedélyezte a darabot, mert úgy látta, hogy ez „a Varsói Szerződés testére nagyobb sebet fog ejteni, mint egy egész NATO hadosztály”.


A próbák tehát megkezdődtek. Szó szerint vérrel és verítékkel próbáltak a színészek, akik eddig még sosem játszottak zenész-táncos darabban, hiszen a Madách akkor prózai színház volt. 6 hónap alatt azonban az Opera táncosainak segítségével megtanulták, hogyan kell a maximumot kihozni egy ilyen jellegű darabból és azt, hogyan kell a fantáziát és az energiákat a lehető legteljesebben kihasználni.

A mostani sajtótájékoztatón az előadás kultikus figurái is megjelentek. Hűvösvölgyi Ildikó 1995-ig játszott a Macskákban, a 800. előadásig és most az új szereposztásban lánya, Kisfaludy Zsófia veszi át a helyét. Szakály György volt az első Mefisztulész, akinek nagy vágya volt, hogy szólista szerepet kapjon e darabban. Ladinek Judit még kiskorában találkozott először a Macskákkal a Parlament egyik karácsonyfa ünnepélyén, 10 évvel később pedig maga is szerepet kapott e színdarabban. Ő most 23. éve játszik a musicalben. De Póka Éva ott volt mind a 30 év során e darabban Cassandra szerepében és Bencze Ilona is már a kezdetektől jelen van e darab életében. Szerednyei Béla 850-szer játszotta el Micsel Rumlit, Szente Vajk pedig már 7 éve ölti fel a macskajelmezt.


A hamarosan érkező jubileumhoz kapcsolódóan a színház ünnepi programokkal várja a színház iránt érdeklődőket. Március 18-án kiállítás nyílik a Tolnay Szalonban Kanyó Béla és Mohos Angéla „macskás” fotóiból, a következő nap pedig a Macskák-kamion vonul végig Budapest útjain. 20-án a Macskák új szereplői örökbe fogadnak egy oroszlánt a Fővárosi Állatkertben, majd 21-én a Macskákkal egy napon született embereknek készülnek egy meglepetéssel. Az új előadás bemutatására 22-én kerül sor, az ezt követő napokban pedig meglepetés produkciókkal, arcfestéssel készül a színház. 2013. március 25-én a jubileumi előadáson pedig színpadra lép mindenki, aki valaha szerepelt ebben a musicalben.

Cimkék: szórakozás,
2,425,650 Huf / 7,850 Eur
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetőjével Hennel Ádám beszélgetett.
Mivel az utóbbi időkben egyre gyakrabban esik szó ilyen-olyan módon a bulvármédiáról, ezért úgy döntöttünk, hogy egy asztalhoz ültetjük a Starity és a Trendmagazin vezetőjét.
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
avatar
paradise
-
2013.02.20. 23:14
5
Puskás Peti miatt nézem meg :)
avatar
kocsiskatica
-
2013.02.18. 17:35
4
Szerintem méltó lesz. :) Azért is gondolom ezt, mert ugyanúgy Szirtes fogja rendezni, ami már eleve hitelt ad a produkciónak. +én láttam egy jelenetet az \"újakkal\" a sajtótájékoztatón és az alapján is azt mondom, hogy nem lesz ez egy kicsivel sem rosszabb, mint az előző szereposztással. ;)
avatar
fenyvesipeti
-
2013.02.14. 19:58
3
Én biztos elmegyek megnézni, jónak ígérkezik.
avatar
Chris
-
2013.02.14. 12:12
2
Valamiért nem vagyok bizakodó. Katica szerinted méltó lesz az elődökhöz?
avatar
xoxo
-
2013.02.13. 21:21
1
Nem is tudom elmondani mennyire várom!
Calvin Klein aktatáska
Mit tegyünk, ha szükségünk van egy elegáns táskára, de sajnálatos módon nem tudunk kifizetni egy 200 ezres Guccit? Ilyenkor a Calvin Klein siet segítségünkre...

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Javában dúlt a salvadori polgárháború, a továbbra is forrongó Közel-Keleten az izraeli légierő meglepetés csapást mért az iraki atomerőműre, megalakult a Music Television és az első Indiana Jones-film is mozikba került.