Trendmagazin

63 millió dollárért ment el a gyémánt

Rekordot döntött az árával

2016.05.10 | MTI/TM

A drágakő-minőségű gyémántok esetében rekordot jelentő 63 millió dollárért (17,4 milliárd forint) adta el minden idők hatodik legnagyobb ilyen típusú, 812,77 karátos gyémántját a kanadai Lucara Diamond Corporation.

A 812,77 karátos Constellation (Csillagkép) nevű csiszolatlan gyémántot valamivel több mint 77 ezer dolláros (21,3 millió forint) karátonkénti áron vásárolta meg a dubaji székhelyű Nemesis International gyémántkereskedő cég. Az IIa típusú darab sikeres eladása jó előjel a vancouveri székhelyű Lucara Diamond Corporation 1109 karátos Lesedi La Rona gyémántjának júniusi aukciójához.

Fotó: Lucara Diamond

Mindkét követ tavaly novemberben találták a Lucara botswanai bányájában. A Lesedi La Rona - a botswanai setswana nyelven ez annyit tesz: "a mi fényünk" - minden idők második legnagyobb drágakő-minőségű gyémántja. A szabálytalan alakú kő mérete 65 milliméterszer 56 milliméterszer 40 milliméter. A gyémánt nagy érdeklődés övezte árverését június 29-én rendezi meg Londonban a Sotheby's. Az aukciósház a múlt héten több mint hetvenmillió dollárra becsülte a Lesedi La Rona leütési árát, a Constellation sikerén felbuzdulva azonban most 86 millió dollárra módosította becslését.

A legnagyobb drágakő-minőségű, 3106 karátos gyémántot 1905-ben találták egy dél-afrikai bányában. A Cullinan-gyémántot feldarabolták és több drágakövet csiszoltak belőle, a két legnagyobb darab a brit koronaékszereket díszíti.