Végigjártuk az Andrássy út legnevezetesebb pontjait
A Belváros ütőere ‒ az Andrássy út
159 hozzászólás
Hack Sára    2010.08.04

Az Andrássy út nevének hallatán mindenkiben feldereng valamilyen emlék. Egy nyár esti séta az Operánál, halk sóhajok a kirakatok előtt, karácsonyi díszbe öltöztetett fák a fehér hóban, egy piros Vespa, a megállíthatatlanul hömpölygő tömeg, arcok, árnyak, színek, illatok. Budapest ütőerét tapintjuk ilyenkor.

Mielőtt elindulnánk, vessünk egy pillantást a múltba. Ki hinné, hogy alig százötven évvel ezelőtt a magyar kultúra egyik fellegvára, az Operaház helyén egy kétes hírű csárda állt, mellette mocsár gőzölgött? Vagy, hogy kedvenc üzleteink helyén koszos bódék sorakoztak? És, hogy Budapest legfontosabb utcája a szűk Király utca volt? A már amúgy is egészségtelen levegőjű belváros helyzetén csak rontott a zsúfoltság, ami elzárta a természetes légmozgás útját. A tarthatatlan helyzet orvoslására javasolta gróf id. Andrássy Gyula miniszterelnök egy sugárút építését, ami összeköthetné a Belvárost a Városligettel. Az ötlet nem volt újszerű, hiszen a reformkorban már Kossuth Lajos is fölvetette egy új, központi út kiépítését a Király utca tehermentesítésére. A Pesti Hírlapban megjelent írásában a Lánchídtól kezdve fákkal szegélyezett utat álmodott meg, amin végigkocsikázva mint egy parkon keresztül érkezne az utas a Városligetbe. 1870-ben, meglehetősen nagy huzavona után az országgyűlés elfogadta Andrássy gróf javaslatát az új sugárút kiépítésére és helyére vonatkozólag. Egy évre rá a Képviselőház merész ötlettel állt elő: a Nagykörút tervével. Ezzel megoldottá vált a viták alapjául szolgáló probléma, hogy az új sugárút nem kapcsolódott egyetlen nagyobb útvonalhoz sem. A nagyszabású terv szerint a két út az addig hatalmas gödörként tátongó nyolcszögletű téren, az Oktogonon találkozott. A kivitelezés üteme ugyan az 1873-as gazdasági válság következtében lelassult, így a fő beruházók végül nem a bankok, hanem a felső középosztály és a főurak lettek, 1876. augusztus 20-án átadták a Sugárutat. Az új főutat eleinte Sugárútnak, majd 1885-től Andrássy útnak nevezték el. A történelem viharai még az utak neveit sem kímélték: a hatalmi állás váltakozásától függően hol Sztálin útnak, hol Magyar Ifjúság útjának, majd Népköztársaság útjának, végül ismét Andrássy útnak keresztelték.

Kocsisor az Andrássy úton (a
képeket magazinunk számára Kiss Péter Attila készítette)
Kocsisor az Andrássy úton (a képeket magazinunk számára Kiss Péter Attila készítette)

A Honfoglalás ezredik évfordulójának (1896) közeledtével ismét tárgyalóasztalra került a tömegközlekedés megoldatlansága. A választ Balázs Mór ötlete alapján a földalatti vasút jelentette. A ma is zavartalanul üzemelő Milleneumi Földalatti Vasút a kontinens első földalattijaként 1896. május 2-án került átadásra, majd 2002-ben az Andrássy úttal együtt a világörökség részévé vált. Ha legközelebb fölszállunk, feltétlenül jusson eszünkbe, hogy ezen az útvonalon maga Ferenc József császár is utazott...

Folyamatosan pezseg az élet
az Andrássyn
Folyamatosan pezseg az élet az Andrássyn

Most azonban a Deák Ferenc téren állunk, előttünk a két és fél kilométer hosszú sugárút. Térképünket böngésszük, melyet az előbb nyomott kezünkbe valamelyik városnézésre specializálódott vállalat mosolygós munkatársa. Az út hozzánk közelebb eső harmadában, vagyis az Oktogonig többségében felújított 3-4 emeletes épületek sorakoznak, nem beszélve a világmárkák tucatjait felvonultató üzletekről, az Operáról és a pesti Broadway-nek nevezett színházi negyedről. Első ránézésre tudjuk, itt fogjuk időnk nagy részét eltölteni.


Az Oktogonon túl kiszélesedik az út, a Kodály köröndig árnyas fasor szegélyezi az utunkat, itt azonban már főleg lakóházakat és bérházakat láthatunk, sokuk igen lehasznált állapotban van. Ez azonban ne tévesszen meg senkit, az ingatlanárak itt is egetverőek. Egy Andrássy úti lakás négyzetmétere (!) 400 ezer forinttól kezdődik és akár kétmillió forintba is kerülhet.

Hosszú fasor vezet a Kodály
köröndig
Hosszú fasor vezet a Kodály köröndig

A köröndtől a Hősök teréig ismét időutazás-érzésünk van, hiszen gyönyörű villák és paloták előtt haladunk el. Ezek többsége nagykövetségi épület, vagy más intézmények székházai, legfeljebb alkalmazottként kerülhetünk be, lakóként nemigen. Végül, úticélunk, a Hősök tere vár. Két oldalán a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum áll, háta mögött pedig a Városliget Vajdahunyad várával.

Turistacsoportok a Hősök
terén
Turistacsoportok a Hősök terén

A térképből fölpillantva elszánt tekintettel indulunk el Budapest legfontosabb vásárlóutcája felé. (Tipp: fizetésünk felvétele után nagy ívben kerüljük a környéket, ha hónap végén a pirítósnál kiadósabb táplálékra vágyunk). És csábítsanak bár szirénként a legnevesebb márkák legszebb darabjai, eltökéljük, hogy ez alkalommal kizárólag kívülről nézzük a kirakatokat, mert pár órán belül a Hősök terén kell lennünk.


A nézelődés természetesen megengedett. Így hát nem telik el sok idő, mire megtorpanunk a Zegna üzlet előtt. Ezután következik az Emporio Armani, Roberto Cavalli, Gucci, Zilli, Louis Vuitton, D&G, Guardiani, Guess, Burberry, és a Fidji, ahol többek között Dior és Versace termékekkel találkozhatunk. A sportolók is megtalálják kedvenc márkáikat a hatalmas Adidas és Nike márkaüzletekben, a Levi's-ben pedig továbbra is megtalálhatjuk az elnyűhetetlen farmer legdivatosabb változatait.


Az ékszerek, órák és telefonok megszállottjai sem maradhatnak ki az élményből: Tag Heuer, Omega, Franck Muller, Vertu, Caprice, Schoeffel, Marco Bicego, Thomas Sabo és Freywille üzletek exkluzív választéka hívogatja őket mindenfelől.

Az Operaház az Andrássy út
egyik meghatározó pontja
Az Operaház az Andrássy út egyik meghatározó pontja

A kultúra elkötelezettjeit el fogja kápráztatni az Operaház finom, neoreneszánsz épülete, a Nagymező utca környéki színháznegyed műsorainak sokszínűsége, a művészkávézó zsongása, a Zeneakadémia termeiből lágyan kiszűrődő harmóniák, és az Írók boltja, mely egy letűnt kor mementójaként hirdeti a műveltség civilizációformáló erejét.

A képen a Párisi Nagy Áruház
bejárata
A képen a Párisi Nagy Áruház bejárata

„Aki a könyveket szereti, rossz ember nem lehet”- jut eszünkbe Szerb Antal bölcs megállapítása, ahogy sétánkban kis pihenőt tartunk és az Andrássy út régi-új gyöngyszemét, a volt Divatcsarnokot szemléljük. Itt található ugyanis az egyik legnagyobb és egyben legpazarabbul kialakított Alexandra könyváruház, amely óriási választékával, és könnyed belső formatervezésével méltán nyűgözi le az igényes közönséget.

A Lotz-terem rendkívül
hangulatos
A Lotz-terem rendkívül hangulatos

A homlokzat szecessziós stílusjegyeit bent a minimalizmus váltja föl, végül belépünk az impozáns Lotz-terembe, amely eleganciájával és ragyogásával méltó helyszíne volt már számos rendezvénynek, és egyben a könyvesház Book Cafe nevű népszerű kávézójának ad otthont.


Itt kellemes zene és udvarias kiszolgálás mellett megpihenhetünk egy finom kávé és egy szelet torta társaságában, átélve a híres pesti kávéházkultúra páratlan élményét. Felfrissülve folytatjuk utunkat, majd ismét sikeresen állunk ellene a kísértésnek, hogy a Zsidró szalonba betérve új frizurával kápráztassuk el baráti körünket. Szintén hívogató az újonnan nyílt Nespresso kávézó kirakata, de a napi koffeinbevitelt az imént rendeztük, így ezt kénytelenek vagyunk egy másik alkalomra tartogatni, akárcsak a Goa Caféban tett látogatásunkat. Ha azonban időnk engedi, feltétlenül látogassunk el a Terror Házába, vagy a Postamúzeumba.


Az Oktogontól sétánk tempója felgyorsul, hiszen a sok bérház között elvétve találkozhatunk üzletekkel, inkább az éttermek és cukrászdák teszik színesebbé az évtizedek során megkopott homlokzatok egyhangúságát. Szürkének viszont korántsem mondhatóak az épületek, figyeljük meg nyugodtan a zömében neoreneszánsz épületek aprólékosan kidolgozott részleteit és próbáljunk meg választ találni arra a költői kérdésre, hogy vajon miért nem újítják fel őket...

Nagykövetségi villa
őrszolgálattal
Nagykövetségi villa őrszolgálattal

A Kodály köröndtől a már említett villák ejtenek ámulatba finom eleganciájukkal. Nehéz ellenállni a késztetésnek, hogy egy-egy gondosan őrzött nagykövetség kerítésén át bepillantsunk az ott folyó életbe. A hatalmas, elfüggönyözött ablakok mögött régi családi történetek, nem egyszer tragédiák bújnak meg, hiszen a gyönyörű paloták tulajdonosai ritkán adták önszántukból az államnak pazar otthonaikat.


A fák mögül már látszik a Hősök tere, amelyet Milleneumi Emlékmű néven is szokás emlegetni. A két részre osztott szoborcsoport a magyar történelem legnagyobb alakjait ábrázolja a honfoglalástól a reformkorig. Középen az oszlopon álló alak kezében a magyar koronával Gábriel arkangyalt szimbolizálja. A tér két oldalán a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum egész évben izgalmas és színes kiállításokkal várja az érdeklődőket.

A Szépművészeti Múzeum mindig
várja a látogatókat
A Szépművészeti Múzeum mindig várja a látogatókat

Utunk végén leülünk a Városligeti tó mellett, esetleg bemegyünk az Állat- és Növénykertbe, ahol földolgozzuk azt a sok impulzust, amely a mozgalmas nap után még mindig ott lüktet a fejünkben. Az Andrássy út történetét megismerve jobban megértjük hazánk történelmét, bepillantást nyerünk elmúlt korok mindennapjaiba, eszméibe, életfilozófiájába, és magunk is részesévé válunk Budapest belvárosának színes, izgalmas, megállíthatatlan pulzálásának.

Kapcsolódó cikkek
Tavaly december 4-én megnyitott a várva várt D&G boutique az Andrássy út 33. szám alatt! A rég várt megnyitóról eddig csak álmodtak a nemzetközi luxuscikkek szerelmesei, mára azonban mindenki nagy örömére a D&G store tökéletes valóság itt Magyarországon is. 
2,552,340 Huf / 8,260 Eur
11,290,860 Huf / 36,540 Eur
Az utóbbi időben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
Mivel az utóbbi időkben egyre gyakrabban esik szó ilyen-olyan módon a bulvármédiáról, ezért úgy döntöttünk, hogy egy asztalhoz ültetjük a Starity és a Trendmagazin vezetőjét.
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
avatar
biropeti
-
2011.08.29. 14:22
159
sweetie: én is jártam már ott kétszer, csodáltam.
avatar
Xnorbi
-
2011.01.30. 23:23
158
milyen jó volna ha olyan szép idő lenne már mint a képeken.
avatar
sweetie
-
2011.01.30. 16:07
157
Pénteken voltunk a Lotz-teremben, tényleg nagyon szép hely!
avatar
szelina
-
2011.01.29. 22:23
156
Mikor én ott jártam le volt takarva az egész üzlethelység, de semmi mozgást nem lehetett látni. Így nem lesz hamar új üzlet.
avatar
Emma
-
2011.01.29. 16:04
155
Hát remélem idén már megnyit.
avatar
Szandi
-
2011.01.29. 15:54
154
Emma! Elvileg az Armani Cafe helyett fog nyílni valami új üzlet, valamikor. Elvileg!
avatar
Andras74
-
2011.01.29. 15:31
153
Emma!...nem tudom....sorry
avatar
Emma
-
2011.01.29. 15:07
152
Nem tudjátk idén lesz-e új üzlet megnyitó Andrássy-n?
avatar
Shadow88
-
2010.09.21. 21:12
151
Lovelyrekus:vannak szórakozóhelyek ahova nem igazán érdemes menni, mert könnyen bajba kerülhet az ember, viszont az Andrássy úton nem hiszem hogy ez előfordulna. :)
avatar
jazmina
-
2010.09.21. 15:22
150
Adrihanna, ha ezt a hit gyülekezete ellenes dolgot rám érted, akkor szeretném leszögezni, hogy bevallom, nem tudtam, hogy ez a hetek az ő szervezetük - vagy minek hívjam. Így hát nehezen lennék hit gyülekezete ellenes, ezt félre értetted sajnos, szó nincsen ilyesmiről.
Tőlem pedig (bár nem ismersz, így nem tudhatod) nagyon távol áll bármilyen vallás, vagy felekezet elítélése, ill. bármiféle diszkrimináció!
Az meg a legjobb helyeken is előfordul, hogy néha nem teljesen megfelelő cikkeket írnak, mégha akármilyen lapról is van szó, de persze nem kötelező elhinni, amit írok, mindenkinek van úgyis saját meggyőződése, hát még ha elfogult is az illető akkor főleg. :)

pongo: igazad van igen! :)
avatar
Sammy
-
2010.09.21. 15:07
149
Elgondolkodtato cikk... Emlekszem a Tuzvonalban nevu magyar sikersorozat 3. evadaban is ilyen temat dolgoztak fel.. Ez hatborzongato.

De vissza a cikkhez remelem hogy jovore megint jon 1-2 uj bolt az Andrassyra tudtommal legutulso uj fecske a Franck Muller oraszalon volt.
avatar
Adrihanna
-
2010.09.21. 14:22
148
szeretem a hit gyülekezete és szervezetei, intézményei ellenes embereket <3
ja és nyugodt vagyok, feltűnt és megint a stílus és tovább erről nem óhajtok beszélni. kedvesen leírtam, hogy miért linkeltem be. mellesleg egy olyan főszerkesztő és felelősszerkesztő, mint aki ennél a lapnál van, nem enged ki valótlant állító cikkeket.
avatar
pongo
-
2010.09.21. 12:08
147
hát jázmina rosszabb környékeken nem biztos hogy jó ötlet fullextrás ruhákban flangálni és bkvzni :P
avatar
Walther
-
2010.09.21. 11:05
146
Jázmina te nem az ORTT-nél dolgozol véletlenül?:D Azt elmondhatnád hogy küldtél az emberkének emailt mikor a hetek oldalán egyetlen szerzőnek nincs feltüntetve email címe.
avatar
jazmina
-
2010.09.21. 10:51
145
Nyugi Adrihanna, mint már írtam rájöttem miért másoltad be a cikket. És ha nem tűnt volna fel, nem erre az újságíróra értettem, hanem általánosságban a ma ezen a területen dolgozókra. Egyébként pont a hetek közölt le például az iszlámról is egy teljesen falsch cikket, amit azóta a kedves újságíró el is ismert (miután küldtem neki egy e-mailt pontosítás gyanánt).
avatar
Adrihanna
-
2010.09.21. 09:38
144
Jázmina, akkor a magyarázat.
a cikket azért linkeltem, mert aktuális, mert a városi séfindálások alkalmával is beleakadhatunk ilyenbe.
a cikk írója egy hiteles, elismert újságíró.
a hetek nem közöl le hamis információkat.
nem kacsáznak.
véleményem és tapasztalatom szerint helyesírási problémákkal sem küszködik egyetlen újságírójuk sem.

a lényeg pedig nem a szervkereskedelem a cikkben, hanem a fiatalokat fenyegető veszély.
avatar
Marci20
-
2010.09.20. 23:32
143
Azt megnézem hogy ráfújod a sprayt a rablóra :D Ez még elég jó megoldás a védekezésre. :)
avatar
jazmina
-
2010.09.20. 23:06
142
Volverin beletrafáltál, egyedül attól félek, hogy vmi idióta késsel támad rám :/ Az tuti inkább mindent odaadnék neki...vaaaagy lefújnám a jó kis gáz spray-vel...és szaladnék :D
avatar
volverin
-
2010.09.20. 22:56
141
Egyébként a zsebtolvajok ideje már lejárt.. most már simán előkap egy kést vagy valamit és elszed tőled mindent.
avatar
volverin
-
2010.09.20. 22:55
140
Ehhh durva az a cikk amit linkeltél.. manapság már olyan dolgok történnek meg hogy az ember feje kettéáll :S
avatar
jazmina
-
2010.09.20. 22:55
139
Nem, dehogyis, nem veszekedni akartam, csak hirtelen nem esett le, hogy jön képbe a cikk. De azt hiszem azért sikerült mégiscsak felfognom :)

Én a zsebtolvajoktól nem félek, mert mindig odafigyelek, és a táskámat is úgy fogom, hogy ha meg is próbálnak meglopni, legalább ne legyen könnyű dolguk!
avatar
alawa
-
2010.09.20. 22:37
138
jaj nehogy megint elkezdjetek veszekedni :S Adri sztem csak jot akart és rékus kapcsán linkelte be.. az biztos hogy egyedül nem jó mászkálni mert sok a zsebes tolvaj
avatar
jazmina
-
2010.09.20. 22:14
137
Csak azt nem értem, hogyan kapcsolódik ez a szervkereskedős cikk a karácsonyi vásárhoz. Egyébként a bemásolt cikkről csak annyit, hogy sajnálom és részvétem a fiú iránt, viszont én nem hiszek el mindent feltétlenül a médiának, mert sajnos az újságírói etika ma már ismeretlen kifejezés... Mellesleg bárki írhat ma már cikkeket, nem baj, ha se fogalmazni, se helyesen írni sem tud...
A karácsonyi vásárt egyébként én is nagyon szeretem és alig várom!!
avatar
Adrihanna
-
2010.09.20. 21:45
136
rekus: csatlakozom.. igencsak veszélyes..
ajánlom a következő cikket: http://www.hetek.hu/hatter/201009/eltunt_fiatalok_nyomaban

nagyon durva, ez egy finomított verziós cikk.. érdemes elolvasni a teljes cikket az újságban. én úgy döntöttem a környékre nem megyek többet.. =S
avatar
lovelyrekus
-
2010.09.20. 21:09
135
alawa: mi is megyünk majd, de egyre figyelj: mindig csoportosan menjetek, és leginkább olyan helyekre ahol sok ember van illetve biztonságos! A belváros az OK de külterületeken karácsonykor megnőnek a lopások!!!
avatar
alawa
-
2010.09.13. 19:07
134
mi már készülünk a barátnőimmel a szokásos váci utcás egész estés mászkálásra karácsonykor... olyan hangulata van h nemigaz :))
avatar
gabesz21
-
2010.09.10. 11:20
133
Tompi: sajnos igen.. néha beáll ott a forgalom :D
avatar
Torpedo
-
2010.09.03. 14:03
132
Nagyon tetszett az írás, hihetetlen sok minden kötődik hazánkban az Andrássy úthoz!
avatar
Karessz
-
2010.09.01. 15:39
131
Hát igen kaárocsonykor itt szép fotókat lehet csinálni!
avatar
Tompi
-
2010.08.27. 16:55
130
Micsoda összefoglaló, ez már döfi :D Az első kép jól jellemzi a dolgokat... sokszor kilométeres dugó van ott :D
Fekete YSL táska
A Yves Saint Laurent tökéletes választás azoknak, akik némi fiatalosságot és egyediséget szeretnének belevinni a ruhatárukba. Szó se róla, vannak rendkívül feltűnő termékeik, ahogy a most látható fekete táska is igencsak egyedi a hatalmas márkalogó hatására.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1986-ot egy negatív szimbólummá vált katasztrófa, a Csernobil-i atomreaktor robbanása árnyékolta be, az év egyik legnagyobb slágere a 'Rock me Amadeus' volt, Tom Cruise főszereplésével pedig a Top Gun hódította a mozikat.