Nagyban cskken a hivatsosok szerepe az egyre olcsbb vl fnykpezgpek miatt
A fotzs manapsg - interj
34 hozzszls
Oroszvri Pter    2012.07.11

Fejes Viktort, és Lénárt Gábort, a Tripodcast fotós rádió szerkesztit kérdeztük ki a msoraikról, a fényképezés mai helyzetérl, munkájukról, és tanácsaikról. Nem csak fotósoknak!

Mi a Tripodcast, és miért indítottátok el? Kiknek szól?

Közös válasz: A Tripodcast jelenleg Magyarország egyetlen fotós podcastje. Az egyértelm, hogy fotósoknak szól, de amit szeretnénk elérni vele, hogy minden fotósnak szólhasson; ne csak kezdnek vagy csak profinak. Ezt igyekszünk úgy megvalósítani, hogy nem tanítani szeretnénk vele direktben, hanem vendégeket hívunk és tapasztalatokat osztunk meg. Különlegessége lesz a Tripodcastnek, hogy nem csak fotós vendégeink lesznek, hívunk majd meg sminkest, fodrászt, marketingszakértt, mvészeti vezett, stb.: mindenkit, aki valamilyen szinten kapcsolódik a témához. Ezt pontosan azért tesszük, mert nagyon egyoldalról halljuk általában a dolgokat, de fontos megismerni azt a perspektívát is, amit a rokonágakban dolgozók tudnak nyújtani.


Mi a célotok vele, mit szeretnétek ezzel elérni a jövben?

Lénárt Gábor: A cél,hogy kidumáljam magamból a fotózással kapcsolatos dolgokat minél srbben. A blogomba írogatni nem ugyanaz, ez sokkal személyesebb, és egyszerbben is elmondhatom, amit szeretnék. Vágatlanul, minden hibámmal együtt, szerkesztgetés nélkül ismerhetnek meg az emberek minket, amit én nagyon jó dolognak tartok. Már olyan kis dolgok is nagyon érdekesek, amikor egy, csak netrl és képei alapján ismert embernek meghallod a hangját.

Fejes Viktor: A személyes cél egyértelmen az, hogy minél többet tanuljunk a saját msorunkból. Minden egyes alkalommal, amikor leülünk és beszélgetünk egy-másfél órát, tanulunk valamit egymástól, vagy szimplán magunkról/magunktól, és úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a vendégektl mennyit tanulunk – megsúgom: rengeteget. Azt szeretnénk elérni, hogy legyen egy hely a fotósoknak, ahova szeretnének majd jönni beszélgetni; ahol megoszthatják az élményeiket, és kifecsegik azokat a titkokat, amiket már régen meg kellett volna osztaniuk. Hiszem, hogy fölösleges titkolózni, pedig rengetegen teszik. Azonban, ha elárulod a titkaidat, azzal másokat is segítesz, és Neked menned kell újabb titkokat gyártani – és ez igencsak motivál a fejldésre.

Fejes Viktor
Fejes Viktor

Mivel foglalkoztok, mit fotóztok fként?

LG: Én fként portré és divat fotós vagyok, de adott esetekben néha mást is bevállalok, ha rendesen megfizetik és látok benne potenciált. Persze az én munkám sem csak a fotózásból áll, nagyon sok elkészülettel és szervezéssel jár egy-egy ilyen alkalom, nagyon nehéz sok embert egyszerre összehangolni úgy, hogy mindenki pont akkor és úgy dolgozzon a kezed alá, hogy a lehet legjobb dolog süljön ki belle.

FV: Én reklám- és koncepciófotós vagyok, amelynek nagy része az utómunka. Ez alatt fejek polírozását, hátterek cserélését értem – tehát bármit, amitl a fotó “tökéletes” lesz. A reklámfotózás lényege a “hibátlan” munka, ezt igyekszem elérni nap mint nap, és minden nap elbukok a saját szememben. A koncepciófotózásban pedig kiélem a mindenféle ferde hajlamaimat. Ilyen egyszer.

Fejes Viktor: A ngy alapelem
- vz
Fejes Viktor: A ngy alapelem - vz

Szoktatok ihletet meríteni a vendégeitek képeibl?

LG: Igen, de nem csak a vendégek képeibl, hanem mindenki máséból is. Nagyon sok képet megnézek a neten nap mint nap, és mindbl inspirálódok.

FV: Persze, de ezt úgy mondom, hogy nem csak a vendégek képeibl, hanem minden képbl. Ezáltal lehet tanulni mindenbl; de szó szerint: a jóból és rosszból.

Hogyan, mikor kezdtetek el fotózni?

LG: A fotózás eltt már Photoshopban próbáltam különböz grafikákat és hasonló dolgokat megvalósítani, magyarul kisérletezgettem a programmal, de a végs áttörés akkor jött,amikor megvettem az els fényképezgépem, 2008 nyarán. Onnantól kezdve nem volt megállás, teljesen a szerelmese lettem a fotózásnak, és a designolást és hasonlókat pedig véglegesen megszüntettem.

FV: Huh, rettent szentimentális leszek, de úgy gondolom, hogy a fotósok általában életük kezdete óta fotóznak. No nem a szószerinti értelemben, de amolyan megfoghatatlan módon mindig vonzódnak egy-egy jó képhez, majd késbb rájönnek, hogy “Áhá! Miért nem próbálom meg én megcsinálni?” – és akkor kezddik a katasztrófa. Nekem ez a pillanat két éve történt meg, amikor is hirtelen felindulásból 1 hónap alatt szereztem kb. hat darab filmes gépet, és egy olyan fél évig csak filmre fotóztam. Kemény volt az a fél év, de rettent módon élveztem; filmet ettem és lélegeztem; mindent azon tanultam meg, még vakuzni is – na az a nagy kihívás.

Fejes Viktor: Moodboard
Project - Kriszti
Fejes Viktor: Moodboard Project - Kriszti

Mire figyeltek oda leginkább egy fotó elkészítésénél?

LG: Nagyon sokmindenre. Lényegében, hogy mindenki olyan jól élje meg a fotózást, mint én. Én olyan dolgokra is odafigyelek, amikre egyébként nem is biztos, hogy kellene: hogy a sminkes se unatkozzon a sarokban, mikor zajlik a fotózás, hogy a werkfotók is jók legyenek, stb. Ha kint fotózunk, akkor a helyszín és az idjárás változására is figyelni kell, az idegenekre akik körülöttünk vannak; a ruhára, a hajra, a sminkre, a pózokra, mindenre. Ha stúdióban fotózunk, akkor fontos, hogy a zene olyan legyen, amit a modell szeret, és felszabadul tle.

FV: Amire mindenféleképpen odafigyelek az az, hogy legyen valami koncepció. Ha az nincsen, akkor csak szorongatom a gépet, mint egy csimpánz, miközben fel-alá sétálgatok motyogós stílusban. Ha a koncepció megvan (akár fejben, akár papíron), akkor az egyetlen célom, hogy ugyanaz legyen a végeredmény, ami a fejemben van. És talán amire a legjobban odafigyelek, hogy ne legyen sietség.

Milyen vicces, érdekes, kellemes élményekkel lettetek gazdagabbak a fotózásaitok során?

LG: Nagyon sok ilyen élményem van, szinte felsorolhatatlan, pont az ilyenek miatt fotózok embereket. Ezeket át kell élni és érezni, nem igazán lehet elmesélni. Például amikor már elment a sminkes meg mindenki, és végig kettesben fotózunk a modellel. Amikor kint állunk az utcán ketten, az éjszaka közepén, esben és nézzük vissza a képeket, de ezután még mindig csináljuk, és egyikünk sem panaszkodik, mert élvezzük. Vagy amikor egyszeren lefekszünk a fbe és közös képeket csinálunk, csak a vicc kedvéért. Vagy amikor egy medencés fotózáson, egy luxus házban rácsodálkoztunk, hogy mi minden van a htben, amire elzetesen azt mondták, hogy bármit fogyaszthatunk belle. Ezek az összenézések, az emberek tekintetei és a boldogság, amit a modelleim arcában látok fotózás közben, nekem ezek tartoznak a kellemes élmények közé, mert ezek vannak az én arcomon is. Vicces élmény még amikor a rendrök vagy idegenek odajönnek hozzánk, hogy mit fotózunk éppen. Ilyen szituációk is számtalanszor elfordultak már.

FV: Hmm, a sok szétfagyás mellett? Viccet félretéve én ilyenkor mindig csak egy dologra tudok gondolni. Amikor elször vakuztam filmes géppel. Hát az egy élmény volt. Aki nem tudná milyen, annak összefoglalom: olyan, mint vakon vezetni egy hatalmas repült, amirl nem tudni, hogy zuhan vagy emelkedik. Pont a filatori gátnál voltunk, és koromsötét volt (persze éppen szétfagytunk), én meg ott lépdeltem ki a métereket, amiket fejben számoltam ki a vaku irányszámából, és erejébl. Végül az összes kép tökéletesen exponált lett. Máig nem felejtem el azt az érzést, amikor hoztam haza az elhívott filmet, és szkenneltem be, majd ugráltam és fókahangokat hallattam, hogy “yeah, sikerült!”.

Lnrt Gbor
Lnrt Gbor

Kit fotóznátok le legszívesebben a nagyvilágból, és milyen körülmények között?

LG: Palvin Barbit mindenképpen, de mellette nagyon le szeretném még fotózni Erin Heathertont és Rihannát is. A szituációt pedig akkor kitalálnám, ha lehetségem lenne bármelyiket is fotózni közülük...

FV: Ismét kicsit szentimentális talajra hajtanék, de a legszívesebben a kedvesemet fotózom akármilyen körülmény között. De rajta kívül két embert mondanék, akikért most azonnal repülre ülnék: Michael Jordan és Zachary Levi.

Vannak kedvenc fotósaitok, példaképeitek?

LG: Igen, nagyon sok ilyen van, hiszen eszméletlenül sok fotós van, aki jobb nálunk, és imádom nézegetni a képeiket, tanulni bellük. Aaron Nace például közös kedvencünk Viktorral, sokszor meg is volt említve a neve a Tripodcast adásaiban. Néhány nevet mondanék csak mellé, mert ez tényleg felsorolhatatlan: Lara Jade, Anastasia Volkova, Rosie Hardy, Annie Leibovitz, stb... Rajtuk kívül pedig van néhány személyes fotós ismersöm, akiknek szintén nagyon szeretem a képeit.

FV: Nekem csak az van. Úgy értem, Ralph Waldo Emerson azt mondta, hogy “minden ember akivel találkozom valamiben jobb nálam”, és én igyekszem ezen elv szerint élni. Persze nem mindig sikerül. De hogy soroljak fotósokat: Zack Arias, Jeremy Cowart, Aaron Nace, Dean Bradshaw, Anthony Mandler... és még sokan mások.

Lnrt Gbor: Tancs Anik
Lnrt Gbor: Tancs Anik

Mik az elnyei és hátrányai annak, hogy manapság nagyon olcsón hozzáférhetek a fényképezgépek?

LG: Igen, nagyon olcsók, akár 10-20 ezer forintért is lehet kapni már jó minség kompaktokat. Viszont a komolyabb fotózás nagyon drága. St, szerintem az egyik legdrágább hobbi a világon, ha leszámítjuk a Ferrari- és yacht-gyjtögetést... Elnye, hogy mindenki tud fotózni már, mert a technikai feltételek megvannak, onnantól már a tehetségen és a látásmódon múlik. Hátránya pedig pont ugyanez, hogy mivel manapság már mindenki könnyedén, egy gombnyomással tud automatán, jól kiexponált képet készíteni, nem alkalmazza a hivatásos fotóst, mert fogalma sincs, hogy léteznek olyan dolgok is, hogy kompozíció, vagy világítás. Az átlagember azt hiszi, hogy a profi fotós is ugyanúgy csak lenyomja a gombot, mint . További hátrány még, hogy a profibb fotósok is ugyanoda publikálnak (pl. Flickr, Facebook), mint az összes többi ember. Naponta több tízmillió képet töltenek fel manapság, és ezek közül nagyon nehéz kiemelkedni.

FV: Nem vagyok egy gazdag ember, de számomra a fényképezgépek egyáltalán nem olcsók. De tegyük fel, hogy a belépszint gépek olcsók. Erre csupán azt tudom mondani, hogy a fotózásban azt kapod, amiért fizetsz. A belépszint gépekkel sincsen baj, hiszen azok manapság már igencsak fejlettek, de mindennek megvan a maga felhasználási területe és célja. A technikai fejlettségbl adódóan az egyik legnagyobb elny az “olcsóságból” fakadóan, hogy könny jó géphez jutni; nincs szükség milliókra. Természetesen, a hátránya is ugyanez: túl sok ember jut olyan géphez, amire nincsen szüksége.

Mennyire fontos szerintetek a technika?

LG: Legtöbbször jól jön, ha minél jobb gép van az ember kezében, de ez egyáltalán nem fontos. A leglényegesebb a látásmód, és ha az megvan, akkor nem állhat az ember útjába semmi sem, fleg nem a technika.

FV: Semennyire.

Lnrt Gbor: Lenke
Lnrt Gbor: Lenke

Mit szóltok a közösségi portálokon elterjedt pózolós fotókhoz?

LG: Nem nagyon van errl konkrét véleményem, mert próbálom elkerülni azokat a dolgokat, amik nekem nem tetszenek. Nem csak a közösségi oldalakon, de az interneten is nagyon sok szemét van, ezeket egyszeren ignorálni kell, és csak a fontos dolgokkal foglalkozni. Ezek a “tükörben pózolós fotók” is olyanok, hogy van egy divat, ami után megy az a néhány ember. Majd megunják, vagy jön egy újabb divat, amit majd követni fognak. Ezekkel én nem nagyon szoktam foglalkozni.

FV: Én szintén semmit. Sokszor még az üzeneteimre sincs idm válaszolni, de amikor marad egy kicsi és esetleg azt valamelyik közösségi portálon töltöm, miért foglalkoznék azzal, hogy a másiknak milyen a fotója? Ha neki az tetszik, mi jogom van azt megkérdjelezni. Mások az én 365 napos projektemre mondják, hogy magamutogató.

Mit gondoltok a telefonos fotózásról?

LG: Én szeretem azt a tudatot, hogy mindig nálam van egy fényképezgép. Bár a telefonomnak eléggé rossz minség a kamerája, de ennek ellenére is használom az Instagramot, mert néha belefér egy-egy mobilkép, ha rámjön a fotózhatnék, és nincs nálam a fényképezgépem. Ezen kívül a telefon hatalmas elnye, hogy azonnal megosztható a vele készült kép. Nem egyszer volt már, hogy emiatt telefonnal fotóztam le egy werkfotót úgy, hogy közben nálam volt a fényképezgép is.

FV: Szerintem poén. A fotózás minden formáját és fajtáját szeretem, és valóban az egy jó dolog, hogy mindig lehet nálam egy telefon, amit bármikor használhatok. Számomra a legnagyobb elnye az, hogy ha valami érdekes helyet találok, ahol fotóznék, akkor lefényképezem, és késbb berakom egy erre használatos mappába, hogy adott fotózásnál tudjam, hogy milyen helyeket ismerek.

Mit javasoltok a kezdknek, illetve azoknak, akik el szeretnének kezdeni fényképezni?

LG: Legyenek alázatosak, ne gondolják magukról egybl, hogy fotósok, csak mert van egy fényképezgépük. Legyenek kritikusak magukkal szemben, próbálják objektíven szemlélni a képeiket, és felismerni a hibáikat, majd kijavítani azokat. Fotózzanak sokat, de ne töltsenek fel egymillió képet az els nap, amikor megvették a fényképezgépet: próbáljanak szelektálni, és tíz képbl max. egyet megosztani. Nézegessék más fotósok képeit, nem szégyen tanulni a jobbaktól, menjenek néhány internetes fotós fórumra, ahol kritikát kaphatnak a képeikre, és ne sértdjenek meg rajta, hanem fogadják meg! Ja, és hallgassák a Tripodcast-et! :)

FV: Mindenképpen készülj fel, hogy ez nem egy egyszer munka, mert több annál – egy életmód. Viszont ha komolyan szeretnéd csinálni, nem szabad elfelejtened, hogy ez valóban egy munka, és mint olyan, keményen meg kell dolgoznod érte. Kegyetlenül nehéz dolog, de három dolgot tudok javasolni. Az egyik, hogy kezdetnek vegyél pár ezer forintért egy filmes gépet, és az els pár hónapban csak azzal fényképezz – ez késbb rettent nagy segítség lesz. A másik, hogy ne hallgass senkire; rám se, Gáborra se, senkire. Ha elég csökönyös vagy és kitartó, akkor végül megtalálod azt, amit keresel ebben a szakmában. A harmadik, hogy ne kövesd a csordát. Nincs értelme ugyanazt csinálni, mint mindenki más. Ez alatt nem azt értem, hogy mindenképpen az ellenkezjét kell csinálni annak, amit a nagy többség. Sokkal inkább arra gondolok, hogy mindenki csinálja, amit szeretne, mert akármennyire klisé, belled csak egyetlen egy van ezen a bolygón, és ezt illik kihasználni.

A Tripodcast elérhet a Facebookon, melynek legfrissebb, 9. adásában szó esik a Trendmagazin számára szóló eseményfotózásról is. Viktor képeit itt, Gábor képeit pedig itt nézhetitek meg.

1,900,350 Huf / 6,150 Eur
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
Az utóbbi idben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
avatar
mandark
-
2012.09.09. 01:33
34
Landerer: taln a klfldi paparazzi, de szerintem az az egyik legszanalmasabb ga a fotzsnak. Ha folyamatosan adnak munkt akkor az eskv s sport fotsok sem llnak rosszul. De ez csak klfldre jellemz, itthon nehz akrmelyik terleten jol keresni.
avatar
landerer
-
2012.09.08. 23:52
33
Mi a az terlet a fotzson bell amivel a legtbb pnzt lehet keresni?

Kszi
avatar
Tempation
-
2012.08.01. 00:35
32
\"Tovbbi htrny mg, hogy a profibb fotsok is ugyanoda publiklnak (pl. Flickr, Facebook), mint az sszes tbbi ember. Naponta tbb tzmilli kpet tltenek fel manapsg, s ezek kzl nagyon nehz kiemelkedni.\"

n egy idben kacrkodtam a gondolattal hogy megtanulok rendesen fotzni, de pont ezek a dolgok tntortottak el.. Tl sok kp kszl mindenrl, nagyon nehz brmivel is kitnni.
avatar
tSas
-
2012.07.28. 19:42
31
nortwood: Tisztban vagyok vele hogy nem lehet mindenkit meggyzni, de ha szemlyes tapasztalata lesz akkor meggyi sajt magt.
Attilaa: Ht ez az! Az egsz gp egy mestermunka. Mutassatok mg egy ilyet.. Nem vletlen hogy az Apple egyre tbbet ad el belle. A Retina se csak hype, de ezt is ltni kell.
avatar
brandy
-
2012.07.24. 00:37
30
Attilnak van igaza n tegnap nztem s baromi j. Mindenkpp csekkoljtok mert ezutn minden ms kijelz csknak fog tnni. :)
avatar
Attilaa
-
2012.07.23. 23:47
29
ltott kpek alapjn*
avatar
Attilaa
-
2012.07.23. 23:46
28
Szerintem nem csak a hype-ra megy,tnyleg nagyon durva ,ltni kell, de ezen kvl maga a gp is baromi ers majdhogynem mindenbl a legjobb van benne(j kicsit tloztam:D).De persze mregdrga s egy vagyonba kerl,annak ri meg venni aki ki is tudja termelni vele az rt... Amgy elbb-utbb majd csak belepakoljk azt a Retint kisebb gpekbe is.

nortwood: Nem rtek a tlsgosan a fotzshoz de elvileg az j Nikon D800 kb ugyanolyan j mint a Canon 5D MKIII, mondjuk nekem a kpek alapjn a Canon szimpatikusabb volt.
avatar
nortwood
-
2012.07.23. 20:46
27
vfejes: miert a fotosoknal nincs ilyen vita? canon vs nikon pl? :)

egyebkent erdekes hogy csak azok mondjak hogy mennyire nem eri meg apple-t venni akik az arat szidjak vagy ilyesmi.. aztan ha tobb penze lesz es vesz akkor mar az ellenkezojet mondja :)

Tsas: hidd el hogy nem mindenkit lehet meggyozni mert hiaba tetszene neki a retina macbook (ami telleg fasza) ha nincs ra haromnegyed millio ft-ja.. ez olyan mint ha egy 3-as bmw-rol menne a vita.. persze hogy csucs az azto, de akinek elerhetetlen az inkabb megmagyarazza hogy miert nem jo.
avatar
DrFly
-
2012.07.21. 21:39
26
\"Fotzzanak sokat, de ne tltsenek fel egymilli kpet az els nap, amikor megvettk a fnykpezgpet: prbljanak szelektlni, s tz kpbl max. egyet megosztani.\"

ezt n is sokszor tapasztalom, van hogy galrikban 5-6 oldalt vgig kell lapozni mert ugyanaz a tma lett felpakolva 200 fle szgbl fotzva...
avatar
tSas
-
2012.07.21. 21:39
25
vfejes: n nem harcolok, csak tettl egy kijelentst amit szerintem az Apple felhasznlk 99.9%-a vitat s erre hvtam fel a figyelmet :)
avatar
vfejes
-
2012.07.21. 21:11
24
tSas: nincs szksg retinakijelzre, kicsit overkill, az egsz csak a hype-ra megy. De aki jobb szeretne sokkal tbb pnzt klteni egy tldicsrt gpre, az brmikor megteheti. n inkbb megyek fotzni, mert gy nz ki, nincs olyan hely, ahol nem r el a tma a mrkk harcig. :)
avatar
mandark
-
2012.07.21. 19:25
23
tSas: termszetesen ebben igazad van. Ms krds, hogy sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak az Apple rait, s ms az is, hogy szerintem azon az rszinten viszont mr ms gyrtk gpei is hozzk ezt a szintet, kialaktsban. Persze hogy milyen rendszer van rajta az meg megint ms :)
avatar
tSas
-
2012.07.21. 19:19
22
mandark: azt mondta hogy az Apple nem tud tbbet mivel ugyanazok az alkatrszek vannak benne. n erre mondom hogy ez egy nagy tveds, mert egy gpet nem csak az alapjn kell megtlni, hiba van benne 8GB ram stb ha egy recseg bna kialakts a noti, vagy a kijelzje rossz, stb stb..
avatar
mandark
-
2012.07.21. 19:07
21
tSas: \"Szerinted az a mrce hogy milyen HW van benne? Nem...\" ezt nem rtem, ezek szerint a sznk alapjn vlogatnak a fotsok a gpek kzt? Fotfeldolgozsra nagyon is fontos az er a gpben, amit nyilvn az Apple is, s msok is knlnak. De a retina macbook rbl vehetsz egy annl bven gyorsabb nem apple gpet s mell egy komoly objektvet is :)
avatar
tSas
-
2012.07.21. 18:56
20
vfejes: Nem azrt adnak ki r mert azt mondhassk hogy Apple (j van ilyen de most arrl beszlek aki munkra hasznlja).

Szerinted az a mrce hogy milyen HW van benne? Nem... Akkor kb tk rtelmetlen lenne laptopok kztt vlogatni, mert mindben ugyanaz van. Az Apple az egsz gpet maga rakja ssze, pont a szoftvert is hozzfejleszti szval ssze se lehet hasonltani egy PC-vel.

Prbld ki sztem az j retina Macbook Prt s visszavonod a kommentedet :D
avatar
sztyui
-
2012.07.21. 18:40
19
Igen,j a mac,n is azt hasznlom,szerintem is jobb,de nem felttel. Viktor szerint meg a PC a jobb. A kpek nem lesznek jobbak tle, s tnyleg nem tmba vg dolog ez a Mac vs PC tma:) Tnyleg vannak sokan,akik meg a PC-t szeretik jobban. s nem azrt mert nincs pnzk r.
avatar
Attilaa
-
2012.07.21. 17:17
18
\"ht m fotsoktl mg mindig azt hallottam hogy az alma a kirly :D\"

Krdezztek csak a Handrst:D mondjuk csak hobbifots:D
avatar
gery
-
2012.07.21. 16:16
17
ht m fotsoktl mg mindig azt hallottam hogy az alma a kirly :D
avatar
sztyui
-
2012.07.21. 11:50
16
Ricsiboy: n Mac-et hasznlok, nekem sokkal szimpatikusabb mint a PC, mg akkor is,ha ugyanazrt az rrt papron picit gyengbb gpet kapsz.
Aperture-t n is prbltam,de nem tetszett annyira, nem tudtam megszokni,br nem szrakoztam vele tlsgosan sokig, mert a Lightroom+Photoshop nekem tkletes pros, s nagyon szeretem, szval a vlasz, hogy n Lightroom+photoshop-ot hasznlok.

Amit rdemes, az tnyleg ahogy viktor is rta mindenkppen a kontraszt, sznek, esetleg croppols, ilyesmik. De persze kpe vlogatja:)
avatar
vfejes
-
2012.07.20. 23:47
15
fenyvesipeti: Remlem nem lesz ilyenrl sz. Nekem igazbl mindegy milyen gp, akr szmtgp, akr fnykpezgp - mkdjn. :)
avatar
fenyvesipeti
-
2012.07.20. 23:32
14
Na bumm ennl a cikknl sem fogjuk megszni a PC vs APPLE vitt :D

Amgy jk a kpek, ltszik hogy szerettek fotzni. :)
avatar
vfejes
-
2012.07.20. 23:21
13
Ricsiboy: n PC-t hasznlok - sokkal kltsghatkonyabb, s teljestmnyben egyltaln nem marad htra, mint azt sokan reklmozzk. Photoshop az, amit hasznlok mindenfle utmunkra, s irfanview-ben vlasztom ki az adott szerkesztsre tlt fotkat. Rgebben erre Lightroom-ot hasznltam, de aztn nagyon flslegess vlt. Amit mindenkppen rdemes javtani egy-egy fotn, azok a sznek, kontraszt s lessg; nagyon ms, ami olyan, hogy mindenkppen, az nem nagyon van - zls krdse.

tSas: Ebben nem rtek egyet. Habr az Apple egy igen j mrka, de flsleges egy gpre annyi pnzt kiadni csak azrt, hogy azt mondhasd, hogy apple. Annyival nem jobb maga gp, fleg, mivel ugyanaz a cg gyrtja az sszeset (igen, ez itt tlzs volt :) ) Tovbb, az Aperture helyett inkbb Lightroomot ajnlok, mr csak ezen cikk miatt is: http://photofocus.com/2012/07/20/aperture-v-lightroom-built-in-noise-reduction/

Benny: A 365-s projektem alapvet terve s nehzsge, hogy csak s kizrlag n legyek mindenkppen. Nyugodtan prbld ki, sokszor egyszerbb brmirl kpet kszteni, mint magadrl. Termszetesen, itt-ott becsszott nhny klnkiads. rtsd: bartnrl kp, mert elg gyakran unom meg a sajt fejemet - de azrt akkor is ki fogok tartani. :)
avatar
Benny
-
2012.07.20. 21:08
12
\"Msok az n 365 napos projektemre mondjk, hogy magamutogat.\"

Ez nem meglep, ha minden 3. fotn maga a fots van :D
avatar
bandomaffio
-
2012.07.20. 20:24
11
Sztyui s akkor a mirror prkkal mi van?:D:D
avatar
tSas
-
2012.07.20. 19:26
10
Ricsiboy: Mindenkpp Apple! n nem vagyok profi fots, de megvan az Aperture s sztem annl jobb progi nincs.. Vagy ha csak kisebb dolgokat akarsz akkor az iPhoto is ottvan Macen s az ingyenes.
avatar
Ricsiboy
-
2012.07.20. 18:33
9
Ha mr sz esett az editlsrl.. Mac vs PC? Milyen progikat hasznltok? Mi az amit mindenkpp rdemes utlag javtani egy kpen?
avatar
sztyui
-
2012.07.20. 17:14
8
LosSantos: n s Viktor is Canon gpeket hasznlunk. n nem nagyon tudok konkrtat rni, mert nem egyetlen gppel kszlnek a kpeim. A sajt vzam egy 30D, de kb a kpeim negyede kszl ezzel a vzzal. Tbbi kpeim pedig 50D-60D-7D-5DII-1DmkIV-el kszltek,szval van kztk mindenfle. Innen is ltszik,hogy szinte tkmindegy hogy milyen gpet hasznl az ember. Felszerels tern mr inkbb fontosabbak az objektvek s a vilgts.

Milyen ajanlok kezdnek? Szinte brmelyik tkrreflexes fnykpezgp tkletesen megfelel a clra. Egy kitobival is mr nagyon jkat lehet csinlni, plusz ha mg mell veszel egy 50mm f1.8-at, akkor azzal mr elg sokig elvagy, s j sokig nem fogsz rezni korltokat.
avatar
spearx
-
2012.07.20. 15:24
7
Megnyugodtam xD a tkrben pzols kpektl nemcsak n mszok a falra :D
avatar
Szeki
-
2012.07.20. 14:50
6
Klassz lett a cikk!!
avatar
vfejes
-
2012.07.20. 14:33
5
Monika90: Ksznm szpen, igen knny volt a kpen lthat modellel dolgozni.

lacko: Igazsg szerint a technika nem egyszersdik. De ha mgis ez lenne a tendencia, akkor is ha megnzed a fotzs vilgt, mg mindig az 50 vvel ezeltti szablyok rvnyesek, pldul lsd: kompozci s egyb.

Tompi: Nem minden a szerkesztstl fgg. A legtbb fots igyekszik minl nagyobb rszt a kpnek mr a fnykpezgpben a legkzelebb megvalstani a vgs elkpzelshez.

LosSantos: n egy 1D Mark II-t hasznlok jelenleg fgpknt. Amit ajnlok, az igazsg szerint egy brmilyen mkdkpes gp. De ahogy mondtam is, aki kezd, annak a legtbbet egy filmes gp segt.
Alkalmi D&G ltny
Remek vétel az IOS kifutó kollekciójában található D&G öltöny, ami most akciós áron vihet.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1988-ban véget értek az iraki-iráni harcok az Öböl-háborúban, Szöülban megkezddtek a huszonnegyedik nyári olimpiai játékok, a Die Hard pedig óriási sikert ért el a mozikban.