A vilg legdrgbb drgakvbl annyi van, mint a grafitbl
A gymntok klns vilga
13 hozzszls
Kirschner Dvid    2011.05.10

A világ leggazdagabb gyémánt bányái Dél-Afrikában találhatóak. A világ gyémánt piacát gyakorlatilag egyetlen dél-afrikai család tartja kézben, a titokzatos Oppenheimerek. Felfoghatatlan mérték pénz, befolyás és hatalom – errl szól a gyémánt.


Kimberley-ben a legkeresettebb turista látványosság egy hatalmas gödör. A gyémánt újkori története kezddött itt el, közel 120 éve. Ekkor derült ki egy holland farmer, De Beers földjérl, hogy a világ egyik leggazdagabb gyémánt bányája. Mivel a holland farmert viszont abszolút nem érdekelte a gyémánt, eladta a földet, amit már másnap tömegével elözönlöttek a gyémántot ásók. Csak innen 49,5 milliárd karát gyémántot hoztak fel, amihez huszonkét és fél millió tonna vulkáni kzetet kellett átmosniuk.

Ebben az idben tnt fel a színen Cecil Rhodes, akirl késbb Rodéziát is el nevezték. jött rá, hogy minél több gyémánt kerül a piacra, annál kevesebb lesz az ára, vagyis csak nagyon kevés gyémántot szabad eladni, hogy az drága maradjon, s így gazdagodhassanak meg a gyémántkereskedk, ilyen egyszer. Akármilyen hihetetlen is, a gyémánt az egyik leggyakoribb, és legegyszerbb ásványi anyag: annyi van belle, mint a nap mint nap halomra elhasznált ceruzába való grafitból. A gyémánt szénatomokból áll, alapanyaga tehát a nem éppen ritka szén. A gyémántok mérete igen változó, leginkább az egy karátnál kisebbek gyakoriak, bár a néhány karátos k sem ritka, viszont a 20 karátnál nagyobb súlyúak már ritkábbak. A 100 karátot vagy ennél is nagyobb súlyt elér kristályok pedig már ritkaságszámba mennek. A már említett gyakorisága ellenére, a természetes gyémánt képzdése igen speciális feltételeket igényel. A gyémánt nagy nyomáson (ez kb. 4500-6000 MPa) képzdik, magas széntartalmú anyagokból, nagy hmérsékleten (900-1300 °C között). Az, hogy a gyémánt ritka, és emiatt drága k, csak mesterségesen fenntartott illúzió. Tehát a megrögzött gyarmatosító Cecil Rhodes elkezdte felvásárolni a gyémántot, és csak annyit adott el belle, amennyire kereslet volt. Ha valaki egy újabb gyémánt bányát talált, azt felvásárolta, és bezáratta, nehogy túl sok kerüljön a piacra. Így tartotta fent az igen ritka drágak illúzióját, egyben százhúsz éve megteremtve a világon egyedi gyémánt monopóliumot. Késbb arról a farmerrl nevezte el a vállalatot, akit egyáltalán nem érdekelt a gyémánt, De Beersrl.

A világ gyémánt üzletét ez a Rhodes által alapított magán cég, a De Beers ellenrzi. A cég ma az Oppenheimer család tulajdona. A világon szinte minden gyémánt, akár ékszerben, akár órában van, tlük származik. Nem csak a gyémánt bányák többsége tartozik De Beers-hez, de a kövek jelents része is rajtuk keresztül jut el a piacra. Kizárólag a cég által elfogadott kereskedk vásárolhatnak közvetlenül az Oppenheimerektl. Hogy ki, mit, és mennyit vásárolhat, azt megfellebezhetetlen alapon k döntik el, csak úgy, mint az árakat. Ezt úgy határozzák meg már évtizedek óta, hogy egy egyszer eljegyzési gyr a mindenkori havi átlag fizetés kétszerese legyen, bárhol a világon. Afrika politikailag instabil országaiban gyakori a gyémántok illegális kibányászása, és kereskedelme. Ezekhez szinte mindig kizsákmányolás, és emberi életek sokasága kötdik, ezért nevezik ket „véres gyémántoknak”. A témában egyébként készült Leonardo DiCaprio fszereplésével film is 2006-ban, bár annak vége túl „Hollywood-i” lett a véres valósághoz képest. Ennek a rémes tevékenységnek a megfékezésére az ENSZ, a gyémántipar képviseli, valamint a gyémántkitermel országok képviseli aláírták a Kimberley Egyezmény-t, ami a származási helyet vizsgálja gyémántok esetében.

Bnyszok gymntok utn
kutatnak Sierra Leone-ban
Bnyszok gymntok utn kutatnak Sierra Leone-ban

Lime Acres-Finsch Bánya, Dél-Afrika. Ez az Oppenheimerek legnagyobb gyémánt bányája, ahol az óriási gépek naponta több tízezer tonna földet mozgatnak meg. Egyre kisebbre, és kisebbre zúznak mindent. Itt több száz méter mélyen is mindent kamerák figyelnek. Ráadásul a végeredményt, ami maximum 18 milliméter átmérj törmelék, a dolgozók kevesebb, mint százaléka láthatja. Naponta átlagosan 8000 karát gyémántot találnak, ami átszámítva kb. 40 millió forintot ér. Egy gyémánt bánya beindítása 200 milliárd forintba kerül, ezért az Oppenheimerek csak ott nyitnak bányát, ahol sokra számíthatnak. A bizonytalan helyeken csupán a magányos bányászok kutatnak, csakúgy, mint száz éve, éjjel-nappal. Harts Water, Dél-Afrika: Eli Van Filen egyike a gyémánt engedéllyel rendelkez modern kori szerencse vadászoknak. Farmján a módszerek nem sokban különböznek a hskor módszerektl. „Ha naponta legalább hat darab, egyenként 3 karátos (kb. 1-1,5 cm átmérj) követ találunk, akkor az egy jó nap” – meséli. Jobb napokon ezek a kövek, átszámítva akár 1 millió forintot is hozhatnak neki. Egyszer Van Filen farmján valaki egy 698 karátos gyémántot talált, de elszökött vele. Eladta 14 millió forintnak megfelel összegért, aki tle megvette, már 88 millióért adta tovább, de legalább 240 milliót ért. Nos, ha valaki nem Oppenheimer, a gyémánt bányászathoz tényleg szerencse kell. Rubinek csiszolómhely, Johannesburg. A bányákból a gyémánt a gyémántcsiszolókhoz kerül.

Michelle Rubinek egyike annak a világszerte néhány kiválasztottak, akik gyémántot kapnak az Oppenheimerektl. Az szakterülete a hibás, sérült vagy nehezen megmunkálható gyémánt. Saját állítása szerint: "Minden egyes kre emlékszem, ami a kezem ügyébe került, egyszer látom, és sosem feledem el. Az a gyönyör bennük, hogy nincs két egyforma gyémánt a világon." A gyémánt egyébként a legkeményebb anyag a Földön, ezért eddig gyémántot csak gyémánttal lehetett vágni. Itt érdemes megjegyezni, hogy a gyémánt kereskedelemnek van egy ipari alkalmazások számára szolgáló piaca is. Itt a keménysége és hvezet képessége határozza meg a gyémánt értékét. Az évente kitermelt gyémántokból megközelítleg 20 tonnát használnak fel ipari célokra. Néhány éve viszont már létezik vagyonokat ér lézervágó is. Ebbl a gépbl mindössze kett van Afrikában, az egyik itt, Rubinek csiszolómhelyében, ahol negyvenhét munkás dolgozik. Az ide kerül gyémántokat elször félbevágják, majd minden egyes nyers gyémántból két csiszoltat csinálnak. Csak a nagyon különleges darabokat csiszolják eredeti nagyságra, ugyanis a csiszolás során a drágak hatvan százaléka elvész. Kb. 1 millió dollár érték gyémánt mennyiség van itt. Innen már egybl a kereskedkhöz, majd a vásárlókhoz kerül a gyémánt. A gyémánt kereskedelem gyakorlatilag a kezdetek óta így mködik.

Viszont ez az olajozott, kiválóan mköd gépezet közel tíz éve majdnem összeroppant, amikor New Yorkban, a gyémánt kereskedelem amerikai központjában egyik percrl a másikra állt minden a feje tetejére. Egy orosz bnöz ugyanis átszámítva 19 milliárd forint érték gyémántot dobott piacra, teljesen váratlanul. A férfi olyan nagy veszélyt jelentett a gyémánt piacra, mint soha semmi. Az orosz gyémánt készlet 20 millió karátos, és sok-sok milliárd dollárt ér, lényegében a világ gyémánt készletének egynegyede. Az orosz gyémánt készlet nagy veszélyt rejteget a gyémánt kereskedelemre. Az orosz Andrej Kozlenov a kilencvenes évek végén dobta piacra azt a már említett, 19 milliárd forint érték gyémánt készletet, ami annyira sok volt, hogy hirtelen zuhant a gyémánt ára, és egyszerre megsznt igen ritka drágaknek lenni – elmúlt a varázs, az évszázados stabilitás is veszélybe került. Viszont Kozlenov áron alul adta el a gyémántot, de a pénzt nem okosan költötte el: vett két kastélyt, luxus jachtot, magán repült, luxusautókat, mindössze pár nap alatt. Mire az oroszok észbe kaptak, a pénznek nyoma veszett – a CIA és a KGB is nyomozott. Végül ejtették a férfit az oroszok, az amerikaiak pedig adócsalás vádjával tartóztatták le Görögországban.

A gyémánt világ fvárosa New York, a Gyémánt tzsde épülete is itt található, ahol a gyémánt kereskedk klubja mködik, 1800 taggal. Maguk közül választanak elnököt, ami gyémánt piacon a legnagyobb megtiszteltetés. Milliós üzletek köttetnek egyszer kézfogással, mert köztük a bizalomra és adott szó erejére épül a kereskedelem. Érdekesség, hogy itt van például egy „elveszett gyémántok részelege”, akárki is talál, akármit, azt vissza adják. Például 1973-ban az egyik klubtag az asztalon hagyta a táskáját, amiben 250 millió forint érték gyémánt volt. Valaki megtalálta és leadta a biztonságiaknak, a tulaj pedig nyugodtan sétált vissza, és felvette a táskáját. Az adott szó elég garancia: egyetlen hivatalos papír van, ami a gyémánt méretét igazolja. A karát a k súlyát jelenti ugyanis, egy karát 200 mg. A világ második legnagyobb gyémánt tzsdéje Antwerpenben van. Itt négy „expert” a vezet, akik járják a világot, a bejelentett, megtalált gyémántok után kutatva. Belgium ezen városában a világ gyémánttermelésének nyolcvan százaléka, a csiszolt gyémántok ötven százaléka cserél gazdát. A belga tengerparton található a Pogany ékszerház, egy magyar férfi, Pogány Alajos üzlete, akinek a példája jól szemlélteti, hogy mennyire jövedelmez is a gyémánt kereskedelem. 1963-ban vette át az óra-, és bizsuékszer üzletet. A bizsukat méregdrága, valódi ékszerekre cserélte le, de nem volt ismert a neve. Egy betörés „segített” abban, hogy a vásárlók rájöjjenek, ezek már nem bizsuk a kirakatban. Pogánynak ma már hat villája van a világ hat legdrágább üdül paradicsomában, valamint van egy saját maga építette, több milliárd forintot ér luxus kastélya Dunakilitiben.


„Ez az a szakma, amit nem lehet iskolában megtanulni. Kizárólag munka közben lehet erre a tudásra szert tenni” – mondja Howard Hearman, filmcsillagok gyémántkereskedje New Yorkban. Felbecsülni sem tudják az üzletben, hogy mekkora értékekkel is dolgoznak, nap mint nap. Nem ritka itt, hogy egy gyémántot betesz a fiókjába, és ahhoz senki sem nyúl hozzá – valóban bizalmi alapon mködik a rendszer. A gyémántkerekedk széfje a 47. utca alatt van, éjszakánként 200 millió dollár érték gyémántot helyeznek el. Az ajtó több, mint egy méter széles, 1955- ben készítettek el és 25 tonnát nyom. Apró fogaskerekek vannak benne, amihez hasonló ajtót sosem gyártottak sem eltte, sem utána, csak egy van belle. A gyémánt kereskedk klubjának összesen húsz ni tagja van, a legsikeresebb Norma Hendlein, magyar származású, erdélyi gyémántkereskedk lánya. Személyesen keresi fel a vevket és együtt tervezik meg az ékszert, pedig elvégzi a csiszolást. Nem ritka nála a gyémántokkal kirakott pecsétgyr, ami például 50 millió forint körüli összegbe kerül, persze ez karátfügg. Van még platina karköt, ami harminchat, egyenként egy karátos gyémántokkal van kirakva, egy ilyen kb. 170 millió forintba kerül.

A De Beers székház Londonban található, itt folyik keresztül a világ gyémánt készletének legnagyobb része. Itt válogatják szét a gyémánt bányáikból ide szállított köveket, és minden héten itt osztják szét a vevk között. Vannak olyan, ököl nagyságú úgynevezett „kék gyémántok”, amiknek nincs ára, de egyszer talán lesz, most még csak szépségük van. A De Beers cég évente 170 millió dollárt költ reklámra, viszont a fejlett világ közép-európai régióját továbbra sem tekintik potenciális vevkörnek. Talán hamarosan kialakulhat az a vásárlói kör itthon is, akik hajlandóak kifizetni akár száz millió forintot is egyetlen darab gyémántért. Egyébként amikor Oppenheimerekrl beszélünk, akkor három testvérrl van szó, k Harry, Nicky, és Anthony. Anthony felels a gyémánt ritkasága illúziójának fenntartásáért. Szerinte a korábban megesett Kozlenov-ügy nem tud megismétldni többet. Vagy visszatartanák a készleteiket, vagy felvásárolnák a felesleget, ami – ahogy mondja – „nem okozna problémát”. Vagyis, minden marad a régiben. Aki gyémántot akar, az egy grafitceruza ára helyett továbbra is vagyonokat fizet majd, csak azért, mert ilyen a gyémántok világa.

Cimkk: bnyszat, gymnt, luxus, pnz,
2,286,600 Huf / 7,400 Eur
7,632,300 Huf / 24,700 Eur
Mivel az utóbbi idkben egyre gyakrabban esik szó ilyen-olyan módon a bulvármédiáról, ezért úgy döntöttünk, hogy egy asztalhoz ültetjük a Starity és a Trendmagazin vezetjét.
Hennel Ádám a Fix HD magazin msorában beszélt a Trendmagazinról, valamint a jövbeli tervekrl.
Az utóbbi idben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
avatar
bohoc
-
2016.07.26. 15:26
13
En keresek komoly megbizhato tokeeros befektetoket a mar meglevo gyemantlelohely kibanyaszasahoz!!! 10millioft- tol!!!??A Svajci alpokba!!!!????
A geologusok szerint ezek a ritka gyemantok ( zoldes- kek) 600 km melyrol szarmaznak!!! Az eddig talaltak csak 300km melyrol szarmaznak!!! stb..
avatar
Benny
-
2016.07.16. 22:19
12
haha lala, mennyire jutnyos az ajnlatod :D
avatar
lala
-
2016.07.16. 12:55
11
n tudok tb mint 12 milio kart gymntot rubintot kiknek lehetne eladni .06308744422 lala .unom mr a kistil nem egyenes kacsusa szagatot gagyi vevket valami rtelmeseb kne ojan 1.2 trliliard dolr irnyra gondoltam mert tbsge szines s pontos mrs utn lehet meghATROZNI PONTOS RTKET EBL 50%NAL TBET NEM ENGEDEK .VAGY ELOSZTOS VAGY UJ PNZHEZ BANK LENE JO .HA OLDALUK MKDTETI UGYDNTENEK SEGITENEK SEJHK VILG SZMRA JO NAGYMRET GYMNTOKON TULADNI ADHATOK PR MILIRDOT HLAdijt.a meg egyezs alapjn
avatar
greenclub
-
2011.05.11. 21:48
10
micsoda korrupci :S
avatar
Blue3y3
-
2011.05.11. 15:57
9
AddieT: Pont ez jutott eszembe nekem is! :D Elg gz ez a gymntkereskedelem!
avatar
gery
-
2011.05.11. 12:34
8
nem gondoltam volna hogy ilyen dolgok vannak a gymàntok htterben
avatar
Bernie
-
2011.05.10. 21:17
7
n csak azt nem rtem, hogy alakult ez ki, hogy egy csald irnytja ezt az egsz bizniszt?
avatar
Orange
-
2011.05.10. 19:42
6
\"Egyszer Van Filen farmjn valaki egy 698 kartos gymntot tallt, de elszktt vele. Eladta 14 milli forintnak megfelel sszegrt, aki tle megvette, mr 88 millirt adta tovbb, de legalbb 240 millit rt.\"

Micsoda story :O
avatar
SzalaiGabor
-
2011.05.10. 18:12
5
Egybknt sem szimpatikusak azok a dolgok amiket ilyen rabszolgamunkkkal lltanak el, de a tbbi informci utn mg biztosabb vagyok benne hogy a gymnt nlam nem plya! :)
avatar
biropeti
-
2011.05.10. 17:49
4
Ez durva... Nem gondoltam volna hogy a gymnt mgtt van a legnagyobb speki csapat :)
avatar
challenger
-
2011.05.10. 13:44
2
Hihetetlen!
avatar
Szeki
-
2011.05.10. 12:42
1
Ez nagyon rdekes tma.
avatar
AddieT
-
2011.05.10. 11:53
1
A gymnt teht nem ms, mint ceruza grafit manipullt rfolyammal... ezzel a megnyugtat tudattal fogok a jvben gymntot vsrolni! :)
rtkes rs (az embernek automatikusan az And diamonds are forever jut az eszbe...), ksznm!
Kris Van Assche sneaker
Gyakori probléma a fiataloknál, hogy a mostanság divatos sportosan elegáns, feketét a fehérrel kombináló stílushoz nem találnak megfelel cipt. A Kris Van Assche megalkotta számukra a tökéletes modellt, mely fekete brbl készült, a talpa pedig fehér szín.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1986-ot egy negatív szimbólummá vált katasztrófa, a Csernobil-i atomreaktor robbanása árnyékolta be, az év egyik legnagyobb slágere a 'Rock me Amadeus' volt, Tom Cruise fszereplésével pedig a Top Gun hódította a mozikat.