Egyedi ízek, különleges tálalás
A japán konyha titkai
31 hozzászólás
Molnár Gergely    2010.09.22

Létezik egy távol-keleti nép, amelynek rendhagyó történelme, sikeres jelene és egyedi ízeket felvonultató étkezési kultúrája van. A japán konyhát gyakran említik egy lapon a kínaival, ez azonban nem felel meg a valóságnak, nem esznek sem tengerimalacot, sem kutyát. Izgalmas fogások, művészi tálalás és egészséges alapanyagok jellemzik a tradicionálisan japánból származó ételkülönlegességeket…


A legnagyobb különbség a japán és a nyugati étkezési kultúrában, hogy néhány nagy adag, fogás helyett több kisebből áll, akár 9-10-11 fogásos is lehet egy étkezés. Természetesen ez sem véletlen, a többféle alapanyagból álló fogások és az általában puha állagú ételek fogyasztása nem olyan megterhelő a gyomor számára. Átlagosan 20-30 százalékkal kevesebb a japán ételek főzési ideje, ennyi idő alatt rendesen elkészül, de kevesebb tápanyagot veszít az elkészítés során. További különlegesség még a sokféle szósz használata, sokak szerint a japán konyha titka ebben rejlik igazán, szinte minden fogást belemártogatnak valamilyen szószba, ezzel teszik még különlegesebbé az ételeket.

Köztudottan a rizs a legfontosabb japán élelmiszer, de az kevésbé köztudott, hogy a 19. század végéig kifejezetten luxuscikknek számított. Kevés japán juthatott csak hozzá, ugyanis a szigetország éghajlata nem kedvez a rizs termesztésének, mára azonban elengedhetetlen hozzávalónak számít. Egyik nemzet szakácsai sem szánnak annyi időt és energiát ételeik tálalására, mint a japánok. Valóságos művészet az, ahogy képesek elénk varázsolni egy-egy fogást, ételeiket stílusosan, harmóniát tükrözve helyezik el az asztalon.


Egyébként a japán étkezésnek is meg vannak a kialakult szabályai. Az evőpálcikákkal tilos mutogatni, rájuk ételt szúrni, lenyalni őket vagy válogatni velük. A saját evőpálcikánkat nem illik másnak felajánlani. A leves levét közvetlenül illik meginni, a darabos részét pedig a pálcikák segítségével fogyasztják. Tészta és leves evés közben – érdekes módon - nemcsak szabad, hanem egyenesen illik szürcsölni. Az étkezés végén lehetőleg soha ne hagyjunk a tányérunkon rizst, ez udvariatlanságnak, sértésnek számít. Lehetőleg ne kérjünk kést vagy egyéb nyugati evőeszközt, mert ez azt jelenti, hogy az étel ehetetlenül kemény. Az ízesítésre szolgáló szószokat ne az ételre öntsük, hanem mindig kis tányérkákba helyezzük, melyekbe a falatokat belemártjuk. A japán szokások az asztalnál fogyasztott italok tekintetében is eltér, elsősorban teát isznak hidegen vagy melegen, leggyakrabban zöld teát, de mindig ízesítés nélkül. Ha az alkoholról van szó, a japánok elsősorban sört isznak, szakét – azaz rizsbort- csak kivételes alkalmakkor. A közhiedelemmel ellentétben a szaké nem pálinka, nem főznek párlatot az alapanyagául szolgáló rizsből, hanem hordókban erjesztik.

A japán konyha tehát furcsa és szokatlan lehet az európai ember szemével nézve, de ha kísérletezni van kedvünk, és nem tartunk az elsőre talán szokatlannak tűnő ételektől, bátran próbáljunk ki egy-egy japán ételt. Budapesten sok színvonalas japán étterem található, már csak választani kell egyet.

Végezetül nézzünk meg részletesen néhány japán ételt:

Sushi


Kis falatokra vágott, hideg rizses étel. A Sushi kialakulásához meglepő módon a hal tartósítása vezetett, rizzsel és besózva tárolták a különféle halakat. Több fajtája is létezik, ezek az elkészítési módban és az egyéb hozzávalókban különböznek. Ha japán étteremben járunk, rendelhetünk például hengeresen sodort, rolád típusú sushit vagy préselt és kockára vágott fajtát is.

Yakitori


Néhány darab hús bambusznyárson, fűszeres mártásokkal ízesítve, grillen sütve. Sok féle húsból készül, de elsősorban csirkét használnak.

Ramen


Szójával ízesített sűrű húsleves, sok tésztával és némi hússal.

Sukiyaki


Sült hús, zöldség és tofufalatok, amelyeket - klasszikus módon - fogyasztás előtt nyers tojásba mártogatnak. Általában az asztalnál, saját kezűleg készülnek.

Kapcsolódó cikkek
Könnyen lehet, hogy sosem fogunk két azonos választ kapni arra a kérdésre, milyen is az igazi pizza? A pizza lehet lapos vagy töltött, kerek vagy téglalap alakú, paradicsomos esetleg tejfölös alappal megkent, egyszer zöldséges, másszor húsos feltéttel készített.
A legnagyobb nyári kánikulában gyakran eszembe jut, milyen szívesen kiállnék a hóba és kinyújtanám a nyelvem arccal az ég felé fordulva, mint még pöttöm koromban. Nos valahogy így érezhetett az a kínai ember is, aki rájött arra, nagyjából 5000 éve, hogy a hó a legfrissítőbb hideg nyalat a hőségben.
1,699,500 Huf / 5,500 Eur
3,213,600 Huf / 10,400 Eur
A Twilight Saga óta világszerte ismerik a nevét, ám az így kialakult médiafigyelmet nem mindig viseli jól. Kristen Stewart idén április 9-én töltötte be a 21. életévét.
Mivel az utĂłbbi időkben egyre gyakrabban esik szĂł ilyen-olyan mĂłdon a bulvármĂ©diárĂłl, ezĂ©rt Ăşgy döntöttĂĽnk, hogy egy asztalhoz ĂĽltetjĂĽk a Starity Ă©s a Trendmagazin vezetőjĂ©t.
Az utĂłbbi időben számtalan kĂ©rdĂ©s merĂĽlt fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megĂ©rkeztek a válaszok!
avatar
Alex89
-
2011.06.11. 15:46
31
Én nem vagyok valami bevállalós ilyen téren, sosem tettem még sushit :S
avatar
Szeki
-
2011.06.11. 11:40
30
Szia hitmus! Üdv az oldalon ;) Sajnos itt nem biztos hogy pont torrent oldalakkal fogsz talàlkozni, viszont sok èlérdekes cikket olvasgatsz ruhákról meg életstílusról.

Minek neked torrent oldal?
avatar
hitmus
-
2011.06.11. 10:33
29
aki tud valamien jo torrent oldalkat az irjon nekem a zinrayga@gmail.com rrraaaaaaaaa
avatar
hitmus
-
2011.06.11. 10:32
28
tud valaki valami jo torrent oldlat
avatar
Toma
-
2010.09.30. 11:43
27
pesten nincs olyan kis gyors kajás kínai hogy wok\'n go?:O itt szegeden ilyen van, de nagyon finom:)
avatar
jazmina
-
2010.09.29. 21:50
26
Dani! Ha érdekelnek az extrább ételek, ajánlom neked a Marriott Hotel (amelyik a Duna-parton van, nem az új a Blahán) éttermét, Peppers Restaurant. Mindent frissen készítenek, nagyon jó alapanyagokból, ráadásul a konyha nyitott, tehát ha mondjuk a pulthoz ülsz megnézheted ahogyan elkészül a fincsi fogás :) Vagy pedig van vasárnapi ebéd, ott egy fix összeget (nem olyan drága) fizetsz, és mindent megkóstolhatsz!! (rák, kagyló, polip, kacsa, libamáj, a legfinomabb spanyol- olasz sajtok és szalámik stb. stb.)
avatar
DaNi
-
2010.09.29. 20:58
25
Hi! engem érdekelnek az ilyen \"exotikus\" kaják de nem tudom hol lenne érdemes ezt kipróbálni? mert itt az alapanyagok is fontosak plusz az elkészítzés és én félek kicsit hogy nem leszek e rosszul :S
avatar
Toma
-
2010.09.28. 13:00
24
na én lehet megyek is kínaiba, pont két órám között befér:)
avatar
Marci20
-
2010.09.27. 17:40
23
Csigaaa? Ne vicceljünk már azt normális ember nem eszik :D
avatar
jazmina
-
2010.09.27. 13:53
22
Pálcikával én is tudok enni, nagyon könnyű! Tudtok venni olyan pálcikát, ami be van csomagolva, és a csomagoláson rajta van pontosan, hogy hogyan kell használni!

Adrihanna, ne bánd, a pizzákon amúgy sem az igazi a kagyló szerintem. Az osztriga finom szerintem, a csigát meg még nem mertem bevállalni, és nem tudom, ha letennék elém meg merném-e kóstolni. :)
avatar
Toma
-
2010.09.27. 11:42
21
be kell valljam bátrak vagytok lányok..mert én nem merek megkóstolni újdonságokat , mert féltem magam :$
avatar
Adrihanna
-
2010.09.27. 11:01
20
a rákot én is szeretem... egyszer ettem ilyen tengeri micsodás pizzat de nem mertem megenni róla a kagylót..
hogy vagytok a csigával meg az osztrigával? valaki kóstolta már? én azt se merem megkóstolni..
=))))
avatar
jazmina
-
2010.09.27. 09:49
19
Nem tudom, hogy a kagyló mennyivel veszélyesebb allergia szempontjából, mint a többi étel, de nem féltem :)
Én sem eszem persze túl gyakran, mert az a baj, hogy ezeket magamnak nem igazán tudom még megfőzni. De az igaz, hogy az embernek néha elege van a szokásos kajákból...A királyrákot nem is mondom mennyire imádom... :)
avatar
polgarlaszlo
-
2010.09.26. 21:35
18
Én is ettem már kagylót illetve sushit is, mindkettőt szeretem, de nem túl gyakran eszem. Néha jó ha már az embernek elege van a sok szárnyas vagy vadhúsból meg az olasz tésztaételekből. ;)
avatar
Adrihanna
-
2010.09.26. 21:34
17
jázmina: nem féltél? attól könnyen mérgezést lehet kapni nem? vagy nem jól tudom? meg honnan lehet tudni, hogy allergiás vagy-e rá v sem? csak mikor már fuldokolsz? =SSSS
avatar
jazmina
-
2010.09.26. 20:24
16
Én imádom a különleges ételeket, viszont mindenhol úgy olvastam/hallottam eddig én is, hogy a szaké pálinka. De jó tudni, hogy nem az, csak nem értem miért tájékoztatják félre az embereket. :/
Amúgy eleinte a kagylótól is pl. irtóztam, de ma már imádom!
avatar
donvito
-
2010.09.26. 15:07
15
Na én épp ezért nem merek ilyen ismeretlen kajákat kérni :/
avatar
Toma
-
2010.09.26. 14:34
14
hát igen :D de néha megnézném:)
avatar
Marci20
-
2010.09.25. 13:37
13
Adrihanna: szerintem is jobb ha nem tudjuk mi fortyog a lábosban :P
avatar
greenclub
-
2010.09.24. 19:44
12
Jó kis ételek ezek :)
avatar
Toma
-
2010.09.24. 14:34
11
hát amikro vettem kaját...lehetett választani műanyag villa vagy pálcika közül, és aztán mondom...kipróbálom, aztán sikerült megtanulni egész hamar :) aztán még órán is ettem :D aztán mindenki krédezte hogy wow honnan tudod :D
avatar
Zelda
-
2010.09.24. 01:24
10
Sushit már ettem, nem mondom hogy a kedvencem de érdekes.. A többiről még nem is hallottam, de ez azt hiszem érthető mivel a japán kultúra elég messze van az európaitól!
avatar
Adrihanna
-
2010.09.23. 22:24
9
hát nehezen tudnám megenni.. =S lehet gáz de ez van.. de megkóstolni megkóstolnám mindet csak el ne mondják mi van benne =SSS
avatar
Angelina
-
2010.09.23. 20:34
8
Budapesten melyik éttermet ajánljátok ha ilyen japán ételekben gondolkozom?
avatar
Szeki
-
2010.09.23. 19:17
7
Toma hol tanultál meg pálcikával enni?
avatar
alawa
-
2010.09.23. 14:40
6
toma hol tanultál meg pálcikával enni?
avatar
Marci20
-
2010.09.23. 13:04
5
Sushit soha nem tudnék enni :S Viszont a leves meg a grillezett nyárshús az biztos jó lehet. :)
avatar
gery
-
2010.09.23. 12:15
4
nagyon érdekesek ezek az európaitól eltérő kultúrák.. még több ilyen írás jöhetne akár népekről vagy gasztronómiáról stb. ;)
avatar
flashy2
-
2010.09.22. 21:07
3
óó ez jó téma én nagyon kedvelem a különleges ételeket, sushit már ettem többször, de pl a ramen leves nagyon jól néz ki! :)
avatar
Zoldalma
-
2010.09.22. 19:54
2
Nagyon jó cikk lett, kedvet csinált a Japán ételekhez, igaz még sosem ettem! :)
Boss Black csíkos ing
A Nordstrom is készül már az év végére, így egyre több termékük jelenik meg akciós áron, ahogy az itt látható Hugo Boss Black ing is.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
SzerkesztősĂ©gĂĽnk Ăşgy döntött, hogy egy egĂ©sz rovatot szentel a 20. század egyik legemlĂ©kezetesebb Ă©vtizedĂ©nek, a legendás nyolcvanas Ă©veknek.