Élet a a lemezipar összeomlása után
A koncertipar menti meg a zenészeket?
0 hozzászólás
MTI/TM    2014.05.15

A koncertek, az élő zene háttere, motivációja nagyon megváltozott az elmúlt tíz évben, elsősorban a lemezipar összeomlásával összefüggésben. Erről a Music Hungary zeneipari konferencia egyik beszélgetésén volt szó Egerben.


"Tíz évvel ezelőtt a Magyarországra elhívni szándékozott külföldi előadók jövedelmének 55-60 százaléka a lemeziparból származott, napjainkra ez az arány a CD-piac összeomlása miatt 5-8 százalékra csökkent. Ez az oka annak, hogy megduplázódtak a tiszteletdíjak, viszont 27 százalékos az áfa, ezért kell alapból 20 ezer forintot kérni egy jegyért egy Aréna-koncertre" - mondta Brády Márton koncertszervező, a ShowTime Budapest ügyvezető igazgatója.

Kitért arra, hogy az elmúlt évtizedben megszűntek a nyári turnék, ennek helyét a fesztiválok vették át, ami az előadóknak jóval költséghatékonyabb. Ezzel kapcsolatban Gerendai Károly, a Music Hungary egyik szervezője, a Sziget Szervezőiroda vezetője arról beszélt, hogy a fesztiválokra koncentráló zenekarok az egekig srófolják az árakat, amivel a koncertpromóterek nem tudják tartani a lépést. Tóth Tibor, az Etalon Produkció ügyvezetője, zenekari menedzser és rendezvényszervező úgy fogalmazott, hogy ma egy zenekar azért csinál lemezt, hogy koncertezni tudjon, és azért koncertezik, hogy fesztiválokra mehessen.

"Magyarországon a legnagyobb piaci harc a támogatás megszerzéséért folyik. A zeneipar fontos problémája a forráselosztás egyenetlensége. Ha egy produkció mögött állami támogatás áll, akkor szinte mindegy, miként szerepel a pénztárban. A baj az, hogy hozzászoktatjuk a magyar produkciókat ahhoz, hogy ne az Európában szokásos módon mérettessék meg magukat" - jelentette ki Bognár Attila, az A38 hajó vezetője.

Az előadók részéről Vitáris Iván, a négy éve létező Ivan & the Parazol 23 éves frontembere azt fejtegette, hogy ők már egy egészen más generáció tagjai, mégis olyan zenét próbálnak visszahozni, amit örök érvényűnek éreznek. És ez a rockzene. "A mai fiatal közönséget teljesen máshogy lehet elérni, más csatornákon értesülnek a koncertekről, mint korábban, és teljesen megváltozott a zenevásárlási szokás is" - vélekedett.

Még nem érkezett hozzászólás!
Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzászólhass a cikkhez, előbb be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, az alábbi adatok megadásával megteheted, a hozzászólásod pedig egyből megjelenik az oldalon.

Kép beillesztése: http://domain.hu/kepneve.jpg - egy hozzászólásban több kép is elhelyezhető!

Mennyi 2 és 8 összege?
Ez védelmi célokat szolgál, szimplán írd be a fenti összeadás összegét!
Alkalmi, feltűnő D&G zakó
Miért olyan népszerű világszerte a D&G? Mert a sok átlagos, a nagytestvér árnyéka alatt futó termék mellett minden kollekcióban megjelenik néhány elképesztően minőségi ruha, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Legfrissebb hozzászólások
26
Vapiano – Egy falat...
villo, 2017.06.18. 20:48
7
A pápai pilóták egyedi...
Robcsi001, 2017.05.12. 19:39
1
Mi történt Taylor Lautner...
DaveLee, 2017.01.10. 23:10
9
Kalifornia megelőzte...
szzol, 2016.12.22. 23:37
2
George R. R. Martin beszólt...
Corall, 2016.11.07. 23:51
29
Tini vagyok, hogyan...
barbarakovacs, 2016.10.06. 09:29
Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1988-ban véget értek az iraki-iráni harcok az Öböl-háborúban, Szöülban megkezdődtek a huszonnegyedik nyári olimpiai játékok, a Die Hard pedig óriási sikert ért el a mozikban.