Interjú Tímár Ági divattervezővel
A lány, aki cipőt lógat a nyakában
15 hozzászólás
Kocsis Katica    2011.10.11

Van egy lány, aki ruhákat készít rendelésre, de mégis több, mint egy varrónő. Olyan ruhák születnek meg a kezei alatt, melyek nemcsak kényelmesek és hordhatóak, de melyek segítségével kiemelkedhetünk a szürke tömegből. Tímár Ágival beszélgettem divatról, ruhatervezésről és a megbámuló tekintetekről...

Fotók: Timara Design
Fotók: Timara Design

Kommunikáció szakot végeztél és most egy rádiónál dolgozol. Honnan jött az ötlet, hogy ruhákat alkoss meg?

Egy ruhaipari szakközépiskolában tanultam meg varrni, de sosem akartam egyszerű varrónőként dolgozni, mert nem láttam benne semmiféle kreativitást. Viszont amikor el kezdtem ruhákat készíteni, akkor barátnőim, majd az ő barátnői is megkértek, hogy csináljak nekik valami hasonlót.


És már az első divatbemutatódon is túl vagy...

Igen, az egy hosszú és kemény munka eredménye volt, amit a közönség márciusban látott. Szinte mindent egyedül csináltam: a ruhák tökéletesre formálása mellett én voltam a bemutató marketingese is. És kihívást jelentett az is, hogy kijelöljek egy határozott irányvonalat, mert az emberek fejében csak úgy maradsz meg, ha be van határolva, hogy mit is csinálsz. Ezért jórészt rockabillys és etnós darabok léptek színre.

Ezekre a ruhák nagyon bohémek és mindegyik egy kicsi szembemegy a konvenciókkal. Mi a célod ezzel?

Azzal, hogy lilát párosítok pirossal vagy egy cuki, csajos szoknyát halálfejes anyagból varrok meg semmi más célom nincs, mint, hogy az emberek felfigyeljenek a ruhára és azután meglássák a ruhát viselő személyt is. Viszont sosem akarom azt, hogy a ruhák annyira szembetűnőek, dominánsak legyenek, hogy eltűnjön mögötte viselőjének személyisége.


De akkor mi a helyzet a párducmintához való viszonyoddal?

Azt szeretném elérni, hogy megváltozzon a párducmintáról való gondolkodásunk. Vissza akarom hozni a mintajellegét. Az én párducmintám csak kis helyen jelenik meg és olyan színekkel (pl. lila) párosítom őket, melyek nem a csábító jellegét akarják kihangsúlyozni, hanem bolondossá, játékossá teszi azt és így a ruha nem elfedi, hanem megmutatja a ruhát viselő egyént.

A játékosság a cipős ruháid között is megjelenik. Honnan jött ehhez az ötlet?

Először csak egy olyan pólót készítettem, aminek a nyakán egy pár cipő lóg lefelé. Utána ez mindenkinek megtetszett és mindenki ilyet akart. De én továbbgondoltam kicsit, mivel rengeteg macera van az elkészítésével, nem akartam sorozatba gyártani őket. Viszont készítettem egy alkalmi ruhát, melynek a nyakából egy körömcipő lóg és egy balerinaruhát, mely stílusosan egy balettcipővel van összeköttetésben.


A ruhákat nézve szépen kirajzolódnak a Timara márka elvei: olyan ruhákat látok, melyek amellett, hogy híven őrzik a nőies vonalakat, fityiszt mutatnak a társadalomnak és bátran vállalják őrültségüket, szabad mivoltukat. Hogyan reagálnak ezekre a ruhákra az utcán sétáló emberek?

Ritkán használok tömegközlekedést, de ha mégis, akkor azt tapasztalom, hogy nagyon megnéznek és az idősebbek sokszor megdöbbent arckifejezéssel ülnek még 10-15 percig. Őket már nem lehet kirángatni a konvenciókból, viszont a fiatalabbak jóval nyitottabbak ezekre a dolgokra, bátrabban viselnek merész dolgokat, jobban fel merik vállalni egyéniségüket. Igazából ők azok, akikhez e ruhák szólnak...

Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetőjével Hennel Ádám beszélgetett.
Kristen Stewart megjelenését igen erős kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
avatar
Emma
-
2011.10.14. 19:22
15
Panna: de ha mindig erre figyelünk és nem merünk szabadabban öltözni akkor ez sose fog változni!
avatar
kocsiskatica
-
2011.10.14. 19:18
14
@Adrihanna: majd szólj, ha sikerült összehozni a dolgot :) kiváncsi vagyok, hogy milyen típusú cipő lesz ;)

@panna: jaaaj igen, a villamoson a idős nénik gonosz tekintete engem is utolért már párszor :D
avatar
panna
-
2011.10.13. 21:05
13
azt én is észrevettem hogy ha merészebben öltözök akkor furán néznek az utcán rám :P
avatar
Adrihanna
-
2011.10.13. 17:57
12
nagyon szépen köszönöm a gyors választ! =) felveszem vele a kapcsolatot =) szupi...
avatar
kocsiskatica
-
2011.10.13. 17:25
11
@alawa, @katca, @Adrihanna: köszönöm :) örülök, hogy tetszik :)))

@Adrihanna: írj Áginak, beszéljétek meg, hogy csináljon neked is cipős pólót. itt egy e-mail cím, amin megtalálod: timara.design@gmail.com.
avatar
Tompi
-
2011.10.13. 15:26
10
Tényleg elég menő :D
avatar
Adrihanna
-
2011.10.13. 15:09
9
Szupi lett Katica =) a cipős meg nagyon komoly, nagyon tetszik.. rád ragasztotta a lelkesedést és a nyakadba akasztott egy cipőt? ;) hol lehet beszerezni egy cipős polot? =) muszáj beszereznem egyet =) óriási feeling =)
avatar
katca
-
2011.10.13. 03:53
8
Szuper interjú :)
avatar
alawa
-
2011.10.12. 19:29
7
múltkor akartam írni hogy legyen magyar tervezőről is cikk erre tessék :)))) köszi :))
avatar
kocsiskatica
-
2011.10.12. 19:26
6
szerintem is nagyon szupi dolgokat csinál a csajszi, meg hihetetlenül pörög...és nagyon jó volt vele beszélgetni, mert rám is ráragasztotta a lelkesedését. Amúgy csekkoljátok le a Facebook-on is (Timara design), vannak klassz borruhák is ;)
avatar
monti
-
2011.10.12. 03:54
5
ha én értenék ehhez biztos én is olyan lelkes lennék mint Ági... elég kreatív munka, alkotni ruhákat, szupi :)
avatar
one_girl
-
2011.10.11. 22:04
4
\"készítettem egy alkalmi ruhát, melynek a nyakából egy körömcipő lóg és egy balerinaruhát, mely stílusosan egy balettcipővel van összeköttetésben.\"

nem rossz4! :))
avatar
Sarah22
-
2011.10.11. 16:51
3
Ötletesek :)
avatar
Angelina
-
2011.10.11. 08:54
2
Második képen az első ruha nagyon tetszik! :)
avatar
fenyvesipeti
-
2011.10.11. 05:20
1
A cipős póló tényleg aranyos. :)
Halszálkamintás Thomas Pink ing
Van két olyan márka, mely szerintem a legjobb minőségben, a leginnovatívabb módon készít elegáns ingeket. Az egyik a Robert Graham, a másik pedig a Thomas Pink.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Javában dúlt a salvadori polgárháború, a továbbra is forrongó Közel-Keleten az izraeli légierő meglepetés csapást mért az iraki atomerőműre, megalakult a Music Television és az első Indiana Jones-film is mozikba került.