Egyre egészségesebben próbál főzni mindenki
A legfrissebb konyhatrendek
5 hozzászólás
Oroszvári Péter    2011.10.07

Édes, keserű, sĂłs, savanyĂş - mindenki ismeri a nĂŠgy alapĂ­zt. VegyĂźk mĂŠg hozzĂĄ a csĂ­pőst, majd vĂĄlasszunk ki ezek kĂśzĂźl kettőt: ez a titka a harmonikus ĂŠtelkĂśltemĂŠny elkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠnek. LegalĂĄbbis a hĂ­res francia mesterszakĂĄcs, Alain Ducasse szerint: „Kontraszt, vagy harmĂłnia, a lĂŠnyeg, hogy csak kettő vagy hĂĄrom fő Ă­zzel kĂŠszĂ­tsĂźk ĂŠteleinket”.


VegyĂźnk egy pĂŠldĂĄt: hal, lime, ĂŠs spĂĄrga. A halhoz nagyon jĂłl illik a vajas-lime szĂłsz, mellĂŠ a keserű spĂĄrgĂĄval, ĂŠs pirĂ­tĂłssal. EnnĂŠl tĂśbb viszont mĂĄr sok lenne: „Minek mĂŠg bele sok fűszer, zĂśldsĂŠg, ha Ăşgy sem ĂŠrezzĂźk ki az Ă­zĂŠt? InkĂĄbb csak leveszi a hangsĂşlyt arrĂłl, ami a lĂŠnyeg lenne.”


Az Ă­zlĂŠs, tudatos ĂŠtelkĂŠszĂ­tĂŠs fejlesztĂŠse nagyon hosszĂş folyamat – akĂĄrcsak a borkĂłstolĂĄs kitanulĂĄsa. FranciaorszĂĄgban ĂĄltalĂĄban 15 ĂŠv utĂĄn mondhatja el valaki magĂĄrĂłl, hogy „kĂŠpben van”; ehhez viszont minden nap piacokrĂłl, magĂĄntermelőktől, ĂŠs a boltokban beszerzett főzőalapanyagokat kell kĂłstolgatni, akĂĄr nyersen is – ĂŠs persze emlĂŠkezni az Ă­zĂźkre.

Jelenlegi ĂŠteltrendek

- Helyi kistermelők tĂĄmogatĂĄsa: „a fĂśldből a tĂĄnyĂŠrra”,
- műkajĂĄk kerĂźlĂŠse,
- legyen olcsĂł,
- kevesebb sĂł hasznĂĄlata; a kősĂł egyre nĂŠpszerűbb, ĂŠtcsokolĂĄdĂŠval nagyszerű!,
- ĂŠtel ĂŠs dizĂĄjn; kreatĂ­vabb tĂĄlalĂĄs. Főleg KanadĂĄban ĂŠs DĂĄniĂĄban nĂŠpszerű – utĂłbbi orszĂĄgban lett az ĂŠv ĂŠtterme a Noma,
- egy nagyon pici csĂ­pős folt, mindenhova: pĂŠldĂĄul gyĂśmbĂŠr, wasabi, vagy tabasco paprika – akĂĄr a desszerthez is!,
- mĂĄs nĂŠpek specialitĂĄsainak kiprĂłbĂĄlĂĄsa,
- csipegetnivalĂłk ĂŠs fĂŠl adagok, tĂśbb ĂşjdonsĂĄgĂŠrt olcsĂłbban,
- lassĂş főzĂŠs.

Finger food, avagy apró
falatok
Finger food, avagy apró falatok

A jĂł sĂŠf a sajĂĄt vilĂĄgĂĄban van, mikor főz. Szerintetek nem baj, ha a fogyasztĂł nem tudja ezt ĂĄtĂŠrezni? Ti kĂ­vĂĄncsiak lennĂŠtek, ha a szakĂĄcs elmagyarĂĄznĂĄ, mi kĂŠsztette?

Kapcsolódó cikkek
KandĂ­rozott rĂłzsa, brontei pisztĂĄcia, liofilizĂĄlt mĂĄlna, aranypelyhek, fekete tengeri sĂł, HaribĂł gumimaci ĂŠs mĂŠg megannyi kĂźlĂśnleges feltĂŠt, mellyel elkĂŠnyeztet bennĂźnket hazĂĄnk legĂşjabb luxus csokolĂĄdĂŠ mĂĄrkĂĄja.
Kilátogattunk a Budai Várban megrendezett Édesség- és Csokoládéfesztiválra. Videós összefoglaló.
8,250,300 Huf / 26,700 Eur
5,963,700 Huf / 19,300 Eur
avatar
Monika90
-
2011.10.19. 23:38
5
- egy nagyon pici csípős folt, mindenhova: például gyömbér, wasabi, vagy tabasco paprika

Ezt én is bírom! A Japán konyhában szokták használni.
avatar
Zoldalma
-
2011.10.09. 21:13
4
Tetszik ez a hozzáállás a főízek keveréséről :-)
avatar
Tompi
-
2011.10.09. 16:27
3
- Helyi kistermelők támogatása: „a földből a tányérra”,
- műkaják kerülése,
- legyen olcsó,

Ez a három hogy fér össze? :D
avatar
Fannika13
-
2011.10.08. 20:40
2
én örülök hogy egyre több helyen van saláta meg hideg előételek, mert ezeke nem hízlalóak és mégis nagyon jók :) főleg a halak
avatar
lovelyrekus
-
2011.10.08. 18:36
1
Csak a sósat az édessel ne keverjék, mert azt nem szeretem :)
Alkalmi, feltűnő D&G zakó
Miért olyan népszerű világszerte a D&G? Mert a sok átlagos, a nagytestvér árnyéka alatt futó termék mellett minden kollekcióban megjelenik néhány elképesztően minőségi ruha, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
MĂĄrcius 21-ĂŠn kerĂźlt megrendezĂŠsre a TrafĂłban az ÁthallĂĄsok cĂ­met viselő konferencia ĂŠs beszĂŠlgetĂŠs, melynek legfőbb cĂŠlja az volt, hogy bemutassa a KĂĄdĂĄr-rendszer utolsĂł ĂŠvtizedĂŠnek kultĂşrĂĄjĂĄt vagy ellenkultĂşrĂĄjĂĄt.