Ădes, keserű, sĂłs,
savanyĂş - mindenki ismeri a nĂŠgy alapĂzt. VegyĂźk mĂŠg
hozzĂĄ a csĂpőst, majd vĂĄlasszunk ki ezek kĂśzĂźl kettőt:
ez a titka a harmonikus ĂŠtelkĂśltemĂŠny elkĂŠszĂtĂŠsĂŠnek.
LegalĂĄbbis a hĂres francia mesterszakĂĄcs, Alain Ducasse
szerint: âKontraszt, vagy harmĂłnia, a lĂŠnyeg, hogy csak
kettő vagy hĂĄrom fő Ăzzel kĂŠszĂtsĂźk ĂŠteleinketâ.
VegyĂźnk egy pĂŠldĂĄt:
hal, lime, ĂŠs spĂĄrga. A halhoz nagyon jĂłl illik a
vajas-lime szĂłsz, mellĂŠ a keserű spĂĄrgĂĄval, ĂŠs
pirĂtĂłssal. EnnĂŠl tĂśbb viszont mĂĄr sok lenne: âMinek
mĂŠg bele sok fűszer, zĂśldsĂŠg, ha Ăşgy sem ĂŠrezzĂźk ki az
ĂzĂŠt? InkĂĄbb csak leveszi a hangsĂşlyt arrĂłl, ami a
lĂŠnyeg lenne.â
Az ĂzlĂŠs, tudatos
ĂŠtelkĂŠszĂtĂŠs fejlesztĂŠse nagyon hosszĂş folyamat â
akĂĄrcsak a borkĂłstolĂĄs kitanulĂĄsa. FranciaorszĂĄgban
ĂĄltalĂĄban 15 ĂŠv utĂĄn mondhatja el valaki magĂĄrĂłl, hogy
âkĂŠpben vanâ; ehhez viszont minden nap piacokrĂłl,
magĂĄntermelőktől, ĂŠs a boltokban beszerzett
főzőalapanyagokat kell kĂłstolgatni, akĂĄr nyersen is â
ĂŠs persze emlĂŠkezni az ĂzĂźkre.
Jelenlegi ĂŠteltrendek
- Helyi kistermelők tĂĄmogatĂĄsa: âa fĂśldből a
tĂĄnyĂŠrraâ,
- műkajĂĄk kerĂźlĂŠse,
- legyen olcsĂł,
- kevesebb sĂł hasznĂĄlata; a kősĂł egyre nĂŠpszerűbb,
ĂŠtcsokolĂĄdĂŠval nagyszerű!,
- ĂŠtel ĂŠs dizĂĄjn; kreatĂvabb tĂĄlalĂĄs. Főleg
KanadĂĄban ĂŠs DĂĄniĂĄban nĂŠpszerű â utĂłbbi orszĂĄgban
lett az ĂŠv ĂŠtterme a Noma,
- egy nagyon pici csĂpős folt, mindenhova: pĂŠldĂĄul
gyĂśmbĂŠr, wasabi, vagy tabasco paprika â akĂĄr a
desszerthez is!,
- mĂĄs nĂŠpek specialitĂĄsainak kiprĂłbĂĄlĂĄsa,
- csipegetnivalĂłk ĂŠs fĂŠl adagok, tĂśbb ĂşjdonsĂĄgĂŠrt
olcsĂłbban,
- lassĂş főzĂŠs.
A jĂł sĂŠf a sajĂĄt vilĂĄgĂĄban van, mikor főz. Szerintetek nem baj, ha a fogyasztĂł nem tudja ezt ĂĄtĂŠrezni? Ti kĂvĂĄncsiak lennĂŠtek, ha a szakĂĄcs elmagyarĂĄznĂĄ, mi kĂŠsztette?