Az Amnesty International helyzetťrtťkelťse
A leggazdagabbak fogadjŠk a legkevesebb menekŁltet
MTI/TM    2016.10.04    0 hozzŠszůlŠs

A vil√°g leggazdagabb orsz√°gai mutatj√°k - n√©h√°ny kiv√©tellel - a legkevesebb hajland√≥s√°got a konfliktus√∂vezetekbűl menek√ľlűk befogad√°s√°ra, ar√°nytalanul hatalmas terhet r√≥va ezzel n√°luk sokkal szeg√©nyebb √©s kisebb orsz√°gokra - √°ll az Amnesty International (AI) kedden Londonban ismertetett helyzet√©rt√©kel√©s√©ben.

Az emberi jogi szervezet 41 oldalas jelent√©se kiemeli, hogy j√≥llehet a vil√°gon 193 orsz√°g van, a 21 milli√≥ menek√ľltnek t√∂bb mint a fele, 12 milli√≥ mind√∂ssze t√≠z alacsony vagy k√∂zepes j√∂vedelmŻ befogad√≥ orsz√°gban √©l. Az AI szerint ez fenntarthatatlan.

Az Amnesty International adatai szerint a tavalyi √©v v√©g√©n Jord√°ni√°ban volt a legt√∂bb - csaknem 2,8 milli√≥ - menek√ľlt, ut√°na T√∂r√∂korsz√°g k√∂vetkezett 2,5 milli√≥s menek√ľlt n√©pess√©ggel. A t√∂r√∂k hat√≥s√°gok szerint az idei √©v k√∂zep√©re a T√∂r√∂korsz√°g √°ltal befogadott menek√ľltek sz√°ma el√©rte a 3 milli√≥t, k√∂z√ľl√ľk 2,7 milli√≥an Sz√≠ri√°b√≥l √©rkeztek.

Mindek√∂zben a vil√°g legtehetűsebb orsz√°gai fogadj√°k a legkevesebb menek√ľltet, abszol√ļt sz√°mban √©s vagyonukhoz m√©rten egyar√°nt. Az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g p√©ld√°ul 2011 √≥ta hozz√°vetűleg mind√∂ssze nyolcezer sz√≠riai menek√ľltet fogadott be, Jord√°ni√°ba viszont ugyanezen idű alatt 656 ezer sz√≠riai √©rkezett, j√≥llehet a jord√°niai lakoss√°g a tizede, a jord√°niai hazai √∂sszterm√©k (GDP) pedig alig az 1,2 sz√°zal√©ka az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g√©nak - √°ll az Amnesty International keddi jelent√©s√©ben.

Ausztr√°li√°ban 2015 v√©g√©n 58 ezer menek√ľlt √©s mened√©kjog√©rt folyamod√≥ ember √©lt - Eti√≥pi√°ban viszont 740 ezer. Sz√≠ri√°b√≥l az elm√ļlt √∂t √©vben csaknem √∂tmilli√≥an menek√ľltek el a h√°bor√ļ elűl, t√∂bbs√©g√ľket √∂t orsz√°g - T√∂r√∂korsz√°g, Libanon, Jord√°nia, Irak √©s Egyiptom - fogadta be.


Az Amnesty International keddi jelent√©se felid√©zi azt a felm√©r√©st, amelyet a szervezet megb√≠z√°s√°b√≥l a GlobeScan k√∂zv√©lem√©ny-kutat√≥ √©s tan√°csad√≥ h√°l√≥zat vil√°gszerte 27 ezer ember megk√©rdez√©s√©vel v√©gzett el az id√©n. A vizsg√°lat szerint a v√°laszad√≥k 10 sz√°zal√©ka lenne hajland√≥ befogadni menek√ľlteket saj√°t otthon√°ba. Az √°tlagon bel√ľl K√≠n√°ban az √≠gy nyilatkoz√≥k ar√°nya 46 sz√°zal√©k, Nagy-Britanni√°ban 29 sz√°zal√©k, G√∂r√∂gorsz√°gban 20 sz√°zal√©k volt, Oroszorsz√°gban azonban csak 1 sz√°zal√©k. Glob√°lisan a felm√©r√©sbe bevontak 32 sz√°zal√©ka mondta azt, hogy elfogadn√° menek√ľltek leteleped√©s√©t lak√≥k√∂rzet√©ben, 47 sz√°zal√©kuk nem kifog√°soln√°, ha v√°rosa vagy faluja menek√ľlteket fogadna, 80 sz√°zal√©k pedig hajland√≥ lenne orsz√°g√°ba menek√ľlteket beengedni.

Az emberi jogi szervezet ismertet√©se szerint glob√°lis √°tlagban az embereknek csak a 17 sz√°zal√©ka nem fogadna be m√©g orsz√°g√°ba sem menek√ľlteket. Oroszorsz√°g az egyetlen, ahol a k√∂zv√©lem√©ny t√∂bb mint egyharmada elutas√≠tja a menek√ľltek befogad√°s√°t: a megk√©rdezett oroszok 61 sz√°zal√©ka mondta azt, hogy nem engedne be menek√ľlteket haz√°j√°ba - √°ll a GlobeScan 27 orsz√°gra kiterjedű felm√©r√©s√©ben, amely Magyarorsz√°gra sem terjedt ki.

Ezzel szemben az Eur√≥pai Uni√≥, a vil√°g leggazdagabb politikai entit√°sa akt√≠van t√∂rekszik a menek√ľltek √©s a mened√©kk√©rűk t√°vol tart√°s√°ra ter√ľlet√©tűl - olvashat√≥ a helyzet√©rt√©kel√©sben. Magyarorsz√°g az elsűk k√∂z√∂tt utas√≠totta vissza a bekapcsol√≥d√°st a menek√ľltv√°ls√°g p√°neur√≥pai szintŻ megold√°s√°ba, "h√°tat ford√≠tott a kollekt√≠v erűfesz√≠t√©seknek", amikor tavaly meredeken megugrott az √©rkezű menek√ľltek √©s mened√©kk√©rűk sz√°ma, √©s "√ļgy d√∂nt√∂tt, hogy elszigeteli mag√°t", 200 kilom√©teres ker√≠t√©st emelt d√©li hat√°rain, √©s olyan t√∂rv√©nyeket fogadott el, amelyek szinte lehetetlenn√© tett√©k a menek√ľltek √©s a mened√©kk√©rűk bel√©p√©s√©t Szerbi√°b√≥l, √©s azt, hogy mened√©kjog√©rt folyamodjanak - √°ll az Amnesty International jelent√©s√©ben.

A szervezet szerint a menek√ľltek t√°vol tart√°sa nem megold√°s, ker√≠t√©sek emel√©s√©vel, visszatoloncol√°sokkal √©s b√ľntetűint√©zked√©sekkel - amelyeket Ausztr√°lia √©s egyes EU-tag√°llamok alkalmaznak - semmif√©lek√©ppen nem √©rhetű el a menek√ľltprobl√©ma rendez√©se.

A 21 milli√≥ menek√ľlt a vil√°g n√©pess√©g√©nek mind√∂ssze a 0,3 sz√°zal√©ka, √©s az Amnesty International szerint ha az egyes orsz√°gok megosztoznak a felelűss√©gen, akkor el lehetne √©rni, hogy ezek az emberek, akik √∂nhib√°jukon k√≠v√ľl voltak k√©nytelenek elhagyni haz√°jukat, m√°shol biztons√°gban √ļjrateremthess√©k egzisztenci√°jukat.

Modern Ungaro Homme ing
Remek döntés volt a YOOX részérűl, hogy az Emanuel Ungaro által alapított Ungaro Homme márkát is elérhetűvé tette a kínálatában. Túlzás nélkül mondhatom, hogy a néhány napja elérhetű, 2012 spring/summer kollekciók egyik legszebb ingjét mutatom be számotokra.

Id√©n sem lesz hi√°ny √ļj kar√≥r√°kb√≥l, errűl a b√°zeli √≥raki√°ll√≠t√°s gondoskodik. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Id√©n √©rkezett el 40. √©vfordul√≥j√°hoz a Patek Philippe legn√©pszerŻbb modellje, a Nautilus, ennek tisztelet√©re k√©t k√ľl√∂nleges verzi√≥t jelentettek be.
Ren√© Weber elemz√©s√©bűl kider√ľl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a sv√°jci luxus√≥r√°k toplist√°j√°t. A m√°sodik helyen az Omega √°ll.
Az idei Baselworld ki√°ll√≠t√°s is sz√°mtalan √ļjdons√°got tartogat a luxus√≥r√°k rajong√≥inak. Folyamatosan friss√ľlű cikk√ľnkben a leg√©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok vel√ľnk!
M√°rcius 21-√©n ker√ľlt megrendez√©sre a Traf√≥ban az √Āthall√°sok c√≠met viselű konferencia √©s besz√©lget√©s, melynek legfűbb c√©lja az volt, hogy bemutassa a K√°d√°r-rendszer utols√≥ √©vtized√©nek kult√ļr√°j√°t vagy ellenkult√ļr√°j√°t.