Trendmagazin

A németek a válság alatt is gazdagodtak

A német kormány felmérését a Süddeutsche Zeitung hozta le

2012.09.18 | MTI/TM

A világgazdasági válság kitörése óta tovább növekedett a németek vagyona, ugyanakkor a szegények és a gazdagok közötti szakadék is nőtt - derül ki egy kormányzati kimutatásból, amelyet a Süddeutsche Zeitung ismertetett kedden.

A német szociális és munkaügyi minisztérium felmérése szerint 2007 - a válság előtti utolsó év - óta az ingatlantól a készpénzen át a nyugdíj-előtakarékossági konstrukciókba fektetett pénzig összesen 1,4 ezer milliárd euróval nőtt a német magánszemélyek vagyona, így 2012 elejére elérte a 10 ezer milliárd eurót. Húsz évvel korábban, 1992-ben 4,6 ezer milliárd euró értékű vagyonnal rendelkeztek a németek, vagyis két évtized alatt több mint a duplájára nőtt a magánvagyonuk.

Ugyanakkor a 82 milliós ország közössége szegényebb lett, 1992 óta 800 milliárd euróval csökkent az állami vagyon, a szegények és a gazdagok közti szakadék pedig nőtt. A leggazdagabb tíz százaléknál 1998-ban a teljes magánvagyon 45 százaléka koncentrálódott, 2008-ban viszont már 53 százalék volt ez az arány, és jelenleg a társadalom "alsó" 50 százaléka csupán a teljes magánvagyon 1 százalékával rendelkezik.


A jövedelmek alakulása is a társadalmi rétegek közötti távolság növekedését jelzi, hiszen a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók 40 százalékának az infláció miatt csökkent a jövedelme az utóbbi négy évben, míg a leggazdagabbak jövedelme az inflációt meghaladó mértékben nőtt. "Ez a folyamat sérti a lakosság igazságérzetét" - idézett a dokumentumból a müncheni lap.

Kedvező tendencia, hogy csökken a különbség a volt NDK és az országi nyugati része között, a vagyoni különbség azonban így is jelentős: a nyugati tartományokban a háztartások átlagosan 132 ezer euró vagyonnal rendelkeznek, míg a keleti háztartások 55 ezer euróval - áll a felmérésben, amelyet négyévente végez el a német kormány.

Egy másik friss felmérés is a németek gazdagodását jelzi. Az Allianz biztosítótársaság Global Wealth Report című, kedden Frankfurtban bemutatott felmérése szerint a németek készpénzben, értékpapírban, bankbetétben és biztosítási konstrukcióban tartott vagyona minden korábbinál nagyobb, összesen 4,715 ezer milliárd euró, ami 1,3 százalékos növekedés 2011-hez képest.

Az idén tavasszal a Bundesbank is végzett felmérést a németek vagyonáról, és hasonló megállapításra jutott, mint az Allianz. A német jegybank is a készpénz-, értékpapír- és bankbetétállomány, valamint a biztosítási konstrukciókban tartott vagyon alakulását vizsgálta, és kimutatta, hogy 2011 és 2012 eleje között a teljes magánvagyon 149 milliárd euróval nőtt és meghaladta a 4,7 ezer milliárd eurót, ami minden korábbinál nagyobb érték.