Megnéztük mi történt az arany, a kőolaj és a földgáz piacán az elmúlt években
A nyersanyagpiac és a válság
80 hozzászólás
Molnár Gergely    2010.07.16

Mindenki számára egyértelmű, hogy bizonyos nyersanyagok világpiaci árának változása globális hatással van a gazdasági folyamatokra, illetve életünk egyéb területeire is. Ugyanakkor ez az állítás fordítva is igaz, a gazdasági világválság a nyersanyagpiacot is alaposan megbolygatta, a krízis okozta hatás eltérő és meglepő. Vizsgáljuk meg, hogyan alakult és hol tart jelenleg az arany, a földgáz és a kőolaj világpiaci ára, valamint járjuk körül azt a kérdés is, mit hozhat a jövő az említett területeken.

Arany

Ez a jellegzetesen sárga nemesfém már évezredek óta jelen van az emberi civilizáció történetében, egyediségének, értékállóságának és számtalan felhasználási módjának köszönhetően meghatározó szerepe tartósnak bizonyult. A válság kirobbanása után a dollár euróval szembeni gyengülése és a részvénypiacok nagymértékű bizonytalansága miatt sok befektető, biztonságos befektetést keresve, inkább az aranyat választotta. Érzékelhető volt némi visszaesés a 2008 szeptemberétől napjainkig tartó időszakban, ám az arany világpiaci ára újabb és újabb csúcsokat ért el és ér el mostanában is a folyamatos kereslet révén. 2008 elejétől a témánkul szolgáló nyersanyag ára a világpiacon unciánként mindig 900 dollár körül volt, míg 2006-ban mindössze 725 dollárig emelkedett a színarany egysége. Ezzel azonban nem ért véget az arany árának szárnyalása, hiszen nem sokkal később átlépte az 1000 dolláros határt is. Megállapíthatjuk, hogy az arany jól jött ki a piaci bizonytalanság okozta helyzetből, magas hozamot termelt azoknak, akik korábban aranyba fektették pénzüket, és úgy tűnik mindez tartós is marad.

Sokan fektettek aranyérmékbe a
részvénypiacok lejtmenete miatt
Sokan fektettek aranyérmékbe a részvénypiacok lejtmenete miatt

Az idei év közepén 1200 dollár körül mozog az árfolyama, ami meglepően jó növekedésnek számít, nemrég pedig 1262 dollár fölé emelkedett, azaz újabb történelmi csúcsot állított fel. Több elemző is egyetért abban, hogy további erősödésre lehet számítani a legnemesebb nemesfém piacán.

Kőolaj

Ez az élő szervezetek lebomlása útján keletkezett ásványi termék - magas energiatartalma, viszonylag könnyű kitermelése és széleskörű alkalmazása miatt - az egyik legelterjedtebb nyersanyagunk. Háborúk törtek ki miatta és országokat tett gazdaggá, de nézzük hogyan alakult az árfolyama a globális krízis hatására. A válság kezdetekor eluralkodott a pánik az olajpiacon, a világgazdaság növekedésének leállásától tartva, eladási hullám söpört végig a részvény és árupiacon. Az olaj árfolyama hamar elérte éves mélypontját 2008-ban, a világ legtöbb befektetője elvesztette bizalmát a hordónkénti ár folyamatos csökkenését látva. Jelenleg is meglehetősen kockázatos a fekete arany piaca, az utóbbi időkben féktelen emelkedés és nagy árzuhanás is tapasztalható volt. Közép- és hosszútávon egyaránt kétesélyes az olajpiac jövője a hozzáértők szerint. A Mexikói-öbölben bekövetkezett olajszivárgás tovább súlyosbította a helyzetet, a katasztrófáért felelős BP papírjainak árfolyama jelentősen esett és mindez kihatott az egész olajszektorra. Mindenesetre a piac jövőjét nagyban meghatározza majd az újabb lelőhelyek felfedezése, egyes vélemények szerint nemsokára nem lesz kitermelhető olaj a föld mélyén, míg mások úgy vélekednek, hogy van kőolaj bőven bolygónkon.

Olajfúrótornyok a
Kaszpi-tengeren
Olajfúrótornyok a Kaszpi-tengeren

A készletek jelentős része Texasban, Venezuelában, a Közel-Keleten, a Kaszpi-tenger térségében, illetve Közép-Ázsiában található, a múlt hónapban azonban a Földközi-tenger mélyén, az izraeli partvidéktől Ciprusig, egy hatalmas földgáz és kőolaj lelőhelyre bukkantak. Jelentős felfedezés ez, hisz egyre nehezebb feladat manapság olajat találni.

Földgáz

A földgáz világpiaci árát mindig a kőolaj vagy valamilyen kőolajtermék árához kötik, tehát az árfolyama ennek megfelelően változik. Magyarország Hollandia után a második helyen áll az egy főre jutó gázfogyasztás tekintetében, ám a hollandok jelentős földgáz lelőhelyekkel rendelkeznek, még exportálni is tudnak belőle. Hazánk azonban behozatalra szorul, kizárólag Oroszországból származó gázt importálunk függetlenül attól, hogy keletről vagy nyugatról vásároljuk, a magyarországi földgáz kitermelés a hazai fogyasztásnak csak körülbelül a 10 százalékát teszi ki. Tehát hazánk és több európai ország is az orosz gáztól, vagyis a Gazpromtól, a világ legnagyobb földgázkitermelőjétől függ. Igaz ez Németországra is, kormányuk néhány évvel ezelőtt be is jelentette, hogy lépéseket tesz az orosz gáztól való függőség csökkentésére. Nem meglepő, gondoljunk csak arra, hogy a Gazprom milyen kemény eszközökkel érvényesítette akaratát Ukrajnával vagy Fehéroroszországgal szemben. A fent említett Földközi-tengeri lelőhely minden bizonnyal hatni fog a gázpiacra, a hírek szerint Izrael 2011-ben már exportál.


Izrael és a gázmezők - Bibliai próféciák teljesednek be napjainkban?
Hatalmas földgázkészlet Haifa partjainál
Hatalmas földgázkészlet Haifa partjainál

 

Az egész világot megdöbbenésként érte a hír, miszerint Izraelben több mint 200 milliárd köbméternyi földgázmezőt találtak, ezáltal a zsidó állam jövőre már exportképes lesz. Több keresztény bibliamagyarázó már megemlítette, hogy a Szentírásban számos helyen nyilvánvaló utalás van arra vonatkozóan, hogy Isten természeti kincsekkel áldja meg Izraelt. Tim LaHaye, az Eljövendő béke a Közel-Keleten című könyvében a Bibliára hivatkozva azt állítja, hogy Izrael állama óriási kőolaj és földgáz lelőhelyekkel rendelkezhet, csak még nem tudnak róla. Joel Rosenberg bestseller listás könyvében, az Epicentrumban is erre hívja fel a figyelmet. A 2006-ban megjelent könyv az elkövetkezendő évek világpolitikai eseményeit kívánja előrejelezni, legfőképpen a Közel-Kelet és Izrael vonatkozásában. Rosenberg felhívja az olvasók figyelmét, hogy Izraelben több üzletember olaj után kutat, miközben eddig nem találtak ott jelentősebb mennyiségű földgázt vagy kőolajat. Nézzünk meg néhány szalagcímet az elmúlt évekből, melyeket Rosenberg is megemlít:

„Az Izrael és Gáza partjai közelében talált gázkészletek közös vállalkozások lehetőségét teremthetik meg” (The New York Times, 2000.09.15.)

„Az olajbáró Istentől várja az olajkitörést Izraelben” (Reuters hírügynökség, 2005.04.04.)

„Az olajkutatás Izraelben a hit kérdése” (Wall Street Journal, 2005.05.01.)

„Mózes sűrűn folyó áldása: olajat találnak Izraelben?” (The Economist, 2005.06.18.)

Most pedig nézzünk meg néhány szalagcímet az elmúlt hetek terméséből:

„Izrael gáz-exportőrré válik” (The Jerusalem Post, 2010.06.03.)

„Izrael csatlakozik a földgáz-exportőr országok közé” (Bloomberg Businessweek, 2010.06.04.)

„A Hezbollah figyelmezteti Izraelt a gázmezőkkel kapcsolatban” (Tehran Times, 2010.06.14.)

A mostani felfedezés prófétikus jelentőségű – állítják a karizmatikus keresztények. Ám a megtalált földgáz Izraelnek nem csak bevételeket jelent, de veszélyforrást és újabb konfliktusokat is eredményezhet. Libanon kormánya mellett a Hamász is - mely Gáza vezető politikai ereje - követeli magának a rá eső részt. Tekintettel arra hogy Izrael blokád alatt tartja Gázát a 2008-as támadás óta, ez kiélezheti a konfliktust. Az Israel National News újságírója szerint a következő háború Izraelben a gáz-, és olajmezők kapcsán robbanhat ki. (Hennel Ádám)

A Twilight Saga Ăłta vilĂĄgszerte ismerik a nevĂŠt, ĂĄm az Ă­gy kialakult mĂŠdiafigyelmet nem mindig viseli jĂłl. Kristen Stewart idĂŠn ĂĄprilis 9-ĂŠn tĂśltĂśtte be a 21. ĂŠletĂŠvĂŠt.
Hennel ÁdĂĄm a Fix HD magazin műsorĂĄban beszĂŠlt a TrendmagazinrĂłl, valamint a jĂśvőbeli tervekről.
A Trendmagazin tavaly mĂĄr bemutatta az AndrĂĄssy Ăşton talĂĄlhatĂł Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot vĂĄltott ki, ĂŠppen ezĂŠrt Ăşgy lĂĄttuk, van ĂŠrtelme egy Ăşjabb interjĂşnak is ebben a tĂŠmakĂśrben. KolozsvĂĄri ZsuzsĂĄval, az Ermenegildo Zegna ĂźzletvezetőjĂŠvel Hennel ÁdĂĄm beszĂŠlgetett.
avatar
Barbie
-
2010.07.21. 22:09
50
Ez engem is megijeszt, nem tudtam ezt a statisztikai adatot a Magyarország gázfogyasztásáról! De remélem nem kerülünk kiszolgálatott helyzetbe.
avatar
Lafleur
-
2010.07.20. 21:08
49
Több ponton hozzászólnék a cikkhez.

Azt egész egyszerűen aggasztónak találom, hogy MO. a 2. legtöbbet gázfogyasztó ország, miközben teljes mértékig rá vagyunk szorulva a külföldiek forrásaira (lásd Oroszország)

Ezen változtatni kellene, mert nem elképzelhetetlen hogy a jövőben egy esetleges politikai vagy gazdasági nézeteltérés következtében nem kapunk majd elég gázt, és akkor megnézhetjük magunkat....

Izraelre: Jól látja Hennel Ádám, hogy ez veszélyt jelenthet, de azt hiszem ezt is kezelni fogja az izraeli kormányzat, hiszen ne felejtsük el (ezt is kiárgyaltuk már régebben) ez az ország megalakulása óta fenyegetettségben él, ez megerősödhet, de az évtizedek során megtanulták ezt elhárítani.

Bonanza úrnak pedig azt ajánlom kicsit mélyüljön el jobban a témában, a Hamasz és a Hezbollah más síkon és más érdekek mentén halad, nincs reális esély egy valódi (katonai értelemben vett) összefogásra Izrael ellen.
avatar
annacska
-
2010.07.19. 22:08
48
Szia Marci! Sajnos nem tudok róla hogy interneten elérhető lenne, magyar verzió biztosan nincs. De több webáruházban is megvásárolható!

Szia Fenyvesi Peti! Nem szeretnék itt vezérvonalakat említeni, ahhoz meg végképp nem venném a bátorságot hogy az Ádám által elmondottakhoz adjak pontos magyarázatokat, de amit tudok azt leírom.
Az Ezékiel könyvében a 38-39. fejezet elengedhetetlen hogy megértsd a dolgokat, ott vannak próféciák Izraelre (benne a zsákmány kifejezés, ami valószínűleg természeti kincset jelöl, de olvasd el.) Mózes könyvében számos helyen van erre utalás, mármint az áldásra:
1Mózes 49; 1, 25
5Mózes 33; 13, 19, 24

Ez mind a természeti kincsekre vonatkozik! :-)
avatar
intel
-
2010.07.19. 17:48
47
nekem nagyon tetszett ez az iras, az arany arfolyama szerintem meg noni fog tovabb, ha nem lesz kilabalas. Koolajbol pedig egyre kevesebb van, ha barhol talalni fognak, ott kialakulhat haborus helyzet akar melyik kozelkeleti orszagrol beszelunk.
avatar
Adrihanna
-
2010.07.19. 12:56
46
fotoooot? majd kijön a TV forgatni =P
avatar
fenyvesipeti
-
2010.07.18. 21:01
45
Hello Annácska! PLS pontos idézeteket írj légyszi mert Ezékiel és Mózes könyve is elég hosszú. De visszatérve: az egyházzal kötött szövetség értelmezésem szerint felülírja az Ószövetséget. Az lehet hogy vannak jövőre utaló kijelentések is, amikbe Izrael beletartozik, de azt hiszem nem ez a fő csapásirány.

A könyv viszont engem is érdekel, és az egész téma is. Kíváncsi volnék HÁ véleményére ezek tekintetében. Milyen próféciákra gondol, illetve miért KARIZMATIKUS keresztényeket említ?

Thanks
F. Péter
avatar
biropeti
-
2010.07.18. 17:40
44
Marci: Stogranoff már leírta hol lehet megvásárolni. :)
avatar
Marci20
-
2010.07.18. 16:19
43
Komoly dolgok ezek, jó hogy így átlátjátok, nekem még kell tanulmányozni a helyzetet hogy értsek mindent. Lehet hogy ilyet nem szabad, de az Epicentrum könyv amit Ádám is mond (gondolom ő is olvasta ezért hivatkozik rá) nincs meg esetleg neten? Kedvet kaptam hozzá, hogy belenézzek. :)
avatar
greenclub
-
2010.07.18. 14:46
42
Oké Adri :PP
avatar
Szeki
-
2010.07.18. 09:45
41
Ha meglesz akkor fotót! :D
avatar
Adrihanna
-
2010.07.17. 23:46
40
abból lesznek csak gyerekek mellett nem tudom hogy kivitelezhető-e.. de én azt is megoldom..
ha az ékszerekre utalt a kérdés, akkor azok is rendes aranyak, de kb akkor volt rajtam egy hétig mikor kaptam, meg ha találkozom az ajándékozóval felhúzom =P többet nem tudok róla..
avatar
biropeti
-
2010.07.17. 23:35
39
Feltételezem elég gyakran változik, mivel az aranynak is van egy világpiaci ára. Egyébként most érzékelhető volt egy kis visszaesés, de még mindig 1200 dodó fölött van picivel.
avatar
gabesz21
-
2010.07.17. 23:33
38
Adri azok rendes aranyból vannak?:D

biropeti: nézegetem, vicces h mennyi féle van pl Bécsi Filharmonikusok, Tigris érme stb :D ezeknek az ára minden nap változik?
avatar
Adrihanna
-
2010.07.17. 23:30
37
ja értem akkor most már világos.. hát ez esetben már nem is tetszik annyira.. akkor maradunk az eredeti minden negyedik fehér járólap közepére arany kocka egy családi címerrel.. mindez így átlósan fut.. =)

amúgy a többi hölgy hogy van az arannyal? mert én nekem annyi arany ékszerem van, de naptárba írandó ha felveszem mert én fehérarany és ezüst párti vagyok..
avatar
biropeti
-
2010.07.17. 23:26
36
Ennek a területnek már nem vagyok nagy szakértője.. az ékszerek vagy pl órák (Mihály úr?) azok 18 karátosak (most a high-end-ről beszélek), ezek a lapkák meg rudak pedig 24 karátosak és a lehető legtisztább aranyból készülnek. Ha valaki egyedi tárgyakat akar csináltatni, az is megolhdható gondolom bármiről is van szó, csak az már nem befektetési arany lesz. :)
avatar
Adrihanna
-
2010.07.17. 23:20
35
és akkor, az nem olyan értékes? na fiúk segítsetek. hogy működik ez?
avatar
biropeti
-
2010.07.17. 23:17
34
Igen, de az már törtaranynak számít szerintem.
avatar
Adrihanna
-
2010.07.17. 23:14
33
lehet egyedit is csináltatni? =))) most komolyan kérdezem =$
avatar
gabesz21
-
2010.07.17. 22:57
32
a végén megalakul itt a bibliatagozat ;)

Angelina amit mondtál kirejesztésről azzal teljesen egyet tudok érteni
ez is fontos meg az is hogy béke legyen az országbam az emberek közt , a politikában etc

na de visszatérve a cikkhez! aranyba nem hülyeség fektetni, megnéztem a linket amit biropeti írt be
hát jó sok féle érme meg lapka van!
avatar
Adrihanna
-
2010.07.17. 22:46
31
hát nagyon lesarkítva így van. de aki megtért előtte és betartotta a törvényt, meg a zsidó hit szerint áldozott én úgy tudom annak is volt bűnbocsánata, ugyebár az áldozás is eltöröltetett a Messiás megváltásával. szóval ma már mindenkinek van lehetősége megtérésre és mindenkinek eltörölte Jézus a bűneit, régen ez egy bonyolultabb dolog volt, de majd ha elvégzem a SZPA-t akkor nyilatkozom =)

Amúgy Fenyvesi Peti: nagyon is nagy összefüggés van e között és a Biblia között. de javasolnám én is ezt a két Bibliai fejezetet, amit Annácska, mert rengeteg dologra választ kaphattok belőle.
Akinek nincs Bibliája az a neten keressen rá a Károly Bibliára és abból olvassatok, a jó angolosok ahogy már mondtam a King Jamesből =))))
avatar
annacska
-
2010.07.17. 22:06
30
lemaradt: szóval ez a könyv hátlapján található szöveg amit leírtam, tényleg ajánlom olvasásra!
avatar
annacska
-
2010.07.17. 22:04
29
Szia fenyvesipeti,

De igen, viszont az Ószövetség igéretei attól még továbbra is élnek. Nagyon sok olyan része van az Ószövetségnek ami a jövőre vonatkozik, ajánlom olvasni Mózes V. könyvét (ott megtalálhatóak az áldások a természeti kincsekre. Az Izraelre vonatkozó próféciák pedig az Ezékiel könyvében is megtalálhatók.

Egyébként az Epicentrum könyv itt van a kezemben, mindenkinek ajánlom. Ez nem regény, hanem Joel Rosenberg éppen egy közel-keleti, politikai krimit ír a Dzsihádról, amikor ő maga is belekeveredik az eseményekbe, mivel Benjamin Netanjahu személyes munkatársa lesz, és kezdi átlátni hogy a Bibliai próféciák és az aktuális események összefüggnek.

2006-ban jelent meg és itthon 2008-tól kapható magyarul. bevezető:

A VILÁG FIGYELME AZ EPICENTRUMRA IRÁNYUL

- Az iráni elnök azt ígérte hogy Izraelt \"eltörli a térképről\", és azt állítja hogy alig néhány év múlva elkövetkezik a \"világvége\".

- Az egyik amerikai elnökjelölt szerint ha Irán atombombához jut \"bekövetkezhet az Armageddon\".

- Oroszország több milliárd dollár értékű fegyverüzletet kötött Iránnal és vállalta több nukleáris létesítmény felépítését.

- Az Egyesült Államok elnöke nem zárja ki hogy megelőző atomcsapást mérjenek Iránra.

MIT REJT A JÖVŐ?
BEKÖVETKEZHET GÓG NAGY HÁBORÚJA?

A közel-keleti események sokszor zavarosnak tűnnek. Egy dolog azonban biztos: a nemzetek figyelme Izraelre és szomszédaira irányul, arra a térségre, amely a történelem epicentruma lesz a jövőben.

Joel Rosenberg: Epicentrum
A világ jövője a Közel_keleten dől el
avatar
fenyvesipeti
-
2010.07.17. 20:54
28
Tényleg nem kötözködni akarok, de nem úgy volt az, hogy Újszövetség van, és nem számít a származás? Őszövetségben Isten népe = Izrael, Újszövetség: Jézus keresztre feszítése - bűnbocsánat mindenkinek.

Én se vagyok hülye, látni hogy Izrael fejlődik és képtelenek megsemmisíteni, és ez már néhol érthetetlen, csak nem tudom ez mennyire van összhangban a Bibliával.?
avatar
Angelina
-
2010.07.17. 20:36
27
Az biztos hogy az itteni gyűlölködés meg kirekesztés csak ront a helyzeten. Németország jó példa, és vannak más országok is Európában akik túl tudtak jutni a sérelmeken és azóta már növekednek. Magyarországnak is ezt kéne tenni, és minél később lépünk erre az ösvényre annál nehezebb lesz lépést tartani másokkal!
avatar
Adrihanna
-
2010.07.17. 20:28
26
és ez még nem is olyan nagy szám.. ajánlom figyelmébe mindenkinek az Izrael államának alakulásáról szóló DVD sorozatot, abban olyan csodák vannak, ami engem még így, hogy hiszek ezekben is nagyon megérintett és még elkötelezettebb lettem

\"És megáldom azokat, a kik téged áldanak, és a ki téged átkoz, megátkozom azt: és megáldatnak te benned a föld minden nemzetségei.\" I. Mózes 12;3 =) és nézzétek meg, ahol a zsidók ott vannak, ott virágzás van (ezért utálják őket), ahol utálják őket ott nincs fejlődés, sőt átkok.. egy országon belül és észlelhető a különbség!!! míg egy réteg átkozza őket, átkozottá válnak azok és egy másik (pl mi hívők) áldjuk, felemelkedünk

ja és a németek mióta támogatják őket, ápolják a kapcsolatot és díjazzák a tehetséges zsidókat (pl csomó Nobel-díjast jelölnek), az óta virágoznak bizonyos területeken = megáldatnak a nemzetek bennük
mellesleg mikor a töri vizsgámra készültem, akkor vettem észre, hogy a magyar kereskedelmet anno (1700-800-as években) ők virágoztatták fel és az ipari forradalom során is rengeteg dologhoz hozzájárultak..

én néztem egyszer egy filmet, amit a barátaink forgattak kint egy út során (2008) és megnéztem egy képsorozatot, ami a honfoglalásuk előtt készült a térségről.. olyan éles a különbség hogy ihaj. egyiken sivárság nagy puszta (és rengeteg munkás, nők is nyakig maszatosan a tűző napon ástak stb..), másikon virágzó földek, gyönyörű gyümik.. amire ráteszik a kezük az áldott és roppant szorgalmas emberek.. csak ezt nehéz elviselni és elfogadni más népeknek.
szerintem amúgy jobb volna őket alkalmazni, de komolyan, lehet hogy itthon is máshogy állna a mezőgazdaság =)
(de majd mikor elnökasszony leszek :P)
avatar
biropeti
-
2010.07.17. 20:23
25
Blackjack: Értelemszerűen igen, minél nagyobb mennyiséged van, annál nagyobb lesz az elmozdulás is (vagy le vagy fel).

A legolcsóbb tudtommal a Panda 1/20 unciás, az 25 000 Ft körül van, de érdemes szétnézni a www.conclude.hu oldalon, én őket tudom ajánlani ha valakit befektetési arany érdekel.

avatar
Adrihanna
-
2010.07.17. 20:09
24
ez esetben személyes fogadóid közt szeretnék lenni, ha ellátogatsz a gyülekezetbe Greenclub!!!!!!! =)
avatar
greenclub
-
2010.07.17. 17:14
23
Ha ez bejön és meglesz az olaj esküszöm megtérek :D ez már egy csodával lenne egyenlő.. Még emléxem én is azt tanultam földrajzból hogy izrael természeti kincsekben szegény wllenben az éghajlat kiváló pl: narancstermesztésre ;)9
avatar
Adrihanna
-
2010.07.17. 16:23
22
Fuh, ez nagyon durván jó cikk lett!!! :O én nagyon nem szeretem ezeket a témákat, de úgy végigolvastam és olyan érdeklődéssel, mint a huzat =) nagyon profi lett.
A Bibliai próféciákról annyit mondanék Neked Kedves Stogranoff, hogy én lassan 13 éve, hogy keresztény vagyok, de van, hogy a dolgokat úgy kell lefordítanom a Bibliából. Át kell értelmezni, rengeteg olyan dolgot mond, amit nem úgy kell értelmezni, ahogy le van írva. Épp ezért a Biblia magyarázók tették világossá, hogy azok a próféciák erre és erre utalnak.
Amúgy a Biblia olvasásra ajánlom annak aki perfect angolos a King James féle fordítást, mert világosabb (még így angolul is), mind néhol a Károly. =)
avatar
Shadow
-
2010.07.17. 15:23
21
Blackjack: gondolom minimum 6 számjegyű összeggel kezdődnek

Off: az a kaszpi tengeres kép elég hangulatos!
Thomas Pink csíkos ing
A Thomas Pink ugyan hazánkban nem ismert, de bátran állíthatom hogy az egyik legminőségibb márka az ingek gyártásában.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
HazĂĄnkban kikiĂĄltottĂĄk a Magyar KĂśztĂĄrsasĂĄgot, az USA 41. elnĂśkekĂŠnt beiktattĂĄk George H. W. Bush-t, Tim Burton Batmanje pedig letarolta a mozikat.