Megnéztük mi történt az arany, a kőolaj és a földgáz piacán az elmúlt években
A nyersanyagpiac és a válság
80 hozzászólás
Molnár Gergely    2010.07.16

Mindenki számára egyértelmű, hogy bizonyos nyersanyagok világpiaci árának változása globális hatással van a gazdasági folyamatokra, illetve életünk egyéb területeire is. Ugyanakkor ez az állítás fordítva is igaz, a gazdasági világválság a nyersanyagpiacot is alaposan megbolygatta, a krízis okozta hatás eltérő és meglepő. Vizsgáljuk meg, hogyan alakult és hol tart jelenleg az arany, a földgáz és a kőolaj világpiaci ára, valamint járjuk körül azt a kérdés is, mit hozhat a jövő az említett területeken.

Arany

Ez a jellegzetesen sárga nemesfém már évezredek óta jelen van az emberi civilizáció történetében, egyediségének, értékállóságának és számtalan felhasználási módjának köszönhetően meghatározó szerepe tartósnak bizonyult. A válság kirobbanása után a dollár euróval szembeni gyengülése és a részvénypiacok nagymértékű bizonytalansága miatt sok befektető, biztonságos befektetést keresve, inkább az aranyat választotta. Érzékelhető volt némi visszaesés a 2008 szeptemberétől napjainkig tartó időszakban, ám az arany világpiaci ára újabb és újabb csúcsokat ért el és ér el mostanában is a folyamatos kereslet révén. 2008 elejétől a témánkul szolgáló nyersanyag ára a világpiacon unciánként mindig 900 dollár körül volt, míg 2006-ban mindössze 725 dollárig emelkedett a színarany egysége. Ezzel azonban nem ért véget az arany árának szárnyalása, hiszen nem sokkal később átlépte az 1000 dolláros határt is. Megállapíthatjuk, hogy az arany jól jött ki a piaci bizonytalanság okozta helyzetből, magas hozamot termelt azoknak, akik korábban aranyba fektették pénzüket, és úgy tűnik mindez tartós is marad.

Sokan fektettek aranyérmékbe a
részvénypiacok lejtmenete miatt
Sokan fektettek aranyérmékbe a részvénypiacok lejtmenete miatt

Az idei év közepén 1200 dollár körül mozog az árfolyama, ami meglepően jó növekedésnek számít, nemrég pedig 1262 dollár fölé emelkedett, azaz újabb történelmi csúcsot állított fel. Több elemző is egyetért abban, hogy további erősödésre lehet számítani a legnemesebb nemesfém piacán.

Kőolaj

Ez az élő szervezetek lebomlása útján keletkezett ásványi termék - magas energiatartalma, viszonylag könnyű kitermelése és széleskörű alkalmazása miatt - az egyik legelterjedtebb nyersanyagunk. Háborúk törtek ki miatta és országokat tett gazdaggá, de nézzük hogyan alakult az árfolyama a globális krízis hatására. A válság kezdetekor eluralkodott a pánik az olajpiacon, a világgazdaság növekedésének leállásától tartva, eladási hullám söpört végig a részvény és árupiacon. Az olaj árfolyama hamar elérte éves mélypontját 2008-ban, a világ legtöbb befektetője elvesztette bizalmát a hordónkénti ár folyamatos csökkenését látva. Jelenleg is meglehetősen kockázatos a fekete arany piaca, az utóbbi időkben féktelen emelkedés és nagy árzuhanás is tapasztalható volt. Közép- és hosszútávon egyaránt kétesélyes az olajpiac jövője a hozzáértők szerint. A Mexikói-öbölben bekövetkezett olajszivárgás tovább súlyosbította a helyzetet, a katasztrófáért felelős BP papírjainak árfolyama jelentősen esett és mindez kihatott az egész olajszektorra. Mindenesetre a piac jövőjét nagyban meghatározza majd az újabb lelőhelyek felfedezése, egyes vélemények szerint nemsokára nem lesz kitermelhető olaj a föld mélyén, míg mások úgy vélekednek, hogy van kőolaj bőven bolygónkon.

Olajfúrótornyok a
Kaszpi-tengeren
Olajfúrótornyok a Kaszpi-tengeren

A készletek jelentős része Texasban, Venezuelában, a Közel-Keleten, a Kaszpi-tenger térségében, illetve Közép-Ázsiában található, a múlt hónapban azonban a Földközi-tenger mélyén, az izraeli partvidéktől Ciprusig, egy hatalmas földgáz és kőolaj lelőhelyre bukkantak. Jelentős felfedezés ez, hisz egyre nehezebb feladat manapság olajat találni.

Földgáz

A földgáz világpiaci árát mindig a kőolaj vagy valamilyen kőolajtermék árához kötik, tehát az árfolyama ennek megfelelően változik. Magyarország Hollandia után a második helyen áll az egy főre jutó gázfogyasztás tekintetében, ám a hollandok jelentős földgáz lelőhelyekkel rendelkeznek, még exportálni is tudnak belőle. Hazánk azonban behozatalra szorul, kizárólag Oroszországból származó gázt importálunk függetlenül attól, hogy keletről vagy nyugatról vásároljuk, a magyarországi földgáz kitermelés a hazai fogyasztásnak csak körülbelül a 10 százalékát teszi ki. Tehát hazánk és több európai ország is az orosz gáztól, vagyis a Gazpromtól, a világ legnagyobb földgázkitermelőjétől függ. Igaz ez Németországra is, kormányuk néhány évvel ezelőtt be is jelentette, hogy lépéseket tesz az orosz gáztól való függőség csökkentésére. Nem meglepő, gondoljunk csak arra, hogy a Gazprom milyen kemény eszközökkel érvényesítette akaratát Ukrajnával vagy Fehéroroszországgal szemben. A fent említett Földközi-tengeri lelőhely minden bizonnyal hatni fog a gázpiacra, a hírek szerint Izrael 2011-ben már exportál.


Izrael és a gázmezők - Bibliai próféciák teljesednek be napjainkban?
Hatalmas földgázkészlet Haifa partjainál
Hatalmas földgázkészlet Haifa partjainál

 

Az egész világot megdöbbenésként érte a hír, miszerint Izraelben több mint 200 milliárd köbméternyi földgázmezőt találtak, ezáltal a zsidó állam jövőre már exportképes lesz. Több keresztény bibliamagyarázó már megemlítette, hogy a Szentírásban számos helyen nyilvánvaló utalás van arra vonatkozóan, hogy Isten természeti kincsekkel áldja meg Izraelt. Tim LaHaye, az Eljövendő béke a Közel-Keleten című könyvében a Bibliára hivatkozva azt állítja, hogy Izrael állama óriási kőolaj és földgáz lelőhelyekkel rendelkezhet, csak még nem tudnak róla. Joel Rosenberg bestseller listás könyvében, az Epicentrumban is erre hívja fel a figyelmet. A 2006-ban megjelent könyv az elkövetkezendő évek világpolitikai eseményeit kívánja előrejelezni, legfőképpen a Közel-Kelet és Izrael vonatkozásában. Rosenberg felhívja az olvasók figyelmét, hogy Izraelben több üzletember olaj után kutat, miközben eddig nem találtak ott jelentősebb mennyiségű földgázt vagy kőolajat. Nézzünk meg néhány szalagcímet az elmúlt évekből, melyeket Rosenberg is megemlít:

„Az Izrael és Gáza partjai közelében talált gázkészletek közös vállalkozások lehetőségét teremthetik meg” (The New York Times, 2000.09.15.)

„Az olajbáró Istentől várja az olajkitörést Izraelben” (Reuters hírügynökség, 2005.04.04.)

„Az olajkutatás Izraelben a hit kérdése” (Wall Street Journal, 2005.05.01.)

„Mózes sűrűn folyó áldása: olajat találnak Izraelben?” (The Economist, 2005.06.18.)

Most pedig nézzünk meg néhány szalagcímet az elmúlt hetek terméséből:

„Izrael gáz-exportőrré válik” (The Jerusalem Post, 2010.06.03.)

„Izrael csatlakozik a földgáz-exportőr országok közé” (Bloomberg Businessweek, 2010.06.04.)

„A Hezbollah figyelmezteti Izraelt a gázmezőkkel kapcsolatban” (Tehran Times, 2010.06.14.)

A mostani felfedezés prófétikus jelentőségű – állítják a karizmatikus keresztények. Ám a megtalált földgáz Izraelnek nem csak bevételeket jelent, de veszélyforrást és újabb konfliktusokat is eredményezhet. Libanon kormánya mellett a Hamász is - mely Gáza vezető politikai ereje - követeli magának a rá eső részt. Tekintettel arra hogy Izrael blokád alatt tartja Gázát a 2008-as támadás óta, ez kiélezheti a konfliktust. Az Israel National News újságírója szerint a következő háború Izraelben a gáz-, és olajmezők kapcsán robbanhat ki. (Hennel Ádám)

Az utĂłbbi időben szĂĄmtalan kĂŠrdĂŠs merĂźlt fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megĂŠrkeztek a vĂĄlaszok!
Kristen Stewart megjelenĂŠsĂŠt igen erős kritikĂĄk szoktĂĄk ĂŠrni, lezser, kĂśnnyed, laza hĂŠtkĂśznapi viseletei miatt. SzĂźletĂŠsnapja alkalmĂĄbĂłl egy rĂśvid ĂśsszeĂĄllĂ­tĂĄst olvashattok a legemlĂŠkezetesebb ruhĂĄirĂłl.
A Trendmagazin tavaly mĂĄr bemutatta az AndrĂĄssy Ăşton talĂĄlhatĂł Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot vĂĄltott ki, ĂŠppen ezĂŠrt Ăşgy lĂĄttuk, van ĂŠrtelme egy Ăşjabb interjĂşnak is ebben a tĂŠmakĂśrben. KolozsvĂĄri ZsuzsĂĄval, az Ermenegildo Zegna ĂźzletvezetőjĂŠvel Hennel ÁdĂĄm beszĂŠlgetett.
avatar
Bonanza
-
2010.07.17. 14:39
20
Én Izrael helyében átgondolnám a stratégiákat, mert ez a kutatási eredmény kissé felkavarja ott az állóvizet. Mi van akkor ha a hamasz és a hezbollah összefog? Esetleg becsatlakozik Irán? Azt nem tudja valaki hogy a megtalált földgáz bolygószinten kb mekkora %-ot jelent? Ez a 200 milliárd kbm.
avatar
chloe
-
2010.07.17. 14:08
19
nemsemmi hogy üzletemberek így elkezdtek kutatni, én is mindig azt hallottam hogy ott nincs olaj, gáz, semmi

tudtommal ezért fejlesztették Izraelben inkább a technológia ipart meg a mezőgazdaságot..
ehhez valóban nagy hit kellett :O
avatar
challenger
-
2010.07.17. 13:35
18
crosswind te nem nézel híreket? fehéroroszországban 30%-al kevesebb gáz érkezik be... de teljesen elzárhatják. magyarországnak kb hány napig lenne elegendő tartaléka? max 1 hónap.
avatar
Stogranoff
-
2010.07.17. 11:55
16
Kozben megtalaltam az Epicentrum c. konyvet a 7books.hu aruhazaban, ott megvasarolhato.

StograNoff
avatar
Stogranoff
-
2010.07.17. 11:50
16
Udv!

Engem is megdobbentett amikor hallottam hogy foldgazt talaltak (es tudjuk jol ahol gas van ott lesz oil is),

En hiszek Istenben de nem igazan gyakorlom a vallast, az emlitett konyvek engem is erdekelnenek. Foleg az hogy honnan veszik hogy ezt I. igerte meg ?
\"Több keresztény bibliamagyarázó már megemlítette, hogy a Szentírásban számos helyen nyilvánvaló utalás van arra vonatkozóan, hogy Isten természeti kincsekkel áldja meg Izraelt.\"Ilyet en sehol nem olvastam, de akkor varom a hozzaertok velemenyet..

StograNoff
avatar
Marci20
-
2010.07.17. 11:31
15
A mexikói öbölben a katasztrófáról én is olvastam, még most sem tudják megállítani az olajszivárgást... megmérgezik a tengert plussz kárbamegy az olaj :S

avatar
Szeki
-
2010.07.17. 11:02
14
Crosswind, ebben igazad van viszont akkor sem jó ha rá vagy utalva egy másik országra főleg ilyen fontos dologban mint a gáz.
avatar
Zoldalma
-
2010.07.17. 01:15
13
Engem az érdekelne hogy a könyv amire H.Á. hivatkozik (epicentrum) az regény vagy milyen könyv? Engem érdekelne ez a téma bővebben.
avatar
crosswind
-
2010.07.16. 23:32
12
Gazpromtol nekunk nem kell tartani azt hiszem. Molnar Gergely is ettol fel, de kerdesem az hogy miert? Milyen alapja (jobban mondva erdeke) lenne Oroszorszagnak hogy tolunk is elvegyen gazt? Tudtommal nekunk nincs semmilyen teruleti vagy politikai vitank Putyinekkal, egy jol fizeto megrendelo kell nekik is plane ezekben a nehez idokben.

Karessz: Mi nem tudunk venni Izraeltol.
avatar
Blackjack
-
2010.07.16. 22:52
11
Karessz: Valószínűleg igen.....

Biropeti: És mi a legkisebb vásárolható címlet? Nyilván itt is úgy éri meg a befektetés ha sokat tudsz venni.
avatar
Karessz
-
2010.07.16. 22:22
10
BlackjacK: szerintem se jó ennyire függni más országoktól, de mit csináljunk ha nincs földgázunk? Majd veszünk Izraeltől?:D De tényleg Izrael bárkinek eladhatja, vagy ehhez kellenek először vezetékek is, nem? Mert akkor felejtős. :D
avatar
biropeti
-
2010.07.16. 21:46
9
Kedves Benny: ugyan a cikket nem én írtam, tehát a szakmai dolgokban talán Molnár Gergő tudna pontosabb választ adni, de én is foglalkozom befektetésekkel, úgyhogy elmondom amit tudok.

Az arany is sok változatban elérhető, ékszerek, ötvös termékek, és a színarany termékek. 2004-es EU csatlakozás óta van az a fogalom hogy \"Befektetési arany\" , ezek az aranyérmék, aranyrudak stb. Az ilyen áruk nem tartoznak semmilyen adó alá, nincs ÁFA és nincs más adó sem.

Ha már részvényeken belül fektetsz aranyba, ott már van adó.
avatar
annacska
-
2010.07.16. 21:11
8
Tim LaHaye-t ismerem és több könyvét olvastam már (Left Behind sorozat), de ezt amire Ádám hivatkozik még nem, de meg fogom vásárolni!

Hihetetlen dolgok válnak valóra a világon (nagy ébredések világszerte, Izrael helyzete stb).. ez mind összefügg. Nagyon jó hogy ezekről a fontos témákról is esik szó, mert tapasztalatom szerint sok ember nem látja át ezeket és így nem is érti hogy miért történnek dolgok.
avatar
Blackjack
-
2010.07.16. 20:25
7
Jó lett a cikk, én leginkább a Gazpromtól való függőséftől tartok.. Közel keleten se jó ha war van de az közvetlenül nem érint minket, de ha elzárják a gázcsapor akkor annyi. :S
avatar
Barbie
-
2010.07.16. 19:55
6
Ádám csak komoly témákat ír :) nekem arany gyűrűm van (18carat) de érmém nincs :(
avatar
Benny
-
2010.07.16. 19:20
5
Érdekes dolgok ezek, én is olvastam hogy az arany mennyire megy fel.... ha jól tudom már 1200-on is túlment.

Péter: Igen.. arany után is kell adózni?
avatar
crosswind
-
2010.07.16. 18:48
4
Hallottam errol a Haifa-s hirrol (ha jol tudom Tamar volgyeben talaltak) de ezt ilyen osszefuggesben nem ismertem.

\"a Földközi-tenger mélyén, az izraeli partvidéktől Ciprusig, egy hatalmas földgáz és kőolaj lelőhelyre bukkantak. \"

Igy mar mas a leanyzo fekvese! Ha benne van Libanon pl es gazai ovezet, akkor ok jogosan kerik azoknak a teruleteknek a beveteleit, nem? Ez igy mar sokkalta veszelyesebb mint ha csak egy Izraeli varosban talalnanak foldgazt.
avatar
fenyvesipeti
-
2010.07.16. 18:27
3
\"Tim LaHaye, az Eljövendő béke a Közel-Keleten című könyvében a Bibliára hivatkozva azt állítja, hogy Izrael állama óriási kőolaj és földgáz lelőhelyekkel rendelkezhet, csak még nem tudnak róla.\"

Ezt mire alapozza? Bár eddig úgy tűnik igaza van.

Péter: Brutális emelkedés!
avatar
gabesz21
-
2010.07.16. 18:11
2
Érdekes a cikk, tök jó h HÁ is írt benne részt igaz az lenne jó ha teljes cikkeket is írna :D

nem lenne rossz ha magyarországon is találnának olajat vagy valamit .. :D igaz erre az esély nem sok
avatar
biropeti
-
2010.07.16. 18:02
1
Aki 2006-ban vásárolt aranyat, az kb. 60%-os hasznot csinált!
Virágmintás Robert Graham ing
A Robert Graham az ingek királya - legalábbis szerintem. Az igencsak merész újításokkal előrukkoló divatcég kifejezetten ingekre specializálódott. 

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
A nyolcvanas ĂŠvek derekĂĄn a vilĂĄg orszĂĄgai fokozatosan demokratizĂĄlĂłdtak: Brunei elnyerte fĂźggetlensĂŠgĂŠt, ĂŠs Uruguay-ban is demokrĂĄciĂĄt kiĂĄltottak ki a diktatĂşra helyett.