Interj Noszvai Andrssal, a Fortis magyarorszgi beszlltjval
A ppai piltk egyedi karrja
Oroszvri Pter    2013.06.11    7 hozzszls

Manapság szinte minden héten jelennek meg limitált szériájú modelljei a nagy óramárkáknak: egyesek a speciális anyaghasználat miatt korlátozzák a darabszámot, mások hírességek, sportolók eltt tisztelegnek. Nem sokan tudják azonban, hogy a magyar pilóták egy körének is jutott egyedi karórából.

Elször is köszönet illeti Nagy Ern Mig-21-es pilótát, aki rendelkezésünkre bocsájtotta óráját, és a vadászgépen töltött 27 év alatt összegylt rengeteg képébl néhányat a cikk illusztrálásához. A különleges modell pontos történetét már Noszvai András mesélte el, aki a 80-as évek közepe óta egészen mostanáig töltötte be a Fortis magyarországi importrének szerepét. Az közremködésének is köszönhet az egyedi modellek létrejötte.

A bal als sarokban Nagy
Ern
A bal als sarokban Nagy Ern

Trendmagazin: Honnan jött az ötlet a Magyar Légier és a Fortis együttmködéséhez?

Noszvai András: A 90-es évek második felében keresett meg Pet István, a pápai reptér akkori parancsnoka, és Trös István, a Top Gun – most már Aranysas – magazin fszerkeszt laptulajdonosa. Szerettek volna pilótáik számára valamiféle órát, és úgy érezték, a kapcsolat is jól jön mindkét fél számára. Volt több próbálkozás más márkákkal, de végül a Fortis volt az, ami biztosítani tudta a megfelel minséget, és a pilóták tetszését is elnyerte.

Késbb a Kecskeméten repülk is kaptak belle saját jelvényükkel, majd a Magyar Légier is rendelt az emblémájukkal. A pápai modell volt az els a Fortis történetében, hogy repülalakulatnak szállítottak, azóta sok hasonló született meg külföldi egységek számára.

A ppai ezred jelvnye
A ppai ezred jelvnye

Rszletek a Fortis 100 ves
szletsnapjra kiadott knyvbl
Rszletek a Fortis 100 ves szletsnapjra kiadott knyvbl


Melyik modellre esett a választás, mik voltak az alapvet szempontok?

Eredetileg a pilótaóráknak nincs pontos definíciója. Egy búvárórának meg van határozva, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, a repüls az egy szabadabban kezelhet kategória, de szintén ki kell bírnia az extrém körülményeket. Lényeges volt a jó, egyértelm leolvashatóság; hogy ne tükrözdjön a tok, mert elvonhatja a figyelmet; legyen a használathoz célszerbb fémcsatja, ami jobban ellenáll az ütéseknek, és tartósabb, mint egy brszíj. A választás végül az automata Pilot Professional Chronograph-ra esett, melynek 40 mm-es acél tokjában egy Valjoux (ETA) 7750 szerkezet mködik. Az MH 47. Pápa Harcászati Repülezred jelvénye a 9 óránál található komplikáció mutatója alá került.

Fortis Pilot Professional
Chronograph, ref. 597.10.144
Fortis Pilot Professional Chronograph, ref. 597.10.144

Adtak visszajelzést a pilóták?

Igen, az óragyár nagyon szívesen együttmködött. Miután kiválasztották a típust, 10 darabot rendeltek belle tartóstesztre [a vezet hajózó állomány részére; Ern is ebbl a szériából kapott – a szerk.]. Ennek eredményeként nagyobb koronát javasoltak, és védett nyomógombokat a szabadon állóak helyett. Mi egyébként a kezdetektl fogva tükrözdésmentes bevonatú zafírüveggel rendeltük az órákat az alapkivitel kristályüveg helyett, ezt késbb minden modell megkapta alapfelszereltségként. Pontosan nem tudom, hogy végül hány darabot kaptak kézhez, de elvileg a teljes hajózóállománynak jutott.

Tart még kapcsolat?

Pénz sajnos nincs újabb modellekre, de a jó kapcsolat megvan. És persze az is egy más id volt, hogy a Mig-21, Mig-29-esek oldalán díszeleghetett a Fortis logo. A katonai repülésen kívül támogattuk még Nádas Tamás, Veres Zoltán mrepülket is.


Mennyire népszer márka a Fortis Magyarországon?

Nagyon jól sikerült elterjeszteni a 80-as évek közepe-vége óta, és lenne is rá kereslet, de sajnos manapság nem dúskálunk anyagiakban. Ettl függetlenül ez az egyik legjobb ár/érték arányú márka a piacon. A kollekció konzekvensen képvisel egy irányvonalat, könny felismerni, ebbl kifolyólag szeretik hamisítani is. Több modell formaterve le is van védve, könnyen el lehet járni a hamisítókkal szemben.

A httrben egy automata
Heuer, Lemania 5100 szerkezettel
A httrben egy automata Heuer, Lemania 5100 szerkezettel

avatar
Robcsi001
-
2017.05.12. 19:39
7
Tisztelt cikkr! Krem kijavtani a szvegben tbbszr is elfordul \\\"Mig\\\" rvidtst, \\\"MiG\\\" rvidtsre! Ugyanis a kt ftervez nevnek betibl ll a MiG! Anusavan (ksbb Artyom) Ivanovics Mikojan s Mihail Joszifovics Gurjevics volta kt r! Ksznm.
avatar
swarcz21
-
2014.12.09. 08:55
6
1998-ban a MIG 21-ek Lengyelorszgi leslvszete alkalmval kaptk meg a piltk a FORTIS rkat.A cg magyarorszgi kpviselje akkor megigrte,hogy a mszaki llomny rszre Ppai ezredcimerrel elltott SWATCH rkat fognak biztositani. 16 ve vrunk r.A cg reklmjt a gpekre mi magunk festettk fel,amirt semmit nem kaptunk.Igaz a reptren a 21-esek 2000-ben kivonsra kerltek,de lett volna 2 v hogy igretket bevltsk.Az igret csak igret maradt. Egy volt srknyos mszaki.
avatar
mobiusindex
-
2013.06.26. 23:52
5
Ez igen! Szp trtnet.
avatar
Bro
-
2013.06.13. 23:42
4
Van r esly hogy pl, kihoznak vmi limitlt magyar lgiers rt? Kl lenne :D
avatar
mandark
-
2013.06.13. 21:23
3
most mr csak egy magyar sportols Hublot hinyzik :)
avatar
robi
-
2013.06.12. 15:25
2
nagyon tetszenek a Fortis rk, fleg ezutn :)
avatar
Gst
-
2013.06.12. 00:29
1
\"Pnz sajnos nincs jabb modellekre\"
Kr! :(
Dolce&Gabbana fekete brdzseki
A Dolce&Gabbana már felkészült a hvösebb napokra is, hiszen megjelentetett néhány brkabátot a legújabb kollekciójában.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Március 21-én került megrendezésre a Trafóban az Áthallások címet visel konferencia és beszélgetés, melynek legfbb célja az volt, hogy bemutassa a Kádár-rendszer utolsó évtizedének kultúráját vagy ellenkultúráját.