Trendmagazin

A republikánusok már 2016-ra gyúrnak

Mindenki az Obama utáni időszakra szervezkedik

2014.02.26 | Munkatársunktól

Miközben Barack Obama az egészségbiztosítási reform körül kialakult problémák megoldásával van elfoglalva, addig a republikánusok térfelén komoly mozgások indultak el a 2016-os elnökválasztás előkészítésére. Az eddig legesélyesebbnek tartott Chris Christie több botrányba is belekeveredett az elmúlt hónapokban, így kérdéses, egyáltalán elindul-e a választásokon.


Chris Christie ügye egy hosszadalmas sajtótájékoztató miatt lett ilyen felkapott, mivel a kormányzó a 2 órás beszéde alatt nagyon sok ellentmondásos dolgot mondott a George Washington híd lezárásának ügyében, ami hatalmas port kavart. A botrányt ugyanis az robbantotta ki, hogy egyes híresztelések szerint köze volt a New Yorkot és New Jerseyt összekötő George Washington hídon tavaly szeptemberben elrendelt sávlezárásokhoz, amelyek több napon át közlekedési káoszt okoztak Fort Lee városában. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormányzó munkatársai bosszúból tették pokollá a település demokrata polgármestere, Mark Sokolich életét, amiért az nem volt hajlandó kiállni Christie újraválasztása mellett. Továbbá a kormányzó ellen annak ügyében is vizsgálat indult, hogy nem használt-e fel szabálytalanul viharkár-segélyeket.

Úgy tűnik, ezek a kétes ügyek egyre több - egyébként a politikában nem feltétlenül aktív - polgárhoz eljutnak. Sarah Jessica Parker két hete nyilatkozta, hogy a New Jersey-i kormányzó felelősséget vállalhatna azért a hangsúlyért, amit megengedett magának az irodájában, mikor a hídlezárási incidensről beszélt a sajtó munkatársainak. A Szex és New York nyíltan demokrata sztárja az MSNBC csatorna Morning Joe című reggeli műsorának vendége volt, ahol a New York-i színésznő ­- akinek a szülei a New Jerseyben, Bergen megyében élnek­ - épp az új stílusú cipőiről és a színházi szerepeiről beszélt, mikor szóba jött Chris Christie botránya. 


Sarah Jessica Parker sem tudta palástolni, mennyire nem ért egyet a kormányzó hozzáállásával, de Brzezinski sem rejtette véka alá meglepettségét, hogy Christie a sajtótájékoztatón milyen hanyagul viselkedett, és szó szerint szétszórt volt, mikor rákérdeztek hogy mit keresett az egyik segédje a Washington híd sávlezárásakor a helyszínen, miközben a kormányzó korábban azt állította hogy nem is tudott az egész incidensről. „Ez nem az az ember, akit ismerek, teljesen össze volt zavarodva, és szinte nem tudta, mit is csinál. Amint tehetem, el fogok vele beszélgetni, hogy valójában mi történt” - tette világossá álláspontját a műsorvezetőnő.

Miközben az szinte egyértelműnek látszik, hogy Hillary Clinton jó eséllyel pályázhat a demokraták hivatalos elnökjelöltségére - a párt szavazóinak 70 százaléka kiáll mellette -, addig a republikánusoknál Christie megingása után nincs favoritja a 2016-os erőpróbának. Olyannyira nincs - véli tudni a Washington Post - hogy noha a 2012-es elnökválasztáson Barack Obamával szemben alulmaradt Mitt Romney korábban egyértelműen kijelentette, több versenybe már nem akar beszállni, a környezete most próbálja ennek az ellenkezőjéről meggyőzni.

Romney népszerűsége egyre inkább emelkedik, mióta megjelent Greg Whiteley róla szóló dokumentumfilmje, mely a választási kampányt belső nézőpontból mutatja be. A 66 éves politikus azonban nem csupán népszerűségét, de befolyásosságát is növelte az utóbbi hónapokban. Romney a választásokra készülve, még 2012­ legelején összefogott a Republikánus Nemzeti Bizottsággal és egyéb tőkeerős szervezetekkel, így kampánya rengeteg pénzt söpört be. Végül hiába veszítette el a választást, a legújabb felmérések szerint továbbra is ő irányítja talán a legkiemelkedőbb adománylistát az összes republikánus között. A Romney­t támogató „Super PAC - Restore Our Future” 150 millió dollárt hozott össze. Ez egy tökéletes párosítás az elnöki kilátásoknak, és a szövetségeseknek, akik már csendben el is kezdték a saját pénzügyi hálózatuk kiépítését, és olyan adományozókat keresnek, akik nagy összegekkel tudják finanszírozni az elnökválasztást. Emellett hatalmas telefonszám, és email adatbázisra is szükségük lenne, melyekből akár több ezer kisebb hozzájárulás is érkezhet. Romney személyes adománygyűjtő mozgalmát tekinthetjük a Republikánus Párt és a 2014­-es kongresszusi jelöltek lehetséges forrásának, míg a hálózatának egy része hőn áhított eszköz a 2016-­os elnöki posztra pályázók között.


A jelöltek és a bizottságok 2013-­ban Romney még mindig alapjáratú kampányának minimum 675 ezer dollárt fizettek, hogy kibéreljék az adománygyűjtő listáját, míg a leendő elnökjelöltek, mint Scott Walker és Chris Christie kormányzók Romney jótékonykodóinak és adományozóinak zárt ajtós találkozókon, és adománygyűjtéseken hízelegtek. Romney maga még decemberben csöndesen surrant be Manhattan­ elit negyedébe, ahol fényűző vacsorával egybekötött gyűjtőakciója hatalmas sikert hozott.

Múlt hónapban Romney, első alkalommal mint egy ex­jelölt, aláírt egy adománygyűjtő levelet „a Romney­tól az elnöknek” nemzeti közvetlen levelezőlistán­ a fejlécen Romney neve szerepelt, amint hozzájárulást kér egy másik jelölt – a 2012­es alelnöki választáson, Wisconsin állam kormányzója Paul Ryan személyéhez, akit szintén gyakran említenek, mint lehetséges 2016­os versenyzőt. „Paul­t okkal választottam társamnak, hiszen neki van a legélesebb esze mindenki közül, akit csak ismerek”­ írta Romney. A levelet január 17­ére datálták akkorra amikor Ryan kongresszusi újraválasztási kampánya is volt. „Büszke voltam hogy a kampányomban üdvözölhettem őt múlt évben, és most büszkén csatlakozok az övéhez.” –folytatta a levélben Romney. „A Romney­-Ryan csapat leghűségesebb és nagylelkű támogatói voltatok, és mind Paul és én is hálásak vagyunk azért, amit értünk tettetek.”

„Valószínűleg még több ilyen emailt olvashatunk majd, az olyan jótékonysági rendezvényeken, mint amilyet Romney csinált tavaly a virginiai kormányzói jelölt, Ken Cuccinelli számára, és a New Hampshire­i republikánus pártért.” –mondta Ron Kaufman, a főtanácsadója Romney 2008­as és 2012­es kampányának. „Ilyen levelet írhatna minden nap, minden éjjel akár háromszor is. Nem csupán a pénzügyi oldal miatt, de Mitt­nek van egy hatalmas baráti hálózata minden szinten, ami hasznos lehet az embereknek.” Ez elég nagy fordulat azok után, hogy 2012­-ben Romney elvesztette az elnöki választásokat Barack Obamá­val szemben. Sokkal többet elért, mint korábban bármely más jelölt, egy ravaszul gyártott fő támogató és bundler program felhasználásával, valamint az agresszív direkt leveleivel, emailjével és telefonos programjaival. A fő adományozók akik Romney mögött gyülekeztek, kapcsolatban maradtak egymással, és sokan reménykedtek még, hogy meggyőzik arról, hogy újra induljon 2016­-ban.­ „Az tény, hogy nem fog még egyszer indulni, de még mindig vannak olyan emberek, akik lelkesen támogatják. Ha én lennék ott, mint jelölt, megbizonyosodnék róla hogy a megfelelő emberekkel vagyok kapcsolatban, hogy ha eljön az ideje, abban a pillanatban kiélvezhessem ennek az előnyét.” – mondta Kent Burton kampánymenedzser, hozzátéve, hogy az a pillanat még nem érkezett el.

A „Restore Our Future” kampányban részt vevő vezető finanszírozási tisztviselőknek  Spencer Zwick és Charlie Spies­, már többször udvaroltak a leendő 2016­-os jelöltek. Többek között például Chris Christie, a New Jersey­i kormányzó, aki mint Romney­hoz lojális ember úgy véli, hogy fájdalmas volt az ügyük felkarolása a kampány zárónapjain, amikor a Sandy hurrikán által okozott katasztrófa után együtt dolgoztak a katasztrófa­elhárításánál. Christie múlt évben találkozott Zwick­kel, aki nemrégiben elárulta, hogy a kormányzónak „abszolút van esélye” megnyerni a Romney-­t támogatókat, annak ellenére, hogy botrányba keveredett a George Washington híd kapcsán. „Christie kormányzó már egyébként is megnyert több lényeges pénzügyi támogatót magának a Romney kampány támogatásával.”



Walker, a wisconsini kormányzó múlt hónapban tehetős adományozókkal rejtőzött el egy ingatlanban Harlan Crow dallasi villájában. Crow, aki vendégül látta Romney­t, mint a nagy 2012-­es adománygyűjtőt, és 2,3 millió dollárt adományozott, hogy támogassa vele a kampányát, ebben a hónapban a Super Bowl­on Christie­vel egy luxusszektorban mulatozott, aki szintén elzarándokolt Crow dallasi birtokára tavaly. Crow elismerte, hogy az egyéb leendő pályázók és támogatóik megpróbálják felülmúlni, és ebben a hónapban adott interjújában elmondta, hogy azt várta, hogy „beszél a legtöbb magas rangú emberrel, akiről ki lehet találni, hogy a következő választási ciklusban lesz.” Ami azt illeti Crow azt várta hogy beszélni fognak „sajátosságokról, és privát beszélgetésekről, melyek általában magánjellegűek.” Christie, Ryan és a leendő munkatárs valamint a 2016­os jelölt, Rand Paul júniusban Utah­ba utaztak Romney­val. Zwick és az adományozói Zwick fedezeti alapja által szponzorált visszavonulást hajtottak végre, amelyben Romney a befektető­ és végrehajtó. Romney 2012-­es kampánya nemcsak a mega-adományozók miatt tűnt ki a többi közül. Az egész kampányt egy hatalmas adatbázis köré építették, mely telefonszámokat, otthoni címeket, és közepes szintű adományozók email címeit tartalmazta, akik váratlanul több száz dollárt adományoztak. „Ez a legfrissebb és legjobb republikánus lista, tehát egyértelmű hogy rengetegen érdeklődnek iránta.”­ mondta Stephen Meyers. Az ő cége, a SCM Associates kezelte Romney közvetlen levelezőprogramját a 2012-­es kampányidőszakban, amikor 155 millió dollárt gyűjtöttek össze, most pedig ő kezeli a közvetlen mailjeit Walker és Ryan kampányának egyaránt.