Fiatalos elegancia a Magyar utcában
A Ruben étterem
15 hozzászólás
Kirschner Dávid    2010.11.23

Rendhagyó módon a Trendmagazin először jelentkezik egy étterem tesztjével, mely a belváros szívében, a Károly kert mellett bújik meg.

Budapestet külföldön – különösen a Michelin-csillag jelölés óta – gasztronómiai kuriózumként tartják számon. A bibliai eredetű Ruben név egyszerűen annyit jelent: "jé, fiú!". Nos, az ember is valahogyan így lepődik meg, amikor rábukkan a Ferenciek tere és az Astoria között, egy aprócska utcában megbúvó étteremre. A helység (mely korábban a Barakka étteremnek adott otthont) maximum hatvan négyzetméter alapterületű, s ennél valamivel kisebb a galéria szint. Egy kicsi előtérbe léptem be először, majd innen jobbra fordulva jutottam be. Az enteriőr modern dizájnt és eleganciát ötvöz, mégis fiatalos, ezt erősítik a helység falán végighúzódó üveglapon sorakozó fiatal arcok. A falon máshol pedig nonfiguratív virág minták futnak össze-vissza, amely motívum visszaköszön a galéria, és az oda felvezető lépcső kovácsoltvas korlátján.

Ruben étterem (fotók:
rubenrestaurant.hu)
Ruben étterem (fotók: rubenrestaurant.hu)

Kora délután érkeztem, a pincér udvariasan fogadott, s mondta, most még bárhová ülhetek (s valóban, az első fogás után már egy-két szabad asztal volt az egyébként sem sokból). Igényesen megterített asztalhoz ültettek a földszinten, majd megkaptam a bőrkötésű, dombornyomott kis étlapot. A Ruben pár havonta változtatja az étlapját, én is röviddel a megújulás után érkeztem. Először egy évszakhoz illő, őszi kacsaragu levest rendeltem, édesburgonyával és rókagombával. A várakozási idő után megérkezett a méretes kis kerámia bödönben a friss, forró és sűrű raguleves, a bödön száján egy citrom cikkel. (Ez a citrom szelet végül belesett a levesbe, sajátosan kihozva a kacsa, és a zöldségek ízét). A répa, és egyéb zöldségek némelyike mintha kicsit túlfőtt volna, de semmikképpen sem zavaró mértékben. A nem kevés kacsa hús íze jól áthatotta a tejföllel felturbózott sűrű levet, amúgy a hús maga éppen megfelelően volt omlós, rágás közben kijött belőle az igazi kacsa íz. Tartalmas leves volt, nem véletlen az egyik legdrágább a levesek közül, mely elegendő mennyiségű is volt egyben.

A második fogásnak házi nyulat rendeltem volna, tárkonyos vadas-mártással, juhtúrós zsemlegombóccal, de ez állítólag éppen akkor készült, így legalább másfél órát kellett volna várnom rá. Helyette – maradva az előzően nemzetközi helyett már kissé magyaros étlap jellegénél – roston sült csirkemellet kértem, kapros juhtúróval töltve, melyhez tejfölös-paprikás mártást, és tojásos galuskát kínáltak. Jókora tányéron érkezett a nem csekély adag: középen egy nagy, félbevágott csirkemell feküdt a paprikás szószban, mellette pedig a tojásos galuska (értsd itt: nokedli). Kellemesen friss volt a juhtúró, melynek ízét a nagy darab, egész kapor felerősítette, ehhez pedig remekül párosult a roston sült csirke, amit szerencsére nem pirítottak túl, így a hús omlós maradt. Két nagy csöpp tejföl volt a paprika szószban, ami bár sűrű volt, a paprika ízét inkább utólag lehetett érezni benne, viszont kiválóan illett mind a csirkéhez, mind a lágy tojásos galuskához. A nokedli nem volt kemény, sőt, inkább vajpuha volt, a hozzá adott tojás (rántotta) pedig nem lett túlsütve, hanem félnyers volt – ez ellensúlyozta az alapjában véve szárazabb csirkemellet.

Ruben étterem
Ruben étterem

A laktató leves és főétel után ismét kézbe vettem a bőr fedésű étlapot, melynek kínálata csalogatja az embert. Desszertnek sajtválogatást szerettem volna narancslekvárral. Kérdésemre a pincér őszinte jó szándékkal beszélt le róla, mondván, nem sok sajt fajta szerepel e fogásban. Helyette a Ruben csokoládé kompozíciót ajánlotta, kandírozott narancshéjjal, mely amúgy is felkeltette az érdeklődésemet. Tekintélyes, levél formájú tányérban kaptam meg a mézzel, és étcsokoládé szósszal lelocsolt kompozíciót – több maggal szórt, ízes tejszínhab ölelte egyik oldalról az egy gombóc csoki fagyiból, csokoládé mousse-ból és még meleg, narancslekvárral töltött csokoládés felfújtból álló édességet, ez utóbbi porcukorral volt hintve. A desszert elemei egyenként is fenséges csokoládé íz-élményben részesítik a fogyasztójukat, együtt azonban remekül harmonikusan nyújtanak a nem kifejezetten édesszájúaknak is édes perceket. Különösen a mousse nyújtott páratlan élményt, mely ránézésre fagylaltnak tűnik, de valójában egy omlósabb állagú, hab szerű, meleg desszert, ami tiszta csoki.

A Ruben a Magyar utcában kissé el van rejtve a külvilágtól, leginkább egy olyan gasztronómiai gyöngyszemnek tekinthető, melynek felkutatásáért dolgozni kell. A sokak számára riasztó klasszikus elegancia itt mellőzve van, helyette a fiatalos küllem dominál - ott létemkor is több fiatal vendég volt. A kiszolgálás közvetlen, barátságos, jogos a tíz százalékos szervízdíj, főleg, hogy az ételek a minőségükhöz, és mennyiségükhöz képest meglepően olcsóak. Három fogás átlagosan 3.500 forintba kerül.

Cimkék: édesség, étterem, ital,
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetőjével Hennel Ádám beszélgetett.
Az utóbbi időben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
Kristen Stewart megjelenését igen erős kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
avatar
Balumsn
-
2010.12.06. 11:15
15
Szimpatikus hely, elfogadhato arakkal :)
avatar
Monika90
-
2010.11.27. 15:09
14
Nekem tetszik a berendezés, meg a galéria is feldobja az éttermet. :) Fiatalos!
avatar
Tompi
-
2010.11.26. 16:13
13
Jaja Toma így akarták mutatni hogy ők milyen fiatalosak :)
avatar
Toma
-
2010.11.26. 13:42
12
szerintem csak egyszerű kis modell emberkék akikről csináltak nagy fotót :D
avatar
Zelda
-
2010.11.25. 14:16
11
Kik azok az emberek az étterem falán? :D
avatar
Szeki
-
2010.11.24. 18:39
10
Jó helynek tűnik ;)
avatar
Marci20
-
2010.11.24. 15:59
9
\"A bibliai eredetű Ruben név egyszerűen annyit jelent: \"jé, fiú!\".\"

Mindig tanul az ember!
A főétel nekem is kedvencem, jól hangzik:)
avatar
Tompi
-
2010.11.24. 13:52
8
Tetszik a hely!
avatar
challenger
-
2010.11.23. 23:37
7
A belső dizájn kissé összecsapottnak tűnik, de egyébként szimpatikus, és az árak is jók ha tényleg 3500 ft-ból ki lehet hozni 3 fogást!
avatar
Bonanza
-
2010.11.23. 22:26
6
3 fogás 3500 Ft? Ez hogy jött ki? Elég olcsók akkor!
avatar
andy
-
2010.11.23. 21:33
5
Bejövős étterem ;)
avatar
petra19
-
2010.11.23. 18:06
4
étteremtesztek? nagyon jó ötlet! :) like
avatar
kantorjozsef
-
2010.11.23. 17:26
3
Hangulatos hely a képek szerint, mindenképpen meg fogom látogatni!
avatar
greenclub
-
2010.11.23. 16:32
2
tetszik, fiatalos helynek tűnik ;)
avatar
Karessz
-
2010.11.23. 16:08
1
Köszi a tippet! :)
Alkalmi Roberto Cavalli nadrág
Ezt az elegáns nadrágot a különleges alkalmak megkoronázására találták ki.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1986-ot egy negatív szimbólummá vált katasztrófa, a Csernobil-i atomreaktor robbanása árnyékolta be, az év egyik legnagyobb slágere a 'Rock me Amadeus' volt, Tom Cruise főszereplésével pedig a Top Gun hódította a mozikat.