Trendmagazin

A tavaszi sminktrendről

Az alapozástól kezdve a színekig...

2011.05.17 | Hack Sára

Beköszöntött a tavasz! És ezt most végre nem csak a naptárból tudjuk, hanem érzékszerveink is örömmel tapasztalhatják, hogy tényleg megérkezett: a fák gyönyörű tavaszi pompába öltöztek, a fű zsenge zöld színben tündököl, reggel a madarak hangversenye ébreszt, lágy napsütés simogatja arcunkat, és igen, már a karunkat is, hiszen vége a nagykabátos napoknak.


Itt az ideje tehát, hogy ne csupán öltözködésünket, hanem sminkünket is frissítsük az évszaknak megfelelően. De hogyan fogjunk hozzá? Ebben segítettek az Il Makiage nemzetközileg elismert első osztályú kozmetikai cég munkatársai. A téli divat határozott vonalaival és rideg színeivel szakítva a tavaszi trend sokkal inkább az évszak vidám, élénk színeit tükrözi. A legnagyobb hangsúly a bőrön van, ami tiszta, egyenletes és ápolt. Így ha bőrproblémákkal küszködünk, keressünk fel egy kozmetikust (megjegyzem, ezt a látogatást trendtől függetlenül is érdemes időnként megejteni).

Különösen fontos szerepet kap tehát az alapozás. Személy szerint nagyon tudom ajánlani az Il Makiage alapozóit, hiszen minden bőrtípusra és tónusra van termékük. Ezek különlegessége, hogy nem a mennyiséggel fednek, hanem a termékek rendkívül magas pigmenttartalmával. Így egyrészről elkerülhető az utálatos maszk-hatás, másrészről jóval tovább tartanak, hiszen egy kevéske adag egész napra tökéletes fedést és tartós színt biztosít. Az én választásom egy 70%- ban víz alapú alapozóra esett, ami azon túl, hogy tökéletesen fed és elképesztően tartós, UV-védelmet is biztosít, és ami számomra a legfontosabb szempont volt, nem szárítja a bőrt, sőt kiváltja a nappali arckrémet.


Mielőtt azonban fölvinnénk az alapozót, sárgás árnyalatú korrektorral fedjük el a szem alatti karikákat és egyéb bőrhibákat, ez után ujjaink, vagy egy jó minőségű sminkecset segítségével (de semmiképpen nem szivaccsal) egyenletesen oszlassuk el az alapozót az arcon. Ezután jöhet a púder, egy lehelletnyi pirosítóval. Fontos, hogy ez utóbbit ne vigyük túlzásba, hiszen a cél a természetes, tiszta arc hatása. A szem szintén hangsúlyos, viszont a téli trend erős tusvonala helyett minél fényesebb és élénkebb színekkel kiemelve. Érdemes akár barna szempillaspirált használni, ami természetes hatása mellett szintén az arcformát hangsúlyozza.

A tavaszi trend fontos szereplői a selyemporok, és fények amelyek az arc, szemek és a száj kiemelésére kiválóak. A hagyományos csillámporokkal ellentétben nem feltűnőek, így akár egy egyszerű nappali sminket is csodálatosan föl tud dobni egy kevés selyempor az arccsonton, vagy a szemhéjon. Előnyük továbbá, hogy nem kell különböző termékeket beszerezni a különböző arcrészekre, hiszen ugyanaz kerülhet a szájra, mint a szemre és az arcra. Itt ugyancsak tudnám ajánlani az Il Makiage széles választékát, amiből nekem a Shimmer Pink elnevezésű selyempor lett a kedvencem. A száj továbbra is kiemelt, szintén az élénk és fényes árnyalatok a dominánsak, de ha célunk a minél természetesebb hatás elérése, akkor egy kevés selyempor, vagy szájfény is megteszi rúzs helyett.


Végül a színekről. Ebben a kérdésben szokás szerint a Pantone divatgurui döntöttek, így a sminktrend követi a ruhadivatot. Az alábbi képen láthatjátok, hogy a szakma csúcsa mely színeket tartotta arra érdemesnek, hogy 2011 tavaszát képviseljék a világpiacon. Összességében a képlet egyszerű: csak kövessük a tavasz üdeségét, bátran használjuk a színeket és helyezzünk nagyobb hangsúlyt bőrünk tisztaságára. Így megjelenésünk frissességet, könnyed vidámságot és a tavasz tisztaságát sugározhatja.