Az eredeti recept nyomában
Ahány konyha, annyi pizza
30 hozzászólás
Sulyok Janka    2010.07.21

Könnyen lehet, hogy sosem fogunk két azonos választ kapni arra a kérdésre, milyen is az igazi pizza? A pizza lehet lapos vagy töltött, kerek vagy téglalap alakú, paradicsomos esetleg tejfölös alappal megkent, egyszer zöldséges, másszor húsos feltéttel készített, kemencében, hagyományos sütőben vagy akár csak mikrohullámú sütőben sült. Egyetértés valószínűleg csak abban lesz, hogy: nagyon olasz és nagyon finom!


Ahogy a készítés módjával, úgy a pizza szó eredetével kapcsolatosan is megoszlanak vélemények. Nem tudni, hogy az olasz picea (=’kemencében való kenyérsütés’) vagy a latin pincere (=’összegyúr’) kifejezésből származik a világ talán legtöbb nyelven ismert szava, de már a középkorban használták a fogalmat, mégpedig a kemence hőfokának ellenőrzésére sütött lepényt nevezték így. A világ első pizzáját azonban ennél jóval korábban, az ókorban sütötték. Marcus Portius Cato egylapos, mézzel, olívaolajjal és fűszerekkel ízesített kelt tésztáról számol be, melyet a Kr.e. 2. században készítettek. Valamivel később az Aeneisben Vergilius is említi az olasz eredetű ételt, az elpusztult Pompei romjai között pedig már a mai pizzériák elődje fedezhető fel. Meglepő viszont, hogy az első pizzák egészen biztosan paradicsomszósz nélkül készültek, mivel európai ember csak Amerika felfedezése után találkozhatott paradicsommal. Ennek ellenére az olasz nemzeti színeket viselő pizzán a piros színt semmi más nem képviselheti, mint a paradicsom. Az első ilyen Itália színeit felvonultató pizzát 1889-ben készítette el Raffaele Esposito a savoyai Margherita királyné tiszteletére. A kreáció annyira elnyerte a hölgy tetszését, hogy a napjainkban minden étlapon szereplő bazsalikom-mozzarella-paradicsom feltétű pizzát is róla nevezték el.


Ahogy az eredeti recept, úgy az első pizzéria is vitathatatlanul az olaszoké. A sokáig kizárólag otthon készített nemzeti specialitást olasz bevándorlók vitték magukkal Amerikába, ahol ma már többet adnak el belőle, mint szülőföldjén. A kísérletezések sora pedig végtelen, minden nemzet igyekszik a saját konyhája szerint formálni a recept, de egyéni készítői csúcsok is folyamatosan születnek. Újabb és újabb kreációkról hallani, amik „a világ legdrágább pizzája” titulusért versengenek. 2005-ig még Gordon Ramsay 31 ezer forintos, szarvasgombás pizzája számított a legek közé. Azóta olyan rekordok születtek, mint például a „Mulberry Street” 50 cm-es átmérőjű, 350 fontot (107 ezer forint) érő Beluga King kreációja. Az árát a rajta található kaviárnak köszönheti, csakúgy, mint az abszolút csúcstartó „Pizza Royale 007”, aminek feltétje a pezsgőben áztatott kaviár, a konyakban marinált homár és a 24 karátos, ehető aranypor. A luxuspizza 2006-ban egy árverésen 660 ezer forintért került eladásra, s bekerült a Guinness-rekordok közé is.


Az igazi pizza kedvelőinek azonban már az olaszos-jelleg otthoni elérése is kihívást jelent. A titkot csak Itáliában ismerik, de ha szem előtt tartjuk a legalapvetőbb követelményeket, otthon is könnyen megközelíthető az olasz pizza szépsége, íze, illata. A mirelitpizzákkal ellentétben a tészta mindig vékony, sőt vékonyabb, mint maga a feltét. A legtökéletesebb eredményhez forró, fa tüzelésű kemencében sütik, amiben alig pár perc alatt elkészül a ropogós szélű, vékony tészta. Alapanyagként kötelező a minőségi élelmiszerek használata, elsősorban a szószhoz használt friss, érett paradicsom. Egy minden elemében eredeti itáliai pizzán pedig a sajt se legyen más, csakis olasz! Ez általában mozzarella, de használnak gorgonzolát vagy parmezánt is.

Tény, hogy a 10 perces sütési idejű, mirelit pizza-félék ugyan megoldást jelentenek a gyors vacsora problémájára, azt azonban nem sokan tudják, hogy az otthoni elkészítés is mindössze 20 perces előkészületet igényel. A forró sütőből előkerülő házi pizzára emlékezve pedig biztosan sokáig el fogjuk kerülni a fagyasztópultos változatokat. Nem kell szakácskönyv után kutatni, az interneten böngészve is számtalan jól bevált tésztarecepttel találkozhatunk. Hogy milyen a tökéletes, arra mindenki csak néhány kísérlet után tud majd válaszolni. Lehet krumplival, tejjel készíteni, élesztő nélkül vagy fűszerekkel gazdagítva. Általában minél egyszerűbb, annál jobb; a liszt, só, víz, cukor, élesztő, olívaolaj kötelező, a többi ízlés kérdése.


A paradicsomszósz már valamivel kényesebb kérdés. Aki valaha is kóstolta már az olaszok eredetijét, vagy csak tisztelője az itáliai konyhaművészetnek, az valószínűleg a pizza elleni merényletnek tartja a készen kapható tubusos fűszerkrémek vagy a ketchup használatát. Ha már vettük a fáradtságot, és nekiláttunk a tészta otthoni elkészítésének, akkor a kelesztési idő alatt fogjunk hozzá a házi főzésű paradicsomos alapnak is! Nem jelent sok pluszmunkát, a végeredmény pedig magasan üti a bolti tartósított készítményeket. A feltét kérdésében csak a szakács kreativitása és a hűtőszekrény tartalma szab határt. Nálunk legnépszerűbbek a mozzarellás, négysajtos, hawaii, magyaros, gombás, szalámis, sonkás, darált húsos, zöldséges változatok. Az ízlés szerint összeválogatott hozzávalókat pedig sajtréteg fedi, lehetőleg vastagon, ami a sütés közben megpirul, nyúlik, szétfolyik… Ahogy az elkészítésnél, úgy a befejezésnél is kövessük az olaszok példáját: felejtsük el kedvenc trappistánkat, használjunk tipikus nemzeti sajtot, például a bárhol beszerezhető, gyönyörűen olvadó mozzarellát. Megéri!


Recept otthoni pizzához

Hozzávalók

A tésztához:
- 500 g liszt (fele-fele finom- és rétesliszt)
- 1 ek só
- 1 tk cukor
- 1 tasak szárított élesztő
- 3 dl langyos víz
- 3 ek olívaolaj
- oregano

Paradicsomszószhoz:
- 500 g friss paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, oregano, bazsalikom

Az átszitált lisztet egy tálba öntjük, hozzákeverjük a sót, oreganót, közepébe mélyedést készítünk. Az élesztőt és a cukrot langyos vízbe keverjük, majd pár perc elteltével a lisztben készített fészekbe öntjük és egy villa segítségével lassan elkezdjük hozzákeverni a lisztet. Néhány keverés után hozzáadjuk az olajat is, majd a kezünkkel folytatjuk az alapanyagok összekeverését. Egyenletesen sima, ruganyos, puha tésztát gyúrunk, labdává formáljuk (kenyérsütő gépben dagasztó program), majd a tetejét belisztezve, letakarva 1 óráig pihentetjük. Ezalatt a legmagasabb hőmérsékletre előmelegítjük a sütőt, majd elkészítjük a paradicsomszószt.

A szószhoz a paradicsomokat 1 percre forró vízbe dobjuk, majd eltávolítjuk a héjukat. Kis kockákra vágjuk és forró olajon párolt, szeletelt fokhagymára öntjük. Addig főzzük, amíg a paradicsomok szétfőnek és a szósz besűrűsödik. Ízlés szerint oreganóval, bazsalikommal, sóval, borssal vagy ezek helyett pizzafűszerrel ízesítjük. A kelesztés után egyenlő részekre osztjuk a tésztát (3 közepes méretű készíthető), lisztezett munkafelületen kinyújtjuk. Megkenjük szósszal, rátesszük a feltétet, zúzott fokhagymás olajjal megkenjük a szélét, és 10 perc alatt készre sütjük.

Feltét tipp: mozzarella- és paradicsom-karikák, kevés zöld pesto, olívabogyó. Sütés után friss bazsalikom és rukkola kerül a tetejére.

Cimkék: életmód, Pizza,
Kapcsolódó cikkek
A legnagyobb nyári kánikulában gyakran eszembe jut, milyen szívesen kiállnék a hóba és kinyújtanám a nyelvem arccal az ég felé fordulva, mint még pöttöm koromban. Nos valahogy így érezhetett az a kínai ember is, aki rájött arra, nagyjából 5000 éve, hogy a hó a legfrissítőbb hideg nyalat a hőségben.
9,300,900 Huf / 30,100 Eur
1,103,130 Huf / 3,570 Eur
Az utóbbi időben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetőjével Hennel Ádám beszélgetett.
Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzászólhass a cikkhez, előbb be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, az alábbi adatok megadásával megteheted, a hozzászólásod pedig egyből megjelenik az oldalon.

Kép beillesztése: http://domain.hu/kepneve.jpg - egy hozzászólásban több kép is elhelyezhető!

Mennyi 6 és 4 összege?
Ez védelmi célokat szolgál, szimplán írd be a fenti összeadás összegét!
avatar
Tompi | Fashion Guru
-
2010.10.25. 09:51
30
Nekem a Da Lello a kedvencem ha Pizza, Budán van az Alotás utca 31-es számnál! :)
avatar
intel
-
2010.10.24. 19:57
29
kösz avraham lecsekkolom majd én is... lehetne írni pizzatesztes cikket ha már ennyisok rossz pizza van mert már az ember nem tudja milyen az igazi pizza :P
avatar
Zoldalma | Fashion Guru
-
2010.10.23. 21:11
28
Toma: biztosan van a Te körzetedben is olyan, csak figyelni kell a részletekre; milyen alapanyagokból dolgoznak, milyen a pizzatészta stb.. Végülis amit leír a cikk azt kell figyelni! ;)
avatar
Toma | Fashion Guru
-
2010.10.23. 16:09
27
és más pizzériánál lehetséges hogy igazi pizzát árulnak, vagy csak amit Te említesz iylen különleges?O:
avatar
volverin
-
2010.10.23. 15:55
26
avraham_stern: ez rendes beülős pizzéria?
avatar
avraham_stern
-
2010.10.22. 15:51
25
Egyenlőre nincs, de ha Pesten jársz, érdemes benézni!
avatar
Toma | Fashion Guru
-
2010.10.22. 15:24
24
szegeden nincsen véletlenül kirendeltésgük?:P
avatar
Zoldalma | Fashion Guru
-
2010.10.22. 11:46
23
Avraham: köszi a tippet kipróbálom! ;)
avatar
avraham_stern
-
2010.10.22. 11:28
22
A magyar rendelős-pizzáknak legtöbbször semmi közük sincs az igazi pizzához, még a tésztát sem tudják normálisan megcsinálni.
Aki igazi olasz pizzát szeretne enni, nagyon jó áron, az látogasson el az Erkel utcába (Ráday utcából nyílik), a Pizza Manufakturába.

http://hu-hu.facebook.com/pages/Pizza-Manufaktura/154374031251781

Hihetetlenül jó a pizzájuk, érdemes megkóstolni!
avatar
intel
-
2010.07.28. 13:08
21
katca: igaz nincs sok köze hozzá de néha émgis bemegyünk, mert finom :) csak más fajta pizza... magyarított zombi :D
avatar
Angelina
-
2010.07.25. 21:57
20
Én a hawai pizzán kívül szinte mindet szeretem, csak ne legyen rajta ananász könyörgöm! De tengeri élőlények se nagyon :)

avatar
jazmina | Fashion Guru
-
2010.07.25. 20:04
19
Én nagyon ritkán eszem pizzát, sajnos nagyon kevés helyen lehet kapni/ rendelni igazán finomat. Ha telis tele van zöldséggel, akkor azért meg tudom enni :)
avatar
katca
-
2010.07.25. 18:20
18
Pl. a pizza Hut-nak semmi köze a valódi pizzához. A valódi pizza vékony tésztájú, nem ilyen dagasztott zsíros fánkszerű valami, a paradicsomszósz sem bolti előre gyártott, hanem valódi paradicsomokból készül.
avatar
Szeki | Fashion Guru
-
2010.07.24. 18:41
17
Pizza legyen sós, palacsinta pedig édes ;)
avatar
Adrihanna | Fashion Guru
-
2010.07.23. 22:45
16
nagyon fini, eddig csak ezen az egy helyen ettem soha sehol máshol nem hallottam még. olyan fini, mint egy palacsinta, csak pizzatésztán van =)
avatar
lovelyrekus
-
2010.07.23. 21:31
15
Adrihanna: epreees? vaníliapudingooos? Milyen pizza ez? :/
avatar
Adrihanna | Fashion Guru
-
2010.07.23. 09:28
14
nekem a favourite az apa barátjának a pizzázójába a vaníliapuddingos, epres pizza =$ nagyon brutálnak hangzik, de olyan fincsi, hogy ihaj =)))
avatar
cukorka
-
2010.07.22. 23:16
13
ez a recept így jó ahogy van, nem kell ide szalámi vagy más hús
majd lehet én is megpróbálkozom vele, nem gondoltam volna hogy 20perc egy pizza elkészítése!?!
avatar
gabesz21 | Fashion Guru
-
2010.07.22. 21:37
12
így igaz intel! de ez a jó a pizzában hogy pl egy vegetáriánus is fogyaszthatja, mert elég sok verzióban nincs hús
avatar
intel
-
2010.07.22. 20:08
11
karesz nem csak te én is :D sztem is egy piizába kell hús, vagy sonka vagy ilyenek! (igaz a recept elkészítése így is úgy is ugyanaz, csak maximum még megfejeled egy kis pármai sonkával :P
avatar
gabesz21 | Fashion Guru
-
2010.07.22. 17:16
10
szerintem jobb az eredeti pizza, meg tapasztalatom szerint azok a pizzériák jobbak mert tisztában vannak a dolgokkal és az alapanyagok us jobbak!
avatar
Walther | Fashion Guru
-
2010.07.22. 12:12
9
Megéheztem látva ezeket a klassz képeket! A pizza nálam is örök favorit, sose tudom megunni, és én szeretem az új megoldásokat is, nem igazán érdekel hogy mi a tradíció, ha egyszer jól van elkészítve vastagtésztával is. :)
avatar
gery
-
2010.07.22. 10:35
8
sok mai pizzának köze nincs az eredetihez. jól írja az író, az eredeti olasz pizza vékonytésztás.. erre egy olasz nyaralás során jöttem rá, azóta ferde szemmel nézek némelyik pizzériára :)
avatar
Karessz | Fashion Guru
-
2010.07.21. 22:31
7
Csak én hiányolom a receptből a húst vagy a szalámit? Vagy ez ilyen vega pizza? :D Én is inkább a rendelés mellett vagyok, sajnos a főzőtudományomon még lenne mit csiszolgatni. :)
avatar
kristoftoth
-
2010.07.21. 21:04
6
Olasz konyha rulez :) lalwa: próbálj ki egyszer egy lazacfilés vagy tonhalas pizzát, meg fogsz lepődni mennyire jó. Bár ha jól tudom olaszországban a tradicionális pizza az: mozarella, kolbász, paradicsomszósz.
avatar
alawa | Fashion Guru
-
2010.07.21. 19:23
5
nemtudom ti hogy vagytok vele de én a pizzákon nem szeretem a tengeri herkentyűket... még ha húsos akkor is csak a csirkemell, de semmi kacsa stb :SSS ja és uborkát se szeretem rajta, inkább paradicsomkarikákat
avatar
biropeti | Fashion Guru
-
2010.07.21. 19:04
4
Mirelit pizza? Soha! Manapság már interneten keresztül is rendelhetsz X helyről pizzát, szerintem ezek a gyorsfagyasztott ételek egyébként sem egészségesek.
avatar
gabesz21 | Fashion Guru
-
2010.07.21. 18:51
3
az igazi pizza vékony tésztájú, én is azt kedvelem
avatar
Marci20 | Fashion Guru
-
2010.07.21. 16:07
2
Szerintem sokkal jobbak a pizzériákban található pizzák mint a mirelitek, én azokat nem szeretem. Így a recept alapján nem annyira bonyolult pizzát sütni, majd egyszer lehet nekiállok! :)
avatar
suvitomi
-
2010.07.21. 15:44
1
Én rajongok a Pizzáért, mindenféle feltéttel szeretem :) Igaz úgy amblokk az olasz konyhát is jónak tartom.
Modern Ungaro Homme ing
Remek döntés volt a YOOX részéről, hogy az Emanuel Ungaro által alapított Ungaro Homme márkát is elérhetővé tette a kínálatában. Túlzás nélkül mondhatom, hogy a néhány napja elérhető, 2012 spring/summer kollekciók egyik legszebb ingjét mutatom be számotokra.

Legfrissebb hozzászólások
26
Vapiano – Egy falat...
villo, 2017.06.18. 20:48
7
A pápai pilóták egyedi...
Robcsi001, 2017.05.12. 19:39
1
Mi történt Taylor Lautner...
DaveLee, 2017.01.10. 23:10
9
Kalifornia megelőzte...
szzol, 2016.12.22. 23:37
2
George R. R. Martin beszólt...
Corall, 2016.11.07. 23:51
29
Tini vagyok, hogyan...
barbarakovacs, 2016.10.06. 09:29
Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Hazánkban kikiáltották a Magyar Köztársaságot, az USA 41. elnökeként beiktatták George H. W. Bush-t, Tim Burton Batmanje pedig letarolta a mozikat.