Szolárium függők
Akiknek a fény az életük
17 hozzászólás
Szabó Adrienn    2011.09.09

Azt tudjuk, hogy a fĂ©nyevők számára elengedhetetlen lĂ©tszĂĽksĂ©glet a napfĂ©ny, legfőkĂ©ppen a fĂ©ny energiájában rejlő práná, mivel ők a csĂ­ Ă©letenergiábĂłl táplálkoznak. Orvosilag igazolt, hogy Ă©letveszĂ©lyes játĂ©kot játszanak, Ă­gy rĂłluk ennyi elĂ©g is. De nĂ©zzĂĽk csak, kik azok a fĂĽggők, akik hasonlĂłan nagy kárt tesznek szervezetĂĽkben egy kis karosszĂ©riapofozás Ă©rdekĂ©ben.


MegjegyeznĂ©m, hogy az előkelő bőrszĂ­n a hĂłfehĂ©r porcelán bőr, de Ă©vtizedek Ăłta mindenki hajt a kreolos, bronzos barnaságra. Azt senki sem sejtette 20 Ă©ve, hogy a bőr elöregedĂ©se, idősebb korban a foltok megjelenĂ©se, a bőr rosszindulatĂş daganatos megbetegedĂ©sĂ©nek fokozott kockázata Ă©s egyĂ©b jĂłságok követik majd a szoli hullámot. Ahogy az előbb felsoroltak is idővel derĂĽltek ki, Ă­gy az is, hogy sĂşlyos fĂĽggősĂ©get okozhat a rendszeres beltĂ©ri sĂĽtkĂ©rezĂ©s.

Dallasban egy kutatĂłcsoport vizsgálatot vĂ©gzett 4 női Ă©s 3 fĂ©rfi önkĂ©ntes alanyon. A fő cĂ©l az egyenletes barnulás legmegfelelőbb mĂłdjának kikĂ­sĂ©rletezĂ©sĂ©n tĂşl, az agyban lejátszĂłdĂł folyamatok kielemzĂ©se volt. A furcsa eredmĂ©nyeket az egyik legismertebb szakfolyĂłirat, az Addiction Biology közölte le. A kutatások során bebizonyosodott, hogy az ultraibolya-sugár megvonása azon tĂşl, hogy a kemĂ©ny napozással elĂ©rt szĂ­n fokozatos elvesztĂ©sĂ©vel, egyĂ©b tĂĽnetekkel is jár. A megszokott ultraibolya-dĂłzis hiánya elvonási tĂĽneteket váltott ki a vizsgált alanyokbĂłl, magyarul az UVfĂ©ny az ő kábĂ­tĂłszerĂĽk.

Már csak azĂ©rt is pontos ez a megfogalmazás, mert az ideggyĂłgyászati vizsgálĂł eszközökkel vĂ©gzett mĂ©rĂ©sek kimutatták, hogy a szoláriumozás olyan agyi rĂ©szeket serkent fokozott aktivitásra, melyek a kábĂ­tĂłszerek Ă©s alkohol hatásaira reagálnak. Az emberi agyszövet bizonyos terĂĽletei önjutalmazĂłak, Ă­gy a rĂ©sztvevők örömközpontja ultraibolya-sugárzás közben erős aktivitást jelzett. Ez tulajdonkĂ©ppen abban mutatkozik meg, hogy az agyi vĂ©ráramlás fokozottan működik bizonyos kielĂ©gĂĽlĂ©sek következtĂ©ben. A vizsgálat során kimutatott mĂ©rtĂ©kben csak szenvedĂ©lyes fĂĽggősĂ©g esetĂ©ben aktivizálĂłdik, pl: alkoholistáknál az alkoholhoz jutást, drogfĂĽggőknĂ©l a szerhez jutást követően.


A vizsgálat rĂ©sztvevői átlag 31 Ă©vesek voltak Ă©s mind, minimum 10 Ă©ve szoláriumoztak. A mĂ©rĂ©seknek Ă©s egy kĂ©rdőĂ­v kitöltĂ©sĂ©nek is alávetettĂ©k magukat. A napozás utáni vágyrĂłl faggatták őket, valamint arrĂłl, mikor vágynak Ăşjabb sugáradagra. Ezt követően jött egy kis becsapás. Semleges fĂ©nysugárral világĂ­tották a klienseket, akik ezt annak ellenĂ©re, hogy a kĂĽlönbsĂ©g Ă©szrevehetetlen volt, mĂ©gis felfedeztĂ©k. Az álnapfĂ©ny Ă­gy nem elĂ©gĂ­tette ki az ultraibolya iránti Ă©hsĂ©gĂĽket. Sok fĂĽggősĂ©gről hallhattunk már, szerĂ©ny vĂ©lemĂ©nyem szerint a szolifĂĽggősĂ©g kĂ©nyelmesen elfĂ©r a fiatalok fő fĂĽggősĂ©gei közt egy tĂ­zes top listán. Vajon megĂ©r ennyit a tökĂ©letes szĂ­n szinten tartása Ă©s a beltĂ©ri pörkölődĂ©s?

Cimkék: életmód,
avatar
Adrihanna
-
2011.09.19. 15:57
17
nem tudom de olyan UV mentesre aki rám hallgat nem megy... cukicsini répalányt csinál mindenkiből =P
avatar
Monika90
-
2011.09.19. 14:37
16
Engem is nagyon nehezen fog le a nap, szoláriumba viszont nem mennék. Mi a megoldás?
avatar
Adrihanna
-
2011.09.17. 22:13
15
ijuuuuj Leila! légyszi-légyszi írj nekem a TMes címemre... erről beszéljünk picit... mert én nagyon fehér bőrű vagyok és konkrétan se a csoki cső se a sima se a napfény se semmise fog meg =) de kajak én felkajálhatok egy egész répaföldet vagy szeder bokrot akkor sincs semmi és magamra kenhetek bármit... NINCS SZÍNEEEEM =(((( de néha kéne valami kis szín... lehet ez megfogna.... írj kérlek, hogy hol lehet 0.3-ast találni =) köszike
avatar
Szeki
-
2011.09.17. 18:36
14
A túlzott szolizás nem tesz jót a bőrnek, már a rendes napfény sem.. De amíg menő addig..
avatar
leila
-
2011.09.17. 15:32
13
Gratulálok a cikkhez! Adri, ajánlom, hogy szoli-témában nézz utána a 0.3-as szolinak, ez a mediterrán napsütés sugárzását imitálja, orvosilag igazoltan nem káros, sőt télen (mértékkel persze!) kifejezetten ajánlják, mert ilyenkor a napfény hiányában csökken a D-vitamin szint, aminek óriási szerepe lenne a rákmegelőzésben. A D-vitamin pedig csak sugárzás hatására áll elő a szervezetben, így a 0.3-as (EU-szabvány) szoli még kifejezetten hasznos is lehet.
avatar
Adrihanna
-
2011.09.14. 16:58
12
naaaa... ne bántsuk Csilit =) lehet, hogy nem értette... vagy nem olvasta végig a cikkem akkor meg irgumburgum ;) hehe
avatar
Fire
-
2011.09.14. 10:16
11
Csili: nahát! micsoda brilliáns észrevételezés :) De a cikk elején ők is meglettek említve. Egyértelmű szerintem, hogy a cikk legfőképpen a szoláriumozás negatívumairól szól. :D
avatar
panna
-
2011.09.13. 22:37
10
a napfény is egyre károsabb, nem még a szolárium..
avatar
Adrihanna
-
2011.09.13. 20:29
9
jó hát konkrétan nem olyan agresszívak mint egy drogos meg nincsenek rosszul nem remegnek stb csak vágynak rá =P
a fényevők meg azért lettek ide kapcsolva mert a fény az életük.... ugye így kezdődik a cikk a címmel =) és nekik aztán a fény az életük =S
avatar
bigyo92
-
2011.09.13. 18:56
8
ehh ... napfény függők lol.. én is szeretem a napsütést de nem leszek függő és nem lesznek elvonási tüneteim! jézusom!
avatar
Csili
-
2011.09.10. 17:04
7
de itt nem fényevőkről van szó hanem szolifüggőkről :))
avatar
Fire
-
2011.09.10. 15:46
6
tofi: sajnos nem vicces ez. Én hallottam már fényevőkről hírekbe, akik a saját csecsemőiket se táplálták, hanem kitették a napra. Élelem hiányában szerintem nem kell befejeznem, hogy mit történt a csecsemőkkel.

Ilyen hülye embereket a 21.századba, akik elhiszik, hogy a napból elegendő energiát tudnak nyerni, és már étkezni se kell. Ez beteges és sajnálatos!
avatar
tofi
-
2011.09.10. 14:28
5
fényevők.. haha ez jó :)
avatar
Sarah22
-
2011.09.09. 18:31
4
Van néhány barátnőm akik heti kétszer járnak 6-6 percre a szoliba, mindezt télen nyáron! Szerintem ez nem egészséges.
avatar
Adrihanna
-
2011.09.09. 17:12
3
=) emberek engem meg se fog!!! azért kerestem rá... hogy mégis hogyan lehet lebarnulni a leghatékonyabban és erre ezt találtam =) és azonnal cikk gyanús volt =P
avatar
Zoldalma
-
2011.09.09. 15:49
2
Ez a szolimánia engem is kiborít. :-(
avatar
Shadow88
-
2011.09.09. 14:12
1
Ez tényleg függőség..
Dolce&Gabbana kék farmer
A sok koptatott, agyonszaggatott "trash style" nadrág mellett szerencsére találunk elegánsabb, visszafogott farmereket is a Dolce&Gabbana kollekciójában.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
A folyamatosan kiĂşjulĂł izraeli-arab konfliktus 1982-ben egy Ăşjabb fordulĂłponthoz Ă©rkezett, közben Michael Jackson Thriller cĂ­mű albuma világsikert Ă©rt el, Steven Spielberg E.T.-je pedig Golden Globe-ot nyert.