Szolárium függők
Akiknek a fény az életük
17 hozzászólás
Szabó Adrienn    2011.09.09

Azt tudjuk, hogy a fényevők számára elengedhetetlen létszükséglet a napfény, legfőképpen a fény energiájában rejlő práná, mivel ők a csí életenergiából táplálkoznak. Orvosilag igazolt, hogy életveszélyes játékot játszanak, így róluk ennyi elég is. De nézzük csak, kik azok a függők, akik hasonlóan nagy kárt tesznek szervezetükben egy kis karosszériapofozás érdekében.


Megjegyezném, hogy az előkelő bőrszín a hófehér porcelán bőr, de évtizedek óta mindenki hajt a kreolos, bronzos barnaságra. Azt senki sem sejtette 20 éve, hogy a bőr elöregedése, idősebb korban a foltok megjelenése, a bőr rosszindulatú daganatos megbetegedésének fokozott kockázata és egyéb jóságok követik majd a szoli hullámot. Ahogy az előbb felsoroltak is idővel derültek ki, így az is, hogy súlyos függőséget okozhat a rendszeres beltéri sütkérezés.

Dallasban egy kutatócsoport vizsgálatot végzett 4 női és 3 férfi önkéntes alanyon. A fő cél az egyenletes barnulás legmegfelelőbb módjának kikísérletezésén túl, az agyban lejátszódó folyamatok kielemzése volt. A furcsa eredményeket az egyik legismertebb szakfolyóirat, az Addiction Biology közölte le. A kutatások során bebizonyosodott, hogy az ultraibolya-sugár megvonása azon túl, hogy a kemény napozással elért szín fokozatos elvesztésével, egyéb tünetekkel is jár. A megszokott ultraibolya-dózis hiánya elvonási tüneteket váltott ki a vizsgált alanyokból, magyarul az UVfény az ő kábítószerük.

Már csak azért is pontos ez a megfogalmazás, mert az ideggyógyászati vizsgáló eszközökkel végzett mérések kimutatták, hogy a szoláriumozás olyan agyi részeket serkent fokozott aktivitásra, melyek a kábítószerek és alkohol hatásaira reagálnak. Az emberi agyszövet bizonyos területei önjutalmazóak, így a résztvevők örömközpontja ultraibolya-sugárzás közben erős aktivitást jelzett. Ez tulajdonképpen abban mutatkozik meg, hogy az agyi véráramlás fokozottan működik bizonyos kielégülések következtében. A vizsgálat során kimutatott mértékben csak szenvedélyes függőség esetében aktivizálódik, pl: alkoholistáknál az alkoholhoz jutást, drogfüggőknél a szerhez jutást követően.


A vizsgálat résztvevői átlag 31 évesek voltak és mind, minimum 10 éve szoláriumoztak. A méréseknek és egy kérdőív kitöltésének is alávetették magukat. A napozás utáni vágyról faggatták őket, valamint arról, mikor vágynak újabb sugáradagra. Ezt követően jött egy kis becsapás. Semleges fénysugárral világították a klienseket, akik ezt annak ellenére, hogy a különbség észrevehetetlen volt, mégis felfedezték. Az álnapfény így nem elégítette ki az ultraibolya iránti éhségüket. Sok függőségről hallhattunk már, szerény véleményem szerint a szolifüggőség kényelmesen elfér a fiatalok fő függőségei közt egy tízes top listán. Vajon megér ennyit a tökéletes szín szinten tartása és a beltéri pörkölődés?

Cimkék: életmód,
avatar
Adrihanna
-
2011.09.19. 15:57
17
nem tudom de olyan UV mentesre aki rám hallgat nem megy... cukicsini répalányt csinál mindenkiből =P
avatar
Monika90
-
2011.09.19. 14:37
16
Engem is nagyon nehezen fog le a nap, szoláriumba viszont nem mennék. Mi a megoldás?
avatar
Adrihanna
-
2011.09.17. 22:13
15
ijuuuuj Leila! légyszi-légyszi írj nekem a TMes címemre... erről beszéljünk picit... mert én nagyon fehér bőrű vagyok és konkrétan se a csoki cső se a sima se a napfény se semmise fog meg =) de kajak én felkajálhatok egy egész répaföldet vagy szeder bokrot akkor sincs semmi és magamra kenhetek bármit... NINCS SZÍNEEEEM =(((( de néha kéne valami kis szín... lehet ez megfogna.... írj kérlek, hogy hol lehet 0.3-ast találni =) köszike
avatar
Szeki
-
2011.09.17. 18:36
14
A túlzott szolizás nem tesz jót a bőrnek, már a rendes napfény sem.. De amíg menő addig..
avatar
leila
-
2011.09.17. 15:32
13
Gratulálok a cikkhez! Adri, ajánlom, hogy szoli-témában nézz utána a 0.3-as szolinak, ez a mediterrán napsütés sugárzását imitálja, orvosilag igazoltan nem káros, sőt télen (mértékkel persze!) kifejezetten ajánlják, mert ilyenkor a napfény hiányában csökken a D-vitamin szint, aminek óriási szerepe lenne a rákmegelőzésben. A D-vitamin pedig csak sugárzás hatására áll elő a szervezetben, így a 0.3-as (EU-szabvány) szoli még kifejezetten hasznos is lehet.
avatar
Adrihanna
-
2011.09.14. 16:58
12
naaaa... ne bántsuk Csilit =) lehet, hogy nem értette... vagy nem olvasta végig a cikkem akkor meg irgumburgum ;) hehe
avatar
Fire
-
2011.09.14. 10:16
11
Csili: nahát! micsoda brilliáns észrevételezés :) De a cikk elején ők is meglettek említve. Egyértelmű szerintem, hogy a cikk legfőképpen a szoláriumozás negatívumairól szól. :D
avatar
panna
-
2011.09.13. 22:37
10
a napfény is egyre károsabb, nem még a szolárium..
avatar
Adrihanna
-
2011.09.13. 20:29
9
jó hát konkrétan nem olyan agresszívak mint egy drogos meg nincsenek rosszul nem remegnek stb csak vágynak rá =P
a fényevők meg azért lettek ide kapcsolva mert a fény az életük.... ugye így kezdődik a cikk a címmel =) és nekik aztán a fény az életük =S
avatar
bigyo92
-
2011.09.13. 18:56
8
ehh ... napfény függők lol.. én is szeretem a napsütést de nem leszek függő és nem lesznek elvonási tüneteim! jézusom!
avatar
Csili
-
2011.09.10. 17:04
7
de itt nem fényevőkről van szó hanem szolifüggőkről :))
avatar
Fire
-
2011.09.10. 15:46
6
tofi: sajnos nem vicces ez. Én hallottam már fényevőkről hírekbe, akik a saját csecsemőiket se táplálták, hanem kitették a napra. Élelem hiányában szerintem nem kell befejeznem, hogy mit történt a csecsemőkkel.

Ilyen hülye embereket a 21.századba, akik elhiszik, hogy a napból elegendő energiát tudnak nyerni, és már étkezni se kell. Ez beteges és sajnálatos!
avatar
tofi
-
2011.09.10. 14:28
5
fényevők.. haha ez jó :)
avatar
Sarah22
-
2011.09.09. 18:31
4
Van néhány barátnőm akik heti kétszer járnak 6-6 percre a szoliba, mindezt télen nyáron! Szerintem ez nem egészséges.
avatar
Adrihanna
-
2011.09.09. 17:12
3
=) emberek engem meg se fog!!! azért kerestem rá... hogy mégis hogyan lehet lebarnulni a leghatékonyabban és erre ezt találtam =) és azonnal cikk gyanús volt =P
avatar
Zoldalma
-
2011.09.09. 15:49
2
Ez a szolimánia engem is kiborít. :-(
avatar
Shadow88
-
2011.09.09. 14:12
1
Ez tényleg függőség..
Elefántcsont színű Tonello zakó
A YOOX a napokban egy egész üzletnyi Tonello ruhát pakolt fel a webáruházába, amik között számos remek vételt lehet találni.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Hazánkban kikiáltották a Magyar Köztársaságot, az USA 41. elnökeként beiktatták George H. W. Bush-t, Tim Burton Batmanje pedig letarolta a mozikat.