Nagy Marcellel beszlgettnk
Akit Kves Gyuriknt ismertnk meg...
8 hozzszls
Kocsis Katica    2012.03.29

A Sorstalanságban ismertük meg, akkor még göndör fürtökkel. Azóta jópár év eltelt, a fürtök eltntek, Nagy Marcell pedig felntt. De néhány dolog nem változott: még ma is a filmezés az, amivel foglalkozni szeretne. És biztosan hallani fogjuk még a nevét...

Az emberek téged leginkább a Sorstalanság cím filmbl ismernek, ez a film tett téged országosan ismertté. Hogyan is lettél Köves Gyuri?

Nekem nem ez volt az els filmem. Ezeltt már játszottam a Pál utcai fiúkban, ott felfigyeltek rám és elhívtak egy meghallgatásra, illetve akkor már jártam Földessy Margit színitanodájába, ahonnan szintén hívtak a castingra. Egy év alatt velem együtt 3000 gyereket hallgattak meg és végül engem választottak Köves Gyuri szerepére.

Amikor elkezddött a forgatás, még csak 12 éves voltál. Nem féltél a szereptl?

Igazából nem is fogtam fel ennek a súlyát, csak sodródtam és csináltam azt, amit éppen kellett.

Nagy Marcell a Sorstalansg
fszerepljeknt vlt hress
Nagy Marcell a Sorstalansg fszerepljeknt vlt hress

Fel tudtál készülni valahogyan a szerepre?

Csak két héttel a forgatás eltt tudtam meg, hogy végül én kaptam a szerepet. A rendeznek ezzel pedig éppen az volt a célja, hogy ne kezdjek el készülni rá fejben, hogy ne görcsöljek rá.

Mi volt a legkellemesebb élményed a forgatás alatt?

Nehéz lenne egyet kiemelni. A legnagyobb élményt az jelentette, hogy egy nagyszer csapattal dolgozhattam együtt.

A forgatás eltt elolvastad magát a könyvet?

Olvastam és elég nehéz olvasmány is volt még akkor. De nekem inkább a forgatókönyvet kellett magamba szívnom, ami jóval könnyebb volt.

Amikor elkezddtek a forgatások, akkor a könyv már igen népszer volt. Gondoltad volna, hogy a film is ilyen sikeres lesz?

Igen nagy várakozás volt a film felé, mivel Kertész Imre akkor kapott Nobel-díjat a könyvért, mikor elkezddtek a film körüli munkálatok. Én igazából sosem gondolkoztam azon, hogy vajon a film sikeres lesz-e vagy sem vagy, hogy milyen utóéletet fog beélni, csak egyfajta örömjátékként tekintettem rá. Kicsit szomorú is voltam, mikor végeztünk vele, mert úgy éreztem, hogy ezzel lezárul életem egy szakasza, de utána rájöttem, hogy igazából ez indított el azon az úton, amin most vagyok.

A filmet számos országban bemutatták, a bemutatókon neked is meg kellett jelenned, interjúkat kellett adnod. Nem voltak nagyon fárasztóak az utazások és a szereplések?

Nyilvánvalóan valamilyen szinten fárasztó volt, viszont nagyon élveztem. Olyan élményekkel gazdagodtam, melyeket elgondolni sem tudtam volna a film eltt. A torontói fesztiválon például a mellettem lev asztalnál ebédelt Adrian Brody és Pierce Brosnan.

Nagy Marcellel beszlgettnk
(Fot: Mosberger Vilmos)
Nagy Marcellel beszlgettnk (Fot: Mosberger Vilmos)

Mi az a dolog, ami most hiányozna az életedbl, ha akkor nem te vagy Köves Gyuri?

Gyakorlatilag minden. Minden dolog, amivel ma foglalkozom, az annak köszönhet, hogy én akkor játszottam a Sorstalanságban.

Neked nem ez volt az els filmes szereplésed. 2003-ban játszottál a Maurizio Zaccaro rendezte Pál utcai fiúkban. Mennyiben volt más a Sorstalanságban játszani?

Teljesen más volt. Egyrészt A Pál utcai fiúkban csak egy kis szöveges szerepem volt. Másrészt ott a szereplk többségének az egész film csak szórakozás volt: a fbb szereplknek kellett csak nagyon komolyan venni a játékot, mi inkább kalandként fogtuk fel.

Említetted Földessy Margit Színitanodáját. Mennyi idt töltöttél itt?

10 éves koromtól kezdve jártam ide egészen tavaly szeptemberig, amíg még volt rá idm. Most már sajnos nincsen.

Milyen feladatokat oldottatok meg itt?

Margit ezt az egészet úgy fogja fel, mint egy kreatív stúdiót. Alapveten színészi gyakorlatokat, improvizációkat és mozgásszínházat csináltunk. Persze csak kevesen lesznek színészek azok közül, akik idejárnak, viszont nagyon hasznosak ezek a feladatok, kiválóan fejlesztik a személyiséget. Én is rengeteget köszönhetek ezeknek az óráknak.

Ezzel a csoporttal 2008-ban eladtatok egy színpadi darabot is, a Lovakat lelövik, ugye? címt. Mennyiben volt más színpadon játszani, mint filmben szerepelni?

Nagyon más, de nem tudom megmondani, hogy miben más. Viszont a film az, ami közelebb áll hozzám: azt nézni is, csinálni is jobban szeretem.

Ennek ellenére mindenhol azt nyilatkozod, hogy nem akarsz színész lenni...

Igen, ez így van. Habár érettségi után jelentkeztem a színmvészetire, de nem készültem fel rendesen és csak fél vállról vettem a feladatokat, ezért gyorsan haza is küldtek. Szerencsére. Engem inkább a kamera mögötti munka izgat jobban.

Már az OKTV-n (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) is ilyen jelleg pályamunkákat készítettél. Ezeket hogyan értékelték?

Az OKTV-n majdnem kétszer is indultam, mindkétszer egy esszét és egy filmet kellett készíteni. Elször azonban az esszét nem vettem komolyan, csak a filmet. A film akkor egy különdíjat kapott, összesítésben pedig benne voltam az els 15-ben. A következ évben minkét részt komolyan vettem, de sajnos akkor elfelejtették feladni a jelentkezésemet.


Érettségi után a MOME-ra kerültél Fotográfia szakra. Mi az, ami leginkább megmozgat a fotózásban?

Az ember. Mindig embereket fotózok. Néha persze vannak olyan pillanataim is, mikor kedvem lenne kipróbálni a divatfotózást is, de odáig még sosem jutottam el.

Van egy 2010-ben készült képed: egy kolontári szobabelst ábrázol. A saját szemeddel láttad az iszap pusztítását. Hogyan hatott rád a tragédia?

Nagyon megdöbbent volt az egész. Teljesen más volt élben látni ezt a katasztrófát, mint tévébl. Az ottani szagot a mai napig fel tudom magamban idézni. Nem gondoltam volna, hogy ennyire megérint a dolog.

Visszakanyarodva a tanulmányaidhoz: jelenleg a Színház- és Filmmvészeti Egyetemen tanulsz kameramanként. Hogyan érzed itt magad?

Nagyon jól. Az els félév leginkább ismerkedéssel telt. Most egy nagyon speciális osztály indult: a hat szak (operatr, vágó, rendez, gyártásszervez, hangmérnök, dramaturg) teljesen együtt mködik és ehhez az kellett, hogy összekovácsolják a társaságot.

A legnagyobb videómegosztón három munkádat is meg lehet tekinteni. (Névjegyfilm, Környezetfilm, Ritmusfilm) Milyen visszajelzéseket kaptál ezekre a munkákra?

Ezek a kis filmek bemutatkozó videóknak készültek. Leginkább a Névjegyfilmet szeretik, hozzám is az áll a legközelebb, de mindegyikre pozitív visszajelzéseket kaptam.

Mit gondolsz általában a magyar filmezésrl?

Szerintem lehet jó magyar filmet csinálni, de persze ehhez is pénz kell.

Milyen filmet forgatnál szívesen?

Nagyon szívesen csinálnék egy jó magyar akciófilmet. De a reklámok is nagyon érdekelnek, szívesen elmozdulnék a képgrafika, gerillakampány irányába is.

Kovcs Lajos s Nagy Marcell
a Tskevr forgatsa kzben
Kovcs Lajos s Nagy Marcell a Tskevr forgatsa kzben

Mi a helyzet a Tüskevárral?

Ez egy érdekes dolog. Én a Tutajost játszottam benne. Leforgattuk a filmet, utána leállt a forgatás, de a következ nyáron is még forgattunk hozzá. Utána elfogyott a pénz és évekig húzódott, hogy vajon mi lesz a film sorsa. Pár hónapja felhívott a rendez, hogy mégis lesz bemutató. Utána megint elhallgatott minden és nemrégiben a rádióban fél füllel elkaptam, hogy a Tüskevár zenéje következik. Szóval nem tudom, hogy mi lesz.

Szüleid nagy sportolók: anyukád huszonötszörös magyar bajnok futó, édesapád pedig öttusázott és triatlonozott is. A te életedben mennyire játszik fontos szerepet a sport?

Nagyon: ha nincs a Sorstalanság, szinte biztos, hogy én is sportoló leszek. De sajnos most nincs rá idm. Viszont a jó id miatt folyamatosan azt érzem, hogy biciklire kell ülnöm.

Mi mást csinálsz még a szabadiddben?

A mostani nagy rület a csocsó. De volt egy pár évem, amikor a kártyamvészet street artos verziójáért voltam oda.

A Marcell név szimbolizálja az ert, az elretörést, a meg nem hátrálást. Te mennyire vagy ilyen?

Törekv vagyok a szó jó értelmében. De az én szakmámban erre szükség is van.

5,129,400 Huf / 16,600 Eur
7,107,000 Huf / 23,000 Eur
Mivel az utóbbi idkben egyre gyakrabban esik szó ilyen-olyan módon a bulvármédiáról, ezért úgy döntöttünk, hogy egy asztalhoz ültetjük a Starity és a Trendmagazin vezetjét.
Hennel Ádám a Fix HD magazin msorában beszélt a Trendmagazinról, valamint a jövbeli tervekrl.
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
avatar
fenyvesipeti
-
2012.04.08. 19:47
8
J olvasni hogy nem szllt el a src, ez termszetes lenne de ma mr ez is ritkasg!
avatar
italianfashion
-
2012.04.01. 16:24
7
rlnk ha ladnk a Tskevrt, nem igaz hogy nem voltak kpesek ennyi id alatt sszeszedni a hinyz pnzt a producerek?!?
avatar
flashy2
-
2012.03.30. 20:31
6
tskevr j lenne ha megjelenne... kvncsi lennk r :))
avatar
kocsiskatica
-
2012.03.30. 13:58
5
Kedves celine s Zoldalma! Nem derlt ki vilgosan az interjbl, de Marci azt mondta, hogy ugyan nem zrkzik el a sznszkedstl, de mgis inkbb az rdekli, ami a kamera mgtt trtnik. Ennek ellenre szerintem is nagyon j sznsznek is, n is szvesen ltnm mg a vsznon :)

Kedves sweetie! kszi :)))) sznhzban is rdekes lenne, n is kvncsi lennk r :)
avatar
petra19
-
2012.03.30. 13:57
4
na erre nem szmtottam hogy pont vele interjztok :) de j tlet volt :)
avatar
sweetie
-
2012.03.30. 01:21
3
j cikk lett Katica :)) n rlnk ha Marci megint jtszana, akr sznhzban is.. vagy ez is elkpzelhetetlen?
avatar
celine
-
2012.03.29. 22:45
2
Marci tnyleg felntt, de klsre semmit nem vltozott :) n a helyben meggondolnm a kijelentst, mert sztem ha nem is vettk fel az egyetemre de filmekben biztos kapna szerepet.
avatar
Zoldalma
-
2012.03.29. 21:50
1
Tetszik hogy ki meri mondani hogy nem akar sznsz lenni, pedig ilyen alkotsok utn erre is meglenne a lehetsg! :)
Aviator stlus Gucci napszemveg
Szerintem egy barna lencsés aviator stílusú napszemüveg egyetlen férfi kelléktárából sem hiányozhat.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Miután a hatvanas-hetvenes években ugrásszeren ntt a TV-készülékek száma a háztartásokban világszerte, egyre nagyobb hatást gyakoroltak az emberek életére a különböz Tv-sorozatok.