Trendmagazin

Amerikai-skandináv csúcstalálkozó a Fehér Házban

Moszkva provokációit mindannyian elítélték

2016.05.14 | MTI/TM

Barack Obama amerikai elnök pénteken Norvégia, Finnország, Svédország, Izland és Dánia vezetőit fogadta a Fehér Házban, s miközben az együttműködés példás partnereiként méltatta őket, a megbeszélések végeztével kiadott közös közleményben a résztvevők aggodalmukat hangoztatták az orosz politika fenyegető jellege miatt.

Barack Obama szerint ezek az északi országok modellt kínálnak az együttműködésre, és - mint az elnök fogalmazott - "valós súlyukat felülmúló befolyásuk van", elsősorban humanitárius és környezetvédelmi ügyekben. "A világ még biztonságosabb és még sikeresebb lenne, ha több olyan partnerük lenne, mint ezek az országok" - mondta Obama.

A Fehér Házban tartott csúcstalálkozó témája a migránsok beözönlése Európába, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc támogatása és Oroszország politikája volt, amelyet az északi országok és a Baltikum államai feszülten figyelnek. A csúcstalálkozón részt vevő országok közül Finnországnak 1300 kilométeres határa van Oroszországgal.



Köszöntő beszédében Obama utalt is az orosz politikára, amikor úgy fogalmazott: "Mi úgy gondoljuk, hogy minden polgárnak joga van szabadságban és biztonságban élni, és olyan Európában hiszünk, ahol a kis országokat nem zaklatják a nagyok". Az amerikai elnök egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok azonos érdekeket és azonos értékeket vall az északi országokkal.

A tanácskozás utáni közös közleményben a politikusok leszögezték: aggasztó Oroszország "megnövekedett katonai jelenléte a térégben" és elítélik Moszkva "provokációit". A résztvevők ugyanakkor hangsúlyozták az Oroszországgal folytatandó párbeszéd fontosságát, és kifejezték abbéli eltökéltségüket, hogy támogatják Ukrajnát Moszkva "destabilizáló" tevékenységével szemben. Egyúttal leszögezték azt is, hogy amíg Moszkva nem tartja be teljes egészében a minszki egyezményben foglaltakat, addig szó sem lehet az Oroszország elleni szankciók feloldásáról.

A csúcstalálkozó helyi idő szerint este díszvacsorával ér véget. Hasonló csúcsértekezletet 2013 őszén a svéd fővárosban, Stockholmban tartottak.