Sokan segítségre szorultak, megmozdult az ország
Árvíz – Összefogás a katasztrófa után
51 hozzászólás
Molnár Gergely    2010.08.01

Idén hatalmas katasztrófa érte hazánkat, az árvíz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozta a legtöbb kárt, a Bódva, a Sajó, a Hernád és más folyók áradása miatt több ezer embernek kellett elhagynia otthonát, több száz ház dőlt össze vagy vált teljesen lakhatatlanná. A Duna is magas vízállással tetőzött, ismét veszélyeztetve a Margitszigetet és a part mentén élőket. Az áradás okozta vízátfolyás miatt, több nagy forgalmú úton sem lehetett közlekedni és sok települést teljesen elzárt a külvilágtól a rendkívüli árhullám. Azonban a tragikussá vált árvízi helyzet kapcsán kiderült, hogy létezik még Magyarországon egy igen fontos fogalom: az összefogás.

A szokatlanul csapadékos tavasz eredményeként áprilisban, elsősorban Észak-Magyarországon, azon belül is a borsodi térségben eddig példátlan károkat okozott az árvíz. Szintén példátlan módon rengeteg település vált megközelíthetetlenné Borsodban, mint például Ládbesenyő, Abod, Galács, Hernádszentandrás, Andrástanya. Lakóházakat, utakat, nyaralókat pusztított és rongált meg az áradás, rengeteg termőföld került víz alá, sőt Miskolc határában - a Felsőzsolca felé vezető út mentén - egy bevásárlóközpontot is megrongált a kiáradt Sajó. De meg kell jegyeznünk, hogy a hírek szerint szabálytalan módon, ártérre épült a hipermarket, akárcsak sok lakóház számtalan helyen az országban. Ezen épületek tervezői, kivitelezői, tulajdonosai nem törődtek sem a szabályokkal, sem korunk változó időjárási viszonyaival. Már jó néhány éve figyelmeztetnek minket az időjárással foglalkozó szakemberek, hogy hazánk és általában Európa éghajlata változóban van. A meteorológusok szerint, az eddig megszokottól eltérően melegebb, csapadékosabb, szeszélyesebb időjárási viszonyokra kell számítanunk. A sorra megdőlő melegrekordokat és a mostani árvízhelyzetet látva, úgy tűnik helytállóak voltak ezek a jóslatok.

Kiöntöttek a folyók -
Példátlan károk (Fotó: deldunantul.com)
Kiöntöttek a folyók - Példátlan károk (Fotó: deldunantul.com)

Több településen az addigi legmagasabb vízállást jelző mérce sem látszott ki a habokból. Persze utólag könnyű okosnak lenni, de megállapíthatjuk, hogy ami történt, várható volt. Sajnos azonban a helyi és az országos döntéshozók nem vették figyelembe a különböző szakemberek figyelmeztetéseit – sok polgármester finoman szólva nem állt a helyzet magaslatán - pedig a megelőzés költségei a töredékét tették volna ki a károkénak. A 2010-es árvíz a mezőgazdaságot sem kímélte, termőföldeket, gyömölcsösöket öntött el az ár több megyében is, elpusztítva ezzel az egész éves termést. Nagy érvágás ez az egyébként is nehéz helyzetben lévő hazai termelőknek, jóllehet a sok elöntött termőföld részben, szintén a hanyagság következménye. Ugyanis az ötvenes évektől sok helyen feltöltötték és beszántották a termőföldek mellett húzódó vízelvezető árkokat, figyelmen kívül hagyva a több évszázados földművelési hagyományokat. Valamint a felelőtlen erdőirtás is súlyosbította a helyzetet, számtalan helyen kivágták a fákat a domboldalakon, így akadálytalanul zúdulhat le az esővíz a lakott területekre.

Ám a tragikus helyzet rávilágított arra, hogy hazánkban nem maradnak magukra azok, akik segítségre szorulnak. Sok önzetlen ember segített a védekezésben, hivatásosok és önkéntesek egyaránt pakolták a homokzsákokat. Számtalan civil kezdeményezés jött létre az árvízkárosultak megsegítésére, gondoljunk csak a segélyvonalakra és a jótékonysági koncertekre, az állam is kivette és remélhetőleg még nagyobb mértében ki is fogja venni a részét az árvízzel sújtott területeken élő emberek életkörülményeinek rendezésében. Szemmel látható és reményt keltő volt tehát a gyorsan jött összefogás, különösen a manapság tapasztalható nehéz gazdasági helyzetben. Bízzunk benne, hogy az idei árvíz a jövőben olyan döntések meghozatalára készteti az illetékeseket, amelyek segítségével elkerülhető lesz a folyók pusztításának ilyen mértéke.

Cimkék: árvíz, katasztrófa,
2,920,050 Huf / 9,450 Eur
10,567,800 Huf / 34,200 Eur
Hennel ÁdĂĄm a Fix HD magazin műsorĂĄban beszĂŠlt a TrendmagazinrĂłl, valamint a jĂśvőbeli tervekről.
Mivel az utĂłbbi időkben egyre gyakrabban esik szĂł ilyen-olyan mĂłdon a bulvĂĄrmĂŠdiĂĄrĂłl, ezĂŠrt Ăşgy dĂśntĂśttĂźnk, hogy egy asztalhoz ĂźltetjĂźk a Starity ĂŠs a Trendmagazin vezetőjĂŠt.
Kristen Stewart megjelenĂŠsĂŠt igen erős kritikĂĄk szoktĂĄk ĂŠrni, lezser, kĂśnnyed, laza hĂŠtkĂśznapi viseletei miatt. SzĂźletĂŠsnapja alkalmĂĄbĂłl egy rĂśvid ĂśsszeĂĄllĂ­tĂĄst olvashattok a legemlĂŠkezetesebb ruhĂĄirĂłl.
avatar
jazmina
-
2010.08.13. 00:15
51
Nyugodtan köss bele mindenbe Adrihanna, bár szerintem amit írsz az nem igazán belekötés. Meg ilyen sztorikat ezret lehetne mesélni, hogy milyen szülők vannak....

És igen, mindenki választhat, feltéve, ha akar, meg ha van annyi esze, hogy meg tudja különböztetni a jót rossztól.
avatar
kristoftoth
-
2010.08.12. 23:41
50
Horváth Tamás: Már csak abba is félek belegondolni mi lenne ebben az országban ha egy olyan igazi komoly katasztrófa bekövetkezne?

EPIC FAIL.

Szánalmas volt hallani a híradásokat az árvizekről, mikor példul az egyik polgármester elmenekült a faluból mikor kiöntött a víz és mindnki ott keresgélte napokig... De az se volt semmi mikor a külföldi tudósításokba is állandóan olyanok nyilatkoztak akik khömm,... úgy néztek ki mint egy csöves..

I Love this country! :X
avatar
Adrihanna
-
2010.08.12. 23:31
49
igen nagyon hasznos volna, DE (öcsém politikusnak megyek, mindenbe bele tudok kötni.. :))
szóval DE, az a baj, hogy a törit is máshogy oktatják, nem mernek kimondani egyenesen dolgokat még ma sem.. meg pl hallottam, hogy egy gyerek kiakadt otthon, hogy a tanár mekkora hazug, hogy előadta hogy volt holocaust, holott otthon nem ezt mondták.. elborult elméjű nagy értelem szülő bement és hála Istennek csak szóval, de úgy nekiesett a tanárnak és szétkapta, hogy ihaj. valakivel közlöd, akinek a 40 éves anyja 15nek képzeli magát és 20on éves fiúkkal csörög minden szombaton a hajógyárin, hogy hey ne nyírd magad a bulikba, az kérlek képes és meglincsel, mert \"akkor anyám nem jó ember\"..
sajnos sikamlós ez a terep. =S
de mindenkit elér valahogy a jó szerintem és akkor választhat =))
avatar
jazmina
-
2010.08.12. 22:49
48
Tény és való, hogy mindenkinek van saját választása, de sokat számít a nevelés is szerintem. És az iskolákban lehetne oktatni valami olyan tárgyat, ahol az értékeket tanítják meg, felkészítik a fiatalokat az életre - amennyire lehet. És nem ártana toleranciára is nevelni őket, hogy végre a rasszizmus és diszkrimináció is lecsökkenjen....
avatar
Adrihanna
-
2010.08.12. 21:54
47
Köszönöm Angeline pontosan jól értetted, amit írtam..

Jázmina. ismét pontosítanék.. a fiatalság Magyarországon a saját mérgét fogja meginni ebben a jó kis erkölcstelen fertőben, amit ugyan az előző generáció aljanépe alapozott meg, de láttam már olyat, hogy egy építkezés leállt.. meg az útvonalat is újra lehet ám tervezni.. célokat lehet módosítani.. =)))

sajnos a média, a szórakoztatóipar, az élelmiszeripar, a textilipar és még sorolhatnánk, hogy mennyi minden ág húz hasznot a fiatalokból. minden ránk épül ez nem egoista világfelfogás, hogy fiatalként mindent irányítasz.. egyet nem szabad elfelejteni, minden marionettnek (fiatal) van a zsebébe egy olló (saját, szabad döntéshozó képesség). az ollód jól elrakhatod a zsebedbe ha nem engedik, hogy előszedd, vagy előveheted és levághatod magad a damilokról, amin rángat az előző nemzedék szennye (pl sziget és egyéb undormányok szervezői).. utána elindulhatsz a saját utadon, vagy visszamész a régi színdarabba, vagy egy szebb paravánra kötözöd fel a bábod =)))
minden fiatalnak ott a zsebébe az olló..
avatar
jazmina
-
2010.08.12. 19:45
46
Igen, sajnos a fiatalság fogja a legjobban meginni a levét ennek az erkölcsi fertőnek, ami itt van....
És sajnos Moszkva helyzete is nagyon aggasztó, igen. Elég sok természeti katasztrófa sújt most minket az biztos.
avatar
horvath_tamas
-
2010.08.12. 19:32
45
Ebben az évben több súlyos természeti katasztrófa is volt, amik befolyásolták az egész világot... Most Moszkvában vannak durva dolgok az erdőtüzek miatt.. hihetetlen forróság és erős szmog.. Nem is hinnétek, mi?
avatar
Angelina
-
2010.08.12. 19:24
44
Igen Magyarország sem kerülheti ki ezeket a dolgokat! Nagy leépülést lehet látni főként a fiatalok körében, és ez aggasztó..
avatar
jazmina
-
2010.08.12. 19:21
43
Így van Angelina, nem is kell sokat gondolkodni a legjobb példán: Magyarország!!!! Többet azt hiszem nem is kell mondani....
avatar
Angelina
-
2010.08.12. 18:29
42
Jázmina abban igazad van hogy a média nem tud mindent jól bemutatni és így felfújhatnak dolgokat, viszont én értem mit akart mondani Adrihanna. Sajnos az országokban élő emberek, meg az a gondolkodásmód szellemiség stb kihat magára az országra is, így ahol fokozottan megjelennek bizonyos bűnök, ott a lakosság is torzul, rossz képe lesz a világról... Ez pedig rossz útra viszi az embereket és az ország is lejtőre mehet (persze ez nem csak kataszrófákat jelent, hanem pénztelenséget, betegségek terjedését, és a társadalom leépülését!)
avatar
greenclub
-
2010.08.12. 17:58
41
Miért, nem így van? Pl aki szennyezi a kornyezetet országos szinten :/
avatar
jazmina
-
2010.08.12. 17:13
40
Jó hogy nem majd azt mondja valaki, hogy megérdemel bármilyen ország ilyen katasztrófát....
avatar
jazmina
-
2010.08.12. 17:12
39
Adrihanna szerintem itt nem a nőkkel való bánásmódot kellene kiemelni. És számomra borzasztóan unalmas az európai emberek felfogása...Beveszik azt a sok maszlagot, amit a média ont magából...
Biztosan igaz, hogy ott is sok a tanulatlan ember, aki így vagy úgy viselkedik...De itt Magyarországon sem kell messze menni egy kis borzalomért és családon belüli erőszakért....
Nem fér a fejembe, hogy mi alapján hisszük, hogy mi annyira nagyon jók vagyunk. Ott olyan gondok vannak, itt meg ezer más probléma...

Sajnos a média felkapja ezt az egészet, túloznak, hazudnak, mert nincs miről írjanak...Na mindegy, mert csak felbosszantom magam....
avatar
intel
-
2010.08.12. 16:17
38
na ne ijesztgess Adri! :o
avatar
Adrihanna
-
2010.08.12. 14:18
37
a próféciák írnak a háborúkon túl földindulásokról, jégesőről, tűzvész, vízáradás, zivatar.. és ez még nem a vég.. nem vagyok vészmadár, nem vagyok próféta, nem vagyok jós, sem okkult ember, aki játszadozik a természet erőivel.. de a világ vége nem vicc!! a sok hollywoodi-t is azért fogja meg ez a téma, mert e körül forog a legtöbb kérdés.
Mindenkinek sok sikert a túléléshez =)
avatar
Zelda
-
2010.08.12. 14:05
36
Igen azt én is olvastam Jázmina, borzasztó! Meg ezek az állandó esőzések mindenhol.. Katasztrófa katasztrófa hátán.
avatar
Adrihanna
-
2010.08.12. 11:59
35
alapból nem jó náluk a helyzet még ez.. hát de tudjátok ennek szellemi okai vannak...

nemrég olvastam egy cikket és majdnem elsírtam magam milyen sötétek arrafelé a férfiak.. rémes nagy gonoszság él bennük =( katasztrófa ahogy a nőkkel bánnak..
avatar
jazmina
-
2010.08.12. 11:57
34
Karessz: Nem is rossz ötlet!!

Az árvíz kapcsán nekem most a pakisztániakon szakad meg a szívem, ez valami borzasztó lehet nekik most :(
avatar
jazmina
-
2010.08.12. 11:44
33
Karessz: Nem is rossz ötlet!!

Az árvíz kapcsán nekem most a pakisztániakon szakad meg a szívem, ez valami borzasztó lehet nekik most :(
avatar
Karessz
-
2010.08.09. 13:49
32
Én azt nem értem hogy iskolában miért nem oktatnak ilyen dolgokat.. Lehetne ezzel kapcsolatban egy külön óra hetente, ahol ilyen dolgokról van szó. Mert ha ezt egy gyerek nem tanulja meg, akkor később sajnos már nehezen tud megváltozni.
avatar
Toma
-
2010.08.09. 12:36
31
hát igen, de ezt a tudatot hogy segíteni kell már gyermekkorban kéne szorgalmazni a szülőknek, illetve az iskolákban, és foglalkozni a gyerekekkel, mert akkor mégjobban tudatosulna ez a nézet...szerintem =)
avatar
Szeki
-
2010.08.08. 12:36
30
Egy a lényeg segíteni kell az embereken..
avatar
Angelina
-
2010.08.07. 20:09
29
Jázmina: Pontosan. Volt olyan kezdeményezés pld. hogy az állami cégek vezetői vagy a magas jövedelműek a fizetésük 10%-át (vagy valaki egyhavi fizetését) felajánlotta ilyen célokra, és azt hiszem ezt hívták Krízisközpontnak. Nem tudom mi lett ezzel aztán, de ez nem rossz ötlet, viszont az egész társadalom zsebéből kivenni pénzeket az nem biztos hogy működőképes dolog.
avatar
andy
-
2010.08.07. 14:34
28
Ez sajnos így van Toma ahogy mondod.
avatar
Toma
-
2010.08.07. 11:59
27
hát igen, mert sajnos sokan csak a \"saját pecsenyéjüket sütögetik\" hogy apukámat idézzem :):(
avatar
Zsofi
-
2010.08.06. 21:05
26
Toma: Nekem az a tapasztalatom hogy az emberek \"csak úgy\" nem adakoznak senkinek, csak ha konkrét eset van... de még akkor se biztos.
avatar
Toma
-
2010.08.05. 18:57
25
Blackjacknek igaza van!

és szerintem létre kéne hozni egy iylen társaságot vagy közösséget, ahol van egy közös alap, és amikor katasztrófa van, akkor segítséget nyújtani...mondjuk a Vörös Kereszt is talán hasonló, csak ha lenne ilyen ami mondjuk direkt a katasztrófákra specializálódna az mégjobb lenne :)
avatar
Blackjack
-
2010.08.04. 23:08
24
Nem értek egyet azokkal akik azt mondták hogy erre nem lehetett számítani. De lehetett, én magam is hallottam még tavalyi mezőgazdasággal foglalkozó tv adásban hogy ebből baj lesz! Volt olyan önkormányzat amelyik inkább tornatermet épített a gátépítési tartalékokból \"úgyse kell az\", aztán most már a tornaterem is úszik a vízben bravó! Persze erről nem tehetnek az emberek hogy a faluban nincs rendes gát..
avatar
Marci20
-
2010.08.04. 16:27
23
Sajnos már több esetben hallottam olyat hogy egy adománygyűjtő nagyon nagy működési meg kezelési költségeket számított fel magának, így az adományok jó része el se jutott az emberekhez.
avatar
Balumsn
-
2010.08.04. 13:11
22
Mas orszagokban a kormany kulon alapot hoz letre hogy ha barmi van akkor oda lehet nyulni.
Barna Emporio Armani csizma
A sötétbarna színű, minőségi bőrből készült, enyhén koptatott modell az Emporio Armani jelentette meg.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
Amikor mindenki kĂŠt szĂĄmmal nagyobb felső ruhĂĄt, de szűk nadrĂĄgot hordott, amikor a fĂŠrfiak nagy rĂŠszĂŠnek is nőies frizurĂĄja volt, amikor egy mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dĂşlt a huszadik szĂĄzad legnagyobb kulturĂĄlis forradalma.