A Trendmagazin is ott volt a konferencián
Áthallások - Azok a 80-as évek…
1 hozzászólás
Kocsis Katica    2012.03.25

Március 21-én került megrendezésre a Trafóban az Áthallások címet viselő konferencia és beszélgetés, melynek legfőbb célja az volt, hogy bemutassa a Kádár-rendszer utolsó évtizedének kultúráját vagy ellenkultúráját. Az előadók arra a kérdésre próbáltak válaszolni, hogy milyenek voltak a 80-as évek társadalmi berendezkedései, ideológiai és kulturális viszonyai és, hogy milyen feltételek mellett lehetett művészetet csinálni. A kiváló szakmabeliek személyes élményekkel gazdagított előadásai több cikkre is elegendő gondolatot tartalmaztak, a hely szűkössége végett azonban én csupán néhány momentumot ragadok ki a konferencián elhangzottakból.

A konferenciát az általam nagyon tisztelt György Péter beszéde nyitotta meg. Ő az elmondhatatlanság problémájáról beszélt. Az esztéta úgy gondolja, hogy rendkívül nehezen tudunk nyelvileg közel kerülni ehhez a korszakhoz, mivel az teljesen lefordíthatatlan, értelmezhetetlen számunkra. Teljesen másféle beszédmód kell ahhoz, hogy le tudjuk írni az akkori világot, borzasztóan nehéz tehát az áthallás.


Horváth Sándor a 80-as éveket a visszaemlékezés fogalma segítségével értelmezte. Szerinte a rendszerváltásra való visszagondolás nem lehetséges érzelmi befolyásoltság nélkül. Előadásának második részében a 80-as években feléledő retróhullámról beszélt. Ennek kapcsán kötötte össze a nyolcvanas éveket korunkkal: azt állította, hogy a 80-as évekbeli retró, a 60-as évek újraéledése nagyon hasonlít ahhoz, ahogyan ma a 80-as évekre gondolunk vissza.

Az első blokkban utolsóként Schein Gábort, irodalomtörténészt hallhattuk. Ő a hatalom fogalmának változásával jellemezte a 80-as éveket: az addig egységes hatalom különböző hatalmakra bomlott szét, melyek egy hierarchiát alkottak. Felbomlott az egységesség, a magától értetődőség és ez a kultúrát is befolyásolta: diskurzusközösségek alakultak ki, melyek összekapcsolódhattak, de ugyanakkor magukba is záródhattak. Az irodalmár szerint a 80-as években emiatt jóval szabadabban lehetett már művészetet csinálni, mint korábban.

A második blokkban a különböző művészeti ágakban történt változásokról volt szó. Fuchs Lívia, tánctörténész szerint a 80-as években a legnagyobb változást az improvizáció és az egyes darabok újragondolása, szabadon kezelése jelentette. A Kádár-korszak utolsó évtizedében a tánc műfajában felbomlanak azok a szigorú normák, melyek azelőtt örök érvényűnek tűntek.

A színház esetében azonban éppen megrekedtségről, reménytelenségről volt szó – legalábbis Nánay István, színházkritikus szerint. A nyolcvanak években kettős mozgás volt megfigyelhető: a hivatásos színházak szerepe változóban volt, a nagy színházak, mint például a Nemzeti az állandó vezető- és rendezőváltás következtében megrendült, elbizonytalanodott; ugyanakkor az alternatív színházak egyre inkább megerősödtek, egyre többször mutathatták meg magukat.


Szirtes János ennél sokkal optimistábban látja a 80-as éveket. A performansz művész szerint Magyarországon sokkal nagyobb teret engedtek az underground kultúrának, mint a környező országokban. Itt szabadon engedtek olyan performanszokat előadni, melyek fő témája a szabadság átélése és a szabadon gondolkodás volt a tárgya. A rendszert természetesen zavarta ez a fajta ellenállás, de e művészeti ág megfoghatatlansága miatt nem nagyon tudta kordában tartani azt. Kamondi Zoltán, filmrendező is az ellenállás egyik formájáról beszélt. A film történetében ekkor jutott nagy szerephez a belső film. A rendezők önmagukat elemezték, önmaguknak alkottak és egyáltalán nem akartak érvényesülni. Kívül hiányzott a szabadság, de az emberi belsőben szabadságtöbblet uralkodott. A teljes jövőkép hiány következtében megerősödött a mának élés, a pillanat művészeteinek virágzása.

A konferenciát Rényi András nagyszerű előadás zárta, melyben a hivatalos művészet cinizmusát, abszurd voltát tárta elénk Varga Imre Kun Béla című szobra segítségével. Az 1986-ban a Vérmezőn felállított szobor az emlékmű műfajának totális paródiája: az emlékműnek stabilitást, nyugalmat és erőt kellene sugároznia, mint a volt Sztálin-szobornak. Azonban ez az alkotás minden pontján ingadozik, mozog. A Sztálin szoborral való több szempontú összehasonlítás világít rá ennek az alkotásnak a cinikusságára, mely már szinte kikacagja az egész rendszert.

A három órás konferencia teljes volt és nagyon átfogó: az első blokk nyelvi-történelmi problémáit jól kiegészítették a második blokk specifikusabb előadásai. Az előadásoknak köszönhetően az is bele tudott helyezkedni e kor miliőjébe, aki későbbi korok gyermeke.

11,290,860 Huf / 36,540 Eur
2,101,200 Huf / 6,800 Eur
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
Hennel Ádám a Fix HD magazin műsorában beszélt a Trendmagazinról, valamint a jövőbeli tervekről.
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzászólhass a cikkhez, előbb be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, az alábbi adatok megadásával megteheted, a hozzászólásod pedig egyből megjelenik az oldalon.

Kép beillesztése: http://domain.hu/kepneve.jpg - egy hozzászólásban több kép is elhelyezhető!

Mennyi 2 és 8 összege?
Ez védelmi célokat szolgál, szimplán írd be a fenti összeadás összegét!
avatar
Blue3y3
-
2012.03.27. 19:44
72
Az biztos hogy egy nyugati fejlett országban teljesen másként élték meg a 80-as évek kultúráját az emberek mint itt. A magyar időszak szürke és kopottas volt azokhoz képest...
Prémium Dolce&Gabbana blézer
A YOOX új kollekcióinak a legütősebb és legegyedibb zakóját ezúttal is a Dolce & Gabbana hozza.

Legfrissebb hozzászólások
26
Vapiano – Egy falat...
villo, 2017.06.18. 20:48
7
A pápai pilóták egyedi...
Robcsi001, 2017.05.12. 19:39
1
Mi történt Taylor Lautner...
DaveLee, 2017.01.10. 23:10
9
Kalifornia megelőzte...
szzol, 2016.12.22. 23:37
2
George R. R. Martin beszólt...
Corall, 2016.11.07. 23:51
29
Tini vagyok, hogyan...
barbarakovacs, 2016.10.06. 09:29
Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Hazánkban kikiáltották a Magyar Köztársaságot, az USA 41. elnökeként beiktatták George H. W. Bush-t, Tim Burton Batmanje pedig letarolta a mozikat.