Trendmagazin

Az 1980-as évek - Egy különleges évtized

Egy igazán rendhagyó korszak

2011.06.13 | Molnár Gergely

Szerkesztőségünk úgy döntött, hogy egy egész rovatot szentel a 20. század egyik legemlékezetesebb évtizedének, a legendás nyolcvanas éveknek. Számba vesszük majd az évtized emlékezetes eseményeit, történéseit, hangulatát. Ki fogunk térni a politika, a tudomány és a kultúra terén végbe ment változásokra, illetve megvizsgáljuk a korszak hosszú távú következményeit is.


A vadonatúj cikksorozatunkban elsősorban a nagyvilág történéseit boncolgatjuk majd, de természetesen hazánkról sem feledkezünk meg. Valóban nem költői túlzás különlegesnek nevezni a nyolcvanas éveket, a hatvanas és hetvenes években, az élet minden területén végbement változásoknak, átalakulásoknak köszönhetően, egy igazán rendhagyó évtized vette kezdetét. Sok – általam is ismert – ember számára különösen meghatározó időszak ez. Meglepő módon, azt tapasztalom, hogy érzelmi töltettel bír az évtized említése is többek számára. Mintha egy elveszített jóbarátról vagy szerelemről lenne szó. Ennek több oka is van, egyrészt a most fiatal vagy középkorú emberek – akarva-akaratlanul is – olyan életkorban voltak akkoriban, amely mindenki számára meghatározó és akár az egész életükre kihat, érzelmi és gyakorlati szempontból egyaránt. Másrészt a világ fejlettebbnek nevezhető részén, beleértve a Magyar Népköztársaságot is, nem volt azért olyan rossz élni.

Mindez csak az évtizedek távlatából válik világossá és itt hívnám fel Olvasóink figyelmét, hogy a sokak által tévesen puha diktatúrának és gulyáskommunizmusnak nevezett, a Szovjetunió jóvoltából működő, totális elnyomásra épülő Kádár-korszak nyolcvanas éveket érintő részére külön ki fogunk térni, figyelembe véve annak negatív és pozitív hatásait is. Valamint megismerhetjük az évtized nagy tudományos előretöréseit, technológiai újításait, katasztrófáit, érdekességeit, hangulatát.

Reméljük, hogy Olvasóink tetszését elnyeri a Trendmagazin legújabb kezdeményezése és bízunk benne, hogy szívesen tartanak velünk ebbe a rendhagyó múltidézésbe, időutazásba, azok is, akik nem emlékeznek rá és azok is, akik emlékeznek rá és esetleg még egyszer „át akarják élni” azokat a bizonyos nyolcvanas éveket…