Mióta náluk jártam, azóta nem vettem boltban kekszet!
Az első magyar kekszmanufaktúra
14 hozzászólás
Bánhidi Dóra    2012.06.06

A La Delizia az a hely, ahol egyetlen érzéked sem marad élmény nélkül. Már belépéskor körülölel a helyben frissen sülő finomságok fenséges illata, és megpillantva a különleges gonddal, egyenként elkészített kekszeket, máris összefut a nyál a szádban. Ha egyszer ide betérsz, örökre a hatalmába kerít a hely varázsa! Nem csak a rengeteg finomságnak, hanem a sok szeretetnek is köszönhető, hogy ilyen hatással tud lenni az emberekre ez a manufaktúra. Oczella Éva és Péter álma vált valóra, amikor egy olyan dologba vágtak bele, ami teljesen egyedülállónak számít hazánkban. Történetükről Péterrel beszélgettem.

La Delízia - az első magyar
kekszmanufaktúra (Fotók: Mosberger Vilmos)
La Delízia - az első magyar kekszmanufaktúra (Fotók: Mosberger Vilmos)

Honnan jött az ötlet az első hazai kekszmanufaktúra létrehozásához?

Gyerekkoromban sok időt töltöttem a nagymamámnál, ő sütött nagyon sok aprósütit, főleg a különböző ünnepekre. Így számomra az ünnep teljesen összekapcsolódott a finom linzerekkel és a különböző házi készítésű sütikkel. Később a feleségemet kértem meg, hogy készítsen nekem, de ő már kekszeket is sütött. Ahogy az lenni szokott, ezek nem csak nekünk, hanem a barátainknak is nagyon ízlettek, de egy darabig ez ennyiben maradt. Aztán tavaly én kiléptem a jól menő állásomból, mert szerettünk volna valamilyen egyedi dolgot létrehozni, így jött a kekszmanufaktúra ötlete.

Mennyire volt nehéz úttörőnek lenni?

Igazából útközben tudtuk meg, hogy hagyományos kekszmanufaktúra nincs és nem is volt hazánkban. Nehéz volt, hogy sehonnan nem tudtunk ötleteket meríteni. Nem kis időbe telt, mire megtaláltuk például a megfelelő sütőt. Eleinte a légkeverés miatt az összes süti felkenődött a sütő falára, így külön olyan műszert kellett számunkra beszereltetni, ami visszafogja a légkeverő erejét. A keksztároláson is sokat kísérleteztünk. Hazánkban például nem gyártanak olyan fémdobozokat, amik légmenetesen zárnak és élelmiszert lehet bennünk tartani, csomagolás nélkül, ezért ezeket a mai napig külföldről rendeljük be. Az üzletünkbe is külön tárolórendszert kellett megterveznünk, ami védi a párától a kekszeket, sütiket és légmentesen zárnak.


Hogy működik egy ilyen hagyományos manufaktúra?

Itt minden egyes kekszet kézzel készítünk, prémium alapanyagokból, a cukrászműhelyünkben. Mi visszanyúltunk a régi gyökerekhez, rengeteg vajat használunk, és semmi adalék, színezék, aroma, egyéb mű anyag nem kerül a kekszekbe. Nagyon jó minőségű olajas magvakat, vajat, kakaót, csokoládét, lisztet és cukrot vásárolunk, mindig ugyanarról a helyről, nem kísérletezgetünk. A lekvárjainkat is egy olyan magyar manufaktúrából vásároljuk, ahol akár két napon keresztül is főznek egy lekvárt, annyira alaposak és minőségiek.


Milyen kekszeket lehet nálatok vásárolni?

Nálunk az a szabály, hogy minden keksz más tésztából készüljön! Tehát nem úgy sütünk, hogy van egy alaptésztánk, és akkor azt ízesítjük különböző magokkal vagy gyümölcsökkel. Vannak úgynevezett száraz kekszek és a linzer típusú kekszek, ezek a lekvárosak. Ami nagyon kedvelt az például a chilis-csokis-tökmagos, a kókuszos-vörösáfonyás, az aszalt almás-mandulás-almalikőrös-barnacukros-zabkorpás, de van narancsos-mandulás egy kis marcipánnal a közepén, frissen reszelt citromhéjjal, gyömbéres, aszalt körtés-fahéjas- mandulás, és most csináltunk egy rozmaringos-vaníliás kekszet.


A nagyon divatos francia édesség, a macaron is kapható nálunk. Ezek általában nagyon színes, apró sütik, mi viszont nem használunk színezéket, így óriás macaronokat készítünk. Van sóskaramellás, házi meggylekváros, belga fekete csokis, chilis és mogyorós, ami mogyorólisztből készült. Sokan nálunk jöttek rá, hogy a kekszek milyen finomak, ízletesek is tudnak lenni, és ez nekünk nagyon jó érzés.


Mik a legújabb, nyári kedvenceitek?

Mindig készülünk a szezonváltásra, most például van házi meggy és szilvalekváros piténk, poharas fehérboros-habos ribizlink, kézműves fagylaltok, koránt sem szokványos ízekben ( pl: epres.bazsalikomos), és többfajta limonádénk is. A kínálat folyamatosan bővül, de az alapdarabok mindig megmaradnak!


Házaspárként vezetitek ezt a csodát, milyen a munkamegosztás köztetek?

A feleségem az, aki kitalálja a recepteket, kísérletezget és megsüti a prototípusokat. Ő nem szakmabeli, csupán szerelemből kezdett el főzni, sütni pedig csak miattam Itt bent, a cukrászműhelyünkben eleinte ő volt az, aki meg is sütötte a kekszeket, de most már vannak cukrászaink is. Én vezetem magát az üzletet és szerzem be az árukat. Nyáron pedig már egy kis terasszal is várják a vendégeket, a Jókai utca 13. szám alá.

Kapcsolódó cikkek
Kilátogattunk a Budai Várban megrendezett Édesség- és Csokoládéfesztiválra. Videós összefoglaló.
Hennel Ádám is részt vett azon a rendezvényen, ahol az ország legtehetségesebb fodrászai mutatták be munkáikat.
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetőjével Hennel Ádám beszélgetett.
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzászólhass a cikkhez, előbb be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, az alábbi adatok megadásával megteheted, a hozzászólásod pedig egyből megjelenik az oldalon.

Kép beillesztése: http://domain.hu/kepneve.jpg - egy hozzászólásban több kép is elhelyezhető!

Mennyi 8 és 1 összege?
Ez védelmi célokat szolgál, szimplán írd be a fenti összeadás összegét!
avatar
Sonic
-
2012.06.23. 22:37
14
jovoheten bizisten kiproszalom :)
avatar
Altair
-
2012.06.17. 22:50
13
Tegnap voltam náluk! A lekváros kekszek nagyon finomak!!!
avatar
Fannika13
-
2012.06.10. 16:59
12
ezek a képek azonnal meghozták a kedvemet :)
avatar
lolly17
-
2012.06.07. 23:18
11
biztos fincsik :))
avatar
szundi
-
2012.06.07. 22:29
10
Florahh: nem tudsz olvasni?? ott van hogy minőségi alapanyagokból készítenek mindent
nem elég??
avatar
Florahh
-
2012.06.07. 21:26
9
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ezek egészségesebbek mint a sima péksütik, kekszek?
avatar
Tompi | Fashion Guru
-
2012.06.07. 20:04
8
Én voltam és nagyon jó :D van kókuszos süti is!
avatar
greenclub
-
2012.06.07. 17:03
7
Finomak lehetnek!
avatar
szelina
-
2012.06.07. 14:32
6
Micsoda képek! Látszik hogy minőségiek :)
avatar
Dido
-
2012.06.07. 10:07
5
Ugye milyen jól néznek ki?:) és olyan finomak is!!! Az én kedvencem a sós karamellás macaron, a lekváros linzerek, a narancsos mandulás, és amit pár napja kóstoltam náluk, a tejberizs! De nem akármilyen! Finom, friss eperrel és manduladarabokkal:) Az árak pedig abszolút a földön járnak!
avatar
Beyoncefs
-
2012.06.06. 23:57
4
Dóri neked mi volt a kedvenced? v mit ajánlassz?
avatar
tmz
-
2012.06.06. 23:29
3
rozmaringos-vaníliás keksz

ezt meg kell kóstolnom :d
avatar
betty
-
2012.06.06. 22:58
2
nyammm es like :)
avatar
Emma
-
2012.06.06. 21:49
1
A képeket elnézve... éhes lettem :) ki fogom próbálni!
Bőrrel díszített Fendi napszemüveg
Nagyon érdekes napszemüveggel rukkolt elő a Fendi a legújabb kollekciójukban. A klasszikus stílusú modellt mindkét lencse oldalánál bőrből készült applikáció teszi meghökkentővé...

Legfrissebb hozzászólások
26
Vapiano – Egy falat...
villo, 2017.06.18. 20:48
7
A pápai pilóták egyedi...
Robcsi001, 2017.05.12. 19:39
1
Mi történt Taylor Lautner...
DaveLee, 2017.01.10. 23:10
9
Kalifornia megelőzte...
szzol, 2016.12.22. 23:37
2
George R. R. Martin beszólt...
Corall, 2016.11.07. 23:51
29
Tini vagyok, hogyan...
barbarakovacs, 2016.10.06. 09:29
Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Miután a hatvanas-hetvenes években ugrásszerűen nőtt a TV-készülékek száma a háztartásokban világszerte, egyre nagyobb hatást gyakoroltak az emberek életére a különböző Tv-sorozatok.