Trendmagazin

Az első magyar kekszmanufaktúra

Mióta náluk jártam, azóta nem vettem boltban kekszet!

2012.06.06 | Bánhidi Dóra

A La Delizia az a hely, ahol egyetlen érzéked sem marad élmény nélkül. Már belépéskor körülölel a helyben frissen sülő finomságok fenséges illata, és megpillantva a különleges gonddal, egyenként elkészített kekszeket, máris összefut a nyál a szádban. Ha egyszer ide betérsz, örökre a hatalmába kerít a hely varázsa! Nem csak a rengeteg finomságnak, hanem a sok szeretetnek is köszönhető, hogy ilyen hatással tud lenni az emberekre ez a manufaktúra. Oczella Éva és Péter álma vált valóra, amikor egy olyan dologba vágtak bele, ami teljesen egyedülállónak számít hazánkban. Történetükről Péterrel beszélgettem.

La Delízia - az első magyar kekszmanufaktúra (Fotók: Mosberger Vilmos)

Honnan jött az ötlet az első hazai kekszmanufaktúra létrehozásához?

Gyerekkoromban sok időt töltöttem a nagymamámnál, ő sütött nagyon sok aprósütit, főleg a különböző ünnepekre. Így számomra az ünnep teljesen összekapcsolódott a finom linzerekkel és a különböző házi készítésű sütikkel. Később a feleségemet kértem meg, hogy készítsen nekem, de ő már kekszeket is sütött. Ahogy az lenni szokott, ezek nem csak nekünk, hanem a barátainknak is nagyon ízlettek, de egy darabig ez ennyiben maradt. Aztán tavaly én kiléptem a jól menő állásomból, mert szerettünk volna valamilyen egyedi dolgot létrehozni, így jött a kekszmanufaktúra ötlete.

Mennyire volt nehéz úttörőnek lenni?

Igazából útközben tudtuk meg, hogy hagyományos kekszmanufaktúra nincs és nem is volt hazánkban. Nehéz volt, hogy sehonnan nem tudtunk ötleteket meríteni. Nem kis időbe telt, mire megtaláltuk például a megfelelő sütőt. Eleinte a légkeverés miatt az összes süti felkenődött a sütő falára, így külön olyan műszert kellett számunkra beszereltetni, ami visszafogja a légkeverő erejét. A keksztároláson is sokat kísérleteztünk. Hazánkban például nem gyártanak olyan fémdobozokat, amik légmenetesen zárnak és élelmiszert lehet bennünk tartani, csomagolás nélkül, ezért ezeket a mai napig külföldről rendeljük be. Az üzletünkbe is külön tárolórendszert kellett megterveznünk, ami védi a párától a kekszeket, sütiket és légmentesen zárnak.


Hogy működik egy ilyen hagyományos manufaktúra?

Itt minden egyes kekszet kézzel készítünk, prémium alapanyagokból, a cukrászműhelyünkben. Mi visszanyúltunk a régi gyökerekhez, rengeteg vajat használunk, és semmi adalék, színezék, aroma, egyéb mű anyag nem kerül a kekszekbe. Nagyon jó minőségű olajas magvakat, vajat, kakaót, csokoládét, lisztet és cukrot vásárolunk, mindig ugyanarról a helyről, nem kísérletezgetünk. A lekvárjainkat is egy olyan magyar manufaktúrából vásároljuk, ahol akár két napon keresztül is főznek egy lekvárt, annyira alaposak és minőségiek.


Milyen kekszeket lehet nálatok vásárolni?

Nálunk az a szabály, hogy minden keksz más tésztából készüljön! Tehát nem úgy sütünk, hogy van egy alaptésztánk, és akkor azt ízesítjük különböző magokkal vagy gyümölcsökkel. Vannak úgynevezett száraz kekszek és a linzer típusú kekszek, ezek a lekvárosak. Ami nagyon kedvelt az például a chilis-csokis-tökmagos, a kókuszos-vörösáfonyás, az aszalt almás-mandulás-almalikőrös-barnacukros-zabkorpás, de van narancsos-mandulás egy kis marcipánnal a közepén, frissen reszelt citromhéjjal, gyömbéres, aszalt körtés-fahéjas- mandulás, és most csináltunk egy rozmaringos-vaníliás kekszet.


A nagyon divatos francia édesség, a macaron is kapható nálunk. Ezek általában nagyon színes, apró sütik, mi viszont nem használunk színezéket, így óriás macaronokat készítünk. Van sóskaramellás, házi meggylekváros, belga fekete csokis, chilis és mogyorós, ami mogyorólisztből készült. Sokan nálunk jöttek rá, hogy a kekszek milyen finomak, ízletesek is tudnak lenni, és ez nekünk nagyon jó érzés.


Mik a legújabb, nyári kedvenceitek?

Mindig készülünk a szezonváltásra, most például van házi meggy és szilvalekváros piténk, poharas fehérboros-habos ribizlink, kézműves fagylaltok, koránt sem szokványos ízekben ( pl: epres.bazsalikomos), és többfajta limonádénk is. A kínálat folyamatosan bővül, de az alapdarabok mindig megmaradnak!


Házaspárként vezetitek ezt a csodát, milyen a munkamegosztás köztetek?

A feleségem az, aki kitalálja a recepteket, kísérletezget és megsüti a prototípusokat. Ő nem szakmabeli, csupán szerelemből kezdett el főzni, sütni pedig csak miattam Itt bent, a cukrászműhelyünkben eleinte ő volt az, aki meg is sütötte a kekszeket, de most már vannak cukrászaink is. Én vezetem magát az üzletet és szerzem be az árukat. Nyáron pedig már egy kis terasszal is várják a vendégeket, a Jókai utca 13. szám alá.