Az elnyhetetlen, rk klasszikus
Ballonkabt akkor s most
18 hozzszls
Kirschner Dvid    2011.03.12

A tavasz közeledtével végre valami könnyedebbre cserélhetjük a téli kabátunkat, és a tervezk idén is gondoskodtak róla, hogy ne legyen könny senkinek sem a választás. Az szi és tavaszi napok kedvelt felsruházata a ballonkabát, mely közel száz évre visszanyúló történelmével a huszadik század egyik illusztris ruhadarabja, mely sosem megy ki a divatból.

A mai értelemben vett ballonkabát születésének oka a világháború volt, ugyanis 1914-ben az angol hadsereg megrendelésére készítette el a Burberry az els, nagy strapabírású trench coat-okat (az angol „trench” lövészárkot jelent), ugyanis már jó ideje Thomas Burberry cége volt a hivatalos beszállítója a brit hadsereg több ruhadarabjának, már 1901 óta. A brit cég találta fel a gabardin szövetet, amely elég nagy igénybevételt is kibírt, ebbl készültek a nehéz gyapjúkabátokat leváltó ballonkabátok. Az els kabátok kialakítása nagyjából teljesen megegyezett a maiakéval: a vállpántok a kitüntetések, a kabát ujján lev csuklópántok a kisebb eszközök elhelyezésére szolgáltak, a rögzíthet övbe pedig szintén megannyi dolgot tzhettek. Úgy lettek kifejlesztve, hogy nehezen szakadjanak ki, jól kiállják az est, de a minség azért volt fontos, mert tisztek számára készültek. Általában kivehet bels bélésük volt, így váltak minden évszakban hordhatóvá. Aztán a volt katonák vitték be a kabátot a hétköznapi viseletbe, mivel a háború után is az elnyhetetlen kabátot hordták, amit nem sokkal késbb nk is elkezdtek viselni, és így hamar uniszexé vált a ballonkabát.


A Burberry a húszas évek elején felfrissítette a ballonkabátot, és az ismert kockás béléssel kezdte gyártani (amit késbb, 1967-ben le is védetett). A harmincas években aztán a szintén nagy múltú Aquascutum nev angol gyártó is nagyobb erkkel folytatta a trench coat gyártást (ugyanis k a Burberryt megelzve is már gyártottak hasonló fazonú kabátot, csak nem olyan ers anyagból) óriási sikert aratva, különösen a negyvenes években, bár ebben az idszakban bizonyára a filmipar is ersen rásegített a ruhadarab népszerségére. Késbb az amerikaiak és a szovjetek is kifejlesztettek a ballonkabáthoz hasonló öltözéket, kifejezetten a hadszíntérre. A film noir idszakában az eredeti szerepébl kifordulva, inkább a filmek hseinek viselete lett – akkoriban szinte egyetlen film sem volt, amiben ne tnt volna fel a híres kabát, és így vált Dick Tracy, Mike Hammer, Clouseau felügyel, vagy a Humphrey Bogart által alakított detektívek, Columbo és más kitalált hsök elengedhetetlen kellékévé. A hatvanas évektl fogva az üzleti élet tavaszi felsruházata lett, öltönyre és kosztümre véve is remekül mutat. A ballonkabát klasszikus elemei a felhajtható, legombolható gallér, a vállat és hátat fed nyereg rész, az állítható méret kabátujj, a zsebfeds zsebek, a dupla gombsor, és a bujtatós öv.

A ballonkabát népszersítésében a Burberrynek továbbra is óriási szerep jut, hiszen k indították el az Art of the Trench nev kampányt, ami valójában egy profi fotó gyjtemény ballonkabátot viselkrl, ahová bárki tölthet fel képeket, amint Burberryben pózol.

Burberry
Burberry

A Burberry idei tavaszi kollekciójának is a legemblematikusabb darabjai trench coat-ok, amik a gyártó talán leghíresebb kreációi, a jellegzetes kockás bels mintázatukkal. Egy férfi, dupla gombolású homokszín kabátot már 270 ezer forint körüli összegért kaphatunk meg, ezzel szemben a fekete szín trench coat-ok olcsóbbak, így már 240 ezer forintért elvihetek. A klasszikus, kereszt gombolású ballonkabátot pedig körülbelül 350 ezer forintért lehet megvásárolni.

D&G
D&G

A nagy gyártók közül hazánkban jelen van még a D&G, ami a dupla gombsoros férfi „full-length jacket”-et 190 ezer forint körüli összegért kínálja. A hölgyeknek szánt változat kissé elegánsabb kivitel, mégis olcsóbb, így ez 160 ezer forintba kerül. A Hugo Boss idei kínálatában egy érdekes színfolt van: piros ballonkabátot kínál férfiaknak, 120 ezer forintért. A hölgyeknek egy A-vonalú, vagyis alul szélesed ballonkabátot kínál 140 ezer forintért, de csak bézs színben.

Hugo Boss
Hugo Boss

A középkategóriás Mexx-ben a szebbik nem már 30-40 ezer forintért remek ballonkabáthoz juthat, fekete, szürke, bézs színekben, és akár szürke kockás kivitelben is, a férfiak számára ugyanilyen áron kínál kizárólag fekete ballonkabátot a gyártó.

Az itthon igen közkedvelt, stílusos H&M idei ”Spring aweking” kampányában a férfiak számára mindössze fekete, és homokszín trench coat-ok kaphatóak, viszont mindössze 20 ezer forintért. Hölgyek részére sötétkék, bézs, és fekete ballonkabátokat is kínálnak a klasszikus kivitelben, k kissé könnyebb helyzetben vannak, ugyanis már 13-14 ezer forintért választhatnak maguknak egy ilyen kabátot. A Zara hazánkban inkább a férfiakra épít, így ott is többe kerülnek valamivel a férfi kabátok: egy ballonkabátért 20-25 ezer forintot, egy hasonló ni kabátért nagyjából 20 ezer forintot kell fizetni.

Kapcsold cikkek
A Burberry mrkanv kialakulsa 1856-hoz kthet, ugyanis ebben az vben nylt meg az els frfi divatru bolt Angliban, Basingstoke vrosban. Thomas Burberry ezeltt gyakornokknt dolgozott egy vidki textilzletben. 
16,562,400 Huf / 53,600 Eur
6,705,300 Huf / 21,700 Eur
Hennel Ádám a Fix HD magazin msorában beszélt a Trendmagazinról, valamint a jövbeli tervekrl.
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetjével Hennel Ádám beszélgetett.
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
avatar
canshuga
-
2018.04.03. 13:59
18
Rgi lmom egy Burberry trenchcoat, de eddig mg egyszeren nem volt szvem annyi pnzt kiadni rte. A mltkor viszont talltam pr szinte megtveszten hasonlt ezen az oldalon: https://www.styledit.hu/noi-ballonkabatok
avatar
Marci20
-
2011.09.12. 15:28
17
Jk ezek a hossz kabtok, de n jobban szeretem a rvidebbeket, azok praktikusabbak.

Tams: a tancsadt mr n is nagyon vrom :D
avatar
suvitomi
-
2011.09.11. 18:20
16
horvath_tamas: hasznos lesz! :)
avatar
Kitti
-
2011.09.11. 16:17
15
az nagy segtsg lenne mert amiket n nztem eddig nem szlltanak magyarorszgra :S hugo boss se..
avatar
horvath_tamas
-
2011.09.11. 16:05
14
Szia alimail! Lehet majd a Dvid megrja, de ezek mr szerintem el fognak fogyni. Viszont napokon bell indul Hennel dm vsrlsi tancsadja s ott biztos lesznek majd kabtok pontos rakkal!

dv,
Tams
avatar
alimail
-
2011.09.11. 15:36
13
nagyon j a cikk, s rdekes is. Esetleg azt meg lehet tudni, hogy mik a pontos neveik a kabtoknak? pl ha a Hugo Bossnl prbltam nzni a ballon kabtokat, de egyet sem leltem :( a pestiben (Dek Ferenc zlet) lttam egyet, de sajnos mretben nem volt mr j. arra szerettem volna rkeresni, de nem leltem sehogy sem. Tudtok ebben segtsget adni? Sajnos a tpust nem tudtam megjegyezni. Elre is ksznm a vlaszt.
avatar
Shadow88
-
2011.03.27. 23:14
12
JohhnyCash: ahhozkpest viszont tl drga.
avatar
PaulShark
-
2011.03.27. 17:41
11
A Zara tnyleg nem minsg, de sajna idehaza az ilyen boltok kelendek :s
avatar
Sammy
-
2011.03.27. 16:01
10
Boss eleg meresz!
avatar
Nora16
-
2011.03.22. 11:12
9
7-15 hords utn kifakul? ufff na akkor j hogy nem ott vsrolok :)
avatar
JohnnyCash
-
2011.03.22. 11:03
8
A zara tipikus egyidnyes mrka. Szerintem tudatosan erre jtszanak a gyrtk, hogy 7-15 hords utn kifakuljon, sszemenjen, szakadozzon. Nem mindegyik, de tlnyom tbbsg. Ettl fggetlenl szeretem. XD
avatar
Nora16
-
2011.03.13. 14:17
7
biztos hogy sokkal jobb minsg, de n a Zarban nem vennk kabtot..
avatar
gery
-
2011.03.13. 05:16
6
uh j nagy rklnbsgek vannak ballonkabtok kzt.! vajon a 350ezres burberry tnyleg annyival tbb mint a 25ezres zara?
avatar
Torpedo
-
2011.03.12. 19:22
5
Klassz ez az Art of the Trench oldal!
avatar
Kitti
-
2011.03.12. 18:34
4
asszem benzek a mexxbe :) a D&G-re mg gyjteni kell :O
avatar
Tompi
-
2011.03.12. 17:14
3
Na vgre vannak rak. :D Burberry j, de hzs pnzek :S
avatar
annacska
-
2011.03.12. 14:23
2
Elg mersz a piros kabt! Jobb a klasszikus. ;)
avatar
andy
-
2011.03.12. 09:17
1
Annyira felismerhet a Burberry :)
Kk Just Cavalli pnztrca
Fiatalos pénztárca a Just Cavallitól. A kék szövetet jól látható JC logókkal látták el, belül pedig kártyáknak, fémpénznek és papírpénznek is van helye.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Amikor mindenki két számmal nagyobb fels ruhát, de szk nadrágot hordott, amikor a férfiak nagy részének is nies frizurája volt, amikor egy mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dúlt a huszadik század legnagyobb kulturális forradalma.