Beszámoló a Modart idei divatbemutatójáról
Bemutatkoztak a Modart végzős hallgatói
Kocsis Katica    2013.06.18    18 hozzászólás

A Millenárisban rendezték meg Modart Művészeti és Divatiskola divatbemutatóját, amin az iskola végzős divattervezői mutathatták be mini-kollekcióikat. A hallgatóknak a saját terveik mellett egy közös feladatot is meg kellett oldaniuk: egy divatos gyermekruhát is el kellett készíteniük, amihez a cirkusz hangulata szolgáltatta az inspirációt.

Fotóinkat Oroszvári Péter
készítette
Fotóinkat Oroszvári Péter készítette

A divatbemutató minden felesleges cifraság nélkül zajlik: nincs felkonferálás, bemutatkozás, önmitizálás, hanem hagyják, hogy a ruhák magukért beszéljenek. És sok esetben beszélnek is: a tizenegy hallgató munkái között találok jónéhányat, amik egységes stílusról, egyedi hangról árulkodnak. Én pedig éppen ezt keresem: a szakmai tudás mögött meghúzódó tehetséget.

Az első kollekció épp ilyen: Gyenge Anna Ju Ninelle elnevezésű kollekcióján az orosz népviselet formavilága köszön vissza. A modern, sportos darabokat a virágmotívumok varázsolják nőiessé és lággyá. A tervező jól játszik az anyagok tömegével: a szövetek összedolgozásából megszülető kabátjai vastagok és nehézkesek, amit jól ellensúlyoz finomabb, légiesebb textúrákkal. A súlyos darabok szintén nagy hangsúllyal képviseltetik magukat Vikman Anna nomád hangulatot idéző kollekciójában. Az oversized formáknál fontos szerepet kap a naturalitás: a gyapjúszövetekből kialakított darabok színeikben is a természetességet követik. Noori Samea is a nomád viselet szépségét hangsúlyozza kollekciójában. Az afgán motívumokból inspirálódva olyan modern öltözékeket hoz létre, amiket a hímzett felületek tesznek igazán egyedivé. A fekete-fehér szín nemcsak eleganciát kölcsönöz a kollekciónak, hanem a gazdag formavilágra is ráirányítja a figyelmet.

A népi kultúrákból merítő darabok ellenpontjaként számos progresszív kollekció is színpadra lép. Vadas Annamari ruháit letisztult formák, geometrikus alakzatos és erőteljes vonalak alakítják. Az erős strukturáltságot a klasszikus, puha anyagok és a bevarrt, hegyesen elvékonyodó betétek oldják. A ruhák nagy előnye, hogy nem hivalkodóak, de mégis képesek magukra irányítani a figyelmet különleges megoldásaiknak köszönhetően. Hasonlóan elegánsak Domokos Dóra öltözékei, melyekben erősen érvényesül a high-tech hatás. A tervező remekül kombinálja a cérnaképek technikáját a fém felületekkel, amik rendkívül egyedivé teszik a kollekciót. A visszafogott, szürkés árnyalatokat a kiwizöld anyagok hozzák mozgásba. Nagyvárosi angyal benyomását keltik azok a darabok, amiket Beke Luca alkotott meg. A kollekció néhány darabja kissé elnagyolt, de alapvetően letisztult, elegáns vonalak jellemzik. A visszafogott nőiességet hirdetik ezek az öltözékek.


Sajben Renáta ruháiban még nem érzem az egységet, de ennek ellenére van néhány olyan darab, ami megragadja a figyelmemet. Szívesen viselném például drapp színű, ballon anyagból készült nadrágját vagy a hernyóselyemből megalkotott türkiz boleróját, ugyanakkor nem igazán tartom elegáns megoldásnak, ahogyan a lágy esésű anyagok mozgását meggátolja egyfajta csíkozásos technikával. Számomra szintén kissé merész Molnár Annamari kollekciója, amiben a tipikus férfi zakó formáit kombinálja az egyes darabokon. (Habár mindenképp fontos kiemelni, hogy ő volt az egyetlen, aki férfiak számára tervezett ruhákat.) A klasszikus férfi ruhadarabok újraértelmezése, rétegeltsége furcsa hangulatot ad a kollekciónak, viszont ennek ellenére a darabok megőrzik lezserségüket.

Két kollekció különösen nagy hatást gyakorol rám. Arnóczy Janka nagyszerűen kombinálja a nemes szőrmét a sportosabb anyagokkal, így a lezser darabok egy elegáns vonalban jelennek meg. E kombinációnak köszönhetően darabok meglehetősen extravagánsak lesznek, de színviláguknak köszönhetően megőrzik visszafogottságukat. Pongrácz László ruháiból pedig ősi energiák áradnak - ezekben az öltözékekben az éjszakai erdő varázsa testesül meg. A könnyű esésű anyagok a férfi zakók merev vonalaival párosulva izgalmas megoldásokat eredményeznek. Az esőerdők buja vadsága köszön vissza ezeken a darabokon. A gyerekeknek szánt darabok esetében a hangsúly a színeken és a cirkuszi mintákon van. Fontos kiemelni, hogy ezek a ruhák nem a felnőtt darabok kicsinyített másai, hanem valóban a kisebb korosztálynak készültek. Ezek közül Vikman Anna lányka ruhája és Pongrácz László csillagos kabátja a legjobbak.

avatar
mesme
-
2015.04.12. 12:44
18
Ezeknek a ruháknak a többsége valóban hordhatatlan. Kíváncsi vagyok, mennyit adtak el pl abból az idétlen lógós zsebű férfinadrágból.
avatar
harangvirag
-
2015.03.30. 02:18
17
köszi!:) nem sokat, mert csak nyári cuccokat csináltam, hiszen annak nincs olyan durva anyaga, amit ne lehetne kézzel varrni. ezek is többnyire ruhák, néhány már meg sincs. és persze úgy csináltam, hogy állandóan felpróbálgattam, és mivel nem vagyok profi, volt hogy elrontottam, kiszedtem a varrást, és újrakezdtem. a Barbi babám volt a kísérleti alany, de neki estélyi és menyasszonyi ruhákat varrtam. Nekem mindig a ruha volt a kiindulási alap, hiszen annak van teteje, is alja is, abból rá tud jönni az ember, hogy hogyan lehet felsőket, alsókat készíteni. nadrágot sose varrtam még.
avatar
flashy2
-
2015.03.29. 22:30
16
húú harangvirág, tök jó neked h ezt így tudod.. eddig kb hány ruhát varrtál?
avatar
harangvirag
-
2015.03.28. 23:14
15
ja, nem csinálok skiccet mint a profik, van egy alap a fejemben, és menet közben lehet díszíteni.... - nem nehéz :)
avatar
harangvirag
-
2015.03.28. 22:58
14
aha. anyu kiskoromban szeretett varrogatni én meg kedvet kaptam hozzá és figyeltem. biztos hogy nem a tankönyvben meghatározott tökéletességgel csinálom, de olyan ruhát szoknyát felsőt varrok, ami csinos és amit minden nap fel lehet nyáron venni az utcára. - nekem ez a célja a divattervezésnek, mert ha csak extra alkalomra viselhetem akkor az számomra már jelmeztervezés.
a varrógépet utálom, - nem egyszer bekapta az ujjam - ezért hetekig képes vagyok elpiszmogni egy ruhán kézzel. ha tudsz egy alap karcsúsított ruha szabásmintát, akkor már könnyen kisakkozhatsz egy felsőt, szoknyát. - legalább is én így csináltam.
avatar
Marcipan
-
2015.03.28. 21:35
13
harangvirag: Mármint te magad varrod nulláról? :)
avatar
harangvirag
-
2015.03.28. 02:37
12
nos, én nem járok divatsuliba, de évek óta a saját megvarrt nyári cuccaimat hordom. merthogy azt legalább lehet hordani.. :D
avatar
szikla
-
2015.03.28. 02:32
11
ez nagyon ott volt \"jaj\" :)))
avatar
jaj
-
2015.03.28. 02:25
10
amikor ilyen ruhákat látok, rájövök, hogy én is lehetnék divattervező. tíz barátnőmmel néztem meg a képeket de egy sem venné fel - én se. mégis hova? munkahelyre, vásárolni, iskolába? - na egy helyre felvenném: bolondoknapi jelmezbálba. asszem jövőre én is felvételizem!
avatar
Marci20
-
2013.08.16. 23:24
9
Hát én nem vagyok nagy divatmágus, de én sem hinném hogy ezekből olyan sokat lehetne utcán hordani. A férfi ruhák eléggé csapodárok, nem is tudom mit akartak kihozni belőlük...
avatar
pennisi
-
2013.08.16. 18:59
8
sajnos élőben nem láthattam külföldön élek,de érdekel a magyar divat alkulása.
Sajnos a képek alapján sok a hordhatatlan fantázia cucc. Bár ha az ötletelés volt a cél akkor OK, de jobb lenne a piacra koncentrálni és nem álomvilágban élni!!!
Vagy ezek a tanulók nem megélni akarnak?
Egyedül a prémes nézett ki valahogy.
Megnézném hány fiatal fiú venné fel ezeket a ruhákat??
A lányok pedig leginkább slamposnak néznek ki, bár lehet nem a méretük a ruha.
Ennél gyakorlatiasabb tervezésre és kivitelezésre lenne szükség, hol vannak a nagyobb méretek pl? Ja és nincs kapcsolat a tervezők és a divat mendzserek között, mert nekik kellenne elsőre megitélni mi eladható, mi nem utána kellenne dolgozni rajta!!
Bocsi a kritikáért, remélem hasznos volt, ha nem good by!!! Üdv pennisi
avatar
szundi
-
2013.06.21. 23:14
7
szinte mind tetszik a csajosak kozul :) ha vlaaztani kene akkor a zold szurke dress :)
avatar
Angel
-
2013.06.20. 21:32
6
Ha tehetséges akkor mehet külföldre tervezni :) de itthon is van pár kisebb márka ahol mindig felvesznek fiatalokat.
avatar
Verne
-
2013.06.19. 18:56
5
Csak tudnám hol tud elhelyezkedni ennyi új tervező?
avatar
fiorente
-
2013.06.19. 15:50
4
a pasiké nagyon bénák :S de a többi érdekes :)
avatar
andy
-
2013.06.19. 06:52
3
a fehér prémes gyönyörű :O :)
avatar
Jonny
-
2013.06.19. 01:03
2
A fiús ruhák eléggé semmitmondóak.
avatar
college
-
2013.06.18. 23:06
1
a gyerekek cukkerek :)
Barna D&G nyakkendő
Ugyan a Dress for Less nem éppen a legmegfelelőbb hely, ha Dolce&Gabbana cuccokat keresünk, de azért néha még ott is felbukkan néhány érdekes darab.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Március 21-én került megrendezésre a Trafóban az Áthallások címet viselő konferencia és beszélgetés, melynek legfőbb célja az volt, hogy bemutassa a Kádár-rendszer utolsó évtizedének kultúráját vagy ellenkultúráját.