London a második
Bizniszben New York az első
MTI/TM    2014.09.23    0 hozzászólás

Továbbra is New York és London a világ két vezető pénzügyi szolgáltatási központja az egyik legnagyobb londoni pénzügyi tanácsadó csoport hétfőn ismertetett új globális rangsora alapján.

A Z/Yen Group félévente összeállított, bonyolult mérési metodikával kialakított listája 83 várost és térséget vizsgál. A hétfőn bemutatott őszi rangsorban az első két helyen álló New Yorkot és Londont Hongkong, Szingapúr, San Francisco, Tokió és Zürich követi, és az első tízben szerepel még Szöul, Boston és Washington. Az alsó negyedbe kerültek ugyanakkor a közép- és kelet-európai fővárosok. Prága a 75. helyről a 63. helyre lépett elő, Varsó viszont 8 hellyel a 68. helyre csúszott vissza. Budapest változatlanul a 77. helyen áll. Moszkva 7 helyet veszített, és az új listán a 80. helyezést foglalja el a korábbi 73. után. A sereghajtó a 83. helyezett Reykjavík, de az alsó tíz között szerepel az euróövezeti perifériából négy központ: Athén (82), Ciprus (79), Lisszabon (78) és Madrid (74).

New York
New York

A 2007 márciusa óta minden tavasszal és ősszel összeállított rangsort két fő forrás alapján készíti el a cég. Az egyik a ház által "instrumentális tényezőknek" nevezett öt alapkritérium: az üzleti környezet, a pénzügyi szektor fejlettsége, az infrastruktúra állapota, a humán tőke és a megítélésbeli tényezők. A másik forrás egy globálisan terjesztett online kérdőív, amelyet pénzügyi szolgáltatási szakértőknek oszt ki a Z/Yen. A hétfőn ismertetett idei őszi ranglistához a cég 3633 elemző és befektetési banki vezető véleményét vette figyelembe; ők összesen csaknem 30 ezer értékelést adtak a vizsgált pénzügyi központok különböző jellemzőiről. E tényezők összevetésével, egy komplex modellszámítás alapján, a Z/Yen pontszámokat állapít meg, és így sorolja be a vizsgált városokat.

London az első lista összeállítása óta az idén tavaszig vezette a pénzügyi szolgáltatási központok globális rangsorát, ám a City most helyet cserélt New Yorkkal. A különbség azonban mindössze egy pont: London 777, New York 778 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból. London a tavaly tavaszi ranglistát 807 ponttal, a tavaly őszit 794 ponttal vezette. A City pontveszteségeit a Z/Yen csoport elemzői az Európai Unióhoz fűződő brit kapcsolatok bizonytalanságaival és a szabályozási rendszer "fű alatti" módosítgatásaival magyarázzák. A ház szerint emellett tényező az is, hogy a bevándorlási szabályok folyamatos szigorításai és a további szigorítási tervei miatt Nagy-Britannia kevésbé tűnik vendégszerető helyszínnek.

London
London

A húsz legnagyobb nyugat-európai pénzügyi szolgáltatási központ külön listáján azonban London szilárdan őrzi vezető helyét; a második helyezett 717 pontos Zürich is 60 ponttal lemaradva követi a brit fővárost. A hagyományos kontinentális rivális, Frankfurt a húszas nyugat-európai listán csak az ötödik, ráadásul a teljes globális rangsorban a tavaszi 11. helyről a 16. helyre csúszott vissza. Arra a kérdésre, hogy a következő években mely pénzügyi központok globális fontosságának növekedése várható, a tíz legtöbbször említett város közül öt az ázsiai-csendes-óceáni térségben van - Sanghaj, Peking, Szingapúr, Hongkong és az északkelet-kínai Dalian kikötőváros -, de a felmérésbe bevont szakértők közül a legtöbben a marokkói Casablancát jelölték be.

A Z/Yen szakértői szerint az utóbbi időszakban az afrikai központok közül a dél-afrikai Johannesburg mellett Casablanca megítélése is folyamatosan javul a globális befektetői közösségen belül. Johannesburg a hétfőn ismertetett rangsorban 12 hellyel a 38. helyre, Casablanca 11 hellyel az 51.-re lépett elő.

Modern Ungaro Homme ing
Remek döntés volt a YOOX részéről, hogy az Emanuel Ungaro által alapított Ungaro Homme márkát is elérhetővé tette a kínálatában. Túlzás nélkül mondhatom, hogy a néhány napja elérhető, 2012 spring/summer kollekciók egyik legszebb ingjét mutatom be számotokra.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Szerkesztőségünk úgy döntött, hogy egy egész rovatot szentel a 20. század egyik legemlékezetesebb évtizedének, a legendás nyolcvanas éveknek.