DSK szabadon távozott a bíróságról
Megdőlhet a Strauss-Kahn elleni vád?
46 hozzászólás
TRENDMAGAZIN    2011.05.19

FRISS: Megdőlhet a Strauss Kahn elleni vĂĄd?

Dominique Strauss-Kahnt szabadlĂĄbra helyezte az ĂźgyĂŠszsĂŠg, miutĂĄn tĂśbb hazugsĂĄgon is rajtakaptĂĄk azt a szobalĂĄnyt, aki korĂĄbban feljelentette. A guineai bevĂĄndorlĂł egyszer mĂĄr hazudott nemi erőszakrĂłl, rĂĄadĂĄsul a kihallgatĂĄsa sorĂĄn is felmerĂźltek valĂłtlansĂĄgok, ezĂŠrt az ĂźgyĂŠszsĂŠg megkĂŠrdőjelezi Nafissatou Diallo szavahihetősĂŠgĂŠt.

Benjamin Brafman eddig jól
teljesített - Strauss-Kahn szabadlábon
Benjamin Brafman eddig jól teljesített - Strauss-Kahn szabadlábon

A New York Times szerint a bevĂĄndorlĂł korĂĄbban azt a tĂśrtĂŠnetet adta elő, hogy GuineĂĄban csoportos nemi erőszak ĂĄldozata volt, ĂĄm ez utĂłlag kiderĂźlt hogy hazugsĂĄg volt. GyanĂşs pĂŠnzmozgĂĄsokra is fĂŠny derĂźlt Nafissatou Diallo szĂĄmlĂĄjĂĄn, ahova tĂśbb tĂ­zmilliĂł forintnak megfelelő dollĂĄrt utalt ĂĄt egy azĂłta kĂĄbĂ­tĂłszerkereskedelem miatt letartĂłztatott fĂŠrfi. TovĂĄbbĂĄ a kihallgatĂĄsa sorĂĄn a nő 1 tulajdonĂĄban lĂŠvő mobiltelefonrĂłl szĂĄmolt be, amit a nyomozĂłk le is ellenőriztek, mikĂśzben a valĂłsĂĄgban Ăśsszesen 5 telefonszĂĄmmal rendelkezett, amiknek kĂśltsĂŠge meghaladta a hotelben kapott fizetĂŠsĂŠt.

Strauss-Kahn és felesége
távozik a bíróságról (Fotó: Mario Tama)
Strauss-Kahn és felesége távozik a bíróságról (Fotó: Mario Tama)

Ezek az Ăşj informĂĄciĂłk jelentősen megvĂĄltoztathatjĂĄk az Ăźgy tovĂĄbbi menetĂŠt, a francia szocialistĂĄk mĂĄr Strauss-Kahn visszatĂŠrĂŠsĂŠt vĂĄrjĂĄk, akit ha felmentenek a vĂĄdak alĂłl, akĂĄr Nicolas Sarkozy kihĂ­vĂłja is lehet a jĂśvő ĂŠvi elnĂśkvĂĄlasztĂĄson. Az Ăźgy tovĂĄbbi alakulĂĄsĂĄrĂłl mĂŠg beszĂĄmolunk. (2011.07.01.)

KapcsolĂłdĂł videĂł: DSK elhagyja a bĂ­rĂłsĂĄg ĂŠpĂźletĂŠt (AssociatedPress)


Eredeti cikkĂźnk: BĂśrtĂśnben az IMF-vezĂŠr

Dominique Strauss-Kahnt mĂşlthĂŠt szombaton fogta el a rendőrsĂŠg a New York-i repĂźlőtĂŠren, a vĂĄd: nemi erőszak kĂ­sĂŠrlete ĂŠs szexuĂĄlis zaklatĂĄs. Az UniĂłt sokkolta a hĂ­r, az eurĂł ĂĄrfolyama hatalmasat zuhant, a pĂĄnik a tőzsdĂŠket is magĂĄval rĂĄntotta. Sokak szerint kelepcĂŠbe csaltĂĄk a bankĂĄrt, akinek eltűnĂŠsĂŠvel Ăşj pĂŠnzĂźgyi vilĂĄg jĂśhet lĂŠtre.

Dominique Strauss-Kahn, az
International Monetary Fund vezérigazgatója - kettétört
karrier
Dominique Strauss-Kahn, az International Monetary Fund vezérigazgatója - kettétört karrier

VilĂĄgszerte megdĂśbbenĂŠssel fogadta a sajtĂł a kirobbant Ăźggyel kapcsolatos hĂ­reket, melyek tĂśbb ponton is homĂĄlyosak illetve ellentmondĂĄsosak. Az IMF-vezĂŠr a vĂĄd szerint a Sofitel szĂĄllodĂĄban talĂĄlhatĂł lakosztĂĄlyĂĄban mĂĄjus 14-ĂŠn 13 Ăłra magassĂĄgĂĄban az ĂŠppen belĂŠpő szobalĂĄnyt meztelenĂźl megtĂĄmadta ĂŠs orĂĄlis szexre akarta kĂŠnyszerĂ­teni. A 32 ĂŠves muzulmĂĄn nő ĂĄllĂ­tĂĄsa szerint Strauss-Kahn megprĂłbĂĄlta bezĂĄrni a fĂźrdőszobĂĄba, de sikerĂźlt kimenekĂźlnie a szobĂĄbĂłl, ĂŠs segĂ­tsĂŠget kĂŠrt a munkatĂĄrsaitĂłl, akik azonnal ĂŠrtesĂ­tettĂŠk a rendőrsĂŠget. Strauss-Kahnt a New York-i repĂźlőtĂŠren tartĂłztattĂĄk le, mikor ĂŠppen FranciaorszĂĄg felĂŠ vette volna az irĂĄnyt.

Az Ăźgy alapjaiban rengette meg a francia sajtĂłt, hiszen az IMF vezetőjĂŠt Nicolas Sarkozy legesĂŠlyesebb kihĂ­vĂłjakĂŠnt tartottĂĄk szĂĄmon a soron kĂśvetkező, 2012-es elnĂśkvĂĄlasztĂĄson. A 62 ĂŠves kĂśzgazdĂĄszprofesszor 2007 Ăłta vezetője a NemzetkĂśzi Valutaalapnak, mely talĂĄn a vilĂĄg legjelentősebb hitelezője. Az IMF vezetőjekĂŠnt a legnagyobb ĂŠrdemĂŠnek azt tartjĂĄk, hogy a vilĂĄgvĂĄlsĂĄg kirobbanĂĄsa utĂĄn olyan hitelezĂŠsi politikĂĄt folytatott, aminek keretĂŠben tĂśbb bajba kerĂźlt EU-s orszĂĄg komoly pĂŠnzĂźgyi segĂ­tsĂŠget tudott igĂŠnybe venni (MagyarorszĂĄg a GyurcsĂĄny-kormĂĄny idejĂŠn 25 milliĂĄrd dollĂĄrnyi kĂŠszenlĂŠti hitelkerethez jutott).

A FranciaorszĂĄgban jelenleg regnĂĄlĂł jobboldali kormĂĄny meglehetősen Ăłvatos nyilatkozatokat tesz az Ăźgyben, Francois Baroin kormĂĄnyszĂłvivő szerint mindenkit megillet az ĂĄrtatlansĂĄg vĂŠlelme, ezĂŠrt nem szabad elhamarkodott vĂŠlemĂŠnyeket megfogalmazni az Ăźggyel kapcsolatban. A francia baloldalt ledĂśbbentettĂŠk a hĂ­rek, ĂĄm a vezető politikusaik nem hiszik el, hogy ezek igazak lennĂŠnek. A Valutaalap vezetőjĂŠnek kĂśzeli munkatĂĄrsa, Jean-Marie Le Guen pedig arrĂłl beszĂŠlt az egyik televĂ­ziĂłban, hogy ő egyĂĄltalĂĄn nem ilyennek ismerte meg Strauss-Kahnt, ezĂŠrt “komoly kĂŠtelyei vannak” a vĂĄdakkal kapcsolatosan. A megvĂĄdolt kĂśzgazdĂĄsz felesĂŠge nyilatkozatban adott hangot annak, hogy egy pillanatig sem hitt a felmerĂźlt hĂ­reknek, ĂŠs biztos fĂŠrje ĂĄrtatlansĂĄgĂĄban.

Jó kezekben? New York
legjobbja védi
Jó kezekben? New York legjobbja védi

Strauss-Kahn vĂŠdelmĂŠnek vezetője, Benjamin Brafman New York egyik legsikeresebb jogĂĄsza, aki szerint a bankĂĄr minden vĂĄdpontban ĂĄrtatlannak vallja magĂĄt. Brafman - aki annak idejĂŠn Michael Jacksont is kimentette a vĂĄdak alĂłl - mĂĄr az Ăźgy kĂŠzhezvĂŠtele utĂĄn nĂŠhĂĄny ĂłrĂĄval azt nyilatkozta a sajtĂłnak, hogy "Ăşgy gondolom, ez egy igencsak vĂŠdhető Ăźgy". A sztĂĄrĂźgyvĂŠdek a vĂĄdat kĂśvető 24 ĂłrĂĄban csapataikkal pontosan rekonstruĂĄltĂĄk vĂŠdencĂźk egĂŠsz napos mozgĂĄsĂĄt, aki szerintĂźk a bűncselekmĂŠny időpontjĂĄban ĂŠppen lĂĄnyĂĄval ebĂŠdelt, ĂŠs ezt tanĂşkkal ĂŠs tĂĄrgyi bizonyĂ­tĂŠkokkal is tudjĂĄk igazolni. Az adataik szerint Strauss-Kahn dĂŠli 12:28-kor rendezte a Sofitelben a szĂĄmlĂĄt ĂŠs hagyta el a helyszĂ­nt, mĂ­g a rendőrsĂŠgi informĂĄciĂłk szerint az ĂĄllĂ­tĂłlagos erőszakoskodĂĄs 13 Ăłra kĂśrĂźl tĂśrtĂŠnhetett. Az ĂźgyvĂŠdek elmondĂĄsa szerint az IMF-vezĂŠr ebĂŠdje elhĂşzĂłdott, ezĂŠrt mĂĄr nem tudott visszamenni a hotelbe, Ă­gy odatelefonĂĄlt a recepciĂłra, hogy kĂźldjĂŠk utĂĄna csomagjait a repĂźlőtĂŠrre. Ekkor mĂĄr javĂĄban zajlott a keresĂŠs, a szĂĄlloda munkatĂĄrsai pedig ĂŠrtesĂ­tettĂŠk a rendőrsĂŠget, akik azonnal a New York-i repĂźlőtĂŠrre siettek, ĂŠs mĂĄr a repĂźlőgĂŠp első osztĂĄlyĂĄrĂłl szĂĄllĂ­tottĂĄk le a vĂĄdlottat, majd őrizetbe vettĂŠk.

VĂŠdőĂźgyvĂŠdei beadtak egy kĂŠrelmet, hogy Strauss-Kahn 1 milliĂł dollĂĄros ĂłvadĂŠk ellenĂŠben tĂĄvozhasson, ĂĄm ezt az ĂźgyĂŠsz egy esetleges szĂśkĂŠs miatt elutasĂ­totta. A dĂśntĂŠs utĂĄn a vĂĄdlottat a New York-ban talĂĄlhatĂł Rikers Island nevezetű bĂśrtĂśnbe szĂĄllĂ­tottĂĄk ĂĄt, ahol kiemelt biztonsĂĄgi intĂŠzkedĂŠsek mellett őrzik. EgyszemĂŠlyes cellĂĄjĂĄba kapja az ebĂŠdet is, mivel a bĂśrtĂśn vezetői nem merik a rabok kĂśzĂŠ engedni, ugyanis szĂĄmos elitĂŠlt Ăşgy akar magĂĄnak hĂ­rnevet ĂŠs tiszteletet szerezni a bĂśrtĂśn falain belĂźl, hogy ismert, hĂ­res rabokat tĂĄmad meg.

Az Ăźgyben tĂśbb nehezen ĂŠrthető, ellentmondĂĄsos rĂŠszlet talĂĄlhatĂł. A rendőrsĂŠg eredetileg 13 ĂłrĂĄt adott meg mint a bűncselekmĂŠny elkĂśvetĂŠsi időpontja, erre az IMF-vezĂŠr ĂźgyvĂŠdjei kĂŠpesek voltak bizonyĂ­tĂŠkokat szerezni arrĂłl, hogy akkor mĂĄr vĂŠdencĂźk nem is tartĂłzkodott a szĂĄllodĂĄban, ĂŠs az egĂŠsz vĂŠdelmi stratĂŠgiĂĄt erre ĂŠpĂ­tettĂŠk fel, majd ekkor a rendőrsĂŠg hirtelen mĂłdosĂ­totta az időpontot, ĂŠs mĂĄr 12 Ăłra kĂśrĂźli időpontrĂłl beszĂŠltek.

TĂśbb lap ĂŠs az ott nyilatkozĂłk is azzal prĂłbĂĄltĂĄk Strauss-Kahnt gyanĂşsnak beĂĄllĂ­tani, mivel informĂĄciĂłik szerint egy szemtanĂş lĂĄtta a bankĂĄrt, amint sietve elhagyta a szĂĄllodĂĄt, kvĂĄzi elmenekĂźlve a helyszĂ­nről. Strauss-Kahn ĂźgyvĂŠdei szerint azonban a vĂĄdlott a szĂĄlloda elhagyĂĄsa utĂĄn nem a repĂźlőtĂŠrre ment, hanem lĂĄnyĂĄval ebĂŠdelt, melyre ahogy mĂĄr emlĂ­tettĂźk fentebb, bizonyĂ­tĂŠkaik is vannak, Ă­gy ez a tĂśrtĂŠnetvezetĂŠs sem ĂĄllja meg a helyĂŠt. Strauss-Kahn mĂĄr a nyomozĂĄs kezdeti szakaszĂĄban hozzĂĄjĂĄrult, hogy meztelenre vetkőzve a bűnĂźgyi orvosszakĂŠrtő megvizsgĂĄlja. A nyomozĂłhatĂłsĂĄg szerint az eredmĂŠnyek azt mutatjĂĄk, hogy a vĂĄdlott testĂŠn sem karmolĂĄsok, sem vĂŠralĂĄfutĂĄsok nem voltak. ÜgyĂŠt legkĂśzelebb mĂĄjus 20-ĂĄn tĂĄrgyalja a bĂ­rĂłsĂĄg.

Politikai riválisok
Politikai riválisok

A hĂ­rek kapcsĂĄn egyre tĂśbb embert foglalkoztat vilĂĄgszerte az a kĂŠrdĂŠs, hogy vajon kik profitĂĄlhatnak a bankĂĄr “eltűnĂŠsĂŠből”? Strauss-Kahn ugyan mĂŠg hivatalosan nem jelentette be, de nyĂ­lt titok volt, hogy 2012-ben a francia szocialistĂĄk elnĂśkjelĂśltje lesz. Nicolas Sarkozy nĂŠpszerűsĂŠge az utĂłbbi időkben jelentősen csĂśkkent, Ă­gy a kĂśzvĂŠlemĂŠnykutatĂłk egyĂśntetűen Strauss-Kahnt jelĂśltĂŠk meg mint egyĂŠrtelmű befutĂłt. A legutĂłbbi előrejelzĂŠseken mĂĄr az lĂĄtszott, hogy a szocialistĂĄk Strauss-Kahn vezetĂŠsĂŠvel 23 szĂĄzalĂŠkos eredmĂŠnyt ĂŠrhetnek el, utĂĄnuk Marine Le Pen szĂŠlsőjobbos pĂĄrtja 17 szĂĄzalĂŠkot kapna, Sarkozy pedig a maga 16 szĂĄzalĂŠkĂĄval mĂĄr be sem jutna a mĂĄsodik fordulĂłba. Így azonban az ottani erőviszonyok is komoly fordulatot vehetnek, egyes elemzők szerint leginkĂĄbb a francia szĂŠlsőjobboldal profitĂĄlhat majd a botrĂĄnybĂłl, mely eddig is a pĂŠnzemberek ellen kampĂĄnyolt, amivel most Sarkozy elnĂśkĂśt is gyengĂ­theti, aki szintĂŠn ezt a rĂŠteget testesĂ­ti meg luxus hajóútjaival ĂŠs Rolex karĂłrĂĄival.

RendkĂ­vĂźl sokatmondĂł, hogy egy nĂŠmet lakossĂĄg kĂśrĂŠben kĂŠszĂźlt felmĂŠrĂŠs szerint a megkĂŠrdezettek 80%-a gondolja Ăşgy, hogy Strauss-Kahn egy ĂśsszeeskĂźvĂŠs ĂĄldozata lett, azaz az emberek dĂśntő tĂśbbsĂŠge nem hiszi el a vĂĄdakat. A KeresztĂŠnydemokrata PĂĄrt elnĂśknője szerint Strauss-Kahnnak csapdĂĄt ĂĄllĂ­tottak fel, ĂŠs ő beleesett. Ezeknek az elmĂŠleteknek kedvez az is, amit a LibĂŠration szellőztetett meg az Ăźgy kapcsĂĄn. Az IMF-vezĂŠr az ĂşjsĂĄg egyik szerkesztőjĂŠvel ebĂŠdelt a botrĂĄny kirobbanĂĄsa előtt kĂŠt hĂŠttel, akinek Strauss-Kahn elmondta, hogy olyan fĂŠlelmei vannak, miszerint Claude GuĂŠan, FranciaorszĂĄg belĂźgyminisztere megfigyelteti őt, tovĂĄbbĂĄ elmondta, hogy nagyon tart attĂłl, hogy valamilyen koholt vĂĄddal megprĂłbĂĄljĂĄk mĂŠg a vĂĄlasztĂĄsok előtt kelepcĂŠbe csalni. Strauss-Kahn tĂśbb ilyen tĂŠmĂĄt is emlĂ­tett, szerinte vagy zsidĂł szĂĄrmazĂĄsĂĄt prĂłbĂĄljĂĄk felhasznĂĄlni, vagy pedig pĂŠnzĂźgyeit, vagyonĂĄt pĂŠcĂŠzik ki, de az is elkĂŠpzelhető, hogy a nők irĂĄnti rajongĂĄsĂĄra ĂŠpĂ­tenek egy piszkos tĂśrtĂŠnetet. “ElőkerĂźlhet egy ĂĄllĂ­tĂłlag autĂłparkolĂłban megerőszakolt nő, akinek kifizetnek majd ĂśtszĂĄzezer, vagy akĂĄr egymilliĂł eurĂłt, hogy kitalĂĄljon egy sztorit.”

A francia kĂśzvĂŠlemĂŠny mĂĄr az elmĂşlt hĂłnapokban is megtapasztalhatta, hogy Dominique Strauss-Kahn ellen egy jĂłl Ăśsszehangolt lejĂĄratĂłkampĂĄny indult. Az IMF-vezĂŠrt paparazzik kĂśvettĂŠk, egyes bulvĂĄrlapok heti szinten szĂĄmoltak be kĂźlĂśnfĂŠle Ăźgyeiről – termĂŠszetesen negatĂ­v mĂłdon. Ezen cikkekben előkerĂźlt Strauss-Kahn vagyona, fĂŠnyűző ĂŠletmĂłdja is, tĂśbb milliĂł eurĂłt ĂŠrő pĂĄrizsi penthouse lakĂĄsa, marrakeshi villĂĄja. A France Soir egyik cikkĂŠben pĂŠldĂĄul arrĂłl Ă­rt, hogy a vagyonos bankĂĄr New York legdrĂĄgĂĄbb szabĂłjĂĄnĂĄl varratja ĂśltĂśnyeit, melyek 35 ezer dollĂĄrba kerĂźlnek (ez ĂĄtszĂĄmĂ­tva tĂśbb mint 6 milliĂł forint).

Paparazzik követték, a
képeket pedig lejárató cikksorozatok
Paparazzik követték, a képeket pedig lejárató cikksorozatok

Az Atlantico.fr pedig olyan paparazzifotĂłkat kĂśzĂślt le egyik szĂĄmĂĄban, melyeken Strauss-Kahn ĂŠs felesĂŠge lĂĄthatĂł, amint PĂĄrizs belvĂĄrosĂĄban egy 40 milliĂłs Porsche Panamera limuzinba szĂĄllnak be, amiről utĂłlag kiderĂźlt, hogy nem is az ő tulajdonuk, csak egyik barĂĄtjuktĂłl kaptĂĄk kĂślcsĂśn kiprĂłbĂĄlĂĄsra. Ekkor – egy nappal a szĂĄllodĂĄs botrĂĄny előtt – az IMF-vezĂŠrĂŠnĂŠl betelt a pohĂĄr, ĂŠs bejelentette hogy elindĂ­tja a pereket az ĂşjsĂĄgok ellen a folyamatos hazugsĂĄgok miatt. A tĂśrtĂŠnethez hozzĂĄtartozik, hogy az elfogĂĄsa utĂĄn alig 20 perccel egy twitter-bejegyzĂŠs jelent meg a kirobbant nemi erőszakrĂłl az interneten, melyet elsőkĂŠnt a mĂĄr emlĂ­tett Atlantico.fr vett ĂĄt, amelynek Nicolas Sarkozy volt kampĂĄnyfőnĂśke, Arnaud Dassier a tulajdonosa.

Ugyan a nyomozĂĄs sorĂĄn mĂŠg ĂŠrhetik komoly meglepetĂŠsek a kĂśzvĂŠlemĂŠnyt, ĂĄm az mĂĄr szinte egĂŠszen biztos, hogy Strauss-Kahn karrierje kettĂŠtĂśrt, mĂŠg akkor is, ha bebizonyosodik ĂĄrtatlansĂĄga. Az UniĂłn belĂźl mĂĄr most keresik utĂłdjĂĄt, aki ĂĄtveheti szĂŠkĂŠt az IMF ĂŠlĂŠn. Angela Merkel mindenkĂŠppen eurĂłpai vezetőt akar, ĂĄm tĂśbb nĂŠv is szĂłba kerĂźlhet. A lehetsĂŠges jelĂśltek kĂśzĂśtt van Agustin Carstens, a mexikĂłi jegybank vezetője, de esĂŠlyes lehet Stanley Fischer, az izraeli kĂśzponti bank elnĂśke is, aki korĂĄbban mĂĄr alelnĂśke volt az IMF-nek.

Strauss-Kahnt szövetségi
nyomozók kísérik - messze még a történet vége
Strauss-Kahnt szövetségi nyomozók kísérik - messze még a történet vége

A Le Monde felkĂŠrĂŠsĂŠre Christian Salmon esszĂŠista a kĂśvetkező vĂŠlemĂŠnyt fogalmazza meg a tĂŠmĂĄval kapcsolatban: " A hatalom bukĂĄsĂĄnak vagyunk tanĂşi: azt az embert, aki a hatalom megtestesĂ­tője volt, a kĂŠpeken teljesen eszkĂśztelennek lĂĄtjuk, nĂŠmĂĄnak ĂŠs kiszolgĂĄltatottnak. Itt szĂł szerint a kĂśzĂŠleti ember bukĂĄsĂĄrĂłl van szĂł, akit megfosztottak a hatalmĂĄtĂłl ĂŠs odavetettek a mĂŠdia elĂŠ prĂŠdĂĄnak. (...) RendkĂ­vĂźl brutĂĄlis kĂŠp. (...) Itt egy korszak szĂśrnyű vĂŠgĂŠnek vagyunk tanĂşi. Egy demokratikus korszak ĂŠrt vĂŠget a maga szĂ­ntereivel, a maga időbelisĂŠgĂŠvel, az eljĂĄrĂĄsaival, a hatĂĄraival, amelyet a magĂĄn- ĂŠs kĂśzĂŠleti kĂśzĂśtt hĂşzott, az ĂśnmagunkrĂłl kialakĂ­tott kĂŠp ĂŠs akĂśzĂśtt, amelyet a mĂŠdia sugĂĄroz rĂłlunk. Úgyhogy itt egy korszakhatĂĄrt lĂĄtunk: a politika bizonyos ĂŠrtelemben itt ĂŠrt vĂŠget, ĂŠs ez rendkĂ­vĂźl gyĂĄszos" - Ă­rja Salmon.

MĂŠg nem lĂĄtni, hogy mi lesz Strauss-Kahn sorsa, amennyiben elĂ­tĂŠlik, 18-25 ĂŠvet is kaphat. Az viszont szakĂŠrtők szerint is bizonyos, hogy szemĂŠlyĂŠnek eltűnĂŠse nagyon komoly vĂĄltozĂĄsokat hozhat a vilĂĄgpolitikĂĄban: megvĂĄltozhat a hitelezĂŠsi rendszer, mĂĄs ĂŠrdekcsoportok kerĂźlhetnek előnybe. Egyes elemzők szerint az erőviszonyok vĂĄltozĂĄsa leginkĂĄbb Sarkozynek kedvezhet, aki most ismĂŠt megprĂłbĂĄlhatja keresztĂźlverni modernizĂĄciĂłs elkĂŠpzelĂŠseit az UniĂłn. A tĂśbbszĂśr “Új VilĂĄgrend” nĂŠven is hangoztatott elkĂŠpzelĂŠse alapjaiban hozna Ăşj rendszert, melynek legfontosabb cĂŠlkitűzĂŠsei kĂśzĂśtt az UniĂł kĂśzpontosĂ­tĂĄsa ĂŠs a tagorszĂĄgok pĂłrĂĄzĂĄnak jelentős rĂśvidĂ­tĂŠse ĂĄll. Sarkozy szerint Ăşj nemzetkĂśzi szabĂĄlyokra van szĂźksĂŠg, amiket csak egy kĂśzpontilag irĂĄnyĂ­tott szervezet koordinĂĄlhat, ezĂŠrt mĂŠg a tavalyi ĂŠvben felmerĂźlt egy Ăşj vilĂĄgszervezet lĂŠtrehozĂĄsa is, mely az ENSZ kiterjesztett karjakĂŠnt műkĂśdhetne.

TovĂĄbbĂĄ az IMF-en belĂźl is akadnak olyan vezetők, akik egy Ăşj, kĂśzpontosĂ­tott valuta bevezetĂŠsĂŠt javasoljĂĄk, amit az Ăşjonnan lĂŠtrehozott globĂĄlis vilĂĄgbank bocsĂĄtana ki, nem hagyva beleszĂłlĂĄst a tagorszĂĄgok monetĂĄris politikĂĄjĂĄba. Ezek a tervek Strauss-Kahn lemondĂĄsĂĄval, ĂŠs egy mĂĄs szemlĂŠletű IMF igazgatĂłval kĂśzelebb lĂŠphetnek a megvalĂłsĂ­tĂĄshoz, Ă­gy elkĂŠpzelhető, hogy nĂŠhĂĄny ĂŠven belĂźl egy igencsak megvĂĄltozott pĂŠnzĂźgyi vilĂĄg fogad majd bennĂźnket.

3,361,920 Huf / 10,880 Eur
3,244,500 Huf / 10,500 Eur
A Trendmagazin tavaly mĂĄr bemutatta az AndrĂĄssy Ăşton talĂĄlhatĂł Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot vĂĄltott ki, ĂŠppen ezĂŠrt Ăşgy lĂĄttuk, van ĂŠrtelme egy Ăşjabb interjĂşnak is ebben a tĂŠmakĂśrben. KolozsvĂĄri ZsuzsĂĄval, az Ermenegildo Zegna ĂźzletvezetőjĂŠvel Hennel ÁdĂĄm beszĂŠlgetett.
Rajongsz KristenĂŠrt? SzeretnĂŠl Ăźzenni neki? Rajtunk keresztĂźl Ă­rhatsz kedvencednek!
Az utĂłbbi időben szĂĄmtalan kĂŠrdĂŠs merĂźlt fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megĂŠrkeztek a vĂĄlaszok!
avatar
BlackHawk
-
2011.07.07. 11:37
46
De lassan történik az ügy teljes tisztázása, elképesztő.
avatar
Fire
-
2011.07.06. 00:30
45
Jó nagy kárt okozott Dominique Strauss-Kahn-nak ez a ribanc jó pár év börtönt kiérdemel az biztos.

Az FBI elég szerencsétlen volt, hogy így elhitte ezt a szánalmas mesét.
avatar
Goodwill
-
2011.07.05. 19:36
44
ezt nyomozgatták hetekig az FBI-os nyomozók? jól átverte őket a nőci
avatar
zZz
-
2011.07.04. 19:36
43
pfff szanalmas.. de ebbol is latszik hogy elobnb utobb kiderul az igazsag. a bevandorlo szukanak viszont annyi
avatar
Badboy
-
2011.07.03. 22:06
42
Ha ez nem igaz akkor mi történt? Felbérelték a lányt?
avatar
Fire
-
2011.07.03. 22:04
41
biropeti: igazad van. :) XD
avatar
biropeti
-
2011.07.03. 21:52
40
Az eddigi kommented alapján nem is gondoltam. De attól még az a cikk félrevezető :)
avatar
Fire
-
2011.07.03. 21:49
39
biropeti: te is írtó vicces vagy. Ha bemásol valaki valamit nem jelenti hogy egyet is ért azzal. De azért másolj be még pár lexikonnyi szöveget legyen mit olvasni! :)

avatar
urbanjoco
-
2011.07.03. 21:05
38
állítólag a lány prostiként üzemelt a szállodában! a sofitel human resources leaderje is lemondhat egy iyen után! a new yorki ügyészség pedig fizetheti a kártérítéseket! remélem a megbízók is rács mögé kerülnek!
avatar
biropeti
-
2011.07.03. 21:01
37
Guardian nyomán: A francia tömegtájékoztatási eszközökben megszólalt jogi szakértők kiemelik: mivel a hazugság az Egyesült Államokban bűncselekménynek számít, az ügyész számára hatalmas fiaskó lehet az ügyből, ha folytatja az eljárást. Ezért valószínű, hogy még július 18., azaz Strauss-Kahn következő bírósági meghallgatása előtt bejelenti, hogy ejti az összes vádpontot.
avatar
biropeti
-
2011.07.03. 20:24
36
Origo.hu: Olaszos vacsorával lazított a szabadon engedett Strauss-KahnHétszázdolláros vacsorával ünnepelte meg szabadon engedését New Yorkban a nemi erőszakkal vádolt Dominique Strauss-Kahn volt IMF-vezér. Szarvasgombát és sügért evett, amit vörösborral öblített le egy olasz étteremben - írja a New York Daily News. A New York Post azt állítja, hogy a Strauss-Kahn által a vád szerint megerőszakolt nő prostituáltként is dolgozott.Az étterem szomszédos asztalainál ülő vendégek szerint Straus-Kahn és társasága ünnepi hangulatban, nevetgélve étkezett, és rendkívül figyelmes kiszolgálásnak örülhetett. "El sem hinné micsoda kiszolgálást kaptak. Minden alkalommal, amikor ételt vittek ki nekik, öt vagy hat pincér sürgölődött az asztalnál" - idézte a New York Daily News a kanadai Silvia Gottolát, aki közvetlenül Strauss-Kahnék asztala mellett ült. Az étterem tulajdonosa, Luigi Rosso szerint 600-700 dolláros vacsorát fogyasztottak, és nem foglaltak előre asztalt. "Fogalmunk sem volt róla, hogy jönnek. Csak úgy beesett (Strauss-Kahn), annyira izgatott vagyok, hogy minket választott. Örülök, hogy kiengedték" - mondta a tulaj. http://www.origo.hu/nagyvilag/20110702-dominique-strausskahn-zaklatasi-ugye-unnepi-vacsora.html
avatar
biropeti
-
2011.07.03. 20:13
35
Fire: \"vicces\" cikket linkeltél..

mindennapi.hu: Reszkess Sarkozy, megint jön Strauss-Kahn?

Ha felmentik Dominique Strauss-Kahnt, az IMF korábbi vezetőjét a szexuális bűntény vádja alól, népszerűbb lesz mi valaha.

Sylvie Pierre-Brossolette, a Le Point hetilap politikai szerkesztője szerint minden lehetséges. A visszatérő Strauss-Kahnban akár a francia hőst is lehet látni, akit bántalmazott és megalázott az amerikai igazságszolgáltatási rendszer. Sokat lendítene a dolgok végkimenetelén, ha a francia baloldali szavazók is a megmentőt látnák benne, azt az embert aki megmenti a népet Sarkozy-től.

Strauss- Kahn azonban nem aggódik politikai „imidzse” miatt: péntek este, a házi őrizetből való szabadulását drága vacsorával ünnepelte a barátaival.

http://www.mindennapi.hu/cikk/vilaghir/reszkess-sarkozy-megint-jon-strauss-kahn-/2011-07-03/4644
avatar
Torpedo
-
2011.07.03. 17:47
34
Fire: Harris Interactive??? Az a Le Pen szelsoseges part fiokszervezete a kozvelemenykutatasaik semmit se ernek. legutobb azt hoztak ki hogy FN 10%-al nyer. Mellesleg a ma.hu ujsagiroja is beallt a hazugsaggyarto cimekhez? A cikk szerint 65%+ tamogatja a sajat szavazok koreben es a TL kozt is 49% akkor mirol beszelunk?
avatar
Fire
-
2011.07.03. 17:33
33
http://kulfold.ma.hu/tart/cikk/b/0/101229/1/kulfold/Mar_a_franciak_sem_szeretik_a_szexbotranyba_keveredett_DSKt

Már a franciák sem szeretik a szexbotrányba keveredett DSK-t

Szinte fele-fele arányban oszlik meg a franciák véleménye arról, hogy visszatérjen-e Dominique Strauss-Kahn a politikai életbe, miután egy manhattani fellebbviteli bíróság óvadék nélkül megszüntette a politikus házi őrizetét pénteken.

2011.07.03 10:50MTI +-hirdetés
A Harris Interactive közvélemény-kutatóintézet friss felmérése szerint a franciák 49 százaléka támogatja, 45 százaléka viszont nem szeretné, hogy a Nemzetközi Valutaalap volt főigazgatója szerepet vállaljon a francia belpolitikában.

A július 1-jén és 2-án készített reprezentatív felmérés eredményeit a Le Parisien című napilap vasárnapi számában ismerteti.

A részletes adatokból kitűnik, hogy a baloldali szimpatizánsok között jóval nagyobb (60 százalék) azok aránya, akik azt remélik, hogy Strauss-Kahn visszatér a politikai életbe. A szocialista párt (PS) támogatói között még nagyobb, 65 százalék ez az arány. Ugyanakkor a megkérdezetteknek mindössze 43 százaléka szeretné azt, hogy a PS módosítsa előválasztási menetrendjét, amelynek alapján a köztársaságielnök-választáson indulni szándékozó politikusoknak július 13-ig be kell jelenteniük ezen szándékukat. A baloldali szimpatizánsoknak az 51, míg a szocialista párt híveinek pedig 55 százaléka reméli, hogy megváltoztatják a jelöltség bejelentésének határidejét. A legfőbb esélyesek közül Francois Hollande pénteken, Ségolene Royal pedig szombaton jelezte, hogy nem ellenzi a dátum módosítását. Martine Aubry, a szocialista párt főtitkára viszont még nem nyilatkozott.

Dominique Strauss-Kahnt május 14-én tartóztatták le New Yorkban, miután egy, a Sofitel hotel alkalmazásában álló szobalány azzal vádolta meg a férfit, hogy a zuhanyzóból meztelenül kilépve a szobába tuszkolta őt és erőszakoskodott vele.

A botrány kirobbanása előtt az elemzők szerint DSK-nak jó esélye lett volna megnyerni a 2012-es francia elnökválasztást.

Az ügyészség nyomozói azonban úgy találták, hogy a Strauss-Kahnt erőszak kísérlete miatt feljelentő szobalány szavahihetősége kétségbe vonható, ezért beleegyeztek a házi őrizet megszüntetésébe.

Mindazonáltal továbbra is folyik az eljárás Strauss-Kahn ellen szexuális erőszak kísérlete miatt, és a nyomozók megvizsgálják a vádló szavahihetőségével kapcsolatban felmerült kétségeket is.
avatar
Tompi
-
2011.07.03. 16:45
32
raffael: az szép :S milyen világban élünk..
avatar
BlackHawk
-
2011.07.03. 01:09
31
A SZOBALÁNY MUZULMÁN ,Dominique Strauss-Kahn PEDIG ZSIDÓ. A MUZULMÁNOK NEM BÍRNAK MAGUKKAL, SOSE NÉZTÉK JÓ SZEMMEL A HITETLENEK TÉNYKEDÉSEIT. HA KELL MEGÖLIK A HITETLENEKET( MINDENKI HITETLENNEK SZÁMÍT VILÁGNÉZETÜK SZERINT, AKI NEM ALLAH-OT IMÁDJA). ITT MEG CSAK FÉLRE AKARTÁK RAKNI A POZICÓJÁBÓL,AMI SIKERÜLT IS.

HAZUGSÁG AZ EGÉSZ ÜGY. ELEVE A LÁNY EGY FOLYTÁBA HAZUDIK. Dominique Strauss-Kahn NEM FOGYATÉKOS, HOGY PONT EGY NÉGER MENEKÜLTTEL KEZDJEN KI!
avatar
polgarlaszlo
-
2011.07.02. 19:11
30
Amennyiben tisztázzák a vádak alól, és elindul a választáson simán kiüti Sarkozy-t (aki jelenleg a 3. lenne mert még a szélsőjobbos is megelőzi, az meg már Amerikában kínos lenne!)
A franciák nagyon büszke nép és ez az amerikai megalázó igazságszolgáltatás nem fekszik nekik.

Kologne: igen ebből még baja lehet a lánynak, akár ki is toloncolhatják.
avatar
szili
-
2011.07.02. 17:14
29
Helyes!Én is így gondoltam!:)
Különben nagyon jó a cikk választás
avatar
mio
-
2011.07.02. 16:06
28
megse olyan feddhetetlen a szobalany? ha mar egyszer hazudott ilyet (hogy megkapja a menedekjogot) akkor most miert ne tehette volna hogy penzt szerezzen?

ettol meg strauss-kahn se szent, mert tuti volt koztuk valami, pedig hazas ember..
avatar
Schumi
-
2011.07.02. 15:35
27
Bármi is történt, ezek után nem hinném hogy az esküdtszék hinne a szobalánynak..
avatar
Kologne
-
2011.07.01. 22:30
26
ez eleg cinkes lesz, mert a vadlottnak nincs igazmondasi kotelezettsege (vallomasat szabadon modosithatja) viszont a tanunak, a sertettnek igen, es ha kiderul hogy nem mond igazat, akkor lecsukjak hamis tanuzasert.
avatar
Balumsn
-
2011.07.01. 20:04
25
Igen ezzel pont ez a baj hogy ezek után hány ilyen vesztegetés lesz! Akikkel meg tényleg megtörténik azok meg nem mernek majd feljelentést tenni.
avatar
Ricsiboy
-
2011.07.01. 19:07
24
Micsoda fordulatok! :P Ebből is látszik hogy nem szabad elhamarkodottan ítélkezni, én ezért sem szóltam hozzá eddig.
avatar
raffael
-
2011.07.01. 18:39
23
visszafizették a 6millió usd óvadékot is ez már azt jelenti hogy ügyészi szinten is vége lesz - usaban az ügyészek karrierje nagyon függ az ilyen ügyektől, ezért se vállalhatja tovább ezt a kétes vádat .
avatar
biropeti
-
2011.07.01. 18:22
22
Pénteken megszüntette a bíróság Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutaalap volt vezetőjének a házi őrizetét, jelentette a CNN. A New York-i ügyészség másfél hónappal azután fogadta el a védelem erre irányuló kérelmét , hogy a francia férfit nemi erőszak kísérletének gyanúja miatt az amerikai hatóságok letartóztatták.

Bár a házi őrizetből kiszabadul, a DSK-ként is ismert politikus az ügyészség álláspontja értelmében továbbra sem utazhat szabadon. Ha a fellebbviteli bíróságon Michael Obus bíró is támogatja a védelem kezdeményezését, DSK az egymillió dolláros óvadékot és a biztonsági letétként a házi őrizet kezdetén kifizetett ötmillió dolláros biztonsági letétet is visszakapja.

http://index.hu/kulfold/2011/07/01/megszuntettek_strauss-kahn_hazi_orizetet/
avatar
raffael
-
2011.07.01. 17:05
21
nagyon hiszékenyek akik ezt a megerőszakolós mesét bevették - tulképp velük bármi szart meg lehetne etetni. még a végén a szobalány kerül börtönbe ja és fizetheti a kártérítést mert egy ember elvesztette a munkáját és majdnem az életét. jó dolog a jogállam de az ilyen eseteknél kurvára nem igazságos . dolgoztam usa-ban, ott voltak olyan esetek, hogy pénzes férfiakra clubokban rámásztak fiatal lányok, aztán reggel szaladtak a rendőrségre hogy megerőszakolták őket.. akinek esze volt az kért pénzt és visszavonta a pert.. így szedték össze magukat a kis lotyók .
avatar
biropeti
-
2011.07.01. 16:47
20
DSK-ügy: a szobalány hazudik, mint a vízfolyás

Az ügyészek úgy vélik: a szobalány hazudott egyesült államokbeli menedékkérelmének körülményeivel, valamint azzal kapcsolatban is, hogy - mint korábban állította - szülőföldjén, Guineában megerőszakolták. Kiderült az is, hogy öt mobiltelefon-előfizetése van, ezek díja pedig jóval meghaladja a teljes fizetését.

http://nol.hu/kulfold/dsk-ugy__a_szobalany_hazudik__mint_a_vizfolyas_
avatar
biropeti
-
2011.07.01. 16:18
19
Felbuzdultak a francia szocialisták

Strauss-Kahn franciaországi szövetségesei azt remélik, hogy az új fejlemények újraéleszthetik a volt IMF-vezér elnökválasztási reményeit. Habár indulási szándékát nem jelentette be, de DSK a szexbotrány kirobbanásáig Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök legesélyesebb kihívójának számított a 2012-es elnökválasztásra.

Lionel Jospin korábbi szocialista miniszterelnök villámcsapásként értékelte a fejleményeket, szerinte Strauss-Kahn farkasok elé vetették. Több szocialista politikus is úgy vélte, fel kellene függeszteniük az elnökjelöltjükről döntő pártszavazást, amíg nem dől el a korábban a pártban politizáló Strauss-Kahn ügye.

Ha valóban kiderülne, hogy nem állnak az ellene felhozott vádak, akkor az egész ügy még előnyt is jelenthetne Strauss-Kahnnak 2012-ben. Sokan úgy érzik, hogy az egész francia nemzetet meghurcolták az üggyel.
avatar
biropeti
-
2011.07.01. 16:16
18
Kezd beigazolódni amit sokan gondoltak: Megdőlhet a Strauss Kahn elleni vád

(index.hu)

Amerikai lapok úgy tudják, hogy az ügyészek megkérdőjelezték a Dominique Strauss-Kahnt szexuális bűncselekménnyel vádoló szobalány vallomásának több pontját. Az biztos, hogy a volt IMF-vezért pénteken meglepetésre berendelték a bíróságra.

Valótlanságokat fedeztek fel

A bírósági beidézés bejelenése után a New York Times azt írta, hogy megdőlhetnek a Strauss-Kahn ellen felhozott vádak. Lap igazságügyi illetékesektől értesült arról, hogy a harminckét éves guineai szobalány vallomásában a nyomozók több valótlanságot fedeztek fel, így a Strauss-Kahnt vádoló nő szavahihetősége kétségbe vonható.

Ezt egy igazságügyi tisztviselő is megerősítette. \"Az ügyészek meggyőződése szerint az IMF volt vezérigazgatójának vádlója nem mondott igazat több olyan részlet tekintetében sem, amely saját személyét érinti\" – közölte a név nélkül nyilatkozó forrás.

A szobalány hazudott egyesült államokbeli menedékkérelmének körülményeivel, valamint azzal kapcsolatban is, hogy – mint korábban állította – szülőföldjén, Guineában megerőszakolták, vélik az ügyészek.

http://index.hu/kulfold/2011/07/01/strauss-kahnt_varatlanul_berendeltek_a_birosagra/
avatar
Athos
-
2011.06.16. 16:59
17
szerintem se kockáztatna, ilyen hülye nem lehet valaki
Barna lencsés Prada napszemüveg
Ha új napszemüvegben gondolkodtok, íme egy igazán jó választás! A férfiak általában szeretik a fekete, sötétszürke változatokat, de szerintem egy barna, illetve aranyszínű szemüveg is elfér ezek mellett.

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
JavĂĄban dĂşlt a salvadori polgĂĄrhĂĄborĂş, a tovĂĄbbra is forrongĂł KĂśzel-Keleten az izraeli lĂŠgierő meglepetĂŠs csapĂĄst mĂŠrt az iraki atomerőműre, megalakult a Music Television ĂŠs az első Indiana Jones-film is mozikba kerĂźlt.