Hetven éve a levegőben
Breitling Chronomat B01
5 hozzászólás
Kirschner Dávid    2010.11.05

Tavaly jelentették be az azóta már sorozatgyártásban kapható új, a Breitling saját B01-es szerkezetével hajtott Chronomatot. Az 1940 óta, vagyis éppen 70 éve gyártott Chronomat modell sok változáson esett át az évek során, míg mára a svájci gyártó legelismertebb darabja lett.

Itt a Breitling Chronomat B01
Itt a Breitling Chronomat B01

A Chronomat a második világháború éveiben született, melyet akkor egy most már a Navitimeren használt matematikai lünettával gyártottak. Az első modellek a mostani Montbrilliant-hez hasonló módon, két segédszámlappal, és egy centrál indikátorral készültek. Az 1960-as években a Chronomat volt a világ első automata kronográfja, majd a nyolcvanas években újjászületett egy másik formában, pilóta óraként, de a logaritmikus lünetta nélkül, az olasz katonai órák dizájn elemeivel. 1984-ben jelent meg az a formavilág, mely napjainkig meghatározza a modell megjelenését (például a markáns, „rider tab” nevű ráma) és ebben az időben született meg a döntés, hogy Breitlingekbe először használják a Valjoux 7750-es szerkezetét.

Még mindig nagy kedvenc a
Chronomat Evolution
Még mindig nagy kedvenc a Chronomat Evolution

2004-ben hozták ki a B01-es mellett továbbra is gyártott Chronomat Evolution-t, mely az elmúlt évek legnépszerűbb, és szakmailag is a legelismertebb modellje. Mérvadó az önfelhúzó kronográfok között, ugyanis minden darabját COSC certifikációval adják el. A B01-et a svájci gyártó az Evolution evolúciójának szánta, ugyanis ezt már nem Valjoux, hanem a Breitling saját gyártású szerkezete hajtja meg – ez pedig a névadó B01. A 43,5 milliméter átmérőjű tok polírozott és igen masszív, mintha az egész óra egy darabból lenne kimunkálva, mely egyébként acél, acél és arany, illetve rozé vagy platina anyagú lehet. Az acél verzió ötszáz méterig, az arany száz méterig vízhatlan. Az egyszínű, középen négyzet alakban mintázott számlap több színű lehet, ilyen a fekete, szürke, barna, fehér, kék, vagy gyöngyház. A szíj lehet bőr (alligátor is), vagy a tok anyagához igazodva acélból, acélból és aranyból, vagy teljesen aranyból készülhet, emellett kapható még kaucsuk szíjjal is. A 47 köves saját szerkezet képes a másodperc egynegyedének mérésére, illetve van benne 30 perces és 12 órás összesítő. A dátum ablak ebben az esetben is a négyes és ötös között bukkan elő a számlapból, az óra üvegezése karcmentes zafírkristály. A nem átlátszó hátlap minimalista módon csak egy nagy, igényesen kimunkált Bretiling logót mutat, és néhány információt a modellről.

Többféle számlappal és szíjjal
kapható a B01
Többféle számlappal és szíjjal kapható a B01

A B01-es belseje teljesen lecserélődött, hiszen saját szerkezet lett a szíve, viszont külsőleg csupán a számlap, és a ráma elrendezésében hozott újat. A modellt hazánkban – a felhasznált anyagoktól függően – másfél millió forinttól lehet megvásárolni acél verzióban, kaucsuk szíjjal. Az acél verzió 1,7 millió forint, az arany ennek többszöröse.

Cimkék: Breitling, karóra, luxus,
7,910,400 Huf / 25,600 Eur
Megszerveztük. Azaz elintéztük, hogy a hazai rajongói közösségek a Trendmagazin segítségével üzenhessenek kedvencüknek. 
Kristen Stewart megjelenését igen erős kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
Az utóbbi időben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
avatar
Szeki
-
2010.11.07. 09:36
5
Tényleg jobb mint a régi!
avatar
Balumsn
-
2010.11.05. 22:03
4
Kivancsi leszek hogy par ev mulva melyik modell lesz a sikeresebb..
avatar
tSas
-
2010.11.05. 20:23
3
Nagyon szép ez az új Breitling, főleg az arany-acél tetszik a bőrszíjjal!
avatar
Athos
-
2010.11.05. 17:01
2
Annyi jó órát mutattok be hogy csak kapkodom a fejem! Múltkor beleszerettem a Superocean Heritage-be, most meg ezért vagyok oda! :-O
avatar
biropeti
-
2010.11.05. 16:52
1
Nekem nagyon tetszik a B01, jó hogy \"modernizálták\" ezt a modellcsaládot is.
Dior Homme öltöny
A YOOX egyik legdrágább és legjobb öltönyét ezúttal a Dior Homme hozta el nekünk.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1986-ot egy negatív szimbólummá vált katasztrófa, a Csernobil-i atomreaktor robbanása árnyékolta be, az év egyik legnagyobb slágere a 'Rock me Amadeus' volt, Tom Cruise főszereplésével pedig a Top Gun hódította a mozikat.