Trendmagazin

Csúcson az illegális bevándorlás Amerikában

Texas egyre nehezebb helyzetben van

2014.10.11 | MTI/TM

Két évtizede nem látott méreteket ért el a szeptember 30-ben lezárult amerikai pénzügyi évben a vízum nélküli kubai bevándorlás az Egyesült Államokban; mintegy 25 ezren érkeztek illegálisan az országba - írta pénteki számában a The New York Times.

A lap emlékeztetett rá, hogy a 1994-es "tutajosválság" idején 35 ezer kubai kelt át Floridába. Ramón Raúl Sánchez Miamiban élő emigráns vezető szerint a legális úton érkezőkkel együtt idén a bevándorlók száma meghaladta a húsz évvel ezelőtt érkezőkét. A mostaniak közül több mint 22 500 személy szárazföldön érkezett Mexikón keresztül, más latin-amerikai országokból. Annak, hogy ismét megugrott a kubaiak amerikai bevándorlása, egyik oka az, hogy a karibi kommunista szigetországban megkönnyítették a kiutazást, másrészt az Egyesült Államokban az onnan érkezőket még mindig megkülönböztetett bánásmód illeti meg.

Szakértők szerint a Kubából történő elvándorlás felerősödése azt is jelentheti, hogy kudarcot vallottak a Raúl Castro által meghirdetett gazdasági reformok. A menekülők újabb hulláma egyúttal egy nagyobb exodus előhírnöke lehet. Noha az 1994-es válságot lezáró egyezmény értelmében csak azok a tengeren kivándorlók maradhatnak az Egyesült Államokban, akiknek sikerül elérniük az amerikai partokat, a vízen elfogottakat pedig vissza kell toloncolni Kubába, az elmúlt évben megugrott azoknak a száma, akik különféle lélekvesztőkön próbáltak meg átkelni Floridába. Az amerikai parti őrség az elmúlt év leforgása alatt 3722 kubait észlelt, ami csaknem a duplája az előző évi adatnak és a legmagasabb szám 2008, vagyis az ifjabb Castro fivér hatalomra jutása óta. A bevándorlók vízi járműveinek 87 százaléka házilag barkácsolt volt.

Tengeren azok kelnek útra a lap szerint, akik nem tudják megfizetni az embercsempész-hálózatokat, amelyek az elmúlt évtized során a legtöbb kubait bejuttatták az Egyesült Államokba. Az új bevándorlók zöme Texasnál lépi át az amerikai-mexikói határt.