Trendmagazin

Dokumentumfilm készült Tom Fordról

Az OWN 40 percben mutatja be a kreatív dizájnert

2012.01.06 | Kocsis Katica

Tom Ford nevével rengeteg kontextusban találkozhattunk már: évekig dolgozott a Guccinál, kreatív igazgatóként felvirágoztatta a márkát, majd az olasz céget otthagyva saját márkát alapított. Ezenkívül a filmrendezésben és forgatókönyvírásban is kipróbálta magát, hiszen ő alkotta meg az A Single Man című mozifilmet, melyet már több jelentős díjjal jutalmaztak. Így nem meglepő, hogy Tom Fordról nemrégiben egy dokumentumfilm is készült, mely egy kis betekintést enged a divattervező és filmrendező zárt és különleges világába.

Tom Ford ebben a 40 perces filmben elénk tárja az életútját. Elmondja, hogy texasi születésű kisfiúként őrülten menekülni akart abból a környezetből ahol élt, mert nem érezte jól magát, unatkozott. Texasból kiszabadulva New Yorkba került, művészettörténetet és építészetet tanult. Majd azt is elárulja, hogy milyen trükköknek köszönheti azt, hogy sikerült Cathy Harwick, amerikai tervezőnőnél munkát kapnia. Innen pedig már csak néhány ugrás kellett ahhoz, hogy a Guccinál találja magát. Ezt a korszakot pedig a saját márka és a saját film megalkotása követte.

A dokumentumfilmben azonban nemcsak az tárul elénk, hogy hogyan lett a texasi kissrácból a világ egyik legjelentősebb divattervezője, hanem megleshetjük őt munka közben is. A videóban körbevezet minket a londoni design stúdiójában, ahova nemrég költöztek be. Tom úgy nyilatkozik, hogy mindenképp Londonban akarta megvalósítani ezt a tervezőirodát, mert imádja Angliát. Szerinte itt a divat hatalmas fordulatot vett az utóbbi években, emellett itt meg tudja valósítani azt, hogy kis csapattal dolgozzon egy szobában. És itt érezhetően nagyszerű a hangulat: a tervezők rajzolnak, a modellek Tom előtt fel-alá sétálnak az új darabokban. Tom pedig folyamatosan ellenőrizgeti, javítgatja a kész darabokat: könnyedén alakít át egy hosszabb kabátot blézerré vagy tép le egy hajtást egy ujjról. Közben nevet és láthatóan élvezi, amit csinál. Azonban ez nem volt mindig így...



A videóban Tom hihetetlen őszinteséggel beszél arról az időről, mikor őt is elérte a mid-life krízis. Amikor annak ellenére, hogy csillogás és fény övezte őt mint a Gucci kreatív igazgatóját, mégis hiányzott valami az életéből. Nem tudta, hogy ki ő valójában és, hogy merre kellene haladnia. Ebből az élményéből született meg a filmje is, mely tényleg nagyszerűre sikeredett.

A 40 perces videó Tom saját márkájának debütálását is elénk tárja. A kulisszák mögött egy profi csapat dolgozik a modelleken, hatalmas a készülődés. Azonban mindenki mosolyog és nevet. Tom pedig időnként odamegy mindenkihez, hogy beszélgessen velük és szórakoztassa őket egy kicsit. A hangulat itt is fergeteges, a modellek pedig elragadóan és kedves szavakkal beszélnek Tomról. Olyan ez, mint egy nagy család: imádják Tomot, Tom pedig imádja őket.

A videóból egy békés, elégedett ember tekint ránk, aki minden pillanatban élvezi az életet és keresi a mókát. Szórakoztatja a munkája, mert képes volt maga mögött hagyni a Guccival járó stresszes életmódot. Pörög, teli van energiával és folyamatosan inspirációkat gyűjt az életből, az élményeiből. Ajánlom ezt a videót azoknak, akik jobban meg akarják ismerni e nagyszerű divattervezőt, de azoknak is, akik egy kicsit jobb hangulatra vágynak, mert Tom jókedve bizonyosan ragadós.