Előadás a kávéról
Ébenfekete aroma
Kocsis Katica    2013.03.10    2 hozzászólás

A kávé mindannyiunknak mást jelent: van, aki eltaszítja magától, van, akinek az ébredéshez elengedhetetlen és van olyan is, akinél kifejezetten függőségként jelentkezik a kávéfogyasztás. Engem a kávéfogyasztás rituáléja az, ami leginkább lenyűgöz: ritkán kávézom, de mindig megadom a módját. És épp a kávéhoz való efféle különös viszonyom volt az, ami egyik este a Király utcai Starbucksba csábított, hogy részt vegyek az egyik kávészemináriumukon.


Az előadás első részében a kávé csomagolásáról esett szó. Megtudtuk, hogy a kávé minősége nagymértékben függ attól, hogy milyen tasakban hozzák forgalomba, ugyanis ha a csomagolás nem védi meg a kávészemeket a négy fő ellenségtől, a hőtől, a nedvességtől, a fénytől és az oxigéntől, az a lefőzött ital élvezeti értékét igen erősen befolyásolja. Éppen ezért van az, hogy a kávékat vákuumcsomagolásban hozzák forgalomba, ami lehetővé teszi, hogy a kávészemek 34 héten át frissek maradhassanak. A Starbucks a csomagolásba egy különleges aromazárót is elhelyez, ami segítségével a szemek összes zamata megőrződik.

A kávékat a pörkölési mód szerint osztályozzák. A világos pörkölésű vagy blonde kávék íze kevésbé intenzív, míg a közepes és dark pörkölésűek sokkal testesebb, erőteljesebb ízhatással bírnak. A Starbucks kávék csomagolásán nemcsak a pörkölési erősség van jól láthatóan feltüntetve, hanem az adott típus ízvilága is pontosan meghatározott, sőt annak termőterülete is szerepel a tasakokon.


A csomagolás ismertetése után a program interaktívabb része következett, ahol két különböző típusú kávét hasonlíthattunk össze. Két dél-amerikai főzet került elénk, a Veranda, ami világos pörkölésű és a Columbia, ami közepesen pörkölt kávészemekből készült el. A kóstolás első lépéseként megillatoltuk az italokat. Mindkettőnek igen intenzív aromája volt, mégis a Columbiát testesebbnek, krémesebbnek éreztük. Az aromák befogadása után következett a második lépés a szürcsölés: a kávét így kell elfogyasztani, mert a szürcsöléssel élhető át leginkább az egyes fajták sajátos ízvilága. A világos pörkölésű ital íze jóval enyhébb volt, mint a Columbiáé, és ugyan mindkettőn éreztük a mogyorós, csokoládés ízvilágot, ez utóbbin ez a zamat intenzívebben előjött. A Veranda fás utóíze közepes savasságáról árulkodott, a Columbia inkább nyelvünk hátsó részén éreztette hatását. Érdekes volt kipróbálni ezeket az italokat egy csokis keksszel is, aminek a megízlelésével a kávék mogyorós aromája még jobban kiéleződött.

A kávézgatás közben sok hasznos információt megtudtunk magáról a szervezetről is, sőt a program végén kedvenc italunk jelzéseit is elsajátíthattuk.

avatar
kocsiskatica
-
2013.03.13. 08:33
2
Szerveznek még, csak követni kell a honlapjukat+ a Facebook-os oldalukat. :)
avatar
Angelina
-
2013.03.13. 01:49
1
Én is elmennék egy ilyen programra!
Boss Black csíkos ing
A Nordstrom is készül már az év végére, így egyre több termékük jelenik meg akciós áron, ahogy az itt látható Hugo Boss Black ing is.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.