Előadás a kávéról
Ébenfekete aroma
Kocsis Katica    2013.03.10    2 hozzászólás

A kávé mindannyiunknak mást jelent: van, aki eltaszítja magától, van, akinek az ébredéshez elengedhetetlen és van olyan is, akinél kifejezetten függőségként jelentkezik a kávéfogyasztás. Engem a kávéfogyasztás rituáléja az, ami leginkább lenyűgöz: ritkán kávézom, de mindig megadom a módját. És épp a kávéhoz való efféle különös viszonyom volt az, ami egyik este a Király utcai Starbucksba csábított, hogy részt vegyek az egyik kávészemináriumukon.


Az előadás első részében a kávé csomagolásáról esett szó. Megtudtuk, hogy a kávé minősége nagymértékben függ attól, hogy milyen tasakban hozzák forgalomba, ugyanis ha a csomagolás nem védi meg a kávészemeket a négy fő ellenségtől, a hőtől, a nedvességtől, a fénytől és az oxigéntől, az a lefőzött ital élvezeti értékét igen erősen befolyásolja. Éppen ezért van az, hogy a kávékat vákuumcsomagolásban hozzák forgalomba, ami lehetővé teszi, hogy a kávészemek 34 héten át frissek maradhassanak. A Starbucks a csomagolásba egy különleges aromazárót is elhelyez, ami segítségével a szemek összes zamata megőrződik.

A kávékat a pörkölési mód szerint osztályozzák. A világos pörkölésű vagy blonde kávék íze kevésbé intenzív, míg a közepes és dark pörkölésűek sokkal testesebb, erőteljesebb ízhatással bírnak. A Starbucks kávék csomagolásán nemcsak a pörkölési erősség van jól láthatóan feltüntetve, hanem az adott típus ízvilága is pontosan meghatározott, sőt annak termőterülete is szerepel a tasakokon.


A csomagolás ismertetése után a program interaktívabb része következett, ahol két különböző típusú kávét hasonlíthattunk össze. Két dél-amerikai főzet került elénk, a Veranda, ami világos pörkölésű és a Columbia, ami közepesen pörkölt kávészemekből készült el. A kóstolás első lépéseként megillatoltuk az italokat. Mindkettőnek igen intenzív aromája volt, mégis a Columbiát testesebbnek, krémesebbnek éreztük. Az aromák befogadása után következett a második lépés a szürcsölés: a kávét így kell elfogyasztani, mert a szürcsöléssel élhető át leginkább az egyes fajták sajátos ízvilága. A világos pörkölésű ital íze jóval enyhébb volt, mint a Columbiáé, és ugyan mindkettőn éreztük a mogyorós, csokoládés ízvilágot, ez utóbbin ez a zamat intenzívebben előjött. A Veranda fás utóíze közepes savasságáról árulkodott, a Columbia inkább nyelvünk hátsó részén éreztette hatását. Érdekes volt kipróbálni ezeket az italokat egy csokis keksszel is, aminek a megízlelésével a kávék mogyorós aromája még jobban kiéleződött.

A kávézgatás közben sok hasznos információt megtudtunk magáról a szervezetről is, sőt a program végén kedvenc italunk jelzéseit is elsajátíthattuk.

Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzászólhass a cikkhez, előbb be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, az alábbi adatok megadásával megteheted, a hozzászólásod pedig egyből megjelenik az oldalon.

Kép beillesztése: http://domain.hu/kepneve.jpg - egy hozzászólásban több kép is elhelyezhető!

Mennyi 7 és 2 összege?
Ez védelmi célokat szolgál, szimplán írd be a fenti összeadás összegét!
avatar
kocsiskatica
-
2013.03.13. 08:33
2
Szerveznek még, csak követni kell a honlapjukat+ a Facebook-os oldalukat. :)
avatar
Angelina
-
2013.03.13. 01:49
1
Én is elmennék egy ilyen programra!
Emporio Armani gyűrű
Lányok! Nem tudjátok mit vegyetek a párotoknak karácsonyra? Mutatok néhány lehetőséget, rögtön itt is van egy rozsdamentes acélból készült, durván bordázott, Armani logós gyűrű.

Legfrissebb hozzászólások
26
Vapiano – Egy falat...
villo, 2017.06.18. 20:48
7
A pápai pilóták egyedi...
Robcsi001, 2017.05.12. 19:39
1
Mi történt Taylor Lautner...
DaveLee, 2017.01.10. 23:10
9
Kalifornia megelőzte...
szzol, 2016.12.22. 23:37
2
George R. R. Martin beszólt...
Corall, 2016.11.07. 23:51
29
Tini vagyok, hogyan...
barbarakovacs, 2016.10.06. 09:29
Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Javában dúlt a salvadori polgárháború, a továbbra is forrongó Közel-Keleten az izraeli légierő meglepetés csapást mért az iraki atomerőműre, megalakult a Music Television és az első Indiana Jones-film is mozikba került.