Jake Ehrlich zemelteti a vilg legnagyobb Rolexes rajongi oldalt
Egy blogger, akinek hlval tartozik a Rolex
Kocsis Katica    2014.03.04    9 hozzszls

Vége a találgatásoknak: a legnagyobb Rolexes blog szerzje megmutatta arcát a nagyvilágnak! Hét éven át több, mint háromezer blogbejegyzést írt, számtalan magas minség képet osztott meg és rengeteg olyan ember történetét mesélte el, akiknek a Rolex hamar az életük részévé vált, maga azonban szépen a háttérben meghúzódva figyelt és írt. 2014 február végén azonban úgy döntött, hogy kilép a nyilvánosságba: Jake Ehrlich végre személyes történetét is megosztotta a világgal. Ehrlich saját bevallása szerint meglehetsen félénk személy, ezért sokáig arc nélkül, ám hatalmas dinamizmussal publikált. Azonban a néhány hónappal ezeltti utazása, mely során a genfi Rolex óragyárban számtalan titok birtokosává vált, mindent megváltoztatott: úgy gondolta, hogy meg kell osztania a Rolexhez fzd viszonyának minden részletét onnantól kezdve, hogy miként került kapcsolatba ezzel a márkával, mert csak így érthetjük meg azt a szenvedélyét, ami blogbejegyzéseiben is visszaköszön.


Az idtlenség felfedezése és az els Rolex

Jake Ehrlich már ötéves korában karórát viselt, ami nem is olyan meglep, ha tudjuk, hogy nagyapja és édesapja is szenvedélyes óragyjtk voltak. A nagypapa leggyakrabban egy Patek Philippe zsebórát hordott a mellényzsebében, de gyjtötte a minségi svájci órákat is, az édesapja pedig szintén Patek Philippe karórát hordott, ezenkívül volt egy igen különös szobra is, amiben egy átlátszó üvegkockában egy óraszerkezet darabjai helyezkedtek el. “Nekem olyan volt ez, mint a rubik kocka, hiszen soha nem tudtam összeilleszteni a mechanikai darabokat, azonban a formák teljesen lenygöztek”.

Jake els Rolexével 1982-ben egy kirakatban találkozott, ami azonnal rabul ejtette. Ez volt az akkori legújabb modell, egy acél Submariner, amit minden hónapban meglátogatott. Késbb bemerészkedett az üzletbe is és ott nézegette, az eladó pedig felismerte a szenvedélyét és megajándékozta egy brosúrával. Jake kivágta a katalógusból az oldalt, amin szerepelt ez a darab, majd más újságokból begyjtötte a Rolex hirdetéseket és kvázi kitapétázta a szobáját ezekkel. Azonban még így sem tudott szabadulni a vágytól, továbbra is ellátogatott az üzletbe, az eladó pedig újra és újra megmutatta neki az órát, míg egyszer megkérdezte tle: Ide fogsz járni örökké, hogy bámuld az órát? Miért nem veszed meg és hordod a csuklódon, hogy mindig veled legyen? Jake elgondolkodott el pillanatra, majd megígérte az eladónak, hogy még ma visszajön a pénzzel együtt. Az eladó persze rültnek hitte, de Ehrlich tényleg hazament, kiürítette a malacperselyét és lenullázta a bankkártyáját, majd összeszedte a barátait, akik kölcsön adtak neki, így végül zárás eltt öt perccel visszatért és megvette az órát. Az eladó persze ledöbbent, azonban Ehrlich végül zöld dobozzal a kezében sétált ki a boltból, úgy érezve magát, mint James Bond. Jake nagyon érzelmesen beszél errl az órájáról, leírja, hogy ezzel a kezén sebezhetetlennek érezte magát és azt is elmeséli, hogy lefekvés után hosszú órákon át bámulta a Rolexét. Majd jön egy újabb emlék, ami már 17-18 éves kora körül esett meg vele: az akkori barátnje rákérdezett, hogy miért visel ilyen drága órát, mire áradozni kezdett: “A Rolexek a legjobb órák, amik valaha készültek, nemcsak jól néznek ki, de ultra ersek és egy életre szólnak” - mondta, majd, hogy tettekkel is bizonyítsa állításait, rült ervel a padlóhoz vágta az órát. A hatalmas puffanás után persze maga is megijedt, az óra azonban sértetlenül túlélte ezt az akciót, viszont Ehrlich számára ez volt az utolsó alkalom, amikor ilyen módon tesztelte a Rolexeit.

Rolex reklmfot 1965-bl
Rolex reklmfot 1965-bl

Amikor már nincs megállás

A szenvedély nem csillapodott, így két évvel késbb az akkor még szerény gyjteményt egy újabb Rolex, egy Datejust követte. Ezt az egyik osztálytársának édesapjától, Mel Wassermanntól vásárolta, aki hivatalos Rolex forgalmazó volt akkoriban. Jake a bejegyzésben elmeséli, hogy akkoriban hat dolog mozgatta meg igazán a fantáziáját: szerette a nket, érdekelték az autók, inspirációit a tervezésben valósította meg - 17 évesen már saját tervezés ruháit forgalmazta -, 1984-ben az elsk között szerezte be az els Mac-et, illetve csodálta Ronald Reagant, az akkori elnököt. A kedvtelései közé pedig lassacskán bekerültek a Rolexek gyjtése is. A harmadikat - ami szintén egy Datejust volt - fiskolás korában egy arany Rolex Day-Date követte. Akkoriban ez volt a csúcsmodell, így egy-két évig spórolnia kellett, hogy megvásárolhassa a darabot. Ekkoriban már úgy tekintett a márkára, mint a siker szimbólumára. “A Rolex órák viselésétl egész életemben komolyabbnak és jobbnak éreztem magam, ami talán rültségnek hangzik, de valóban így volt”. A 90-es években Enrlich majdnem beállt terveznek Ralph Laurenhez, de úgy döntött, hogy inkább saját márkát alapít: megszületett a DOTT (Designs of Tomorroy Today), majd néhány évvel késbb a JAKEeJEANS, aminek sikerességén felbuzdulva 1999-ben egy újabb Rolexszel lepte meg magát (Coke GMT Master), ezt követte egy Rolex Daytona, majd egy újabb és végül még három. Tervezként is mindig az idtlen designt próbálta megtalálni, azt, amit ezek az órák magukban hordoznak.

És hogy miért írja meg mindezt?

Mieltt Jake Ehrlich el kezdte írni a Jake Rolex World blogot, a könyvek, újságok a Rolexeket mindenféle lépték és arány nélkül mutatták be. Úgy emlékszik, hogy sokszor találkozott olyan képekkel, amik a nézknek a Rolexet hatalmasként mutatták, melyek vaskosnak és monumentálisnak tntek. Sosem értette, hogy ezek a kiadványok miért nem összpontosítanak olyan megközelítésre, amikor az órák emberek csuklóin láthatók. Jake szerint akkor a Rolexek sokkal érdekesebbnek tntek a valóságban, mint ezeken a fotókon, ahol statikus, hideg, steril, muzealizált közegben fotózták ket. Éppen ezért hamar úgy döntött, hogy megmutatja a Rolexek igazi arcát: ahogy az életben megjelennek, ahogy az emberek hordják, viselik ket. Ezekkel a történetekkel és fotókkal igyekezett eloszlatni a Rolexek köré rajzolt hamis mítoszokat és megmutatni a világ leghíresebb svájci óragyártójának modelljeit saját valójukban.

Ha kíváncsi vagy a Rolex történetére, olvasd el korábbi összeállításunkat!

avatar
gery
-
2014.03.19. 20:25
9
Ennyi Rolex vsrls utn n is ekkora fan lennk:DD
avatar
swissfan
-
2014.03.12. 10:17
8
bigmaster: Micsoda sszeeskvs, haver.... Pfffff.. Ha csak egy kicsit is rnzel a blogra lthatod hogy ez az ember mennyire rajong az rkrt s szvbl csinlja vek ta.
avatar
jumbo
-
2014.03.10. 17:58
7
Meg tudom rteni a rajongst, a Rolex tnyleg timeless classic..
avatar
vivtomas
-
2014.03.08. 11:32
6
Nagyszer blog!
avatar
Benny
-
2014.03.07. 21:25
5
J sok klcsnt adhatott a bartainak ha azokbl sszejtt egy Rolex :D :D
avatar
Ntamas
-
2014.03.06. 19:36
4
Szerintem semmi kze a Rolexhez, azon tl hogy hordja az rkat (amiket maga vett meg, vagy gy gondolod bigmaster, hogy mr 10 vesen gyerekknt beszerveztk amikor az els Subot vette?)....
avatar
bigmaster
-
2014.03.05. 00:10
3
bolondok
ne vegytek mr be ezt a marketing gpezetet
ezt a mukst a rolex fizeti
nem is kicsit
onnan kapja az rkat
meg kldik neki a kpeket amiket ki kell tenni
a rolex titkos alkalmazottja
avatar
Sloody
-
2014.03.04. 21:16
2
Mr rgta nzem a rolexblogot, hihetetlen hogy honnan tud sszeszedni ilyen sok inft, meg kb a fl sztrvilg fenn van akik Rolexet hordanak :D
avatar
Tgyuszi
-
2014.03.04. 18:19
1
Nagyon penge ez a blog, nem semmi munka lehet benne...
Peek Performance sneaker
A Peek Performance ideális választás lehet azok számára, akik minségi, brbl készült sneakert keresnek és mégis egyediek szeretnének maradni.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.