Hitelvlsg, termszeti katasztrfk s hbor a Kzel-Keleten
Egy jabb vlsg kirobbansnak okairl
319 hozzszls
Hennel dm rsa    2010.08.13

Jó úton haladunk a kilábalás felé? Vagy éppen ellenkezleg, újabb válság köszönthet ránk? Mik voltak idén a legfontosabb események, amik a pénzügyi világot negatívan érintették? Szót ejtünk a görög hitelválságról, a természeti katasztrófákról és egy esetleges közel-keleti háború következményeirl is.

Valószínleg minden üzletember és bróker sokáig emlékezni fog a 2008-as pénzügyi válság kitörésére, melyet a Lehman Brothers csdje indított be. Mi tagadás, pörgs és kegyetlen napok voltak, amiket még erteljesebb zuhanást kiváltó hetek, hónapok követtek. A részvények hatalmas értékvesztést szenvedtek el, több ország valutája is támadás alatt állt, a világ egy évtizedek óta nem látott válsággal találta szembe magát. A kezdeti sokk után az országok kormányai elkezdték oltani a tüzet, az Egyesült Államok egy gigantikus méret bankment csomagot állított össze, és az Európai Unió sem tett mást. Az IMF (Nemzetközi Valutaalap) pedig több országnak - így hazánknak is – jelents mennyiség pénzt hitelezett, aminek segítségével a bajba jutott nemzetek elkerülték a csdöt.

Ha a részvénypiacok, és fként a bankpapírok oldaláról vizsgáljuk meg a helyzetet, akkor eléggé világos az ábra. Egy hatalmas, irdatlan erej beszakadást viszonylag gyors, körülbelül egy év alatt végbement nagy szárnyalás követett. Beszédes, hogy a hazai Blue Chip papírok közül a vezet részvény, az OTP 2009-ben megjárta az 1 500 forint alatti értéket, és a 7 000 Ft felettit is. Az ilyen jelents volatilitás az összes fejlett ország részvénypiacán megfigyelhet volt. Aki jó idben szállt be, az nagyot szakított, de sajnálatosan nem ez volt a jellemz. Befektetk tömegei vásároltak rossz idben részvényeket, így aki kizárólag ebbe fektette a pénzét és nem volt képes tartani a pozícióit, az óriási veszteséget könyvelhetett el.

A pénzügyi válság nagyon sok új, tapasztalatlan befektet megjelenését eredményezte, akik a gyors meggazdagodás reményében adott esetben akár az egész életük munkájából összekuporgatott vagyonukért vásároltak részvényeket. Nem lehet ezen csodálkozni, amikor a médiában is folyamatosan arról lehetett hallani, hogy a válságnak vége, jön a kilábalás idszaka, ami gyors és hatékony lesz. Ezt sokan elhitték, és hisznek benne most is, miközben a körülmények több ponton aggasztóak. Nézzük meg tehát, mi az a három terület, ami veszélyeztetheti az egész világ pénzügyi stabilitását és akár egy újabb válságot is kirobbanthat!

Hitelválság

Idén év elején jelentek meg az els komolyabb hírek Görögország pénzügyi problémáiról. Mint ismeretes, Görögországban a tavalyi év végén új politikai er került hatalomra, és ezt követen derült fény az ország valós pénzügyi, gazdasági helyzetére. A költségvetési hiányuk 12,7%-ra emelkedett, mely elképeszten magas, emlékezzünk csak, hogy Magyarországnak 2006-ban az államháztartási hiánya 8,9%-ra rúgott, és emiatt komoly kiígazító programot kellett kezdenie a Gyurcsány-kabinetnek. Azonban a 2008-as világválság óta a gazdasági elit és a részvénypiacok is sokkal idegesebbek, fként ha egy EU-s országról jelennek meg negatív hírek.

A Görög válság mondhatni lavinát indított el, egy hónappal késbb már Spanyolországról és Portugáliáról szóltak a hírek. Mindhárom ország CDS felára (adósságkockázati mutató) jelentsen emelkedett. Soros György, magyar származású amerikai üzletember több interjújában kifejtette, hogy az Európai Unió jelenlegi felépítése és rendszere az, ami meggátolja hogy valódi megoldást találjanak ezen országok megsegítésére. A világszinten elismert professzor, Nouriel Roubini szerint a globális gazdaságra fájdalmas folyamatok várnak, és ezt a visszaesést az egész világ megérzi majd, még akkor is, ha újabb recesszió már nem köszönt ránk.

Több szakért szerint az eurózóna csak akkor lesz képes megújulni és kikeveredni a válságból, ha az EU központosítja a hatalmat, és csökkenti a tagállamok önállóságát. Kétségtelen, vannak efelé mutató jelek, de errl majd egy következ cikkünkben lesz szó.

A Görögország fell érkez negatív hírek nyomán erteljes zuhanásba kezdtek a részvénypiacok. Az amerikai Dow Jones index 11 200 pontos csúcsról egészen 9 700 pontig zuhant. Ugyanezen idtávban a hazai részvényindex, a Bux is jelents értékvesztésen ment keresztül. Ebbl is láthatjuk, hogy egy-egy ország esetleges csdje felli hírek komoly lejtmenetet képesek elidézni az egész világon.

Sajnálatos hír, hogy hazánkat is az elmúlt héten leminsítette két hitelintézet. A Standard&Poors és a Moody's is rontott az ország besorolásán. Ennek hatására a hazai fizeteszköz árfolyama ismét megközelítette a 290 forintos szintet az euróval szemben. Szintén friss hír, hogy Spanyolországot is rövid idn belül lefokozzák az adósbesorolási tabellán. Görögországot pedig még júniusban rontotta le a Moody's 4 fokozattal, azaz a befektetésre ajánlott szint alá, ezzel is ersítve a pénzpiacok félelmét ezen országokkal, és az EU stabilitásával kapcsolatban.

Természeti katasztrófák

Az idei évben a részvénypiacokat nem csupán a Görögország fell érkez rossz hírek, vagy a vártnál rosszabb amerikai munkanélküliségi adatok taszították a mélybe, hiszen két komolyabb természeti katasztrófával és következményeivel is szembe kellett néznie a világnak.

Az izlandi tzhányó kitörése és az azt követ hamufelh egész Európát elérte. Ennek hatására napokig akadozott, vagy más helyeken egyáltalán nem mködött a légiközlekedés, több ezer ember ragadt a reptereken, hiszen a járatok többségét törölték. A korlátozások következtében a légitársaságok napi 200 millió dolláros veszteséget szenvedtek el, ezért a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségnek válságkezel központot kellett létrehoznia. A károk felmérése azóta is folyamatban van.

Az izlandi hamufelhtl sokkal nagyobb pánikot indított el a Mexikói-öbölben kigyulladt és elsüllyedt olajfúrótorony híre. A BP olajcég (British Petroleum) által üzemeltetett fúrótorony idén április 20-án robbant fel, és azóta folyamatosan ömlik az olaj az öbölbe. Szakértk szerint az olajszennyezdés komoly veszélybe sodorhatja a térség vizeinek élvilágát. Az olajfolt az rbl is látható, az MSNBC-nek nyilatkozó kozmonauta, Oleg Kotov szerint “nagyon ijeszt és szívszorító a látvány”.

Az amerikai elnk a
szennyezett partvidken (Fot: AP)
Az amerikai elnk a szennyezett partvidken (Fot: AP)

A BP a katasztrófa óta minden tle telhett megtett, hogy megállítsa az olajszennyezést, számítások szerint napi 6 millió dollárt, összességében pedig közel 1 milliárd dollárt költött már el a katasztrófa elhárítására. A brit óriáscég 32 hajóval és 5 repülgéppel dolgozott a helyszínen, az olajszivárgást a napokban sikerült megállítani. A BP mellett az Egyesült Államok kormánya mintegy 20 ezer emberrel és rendkívül fejlett eszközökkel vett részt a munkálatokban. Az amerikai elnök szerint a világtörténelem legjelentsebb kárelhárítási mvelete van folyamatban. Politológusok szerint a katasztrófa és az utána következ események jelentsen ronthatják Barack Obama népszerségét a választók körében, mert a közvélemény egy része úgy látja, nem elég gyorsan, és nem elég határozottan cselekedett a kormányzat. Az elnök világossá tette, hogy a kialakult helyzetért a BP-t teszik felelssé. Az olajcég árfolyama az elmúlt hónapokban jelents ingadozásokat élt át, másfél hónappal ezeltt éves mélyponton volt a részvény értéke.

A nyár sem maradhatott el természeti katasztrófák nélkül. A hazai árvizekrl egyik elz írásunkban már szót ejtettünk, a napokban pedig Oroszország fvárosát, Moszkvát érte el a baj. A várost a hatalmas erdtüzek nyomán beborította a füstköd, mellyel együtt rendkívüli hség érkezett, meteorológusok szerint sok száz éve nem mértek ilyen forróságot Moszkvában. A statisztikák szerint naponta mintegy 700 ember halálát okozza a füst, és sokan mások pedig megbetegednek, viszont a kórházak és a rendelk zsúfolásig telítettek, így az egészségügyi ellátás is akadozik. A katasztrófa súlyosságára való tekintettel elképelhet, hogy a tanévkezdést is elhalasztják az orosz fvárosban.

A szmog miatt csak maszkban
tancsos Moszkva utcin stlni (Fot: AFP)
A szmog miatt csak maszkban tancsos Moszkva utcin stlni (Fot: AFP)

A Bloomberg szerint a hatalmas erdtüzek nyomán kialalult katasztrófahelyzet 15 milliárd dollárba és 15 ezer ember életébe kerülhet, így az orosz gazdaság GDP-je jelentsen, 1%-kal csökkenhet.

Háború a Közel-Keleten

A harmadik terület - mely véleményem szerint a legveszélyesebb -, az nem más mint a Közel-Keleten zajló eseménysorozat. Aki gazdasági ügyekben valamennyire jártas, az pontosan tudja, hogy évek óta a világ figyelme egyre inkább erre a térségre irányul. Azt hiszem, hogy mindenkinek, aki felkészülten akar a jövbe lépni, tudnia és ismernie kell ennek a térségnek a helyzetét, és azt is hogy mi várható a közeljövben. Most ezt nézzük meg.

Az izraeli események folyamatosan és egyre nagyobb intentizással jelennek meg a világ vezet hírportáljain. 2008-ban a Gázai övezet elleni támadás volt az elsdleges téma, mellyel Izrael az évek óta tartó rakétatámadásokra reagált, majd idén újra az Izraellel kapcsolatos események uralták a sajtót, amikor kiderült, hogy hatalmas földgázkészletet találtak Haifa partjainál. Azonban a legfontosabb kérdés a közel-keleti helyzetet elemzk számára nem más, mint hogy vajon kirobban-e egy háború ebben a térségben?

Az utóbbi hónapokban egyre inkább felersödtek azok a vélemények, hogy rövid idn belül Izrael támadást indít Irán ellen. Irán hosszú évek óta fejleszti atomprogramját, melyet nem hajlandó felhagyni sem az EU sem az Egyesült Államok követelésére. Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök beszédeiben rendszeresen bírálja Amerikát, amiért a “cionisták” mellé áll, Izraelt pedig nem ismeri el független államként, és többször tett már olyan kijelentést, hogy Izraelt el kell törölni a föld színérl. Ahmadinezsád egyértelm célja, hogy megindítsa a globális dzsihádot a zsidók és a keresztények ellen, és ennek eléréséhez atomfegyverre van szüksége, minél hamarabb.

Irán és az Egyesült Államok viszonya igazán 2002-ben romlott meg, amikor George W. Bush a “gonoszok tengelyének” nevezte a perzsa államot Irakkal egyetemben, melyet mint tudjuk 2003-ban meg is támadott. Az új elnök ugyan sok kérdéshez máshogy viszonyul mint eldje, ám az iráni atomprogramot Obama is bírálja.

Térjünk vissza az Izraellel kapcsolatos idei eseményekre, mert ezeknek a segítségével érthetjük meg, hogy mi várható a közeljövben. Izrael az elmúlt egy év alatt igen komoly, sokak szerint visszafordíthatatlan diplomáciai ellentétbe került Törökországgal. Ez azért is érdekes, mert Törökország hosszú évek óta Izrael legfontosabb partnere volt, rendszeresen tartottak közös hadgyakorlatokat is. Ám a Gázai övezet blokádja nyomán kialakult helyzetet az izraeliek és a törökök egészen másként értékelik, utóbbi szerint Izraelnek fel kellene oldani a blokádot, hogy a segélyszállítmányok akadálytalanul bejuthassanak a rászorulókhoz. Izrael ezzel szemben a blokád fenntartása mellett áll, mondván csak így tudja megakadályozni, hogy újabb fegyverek kerüljenek a terroristák kezébe.

Ez a konfliktus tökéletes alkalom volt arra, hogy Irán és Törökország megújítsa és szorosabbá tegye kapcsolatát. A tavalyi év végén a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan kétnapos tárgyaláson vett részt az iráni elnökkel Teheránban. A tárgyalások során a felek megállapodást kötöttek katonai és titkosszolgálati együttmködésrl is. Ezzel a lépéssel rendkívül nagyot fordultak az erviszonyok, hiszen egy ilyen megállapodással komoly Izrael-ellenes koalíció jött létre, melybe Törökország, Irán, Szíria és Libanon tartozik. Megjegyzem, e sorok írásakor érkezett a hír, hogy Brazília is megállapodást kötött Iránnal és Törökországgal a nukleáris együttmködésrl.

Recep Tayyip Erdogan trk s
Mahmud Ahmadinezsd irni elnk - Izrael-ellenes koalci
jtt ltre (Fot: AP)
Recep Tayyip Erdogan trk s Mahmud Ahmadinezsd irni elnk - Izrael-ellenes koalci jtt ltre (Fot: AP)

Ismerve Irán szándékait, valamint a térségben tapasztalható nyugatellenességet, anticionizmust, nem kétséges hogy Izrael számára komoly veszélyt jelenthet, ha a perzsa állam atomfegyverekkel rendelkezik. Éppen ezért több forrásból is olyan információk érkeznek, hogy Izrael egy megelz csapást fog mérni Iránra, még mieltt kontrollálhatatlanná válnak az események.

Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök kijelentette: “Az izraeli hadsereg felkészült egy esetleges Irán elleni háborúra.”

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök a júniusban tartott G8-ak csúcstalálkozóján nyilatkozta a következket: “A G8-ak biztosak benne, hogy Izrael meg fogja támadni Iránt.”

A Pentagon vezérkari fnöke szerint az iráni fenyegetettség egyre növekszik, így a Pentagonnak el kell gondolkodnia egy megelz csapáson. A The Times pedig már arról írt az elmúlt hetekben, hogy a Pentagon elindította a bunkerromboló bombák szállítását az Indiai-óceáni katonai bázisukra, melyekre a lap szerint az Irán elleni támadáshoz lesz szükségük. A témával kapcsolatban a The New York Times is megjelentetett egy írást, mely szerint a Fehér Ház és a Pentagon között jelents nézeteltérések vannak ebben a kérdésben. Míg a Fehér Ház diplomáciai úton próbálná megoldani a helyzetet, addig a Pentagon minél elbbi katonai lépéseket sürget.

A bunkerromboló bombák híre kapcsán a tekintélyes skót lap, a Herald Scotland is egy részletes összeállítást közölt a témában. A lap megszólaltatta Dan Plesch-t, aki egy tanulmányt írt a témában “Amerikai elkészületek Irán megtámadására” címmel. A szerz szerint az említett bombázók – melyek mintegy 10 000 célpont megsemmisítésére alkalmasak – egyértelmen Irán megtámadása miatt lettek átszállítva a Diego Garcia szigetre.

A WorldNetDaily még márciusban közölt egy elemzést, amiben egyiptomi és szíriai katonai forrásokra hivatkozva azt írja az újságíró, hogy abban az esetben, ha Izrael megelz csapást mér Iránra, akkor szíriai gerillaharcosok és a Hezbollah kommandósai megtámadnák az izraeli határvárosokat. Egyes források szerint ez az izraeli katonai vezetket is aggasztja, mivel Szíria a közelmúltban modern és komoly fegyverekkel látta el az eddig csupán régi típusú géppuskákkal, vagy kézileg barkácsolt rakétákkal rendelkez Hezbollah-ot. Ez az összehangolt támadás egyébként is mérföldknek számítana, hiszen a Hezbollah az 1973-as Jom kippuri Háború óta nem vett részt ilyen konfliktusban (errl bvebben a külön dobozban).


Izrael csodával határos gyzelme – A Jom kippuri Háború

Izrael 1948-as állammá nyilvánítása óta folyamatos veszélyeztetettségben él, hiszen megalakulása után már a következ napon hadat üzentek a zsidó államnak az arabok, azonban ebbl Izrael gyztesként került ki. Majd 1956-ban kitört a Szuezi válság, amikor Izrael Nagy-Britanniával és Franciaországgal közösen lerohanta Egyiptomot és Izrael elfoglalta a Sínai-félszigetet.

Ezt követen 1967-ben kezddött el a “Hatnapos Háború”, amikor az egyiptomi elnök, Garmal Abden Nasszer szövetséget kötött Jordániával, Szíriával és Irakkal, és kijelentette, hogy az arab népnek eltökélt szándéka eltörölni Izraelt a föld színérl. A támadó országok együttes hadserege meghaladta a 364 000 ft, a harckocsik száma elérte az 1800 darabot. Ezzel szemben Izrael mindössze 264 000 katonával és 800 harckocsival készült a harcra.

Az arab erk nagy létszámfölénye ellenére Izrael ezt a háborút is megnyerte. Ebben nagy szerepe volt Izrael hadügyminiszterének, Mose Dajannak, aki elrendelte a zsidó légier összehangolt invázióját az arab támaszpontok ellen. A háború megnyerésével a zsidó állam a térség abszolút urává vált, kétezer év óta elször került izraeli fennhatóság alá Jeruzsálem.

Ezt követen 1970-ben Nasszer elnök meghalt, ám Egyiptom nem tett le a szándékáról, hogy elpusztítsa a zsidókat. Utódja, Anvar Szadat egyezséget kötött a Szovjetúnióval, és nagy mennyiség lszert és egyéb fegyvereket vásárolt. Ennek hatására Egyiptom a térség legersebb hadseregét tudta magának, mintegy 800 000 katonával és 2600 harckocsival rendelkezett.

Izrael eközben terrortámadásokat szenvedett el, az 1972-es müncheni olimpián arab terroristák meggyilkolták az izraeli sportolókat.

Közben Egyiptom mellé állt Szíria és Irak is, így összességében a támadóknak több mint 1 000 000 katona, 4700 harckocsi és több mint 1000 harci repül állt rendelkezésre. Ezzel szemben Izrael 415 000 katonával, 1500 harckocsival és 561 harci repülvel rendelkezett.

Az arab csapatok 1973. október 6-ra idzítették a támadást. Ez ugyanis a zsidó Jom Kippur (engesztelés napja) ünnepe volt, ilyen alkalmakkor Izraelben leáll az élet, még a tömegközlekedés sem mködik. A készülfélben lév arab támadásról az izraeli titkosszolgálat, a Moszad sem szerzett tudomást, így az ország teljes mértékben kiszolgáltatottá vált. A világsajtó és az egész Közel-Kelet biztos volt abban, hogy zsidó nép órái meg vannak számlálva.

Mikor Izrael tudomást szerzett az eseményekrl, akkor már a tengernyi hadsereg körbevette az országot. Golda Meir, Izrael miniszterelnöke még ekkor is hitt abban, hogy visszafordíthatók az események, ezért a hatnapos háború idején bevált megelz légicsapást nem engedélyezte.

Egyiptom csapatai megindultak, és egy nap alatt megsemmisítették a Szuezi-csatornánál lév izraeli védelmi állásokat, közben jelents veszteséget szenvedett a védelem a Golán-fennsíkon is. Ekkor az Egyesült Államok beavatkozott, jelents mennyiségben szállítottak az izraelieknek hadianyagot.

A háború tizedik napján Szíria megindította elsöpr erej támadását, melyhez jordániai tankok hosszú sora is csatlakozott. Ám ez a támadás hatalmas kudarcba fulladt, ugyanis a szíriai vadászgépek saját és szövetségesük egységeit kezdték bombázni. Az így kialakult zrzavar nyomán óriási veszteségeket szenvedtek el, ezért le kellett fújniuk a támadást.

Ekkor lépett színre a kiváló érzék tábornok, Arial Saron (aki késbb Izrael miniszterelnöke lett), és páncélos csapataival megindította az ellentámadást. A két hadsereg a Szuezi-csatorna közé szorult, ekkor döntött úgy Saron, hogy átkel a csatornán. Ezzel a lépéssel az izraeli erk megszerezték az egyiptomi védelmi állásokat, így az arabok jelents veszteségeket szenvedtek el. Az izraeli tábornokok ekkor rájöttek, hogy a pusztító erej egyiptomi légiert még a szárazföldön kell megsemmisíteni. Ennek elérése érdekében átcsoportosították eriket, és bejöttek a számításaik, az egyiptomi harci gépek elpusztítása után az arab erk megadták magukat és visszavonultak. Ezzel Izrael a negyedik háborújából is gyztesen került ki. (Szerkesztette Horváth Tamás)

A mindig bels információkkal elrukkoló Debkafile jelentése szerint Irán már háborús készültségben áll. Az iráni elnök a napokban adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint az Egyesült Államok és Izrael három hónapon belül megtámadja a perzsa államot. Ezt ersíti az a tény is, hogy az iráni hírtelevíziók napok óta interjúkat sugároznak magas rangú katonai vezetkkel, akik az esetleges háború következményeirl beszélnek.

Morteza Saffari, az iráni haditengerészet egyik vezetje szerint az iráni hadihajók könnyen ki fogják lni a támadó amerikai-izraeli hadihajókat, ha azok a Perzsa-öböl vagy az Ománi tenger felé veszik útjukat. “Hajóink méhrajként csapnának le az ellenségre” - mondja Saffari. Irán több mint 100 hadihajóval van jelen a vizeken.

A napokban jelent meg a világsajtóban több olyan felvétel, amelyet az iráni Forradalmi Gárda hozott nyilvánosságra. A képeken megszámolhatatlan hosszú sorokban láthatók kiásott sírgödrök, amelyeket az amerikai és izraeli katonáknak szánnak. A képeket a “Szent Háború Értékeinek Megrzése” nevezet szervezet készítette, ezzel is rámutatva arra, hogy Irán készül a háborúra.

A Debkafile forrásai szerint Irán észak-nyugati határán a helyi erk készültségben állnak. A hírek szerint ugyanis az Egyesült Államok igen jelents, több mint 200 000 fs hadsereget állomásoztat Irán körül, és jelents erk indultak az azerbajdzsáni határ felé, melyek az izraeli csapatokkal együtt az iráni nukleáris bázisok elleni csapást indíthatnák el. Katonai források szerint a páncélos hadosztályok egészen a Kaszpi-tengerig vonulnak.

Az izraeli vadszgpek
felkszltek egy Irn elleni csapsra (Fot: Israel Post)
Az izraeli vadszgpek felkszltek egy Irn elleni csapsra (Fot: Israel Post)

Nógrádi György szerint is komoly esély van az Irán elleni támadásra. A Magyar Televízió reggeli msorában a biztonságpolitikai szakért elmondta, hogy Irán hónapokon belül atombombával fog rendelkezni. “Izrael a megsemmisülés szélére kerülhet egy atomcsapással, Iránnál a vezetés tnne el” - mondta Nógrádi. Majd a háborús elkészületekkel kapcsolatban a következket említette meg: “Az elmúlt órákban elkezddött egy olyan katonai fölvonulás, amihez hasonló a térségben nem volt. Irán a haditengerészetét szétszórta egy több ezer kilóméteres körbe, fölkészülve arra, hogy ezekkel a gyors naszádokkal az amerikai hajók ellen csapást mér ha kitör a háború. Az Egyesült Államok az elmúlt órákban két repülgéphordozót hozott a térségbe, fedélzetén 6-6 ezer emberrel és 36 harci géppel” - figyelmeztetett a szakért.

A következményekrl

Ennyi információ birtokában nyugodtan kijelenthetjük, hogy a háború nagy valószínséggel elkerülhetetlen. Az igazi kérdés már csak az, hogy milyen következményei lennének egy Irán elleni háborúnak?

Az els és azonnali hatás egyértelmen a pénzpiacokon jelenne meg. Egy háború, mely a Közel-Keleten robban ki, hatalmas pánikot indíthat be a világ tzsdéin. Tudjuk, hogy a mai korban a világkereskedelem másképpen mködik mint a régebbi idkben. Ma már minden ország gazdasága sokkal jobban kötdik a többihez, ezt láthattuk a görögországi eseményeknél is.

Nem szabad elfelejteni, hogy iráni vezetk milyen nyilatkozatokat tettek az elmúlt idkben. Behzad Soltani, Irán Atomügyi Bizottságának egyik vezetje nemrégiben arról beszélt, hogy hamarosan Irán is csatlakozik az atomhatalmakhoz, és így az ország képes lesz elrettenteni a támadókat. Teherán a Barack Obama által szervezett Nukleáris Biztonsági Csúcstalálkozó idején adott ki egy nyilatkozatot, miszerint ha az Egyesült Államok támadást indít Irán ellen, akkor egységeik készen állnak arra, hogy úgynevezett “piszkos bombákat” - melyek nukleáris töltetekkel rendelkeznek – juttassanak el Amerikában tartózkodó terroristákhoz, akik a nagyvárosok legforgalmasabb részein robbantanák fel magukat. Biztonságpolitikai szakértk szerint ezzel az amerikai terrorelhárítás is számol, egyes számítások szerint egy ilyen támadásban akár 10-20 ezer ember is életét veszítené.

A közel-keleti háború ezen felül az olajár drasztikus megnövekedését eredményezné, ez pedig kihatással lenne a gazdaságra, a pénzpiacokra és a hitelezésre is.

Azonban ha eltekintünk a közel-keleti eseményektl, az esetleges háborútól, akkor is azt látjuk, hogy az eljelek más területen sem jók. Az Egyesült Államokban a munkanélküliségi, foglalkoztatottsági adatok továbbra is rosszul festenek, Európában pedig még mindig erteljesek az aggodalmak több ország felé.

Mibe érdemes fektetni ilyen eljelek tudatában? Egy felelsségteljes befektet ilyenkor óvatos üzemmódba kapcsol, és lehetség szerint csökkenti a részvényportfólióját. A legjobb stratégia az, ha az ember ilyenkor részvénnyel is rendelkezik ugyan, de emellett készpénze is van, amivel ha úgy adódik, ki tud építeni short pozíciókat. Aki befektetésben gondolkodik, az lehetleg olyan részvényekbe, vagy alapokba vásároljon bele, amelyek a mezgazdasághoz, a termföldhöz, kutatás-fejlesztéshez kapcsolódnak. A bankpapírokba fektetés mindig is jó választás volt, ám legyünk óvatosak, ezek a részvények sokszor túlreagálják a világban történ eseményeket, így egy újabb váratlan természeti katasztrófa, vagy egy ország csdjének híre komoly zuhanást idézhet el.


A shortolásról

A shortolás a spekulatív befektetés egyik fajtája. Ilyenkor a befektet arra számít, hogy a részvény árfolyama nem emelkedni, hanem csökkenni fog. Shortoláskor a keresked elször eladja a részvényt (ami nincs meg neki), majd a nap folyamán egy másik árszinten visszavásárolja. Amennyiben bejött a számítása, és olcsóbban vásárolta vissza, mint ahol vette, akkor a kett közötti különbség a nyereség, ha a részvény ellenkez irányba ment, akkor pedig a veszteséget realizálta. Egyes brókercégeknél lehetség van napon túli, hosszútávú shortpozíciók kiépítésére is, st a pénzünk mellé még befektetési hitelt is felvehetünk, így akár a valós összegünk öt-tízszeresével spekulálhatunk.

Ha eltekintünk a részvényektl, akkor én az aranyat javaslom vásárlásra. Az elz, nyersanyagokról szóló írásunkban már megemlítettük, hogy az arany árfolyama hatalmas emelkedésen van túl. Egyes elemzk szerint éppen ezért kisebb-nagyobb korrekciókra lehet majd számítani ezen a piacon is. Ám az arany nem feltétlenül részvényhelyettesít befektetési lehetség, inkább egy biztos pont, abban az esetben, ha sokkal rosszabbra fordulna a világgazdaság, mint ahogy azt jelen pillanatban látjuk. Akkor ugyanis az arany árfolyama újabb csúcsokra fog emelkedni.

Kapcsold cikkek
Idn hatalmas katasztrfa rte haznkat, az rvz Borsod-Abaj-Zempln megyben okozta a legtbb krt, a Bdva, a Saj, a Hernd s ms folyk radsa miatt tbb ezer embernek kellett elhagynia otthont, tbb szz hz dlt ssze vagy vlt teljesen lakhatatlann.
Mindenki szmra egyrtelm, hogy bizonyos nyersanyagok vilgpiaci rnak vltozsa globlis hatssal van a gazdasgi folyamatokra, illetve letnk egyb terleteire is. Ugyanakkor ez az llts fordtva is igaz, a gazdasgi vilgvlsg a nyersanyagpiacot is alaposan megbolygatta, a krzis okozta hats eltr s meglep.
Kristen Stewart megjelenését igen ers kritikák szokták érni, lezser, könnyed, laza hétköznapi viseletei miatt. Születésnapja alkalmából egy rövid összeállítást olvashattok a legemlékezetesebb ruháiról.
Az utóbbi idben számtalan kérdés merült fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megérkeztek a válaszok!
A Trendmagazin tavaly már bemutatta az Andrássy úton található Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot váltott ki, éppen ezért úgy láttuk, van értelme egy újabb interjúnak is ebben a témakörben. Kolozsvári Zsuzsával, az Ermenegildo Zegna üzletvezetjével Hennel Ádám beszélgetett.
avatar
suvitomi
-
2010.09.02. 22:49
228
\"Kis bulvrbuldzerek\"

Bonanza ez tetszett :D
avatar
Adrihanna
-
2010.09.02. 22:39
227
na elegem van tk jl sszeszedtem az elbb a kommentet s nem kldi el..

szval azon kedves \"hennel kesertl gytrt\" bartainknak, akik ide is szoktak rni, azoknak paradiseols lesz az az oldal..

n senkit nem ismerek a nagy kerek vilgon, aki meggazdagodott volna az effle oldalakbl.. ht rdekes nekem a npszersg nvelse ltalban munkval jr (nemde?), nos ha ezt munka nlkl, tallgatsokkal s valsgon alapul kitalcikkal akarjk elrni, nos krnm, hogy rjk le nekem a mdszert, mert szeretnk belle tanulmnyt rni..
avatar
jazmina
-
2010.09.02. 21:54
226
Igaz ami igaz, a negatv reklm is reklm!
avatar
Toma
-
2010.09.02. 20:56
225
ez csak reklm a kis oldaluknak szerintem...mert minek hirdetgetik...inkbb gyrtsk szpen a kis kosz elmleteket :D
avatar
Bonanza
-
2010.09.02. 18:40
224
Jah az biztos Adrihanna. A kommentje alapjn iskols, meglepne ha nem kzpiskols veinek elejn lenne... Kis bulvrbuldzerek :)
avatar
jazmina
-
2010.09.02. 18:38
223
s persze mindig ott a lehetsg egy j kis perre, ha valakirl nagyon olyat rnak.
avatar
Adrihanna
-
2010.09.02. 18:34
222
ht pp azrt mert mi tudjuk mi volt s kvncsi vagyok k mit tudnak.. haha.. =) mks fazonok ezek s DE legalbb tisztelettudan r a forum hozzszlsainkra.. formal style buktatk =)
avatar
Bonanza
-
2010.09.02. 18:33
221
Egyedl ilyenkor nem irigylem dmot amikor ilyen baromsgokat fog olvasni magrl. De nem hiszem hogy brki bedlne ezeknek, biztos a ltogatottsgukat akarjk gy is feltornszni.
avatar
Balumsn
-
2010.09.02. 18:05
220
Meg szerencse hogy HA nem szivbajos, nem erdekli a sok pletyka LOL

Adri te ne adj nekik ilyen jo tippeket meg a vegen megirjak :D
avatar
jazmina
-
2010.09.02. 17:59
219
Megbzhat feltevs?? Na ne mr...Szerintem az ilyennel foglalkozni sem rdemes, oknyomoz, aha... Annyira irigylem az ilyen embereket, nincs jobb dolguk, mint ms emberekrl fantzilni... Brav
avatar
Karessz
-
2010.09.02. 17:42
218
Bozsovich: Megsaccolom az arnyokat: tnyek 10% Felttelezsek 90% :)
avatar
Adrihanna
-
2010.09.02. 13:27
217
igen sikerl.. s jvre megmondom mirt..
avatar
greenclub
-
2010.09.02. 11:20
216
Jzmina: :D:D:D

Pupkok... :) most a lnyok vannak soron rgen a GPnl a lapszerkesztk lltak sorba :D

Na de ez mr ersen Off. Szerintetek Obamnak sikerl kibkteni Izraelt a palesztinokkal? Nincs sok ideje.
avatar
Toma
-
2010.09.02. 00:57
215
Bozsovich! Mr a blog oldalon is rtam egy kicsit Neked, de gy ltom nem olvastad el!
De akkor megismtlem magam s krlek itt akkor olvasd el a levelet:

Tisztelt Bozsovich!
Nem rtem mirt gymond ragozni a dolgot, ez nem hagyomnyos blog kategriba tartozik ez az oldal, ez egy szemlyes oldal gymond...de semmikppen se Hennel dm magnletvel foglalkozik hanem az interjktet a mltat boncolgatta illetve jvbeli elretekints is egyben ami valsul is meg a Trendmagazin szemlyben. Azrt mert nem frissl rendszeressgel annak felteszem az az oka, hogy nincs j bejegyzs, vagyis nem bvlt j videval illetve interj ktettel.

Az, hogy informcikat publiklnak az nk \"blogjn\", ht tessk...br nem tudom, hogy mennyi valsgalapja lehet, illetve mi szksg erre. Tovbb remlem szmos rvvel illetve bizonytkkal szndkozzk ezt tenni...
Ht krlbell ennyit szerettem volna hozzfzni!

Szvlyes dvzlettel:

Zuba Tams
avatar
Adrihanna
-
2010.09.01. 23:55
214
minden bizonnyal nem fogok srni a nevetsrl s tesztelni a biztos forrsbl tudhatan vzll sminket..
avatar
Marci20
-
2010.09.01. 23:53
213
n mindig is szerettem ilyen hlyesgeket olvasni. De kt percnl tovbb nem fogom brni. :)
avatar
Adrihanna
-
2010.09.01. 23:51
212
ltom ez tged is megragadott Marci.. gy ltom nem csak dm mond ellent nmagnak..
avatar
Marci20
-
2010.09.01. 23:49
211
Megbzhat feltevsek.. ez tetszik :D
avatar
Adrihanna
-
2010.09.01. 23:48
210
azta mindenit.. megbzhat feltevsek.. egyre jobban tetszik.. =) remlem az tdikes osztlykpnkbl is kihoznak valami jt, hogy milyen gonosz fondorlat szvgetsnek okn nem szerepel rajta dm..
avatar
Bozsovich
-
2010.09.01. 23:47
209
Lesznek forrsaink s lesznek olyan rszek amik mg feltevseken alapulnak de megbzhatk.
avatar
Adrihanna
-
2010.09.01. 23:42
208
ht kedves uram.. mindenkppen rkattintok, ha a vicc lapokat meguntam.. oknyomoz.. omg.. nos s gy szintn a forrs is meg lesz jellve? vagy netn egy igencsak j fantzival megldott, kreatv, krimimoly csapat fogja rni a megdbbent, leleplez cikkeket? rdekldve vrom vlaszt a forrst illetleg..
avatar
Marci20
-
2010.09.01. 23:41
207
Ha ennyire j lesz az az oldal, krhetntek rte pnzt is, nem? :D
avatar
Adrihanna
-
2010.09.01. 23:40
206
h n kikattantam kedves Marci.. konkrtan vgem mert ilyen hlyesget mg nem srn hallottam..
gy szitn kivi volnk, hogy egy nyltan balos figurrl hogy agyalta ki pr tndrbogr, hogy a jobb oldalon dobog a szve.. rdekes.. ienkor gy elgondolkozom, hogy mekkora j, hogy ki tudom zrni a klvilgot, mert, hogy ilyenek kzt mszklok az utcn.. rmeshh
avatar
Bozsovich
-
2010.09.01. 23:39
205
T. Adrihanna!

Hennel dmnak semmi kze lapunkhoz, s szeretnnk ha gy is maradna. Mi egy oknyomozhlzatot ptnk, els blogunk lesz ez. Higyje el rdemes lesz rnk kattintani!

Oldalunk teljesen ingyenes lesz!
avatar
Marci20
-
2010.09.01. 23:37
204
:D

Adri: Mr lemaradtl, mert a Hennel.hu-n rta be kb a Bozsi vgy ki hogy kszlnek egy ilyen \"leleplez\" oldallal.. Egyrtelm hogy pr flkegyelm fogja csinlni :D
avatar
kantorjozsef
-
2010.09.01. 23:33
203

Bozsovich : Ugye most csak ugratsz minket? Ordt a tmkrl hogy hatalmas hlyesg lesz ez az oldal...
avatar
Adrihanna
-
2010.09.01. 23:33
202
ezh meg miiih? =O
ezt dm tallta ki?!

szlsjobb? te megzavarodtl? melyik vilgban lsz?
jobb? jsgos mlnabokor.. ezt gy mgis hogy s honnan?
huh regem.. nem rt egy j doki (privtba krhetsz tlem szmot az orszg egyik legjobb dokija.. bkit kigygyt..)
avatar
Bozsovich
-
2010.09.01. 23:28
201
dvzlk mindenkit!

Mint mr sokan tudjk, hamarosan elindul egy ms szemllet blog Hennel dmrl! Ahol olyan rdekes cikkek is megjelenhetnek, amit mondjuk a Hennel.hu egybl letiltott volna.

Betiltott, letiltott, elferdtett s elhallgatott tnyek trhza lesz a Best of Hennel Adam Blog!

A Blog jv ht htfn indul! Clunk hogy objektvebb kpet kapjanak Hennel dmrl!

FIGYELEM! Az interneten megjelent rgalmakkl szemben mi nem akatunk lejratni senkit, de mirt ne nyithatnnk errl egy blogot? Vrjuk az N jelentkezst is! Tud egy rdekes tmt, valami pletykt esetleg tnyeket? rjon a loller.troller@freemail.hu-ra (mivel a szerkesztink leginkbb dlutn 3-4 ra utn rnek r a munka/suli mellett gy krem legyen trelemmel!!!!) M most is 4 emailt dolgoztunk fel, ami alapjn cikket lehet rni. LEGYEN N AZ TDIK.

AJNL A BESTOFHENNELADAM BLOG TMIBL:

:: A Gamepress megsznse ta a jtkportlok ellen – Vagy mgsem???

:: Megdbbent cikk Hennel dm szlsjobboldali kapcsolatairl...

:: Amit mond s amit tesz: A kt kln t – Interjktet a zavaros vizeken

:: Kicsoda valjban Hennel dm? - hangulatos cikk a trsszerznktl (MSO) – riposzt egy cikkre: Minden arany ami fnylik? A PC WEB vitatott gyeitl kezdve a Trendmagazinig!

:: Olvasi levelek s megkeressek. Sok kacat kzt nhny gyngyszem.


Blogunk jv ht htfn indul! Legyen velnk!

BoHAb squadra
avatar
Bozsovich
-
2010.09.01. 23:27
201
dvzlk mindenkit!

Mint mr sokan tudjtok, hamarosan elindul egy ms szemllet blog Hennel dmrl! Ahol olyan rdekes cikkek is megjelenhetnek, amit mondjuk a Hennel.hu egybl letiltott volna.

Betiltott, letiltott, elferdtett s elhallgatott tnyek trhza lesz a Best of Hennel Adam Blog!

A Blog jv ht htfn indul! Clunk hogy objektvebb kpet kapjanak Hennel dmrl!

FIGYELEM! Az interneten megjelent rgalmakkl szemben mi nem akatunk lejratni senkit, de mirt ne nyithatnnk errl egy blogot? Vrjuk az N jelentkezst is! Tud egy rdekes tmt, valami pletykt esetleg tnyeket? rjon a loller.troller@freemail.hu-ra (mivel a szerkesztink leginkbb dlutn 3-4 ra utn rnek r a munka/suli mellett gy krem legyen trelemmel!!!!) M most is 4 emailt dolgoztunk fel, ami alapjn cikket lehet rni. LEGYEN N AZ TDIK.

AJNL A BESTOFHENNELADAM BLOG TMIBL:

:: A Gamepress megsznse ta a jtkportlok ellen – Vagy mgsem???

:: Megdbbent cikk Hennel dm szlsjobboldali kapcsolatairl...

:: Amit mond s amit tesz: A kt kln t – Interjktet a zavaros vizeken

:: Kicsoda valjban Hennel dm? - hangulatos cikk a trsszerznktl (MSO) – riposzt egy cikkre: Minden arany ami fnylik? A PC WEB vitatott gyeitl kezdve a Trendmagazinig!

:: Olvasi levelek s megkeressek. Sok kacat kzt nhny gyngyszem.


Blogunk jv ht htfn indul! Legyen velnk!

BoHAb squadra
avatar
Adrihanna
-
2010.09.01. 22:54
200
bocsi a ksei vlaszrt.. nem tudom, mert VIPes voltam.. srry.. nem nztem krl. de egy titkot elrulok dm nem szereti az dm kultuszt.. (vis rgen a suliba nem szerette..)
Kris Van Assche sneaker
Gyakori probléma a fiataloknál, hogy a mostanság divatos sportosan elegáns, feketét a fehérrel kombináló stílushoz nem találnak megfelel cipt. A Kris Van Assche megalkotta számukra a tökéletes modellt, mely fekete brbl készült, a talpa pedig fehér szín.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
Miután a hatvanas-hetvenes években ugrásszeren ntt a TV-készülékek száma a háztartásokban világszerte, egyre nagyobb hatást gyakoroltak az emberek életére a különböz Tv-sorozatok.