A sorozatok az 50-es 60-as években jelentek meg a televíziókban
Egyre több sorozatot nézünk
Kocsis Katica    2013.09.22    15 hozzászólás

A sorozatok az utĂłbbi Ă©vtizedben virágkorukat Ă©lik: egyre több kĂ©szĂĽl belőlĂĽk Ă©s egyre többen válunk a kĂĽlönböző szĂ©riák fĂĽggőivĂ©. A FilmBox áprilisi kutatása is igazolja, hogy a sorozatoknak a kĂ©tezres Ă©vekben kultuszuk lett: ugyan a válaszadĂłk 60%-a egyaránt rajong mindkĂ©t műfajĂ©rt, 27,8%-uk egyĂ©rtelműen a sorozatokat preferálja a filmekkel szemben. De mitől váltak a sorozatok korunkban ennyire nĂ©pszerűvĂ©?

A sorozatok nĂ©pszerűsĂ©gĂ©nek növekedĂ©se

A sorozatok az 50-es 60-as Ă©vekben jelentek meg a televĂ­ziĂłkban, habár ezek a szĂ©riák szinte semmiben sem hasonlĂ­tottak azokhoz az alkotásokhoz, amik az utĂłbbi 10 Ă©vben láttak világot. A korai sorozatok mĂ©g kis költsĂ©gvetĂ©sből kĂ©szĂĽltek el Ă©s minden szempontbĂłl “energiatakarĂ©kosak” voltak: a látvány, a kreativitás, a törtĂ©net, a szĂ­nĂ©szi játĂ©k mind alulmĂşlták azt, ami a filmekben megjelent. (Gondoljunk csak a Star Trek eredeti verziĂłjára.) Aztán a kilencvenes Ă©vekben bekövetkezett egy nagy fordulat - szerintem az 1994-ben indulĂł JĂłbarátokkal -, ami által a sorozat műfaja egĂ©szen más fĂ©nytörĂ©sbe kerĂĽlt. Megjelentek azok a szĂ©riák, amik törtĂ©netĂĽkkel Ă©s/vagy szereplőikkel közel kerĂĽltek hozzánk Ă©s egy alternatĂ­v Ă©let lehetősĂ©gĂ©t kĂ­nálták: rĂ©szesei váltunk ChandlerĂ©k mindennapjainak, egyĂĽtt Ă©reztĂĽnk velĂĽk Ă©s Ă©pp Ăşgy, hiányoztak, mint a barátaink, ha nem láttuk őket egy hĂ©tig.

Jóbarátok (10 évad /
1994-2004)
Jóbarátok (10 évad / 1994-2004)

A sorozatok szĂ­nvonala tehát jelentősen megnőtt, de ahhoz, hogy ekkora nĂ©pszerűsĂ©gre tegyenek szert, másra is szĂĽksĂ©g volt: korunk Ă©s Ă©letvitelĂĽnk megváltozásához. Ebben a felgyorsult világban sokszor nincs időnk megvárni, amĂ­g egy film a tetőpontjához Ă©r, mi azonnali Ă©lmĂ©nyekre vágyunk, a sorozat pedig Ă©ppen ezt kĂ­nálja: gyors Ă©s rövid, sőt közvetlenĂĽl Ă©s könnyedĂ©n be is fogadhatĂł. Hatása pedig hatalmasra nőhet: kĂ©pes Ă©letĂĽnk rĂ©szĂ©vĂ© válni, Ăşj világot teremteni.

Néhány “klasszikus” darab

A JĂłbarátok (Friends) 1994-ben indult Ă©s már az első Ă©vad során is hatalmas sikereket tudott felmutatni. (Abban az Ă©vben Amerikában közel 15 milliĂłan látták az első Ă©vadot, ez a szám pedig fokozatosan nőtt az Ă©vadok számával egyĂĽtt.) A 10 Ă©vadot megĂ©lt sorozat hat barát mindennapjait mutatta be, akik igyekeztek megtalálni saját Ăştjukat Ă©s megtanulni, hogyan nőjenek fel, ahogy közelednek a harminchoz. SikeressĂ©gĂ©t hitelessĂ©gĂ©nek köszönhette, valĂłdi Ă©lethelyzeteket mutattak be hĂşs-vĂ©r karakterek segĂ­tsĂ©gĂ©vel, Ă­gy gyorsan közel tudtunk kerĂĽlni hozzájuk. A sorozat a mai napig hatalmas bevĂ©teleket produkál az ismĂ©tlĂ©seknek Ă©s DVD kiadásoknak köszönhetően, persze az alapköltsĂ©gvetĂ©s sem volt szűkreszabott: az utolsĂł Ă©vadĂ©rt pĂ©ldául a hat főszereplőnek fejenkĂ©nt Ă©s epizĂłdonkĂ©nt egymilliĂł dollárt fizettek.

Szex és New York (6 évad /
1998-2004)
Szex és New York (6 évad / 1998-2004)

A Szex Ă©s New York (Sex and the City) 1998-ban meghatározĂłan Ăşjat hozott a mainstream televĂ­ziĂłzásban. Kezdettől fogva magas nĂ©zettsĂ©gi adatokat produkált, dĂ­jakat kapott, persze leginkább a nők rajongtak ezĂ©rt a szĂ©riáért. A sorozat központi tĂ©mája az, hogy milyen harmincas, egyedĂĽlállĂł, nagyvárosi nőkĂ©nt az Ă©let. A 2000-es Ă©vekben a sorozatok robbanásának lehettĂĽnk tanĂşi: egyre több alkotás szĂĽletett, amik közĂĽl persze volt számos gagyi is, de nĂ©hány igen magas nĂ©zettsĂ©gi adatokat produkált. A SzĂĽletett felesĂ©gek a JĂłbarátok nĂ©zettsĂ©gĂ©vel vetekedett, annak ellenĂ©re, hogy ez is inkább “csajos” sorozat volt, de számos kaland (Eltűntek - Lost), orvosi (Doktor House) vagy bűnĂĽgyi sorozat (Gyilkos elmĂ©k - Criminal Minds) is szĂĽletett, amik nĂ©zettsĂ©gi Ă©s bevĂ©teli csĂşcsokat döntöttek meg.

LOST - Eltűntek (6 évad /
2004-2010)
LOST - Eltűntek (6 évad / 2004-2010)

A sorozatipar mára messze tĂşlnőtte eredeti kereteit Ă©s olyan lĂ©ptĂ©kben halad előre, hogy Ă©lvezeti Ă©s kulturális Ă©rtĂ©ke nem ritkán meghaladja egy-egy Ăłriás költsĂ©gvetĂ©sből kĂ©szĂĽlt mozi minősĂ©gĂ©t. Rengeteg jĂł minősĂ©gű szĂ©ria közĂĽl választhatunk, Ă­gy nem vĂ©letlen, hogy ma már a sorozatnĂ©zők egy kĂĽlön szubkultĂşrát alkotnak.

Az új generáció

A sitcomok közĂĽl több tĂ­z milliĂłan nĂ©zik a ĂŤgy jártam anyátokkal (How I met your mother) cĂ­mű JĂłbarátok-klĂłnt, de hasonlĂłan nĂ©pszerű a Agymenők (The Big Bang Theory) is, ami egy igen Ă©rdekes szituáciĂłval játszik el: mi törtĂ©nik, ha kĂ©t hiper-intelligens szobatárs szomszĂ©djába egy gyönyörű, ámde butácska nő költözik Ă©s ráébrednek arra, hogy nem tudnak semmit a laboron kĂ­vĂĽli Ă©letről. A sorozat sztárjai egyĂ©bkĂ©nt epizĂłdonkĂ©nt 300.000 dollárt kapnak, de az alkotĂłknak mĂ©g Ă­gy is megĂ©ri, hiszen ennĂ©l jĂłval magasabb a sorozat bevĂ©tele. Ăšgy tűnik, hogy rengetegen kedvelik azokat a drámákat is, ahol a közĂ©ppontban egy negatĂ­v karakter áll, akinek azonban nemcsak rossz tulajdonságai vannak, Ă­gy a nĂ©ző bizonyos mĂ©rtĂ©kig azonosulni tud vele. Ide tartozik többek között a Dexter, ahol egy sorozatgyilkos folyamatosan formálĂłdĂł elmĂ©je tárul elĂ©nk. A siker talán abban áll, hogy a karakter a lehető legaprĂłbb rĂ©szletekig felĂ©pĂ­tett - legyen szĂł mĂşltrĂłl, kĂłdexről, gyereknevelĂ©sről, testvĂ©rszerelemről, szabadságrĂłl, vágyrĂłl -, mĂ©gis a főhős jelleme folyamatosan alakul, fejlődik. Itt kell mĂ©g megemlĂ­teni a Totál szĂ­vást (Breaking Bad) is, ahol az egyes rĂ©szeket a megjelenĂ©s napján már 4-5 milliĂł amerikai nĂ©zi meg.

Trónok harca (3 évad /
2011-)
Trónok harca (3 évad / 2011-)

Napjainkban a nĂ©zettsĂ©gi Ă©s bevĂ©teli listák Ă©lĂ©n legtöbbször a TrĂłnok harca cĂ­mű (Game of Thrones) fantasy áll, mely egy az egyben George R.R. Martin hatalmas sikert aratĂł könyvosozatának televĂ­ziĂłs változata. Az ötödik Ă©vad egyes rĂ©szeit 4-5 milliĂł amerikai nĂ©zte vĂ©gig, amiből jĂłl látszik, hogy a sorozatok esetĂ©ben is egyre inkább a magas szĂ­nvonalon, jelentős költsĂ©gvetĂ©ssel kivitelezett, erős törtĂ©neten alapulĂł, látványos darabokat rĂ©szesĂ­tjĂĽk előnyben.

avatar
DaNi
-
2013.10.14. 18:04
15
én se vagyok oda ezekért, inkább történelmi sorozat, jovőre lesz vmi kalózos, arra kíváncsi vagyok..
avatar
mandark
-
2013.10.14. 15:16
14
tudod mi mű? a jóban rosszban :))
avatar
GT50
-
2013.10.13. 18:14
13
A Bárka nem rossz, de ez a Jóbarátok mánia kiborító :D Én nagyon nem bírom, annyira mű és megjátszott sztem, de mindegy..
avatar
szelina
-
2013.10.13. 15:28
12
Itt mindenki ennyire szereti a Jóbarátokat? ;) Amire mostanában rászoktam az a Bárka, imádom!
avatar
selena
-
2013.10.05. 15:27
11
nekem ezek az újabbak valahogy nem tetszenek.. inkább újranézem a Jóbarátokat stb :) az megunhatatlan :)
avatar
sunshine
-
2013.09.29. 20:31
10
Carriéket senki nem pótolhatja :(
avatar
Balumsn
-
2013.09.28. 14:24
9
Mandark: tényleg?? Ezekről én is olvastam, de nem volt merszem belekezdenj egyikbe se.
avatar
mandark
-
2013.09.27. 13:57
8
én az angol sorozatokat is nagyon csípem (channel 4), pl skins, misfits, meg most az egyik frissebb műsoruk az Utopia, eddig egy évad 6 résszel, ajánlom mindenkinek nagyon rejtélyes és fordulatos, és elég durva helyenként
avatar
anima_trix
-
2013.09.26. 13:02
7
imádom a sorozatokat...
avatar
salmon19
-
2013.09.24. 23:31
6
Nos én jó fogyasztó vagyok mert szinte minden új sorozatba belekezdek.. ált. 5-6-ot nézek egyszerre, de van hogy még többet.. és nem bírom megunni :D
avatar
flashy2
-
2013.09.24. 21:24
5
ha szeretitek a Szex és New Yorkor akkor nézzétek a Lipstick Jungle-t, az is hasonló.. de már annak is vége :)
avatar
Fluor100
-
2013.09.23. 22:20
4
a Rome 10/10 volt az biztos, de a mostaniak is elmennek, pl. Hannibal, Mad men
avatar
suvitomi
-
2013.09.23. 20:43
3
Szvsz a Róma volt az utóbbi években a legjobb, azóta sem láttam összetettebbet..
avatar
gunbro
-
2013.09.23. 15:42
2
Nekem a korabbi era nagyon bejott, Lost, Prison Break stb.. az ujak kozul inkabb a Barka nyerte el a tetszesemet, meg a 666 Park Avenue, de azt meg leallitottak evad kozben :(
avatar
gery
-
2013.09.23. 12:23
1
Lost forevör :)
Jimmy Choo 'Holborn' bőrcipő
A Jimmy Choo mostanság már az elegáns férfiak számára is ajánl minőségi, alkalmi cipőket. Ilyen az itt látható fekete bőrcipő is.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Javában dĂşlt a salvadori polgárháborĂş, a továbbra is forrongĂł Közel-Keleten az izraeli lĂ©gierő meglepetĂ©s csapást mĂ©rt az iraki atomerőműre, megalakult a Music Television Ă©s az első Indiana Jones-film is mozikba kerĂĽlt.