A sorozatok az 50-es 60-as években jelentek meg a televíziókban
Egyre több sorozatot nézünk
Kocsis Katica    2013.09.22    15 hozzászólás

A sorozatok az utóbbi évtizedben virágkorukat élik: egyre több készül belőlük és egyre többen válunk a különböző szériák függőivé. A FilmBox áprilisi kutatása is igazolja, hogy a sorozatoknak a kétezres években kultuszuk lett: ugyan a válaszadók 60%-a egyaránt rajong mindkét műfajért, 27,8%-uk egyértelműen a sorozatokat preferálja a filmekkel szemben. De mitől váltak a sorozatok korunkban ennyire népszerűvé?

A sorozatok népszerűségének növekedése

A sorozatok az 50-es 60-as években jelentek meg a televíziókban, habár ezek a szériák szinte semmiben sem hasonlítottak azokhoz az alkotásokhoz, amik az utóbbi 10 évben láttak világot. A korai sorozatok még kis költségvetésből készültek el és minden szempontból “energiatakarékosak” voltak: a látvány, a kreativitás, a történet, a színészi játék mind alulmúlták azt, ami a filmekben megjelent. (Gondoljunk csak a Star Trek eredeti verziójára.) Aztán a kilencvenes években bekövetkezett egy nagy fordulat - szerintem az 1994-ben induló Jóbarátokkal -, ami által a sorozat műfaja egészen más fénytörésbe került. Megjelentek azok a szériák, amik történetükkel és/vagy szereplőikkel közel kerültek hozzánk és egy alternatív élet lehetőségét kínálták: részesei váltunk Chandlerék mindennapjainak, együtt éreztünk velük és épp úgy, hiányoztak, mint a barátaink, ha nem láttuk őket egy hétig.

Jóbarátok (10 évad /
1994-2004)
Jóbarátok (10 évad / 1994-2004)

A sorozatok színvonala tehát jelentősen megnőtt, de ahhoz, hogy ekkora népszerűségre tegyenek szert, másra is szükség volt: korunk és életvitelünk megváltozásához. Ebben a felgyorsult világban sokszor nincs időnk megvárni, amíg egy film a tetőpontjához ér, mi azonnali élményekre vágyunk, a sorozat pedig éppen ezt kínálja: gyors és rövid, sőt közvetlenül és könnyedén be is fogadható. Hatása pedig hatalmasra nőhet: képes életünk részévé válni, új világot teremteni.

Néhány “klasszikus” darab

A Jóbarátok (Friends) 1994-ben indult és már az első évad során is hatalmas sikereket tudott felmutatni. (Abban az évben Amerikában közel 15 millióan látták az első évadot, ez a szám pedig fokozatosan nőtt az évadok számával együtt.) A 10 évadot megélt sorozat hat barát mindennapjait mutatta be, akik igyekeztek megtalálni saját útjukat és megtanulni, hogyan nőjenek fel, ahogy közelednek a harminchoz. Sikerességét hitelességének köszönhette, valódi élethelyzeteket mutattak be hús-vér karakterek segítségével, így gyorsan közel tudtunk kerülni hozzájuk. A sorozat a mai napig hatalmas bevételeket produkál az ismétléseknek és DVD kiadásoknak köszönhetően, persze az alapköltségvetés sem volt szűkreszabott: az utolsó évadért például a hat főszereplőnek fejenként és epizódonként egymillió dollárt fizettek.

Szex és New York (6 évad /
1998-2004)
Szex és New York (6 évad / 1998-2004)

A Szex és New York (Sex and the City) 1998-ban meghatározóan újat hozott a mainstream televíziózásban. Kezdettől fogva magas nézettségi adatokat produkált, díjakat kapott, persze leginkább a nők rajongtak ezért a szériáért. A sorozat központi témája az, hogy milyen harmincas, egyedülálló, nagyvárosi nőként az élet. A 2000-es években a sorozatok robbanásának lehettünk tanúi: egyre több alkotás született, amik közül persze volt számos gagyi is, de néhány igen magas nézettségi adatokat produkált. A Született feleségek a Jóbarátok nézettségével vetekedett, annak ellenére, hogy ez is inkább “csajos” sorozat volt, de számos kaland (Eltűntek - Lost), orvosi (Doktor House) vagy bűnügyi sorozat (Gyilkos elmék - Criminal Minds) is született, amik nézettségi és bevételi csúcsokat döntöttek meg.

LOST - Eltűntek (6 évad /
2004-2010)
LOST - Eltűntek (6 évad / 2004-2010)

A sorozatipar mára messze túlnőtte eredeti kereteit és olyan léptékben halad előre, hogy élvezeti és kulturális értéke nem ritkán meghaladja egy-egy óriás költségvetésből készült mozi minőségét. Rengeteg jó minőségű széria közül választhatunk, így nem véletlen, hogy ma már a sorozatnézők egy külön szubkultúrát alkotnak.

Az új generáció

A sitcomok közül több tíz millióan nézik a Így jártam anyátokkal (How I met your mother) című Jóbarátok-klónt, de hasonlóan népszerű a Agymenők (The Big Bang Theory) is, ami egy igen érdekes szituációval játszik el: mi történik, ha két hiper-intelligens szobatárs szomszédjába egy gyönyörű, ámde butácska nő költözik és ráébrednek arra, hogy nem tudnak semmit a laboron kívüli életről. A sorozat sztárjai egyébként epizódonként 300.000 dollárt kapnak, de az alkotóknak még így is megéri, hiszen ennél jóval magasabb a sorozat bevétele. Úgy tűnik, hogy rengetegen kedvelik azokat a drámákat is, ahol a középpontban egy negatív karakter áll, akinek azonban nemcsak rossz tulajdonságai vannak, így a néző bizonyos mértékig azonosulni tud vele. Ide tartozik többek között a Dexter, ahol egy sorozatgyilkos folyamatosan formálódó elméje tárul elénk. A siker talán abban áll, hogy a karakter a lehető legapróbb részletekig felépített - legyen szó múltról, kódexről, gyereknevelésről, testvérszerelemről, szabadságról, vágyról -, mégis a főhős jelleme folyamatosan alakul, fejlődik. Itt kell még megemlíteni a Totál szívást (Breaking Bad) is, ahol az egyes részeket a megjelenés napján már 4-5 millió amerikai nézi meg.

Trónok harca (3 évad /
2011-)
Trónok harca (3 évad / 2011-)

Napjainkban a nézettségi és bevételi listák élén legtöbbször a Trónok harca című (Game of Thrones) fantasy áll, mely egy az egyben George R.R. Martin hatalmas sikert arató könyvosozatának televíziós változata. Az ötödik évad egyes részeit 4-5 millió amerikai nézte végig, amiből jól látszik, hogy a sorozatok esetében is egyre inkább a magas színvonalon, jelentős költségvetéssel kivitelezett, erős történeten alapuló, látványos darabokat részesítjük előnyben.

avatar
DaNi
-
2013.10.14. 18:04
15
én se vagyok oda ezekért, inkább történelmi sorozat, jovőre lesz vmi kalózos, arra kíváncsi vagyok..
avatar
mandark
-
2013.10.14. 15:16
14
tudod mi mű? a jóban rosszban :))
avatar
GT50
-
2013.10.13. 18:14
13
A Bárka nem rossz, de ez a Jóbarátok mánia kiborító :D Én nagyon nem bírom, annyira mű és megjátszott sztem, de mindegy..
avatar
szelina
-
2013.10.13. 15:28
12
Itt mindenki ennyire szereti a Jóbarátokat? ;) Amire mostanában rászoktam az a Bárka, imádom!
avatar
selena
-
2013.10.05. 15:27
11
nekem ezek az újabbak valahogy nem tetszenek.. inkább újranézem a Jóbarátokat stb :) az megunhatatlan :)
avatar
sunshine
-
2013.09.29. 20:31
10
Carriéket senki nem pótolhatja :(
avatar
Balumsn
-
2013.09.28. 14:24
9
Mandark: tényleg?? Ezekről én is olvastam, de nem volt merszem belekezdenj egyikbe se.
avatar
mandark
-
2013.09.27. 13:57
8
én az angol sorozatokat is nagyon csípem (channel 4), pl skins, misfits, meg most az egyik frissebb műsoruk az Utopia, eddig egy évad 6 résszel, ajánlom mindenkinek nagyon rejtélyes és fordulatos, és elég durva helyenként
avatar
anima_trix
-
2013.09.26. 13:02
7
imádom a sorozatokat...
avatar
salmon19
-
2013.09.24. 23:31
6
Nos én jó fogyasztó vagyok mert szinte minden új sorozatba belekezdek.. ált. 5-6-ot nézek egyszerre, de van hogy még többet.. és nem bírom megunni :D
avatar
flashy2
-
2013.09.24. 21:24
5
ha szeretitek a Szex és New Yorkor akkor nézzétek a Lipstick Jungle-t, az is hasonló.. de már annak is vége :)
avatar
Fluor100
-
2013.09.23. 22:20
4
a Rome 10/10 volt az biztos, de a mostaniak is elmennek, pl. Hannibal, Mad men
avatar
suvitomi
-
2013.09.23. 20:43
3
Szvsz a Róma volt az utóbbi években a legjobb, azóta sem láttam összetettebbet..
avatar
gunbro
-
2013.09.23. 15:42
2
Nekem a korabbi era nagyon bejott, Lost, Prison Break stb.. az ujak kozul inkabb a Barka nyerte el a tetszesemet, meg a 666 Park Avenue, de azt meg leallitottak evad kozben :(
avatar
gery
-
2013.09.23. 12:23
1
Lost forevör :)
Peek Performance sneaker
A Peek Performance ideális választás lehet azok számára, akik minőségi, bőrből készült sneakert keresnek és mégis egyediek szeretnének maradni.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A rendszerváltás előtti utolsó évtizedben járunk Magyarországon, már nem diktatúra, még nem demokrácia. De ennek ellenére, vagy éppen ezért, számos emlékezetes film készült ebben az időszakban.