Az Európai Bizottság átfogó akciótervet készített
Egységesítenék az EU piacait
MTI/TM    2012.10.04    0 hozzászólás

Mélyítené az uniós piac egységét tizenkét újabb intézkedéssel a szerdán elfogadott, úgynevezett második egységes piaci akciótervvel az Európai Bizottság.

Michel Barnier minél előbb
egységesítené Európát
Michel Barnier minél előbb egységesítené Európát

Az uniĂłs testĂĽlet a 12 intĂ©zkedĂ©sből állĂł csomagot nĂ©gy nagyobb terĂĽleten tervezi vĂ©grehajtani: lĂ©pĂ©seket tennĂ©nek a közlekedĂ©si Ă©s energiahálĂłzatok egysĂ©gesĂ­tĂ©se, a mobilitás előmozdĂ­tása, a digitális, internetes megoldások szĂ©lesebb körű elterjesztĂ©se, valamint a termĂ©kekkel Ă©s pĂ©nzĂĽgyi szolgáltatásokkal szembeni fogyasztĂłi bizalom növelĂ©se Ă©rdekĂ©ben. Ez a nĂ©gy terĂĽlet "a növekedĂ©s, a foglalkoztatás Ă©s a bizalom nĂ©gy fő mozgatĂłrugĂłja" - ismerteti a bizottság szerdai közlemĂ©nye.

"ElőttĂĽnk a lehetősĂ©g, hogy csodafegyverĂĽnk, az egysĂ©ges piac segĂ­tsĂ©gĂ©vel ismĂ©t versenykĂ©pessĂ© Ă©s virágzĂłvá tegyĂĽk szociális piacgazdaságunkat" - vĂ©lekedett az akciĂłtervet bemutatĂł Michel Barnier belső piacĂ©rt Ă©s szolgáltatásokĂ©rt felelős uniĂłs biztos.

A közlekedési és energiahálózatokat a közlemény szerint a bizottság az egységes piac "gerincének" tekinti. Ezen a területen az uniós vasúti piac nagyobb liberalizálását, a tengeri szállítási piac nagyobb egységesítését, az egységes európai égbolt, a légi közlekedési piac egységesítésének felgyorsítását és a jelenlegi energetikai jogszabályok hatékonyságának javítását szeretné a bizottság.

A polgárok Ă©s a cĂ©gek mobilitását a bizottság az egysĂ©ges piac legalapvetőbb feltĂ©telĂ©nek tartja, de Ăşgy látja, hogy továbbra is vannak mĂ©g akadályok. A mobilitás fokozása Ă©rdekĂ©ben a testĂĽlet azt javasolja, hogy a jelenleg is lĂ©tező Ă©s működő uniĂłs internetes álláskereső portál, az EURES váljon határokon átnyĂşlĂł, teljes körű álláskereső Ă©s munkakĂ­nálĂł eszközzĂ©. Az EurĂłpai Bizottság olyan rendelkezĂ©sek bevezetĂ©sĂ©t javasolja, amelyek lehetővĂ© teszik, hogy cĂ©gek Ă©s hosszĂş távĂş projektek hozzáfĂ©rjenek hosszĂş távĂş befektetĂ©si alapokhoz, valamint azt, hogy egyszerűsödjön a csődeljárás, főleg a határokon átnyĂşlĂł ĂĽgyek esetĂ©ben. Emellett az EurĂłpai Bizottság bátorĂ­tja az olyan jogi környezet kialakĂ­tását, amely lehetősĂ©get teremt a tönkre ment vállalkozĂłknak az ĂşjrakezdĂ©shez.

A bizottság 2015-ig szeretnĂ© lĂ©trehozni az "egysĂ©ges digitális piacot", amelynek Ă©rdekĂ©ben három intĂ©zkedĂ©st javasol a digitális, internetes megoldások elterjesztĂ©se terĂĽletĂ©n, mert a testĂĽlet Ăşgy vĂ©li, hogy "a digitális gazdasági forradalom továbbra is olyan lehetősĂ©get kĂ­nál, amelyet nem szabad elszalasztanunk" - áll az EurĂłpai Bizottság közlemĂ©nyĂ©ben. EzĂ©rt az uniĂłs vĂ©grehajtĂł-javaslattevő testĂĽlet kĂ­vánatosnak tartja az internetes fizetĂ©si szolgáltatások versenykĂ©pessĂ©gĂ©nek javĂ­tását, megbĂ­zhatĂłságának növelĂ©sĂ©t, hogy ezzel segĂ­tse elő az internetes e-kereskedelmet. Ezzel összhangban a bizottság Ăşgy vĂ©li, meg kell vizsgálni, hogyan csökkenthetők a szĂ©lessávĂş internethálĂłzat kiĂ©pĂ­tĂ©si költsĂ©gei, amely a bizottság szerint az egyik legfőbb akadálya a szĂ©lessávĂş internetkapcsolatok terjedĂ©sĂ©nek. A brĂĽsszeli intĂ©zmĂ©ny ezen tĂşlmenően kötelezővĂ© tennĂ© a papĂ­rmentes ĂĽgyvitelt, az elektronikus számlák kiállĂ­tását a közbeszerzĂ©seknĂ©l, mert a bizottság bizonyĂ­tottnak vĂ©li, hogy ezzel pĂ©nzt lehet spĂłrolni.


Mindezeken kĂ­vĂĽl az EurĂłpai Bizottság szĂĽksĂ©gesnek tartja, hogy az egysĂ©ges piacban a fogyasztĂłk is megbĂ­zzanak, valamint fontosnak tekinti, hogy minden uniĂłs polgár az EU bármely pontján Ă©lhessen az egysĂ©ges piac nyĂşjtotta lehetősĂ©gekkel, aminek Ă©rdekĂ©ben a termĂ©kek biztonságára vonatkozĂł előĂ­rások javĂ­tását, egysĂ©gesĂ­tĂ©sĂ©t tartja indokoltnak a testĂĽlet, valamint azt, hogy ezeket a szabályokat az uniĂł minden pontján egyformán betartsák Ă©s betartassák.

VĂ©gĂĽl pedig az EurĂłpai Bizottság arra tesz javaslatot, hogy váljon lehetővĂ©, hogy minĂ©l több embernek legyen bankszámlája, Ă©s szĂĽlessenek olyan intĂ©zkedĂ©sek, amelyek következtĂ©ben a bankok számlavezetĂ©si dĂ­jai átláthatĂłk Ă©s összehasonlĂ­thatĂłk lesznek, Ă©s amelyek megkönnyĂ­tik a bankváltást.

A bizottság közleménye ismerteti, hogy az intézkedéscsomag megvalósítása érdekében a testület az akciótervvel kapcsolatos valamennyi javaslatát 2013 végéig kidolgozza, majd felkéri a miniszterek tanácsát és az Európai Parlamentet, hogy az intézkedéseket kezelje kiemelten, és 2014 tavaszáig hozza meg a szükséges lépéseket.

Az első egysĂ©ges piaci akciĂłtervet tavaly fogadta el az EurĂłpai Bizottság. Ez szintĂ©n tizenkĂ©t intĂ©zkedĂ©st tartalmazott - ahogy a bizottság fogalmazott - "a növekedĂ©s, a versenykĂ©pessĂ©g Ă©s a társadalmi fejlődĂ©s" Ă©rdekĂ©ben. Akkor a bizottság a dolgozĂłk mobilitása, a kis- Ă©s közepes vállalkozások finanszĂ­rozáshoz jutása, a fogyasztĂłvĂ©delem, a digitális tartalom, az adĂłpolitika Ă©s a transzeurĂłpai hálĂłzatok terĂĽletĂ©n javasolt tucatnyi intĂ©zkedĂ©st. Ezekkel az EurĂłpai Bizottság azt a cĂ©lt Ăłhajtja elĂ©rni, hogy "hogy az egysĂ©ges piac valamennyi szereplőjĂ©nek – a cĂ©geknek, az állampolgároknak, a fogyasztĂłknak Ă©s a dolgozĂłknak – könnyebbĂ© váljĂ©k az Ă©lete" - fogalmazott közlemĂ©nyĂ©ben az EurĂłpai Bizottság. Most viszont az első akciĂłtervben javasolt intĂ©zkedĂ©sek gyors megvalĂłsĂ­tását sĂĽrgeti, mert a tanácsnak Ă©s az EurĂłpai Parlamentnek kĂĽldött friss jelentĂ©sĂ©ben megállapĂ­tja, hogy a tizenkettőből tizenegyet egyelőre mĂ©g nem fogadott el a tanács Ă©s a parlament.

Dolce&Gabbana fekete bőrdzseki
A Dolce&Gabbana már felkészült a hűvösebb napokra is, hiszen megjelentetett néhány bőrkabátot a legújabb kollekciójában.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
Amikor mindenki kĂ©t számmal nagyobb felső ruhát, de szűk nadrágot hordott, amikor a fĂ©rfiak nagy rĂ©szĂ©nek is nőies frizurája volt, amikor egy mobiltelefon akkora volt, mint ma egy laptop, na akkor dĂşlt a huszadik század legnagyobb kulturális forradalma.