" /> " property="og:description">
A Lotz-teremben beszélgetett Handrással lapunk főszerkesztője
Handrás: Az XMS-nek haladnia kell előre!
391 hozzászólás
Hennel Ádám interjúja    2010.09.11

Interjú Horváth Andrással, hazánk egyik legnagyobb Apple kereskedésének a vezetőjével. A beszélgetésből kiderül, mi az XMS sikerének a titka, vajon hogyan vélekedik Handrás a sznobizmusról, illetve hogy a divat milyen mértékben van jelen az életében. Szó esik továbbá a blogolásról és egy esetleges államcsődről is. Hennel Ádám interjúja. A beszélgetés az Andrássy úton, a Párisi Nagyáruház Lotz termében készült.

Horváth András, vagy ahogy
többen ismerik: Handrás (Fotók: Kiss Péter Attila)
Horváth András, vagy ahogy többen ismerik: Handrás (Fotók: Kiss Péter Attila)

Az elmúlt időszakban több alkalommal is jártál külföldi Apple boltokban, egyszer az iPad, egyszer pedig az iPhone 4 kapcsán. Hogy látod, miben különböznek az ottani üzletek a hazaiaktól?

Voltam kétszer Londonban a tavalyi évben, oda a különböző tárgyalások miatt kellett kimennem, meg egyébként is meg akartam nézni a várost, aztán most voltam idén kétszer New Yorkban, és voltam Párizsban is. Párizsról írtam a blogomban is, az elrettentő volt, oda nagyon sokáig nem akarok menni. Nem beszélnek angolul, meg a franciák egy elég érdekes nép... Ami miatt én igazából kint nézegettem boltokat, az az hogy mondjuk Magyarországon milyen színvonalbeli különbségek vannak, hát megállapíthatjuk hogy ég és föld a kettő. Kint Londonban vagy New Yorkban eleve nem mond olyat egy eladó hogy nincs, tehát ez a szó ott nem igazán létezik. Bemész egy boltba és akarsz venni mondjuk egy inget, és nincs épp a méretedben, akkor körbetelefonálja az összes boltot a városban, félrerakják és mikor odamész, ott van Horváth András számára az ing.

Magyarországon az alap hogy mikor bemész egy boltba, nem köszönnek, igaz az igényesebb boltokban más a helyzet, de általában itthon nincsenek annyira megfizetve az alkalmazottak, és ez kihat a mindennapi munkájukra is. Külföldön ez másként van, szerintem egy 10-20 év különbséget lehet látni, ott sokkal fejlettebb az emberek kultúrája, másként szocializálódtak.

Igen ám, csak külföldön sokkal több vevőt kell kiszolgálni, mi lesz akkor ha majd itthon is jelentősen megnő a kereslet az Apple termékekre, van erre tervetek?

Nálunk folyamatosan nő a kereslet, tehát évi 20-40%-os növekedést lehet produkálni az Apple értékesítésekkel. Most is mikor eljöttem a boltból benn volt 10 ember... Ezt csak úgy tudod megcsinálni ha olyan embereket alkalmazol akik tényleg jók, letették az összes létező vizsgát – ezek világszinten elfogadott vizsgák – elég komoly tudást adnak. De nálunk még a válság kellős közepén is sokan voltak, oké hogy nem vásároltak, de nőzelődtek.

Itt Magyarországon az emberek mentalitásával van a baj, a főnökökével és az alkalmazottakéval is. Több ismerősöm van aki cégeket vezet, és szinte már korbáccsal állnak az alkalmazottak fölött, akik meg persze utálják a főnököt. Nincs semmilyen közös vacsora, vagy bármilyen program. Én ezt egész másként csinálom, sokkal inkább tartom kollégáknak a nálunk dolgozókat, mintsem alkalmazottaknak. Nálunk mindenki megpróbálja a maximumot hozni, és ettől működik az egész.

Az XMS mára már kétségtelenül egy jól működő Apple kereskedés, de mi a cég rövid története, egyáltalán honnan jött az “XMS” elnevezés?

Ezt meg szokták kérdezni tőlem, megállnak emberek a bolt előtt, és megkérdezik, mi az az XMS? Amikor megcsináltuk a Kft-t akkor kellett egy nevet választani, de minden egyes általunk kiválasztott név már foglalt volt, ezek közül az egyik volt a Multimédia Shop név - ez sem volt szabad -, és akkor mondtam hogy tegyünk elé egy X-et, így lett X-Multimédiashop, amit aztán a vevőink lerövidítettek XMS-re.

Maga a bolt pedig 2000-ben alakult, először házimozival foglalkoztunk, aztán mobiltelefonokkal és Xbox-szal is, igazából mindig próbáltunk váltani, hogy ami éppen felfut és jó, azt forgalmazzuk. A házimozi 8 évig tartott. Majd egyszer vettem egy Apple gépet, és a vásárlók mindig kérdezgették, hogy hol lehet ilyet kapni? Az 50. kérdés után már eldöntöttem, hogy Apple-t akarok árulni. Ez 8 éve volt, akkor úgy nézett ki itthon az Apple forgalmazás, hogy mindenre 2 hónapot kellett várni, én pedig ezzel nem értettem egyet, hiszen úgy gondoltam, hogy egy ilyen kereskedésnél raktáron kell lenni a termékeknek, bele kell tenni pénzt, vagyis másként kell csinálni.


Szerintem itt Magyarországon a kereskedések többsége - és itt legyen szó számítástechnikai üzletről vagy divatszalonról - nem érti és nem látja a marketing és a média felé való nyitottság fontosságát. Nálad ezt másként látom, hiszen itt van például a blogod, ami rendkívül alkalmas lehet a vevőköröd kiszélesítésére. Amikor létehoztad ezt a naplót, akkor mi volt a célod vele?

A blogom azért jött létre, mert amikor kijött az új iLife csomag, beletették az iWeb szolgáltatást amivel blogolni lehet. Én ezt ki akartam próbálni és elkezdtem írni egy naplót az életemről, macskámról, Apple termékekről, de ez nem volt egy tudatos döntés hogy majd emiatt nő a boltom forgalma. Nyilván nagyon sokan olvassák ma már, de ennek az a feltétele hogy folyamatosan újabb bejegyzéseket kell írni rá.

Ez egy eléggé személyes blog és ilyen esetben számolni kell azzal, hogy talán túlságosan is belelátnak majd az ember életébe, ami nem feltétlenül szerencsés - bár mondom ezt pont én, akiről meg interjúkötet jelent meg - szóval ezt téged sosem zavart?

Ez nehéz ügy, én úgy blogolok, hogy nagyon őszintén, hogy ha meghalt a macskám és bőgtem közben, azt is leírom, és ezektől még őszintébb lesz a blog. Szerintem ez nem ciki, én vállalom amilyen vagyok... Sok tévés személyiségnél nyilván minden mondat előre el van tervezve, de én nem szeretném megjátszani magam... Valakinek ez nem tetszik, és beír rólam valami sértőt, akkor neki csak azt tudom mondani, hogy ne olvasd a blogomat, vagy vásárolj más boltban, nem kötelező nálam venni bármit is!

Igen ez egy érdekes dolog, mert tőlem is többször kérdezték már, hogy mit szólok ahhoz, hogy egy jól körülhatárolható csoport rendszeresen elővesz engem különféle oldalakon... Nekem erre az a válaszom, hogy semmit, hiszen nem olvasok ilyen fórumokat! Na de nálad ez nem így működik, hiszen a blogodon bárki regisztráció nélkül írhat, és te vagy az oldal tulajdonosa és moderátora is egyben... Ráadásul te még ezt tetézed is azzal, hogy visszaírsz nekik! Ez egy jó érzés hogy visszaszólhatsz, és megvédheted magad, vagy pedig már inkább teher a számodra?

Van olyan komment amire nem reagálok, vagy egyszerűen csak kimoderálom, mert már annyira személyeskedő és nem fér bele. Ezekre én nem szoktam reagálni, hogyha valaki azt mondja hogy “most miért gizdázol az autóddal vagy a zakóddal?”, te is tudod hogy vannak ilyen emberek, akiknek ez fáj...

Átolvasva a blogodat nekem a bejegyzésekből kitűnik, hogy benned van egyfajta ragaszkodás a minőségi, felsőkategóriás tárgyak iránt. Négyszemközt vagyunk, szóval őszinte választ várok: Te sznobnak tartod magad?

Múltkor olvastam az interjúktetedben hogy mit tekintünk sznobnak, én nem tartom magam sznobnak, igazából ez tényleg csak arról szól, hogy ha megteheted, és bizonyos szinten tudod magad tartani, akkor az normális. Igazából én azt tartom sznobnak aki vesz egy 335-ös BMW-t és közben panelban lakik, vagy aki kiteszi a BMW kulcsot az aszralra, miközben elő sem kell venned, mivel érintésre indul az autó, én ezeket az embereket tartom sznobnak, és nem is szeretem őket. Én a XIII. Kerületben 58 négyzetméteren élek és nincs Ferrarim...

Még nincs...

Még, majd 9 év múlva ez a terv, de most nincs, és tény hogy a lakásomhoz képest jobb az autóm, de igyekszem ezeket szinten tartani... Lehet hogy nem veszek 300 ezer forintért öltönyt, mert azt már kicsikét túlzásnak tartom még, de ha látok egy szép zakót akkor kiadom érte a 100 ezer forintot ha tetszik és jól érzem magam benne. Plusz ugye van ebben is egy olyan dolog, hogy ha elérsz egy bizonyos szintet az üzletben – nem nagy titok, le lehet kérni a mérlengünket, fél milliárd forint fölötti forgalmat csinálunk -, effektíve én napi 4-5 milliókat látok mozogni a számláinkon, és ahhoz képest egy 100 ezer forintos zakó az semmiségnek tűnik. Volt olyan is, hogy nem ment jól a bolt, de megtetszett valami és bementem, és megvettem 100 ezer forintért... Nem ez számít, nem ezeken múlik, mert ha sok pénz hiányzik, akkor nem 100 ezerről beszélünk, mint egy kisnyugdíjas esetében, nálunk ez 10-20 milliót jelent.

Sznob vagyok-e attól mert iPhone 4-et használok? Szerintem egyáltalán nem, én a világ legjobb kézi mobileszközének tartom ha nem lenne Apple boltom, valószínűleg akkor is iPhone 4-em lenne. És egyébként a vevőink nagy többsége sem sznob... Az Apple felhasználók sokszor megkapják hogy Starbucksba jár és ott laptopozik a sznob Apple-ös ember, pedig nem! Ő azért vett Apple laptopot mert szép, vagy mert ezen dolgozik, vagy elege van a Windows-ból stb. Én úgy vagyok vele hogy ha egy márka bevált, annál maradok, ruhákból is csak egy márkánál vásárolok...


A ruhákra majd még visszatérünk, de most még a sznobizmusnál maradva, én azt figyeltem meg, hogy azok az emberek akiket - többnyire irigységből - de piszkálnak, frocliznak, azok előbb-utóbb hajlamosak arra, hogy egy úgymond attitűd változáson menjenek keresztül, vagy hogy felvegyenek bizonyos pózokat, és így védekezzenek. Te észrevettél magadon ilyesmit?

Nem, én inkább üzletileg fejlődtem. 10 éve még előfordult hogy nem nyitottam ki a boltot, mert nem volt hozzá kedvem, vagy mert szerelmes voltam és a barátnőm fontosabb volt mindennél, akkor egy hétig nem volt nyitva az XMS. Most már ilyenek nincsenek! Az ember megtanulja a prioritásokat kezelni, hogy például ez a tárgyalás fontos, ide el kell jönni, a másik nem fontos de el kell menni oda is a presztízs miatt, ezeket megtanulja az ember.

Az oldaladon – kétségtelen nem gyakran -, de megjelennek közéleti-politikai töltetű bejegyzések is. Mennyiben tartod azt fontosnak hogy a véleményedet, meggyőződésedet eljuttasd azoknak, akik egyébként más témában hallgatnak rád?

Az egyik örök kérdés hogy írjak-e politikáról? Én írtam, és mind a két oldalról írtam jót és rosszat is, éppen attól függően hogy mennyire idegesített fel a forint-euró árfolyam az adott kormánynál. Ilyenkor mindig azt mondják, hogy ne írjak a politikáról. Én meg azt mondom, hogy ennyi erővel ne írjak az Androidról, hogy mennyivel rosszabb mint az iPhone, vagy ne írjak a BMW-ről mert akkor abba kötnek bele hogy miért BMW-vel járok és nem biciklivel vagy BKV-val, ne írjak az életemről se, mert az túl személyes... Mindenre lehet ezt mondani, és akkor végül nem írok semmit!

Nem tudom, hogy egyes emberek miért nem értik meg, hogy a BKV nem minden esetben és főként nem minden embernek a megfelelő megoldás. Engem is többször támadtak azért, mert a kötetben az egyik helyen azt mondtam, hogy nem járok BKV-val, mert nem tartom jó színvonalúnak, inkább beülök az autóba, ami mindenhova elvisz, kényelmes, és így valóban élvezet az utazás még ha be is áll a forgalom az Andrássy-n. Egyébként is azt vettem észre, hogy szó szerint kinézik az embert, ha jobban van felöltözve, és mégis felszáll mondjuk egy buszra...

Igen, kinézik, simán. Nekem van erre egy nagyon jó sztrorim a BKV-val kapcsolatban, 26 éves korom óta kocsival járok, manapság már nem szállok fel BKV-ra csak ha nagyon muszáj. Legutóbb barátnőm elvitte az autómat, így reggel bementem taxival a boltba, visszafelé pedig mondtam a kollégáknak hogy megyek velük én is metróval. Volt nálam egy iPad tokban, ebben a zakóban voltam, mert egész nap tárgyalásaim voltak, egy másik ing volt rajtam, és egészen végig ujjal mutogattak rám az emberek! Konkrétan kiröhögtek a metróban az elegáns öltözékem miatt, és már azt néztem hogy meg fognak verni! Akkor este 10 órakor én le akartam szállni a metróról, mert nem voltam erre kíváncsi...

Emellett tegyük hozzá hogy a BKV színvonala egyre rosszabb, most is olvastam az újságban, hogy menet közben kiesett az egyik busz kereke! Na de szóval ugorjunk a kérdésem politikai részére...

A politikáról nagyon ritkán írok, csak akkor ha nagyon felidegesítenek. Nekem és a kollégáimnak is az élete múlik azon, hogy hosszútávon minden hónapban meg tudunk-e csinálni egy bizonyos forgalmat. Ha hosszútávon nem tudunk, mert mondjuk 350 Ft lesz egy euró, akkor végünk van.

Az elmúlt hónapokban sajnos többször is jelentősen gyengült a forint árfolyama, erről volt a blogodon egy reakciód, azt most nem idézném, de ez egy jó példa: Itt van egy Apple kereskedő, aki külföldről szerzi be a termékeket, rátok milyen hatással lenne, ha a forint még tovább gyengülne az euróval szemben?

Nálunk abban a pillanatban mérhető, tehát az árlistában van egy ilyen 6-8 forintnyi árfolyamkockázat, most amíg nem lesz 290 az euró, addig maradhat ez az árlista....

Napokban már volt 289 Ft is...

Necces is volt, majdnem kijött egy új árlista. Tehát amint tartósan beállna 290-re, a disztribútor nyilván emelni fogja az árakat mert ő euróban fizet az Apple-nek. Nálunk egy ilyen emelés mondjuk azt jelenti, hogy a 399 ezer forintos gépből 415 ezer forintos gép lesz. Tehát az 5%-os emelés az pont átejti ilyen lélektani határokon a gépeket és ez azonnal látszik. Másnaptól hetekig megáll a forgalom nullára. De ezt én magyarázhatom órákig azok úgysem fogják megérteni, akik nincsenek benne ebben... Például megszokni azt, hogy hazamész egy-egy rosszabb hónap után, és mégis el tudjál minden este aludni, annak ellenére hogy tudod, most 20 milliót kellene kifizetned ide-oda, de nem tudod kifizetni, és csak sejted, hogy valamilyen módon meg fogod oldani.

Te tartasz egy esetleges államcsődtől?

Szerintem simán elképzelhető... Épp tegnap beszélgettem erről az egyik ismerősömmel, és mondtam neki hogy az államcsőd hazánkban hajszálon múlik... Itt tíz rossz mondat a politikusaink szájából és bedőlünk mint Izland. És én úgy érzem lehetne mit csinálni, a gazdaság rendbetétele nagyon fontos dolog lenne, én azt várnám hogy azt lehessen hallani, hogy letettek egy olyan programot a politikusok, amire külföldi független elemzők is azt mondják, hogy egy jó úton indult el Magyarország.

Most hallani ilyet?

Nem, most konkrétan semmit nem hallani, csak azt hogy nem kell tárgyalni az IMF-el, mert mi olyan erősek vagyunk, pedig szerintem a tárgyalás ingyen van... Ez megint nem fog jót tenni, ha igen, akkor megemelem a kalapom a mostani kormány előtt. Nekem tényleg az életemmel játszanak, hogy ők épp mit csinálnak... Ha holnap kitalálják a Viktorék, hogy nekünk a gyenge forint a jó, és egy euró 400 Ft lesz, akkor én szedhetem a sátorfámat és költözhetek el, mert nincs mit csinálni...


Akinek ilyen stresszes a munkája, annak a pihenésre is időt kell szánnia. Te hogyan kapcsolódsz ki?

Dohányzom... Megpróbáltam leszokni, három hónapig sikerült, aztán bejött egy vevő a boltba, és úgy felidegesített hogy rágyújtottam... A vevőt nem küldhetem el, mert a vevőnek mindig igaza van, így inkább ha ilyen eset van akkor rágyújtunk a kollégákkal. Úgyhogy napi egy doboz cigi az kell ahhoz hogy ne kapjak infarktust, egyszerűen megnyugtat. Inni nem iszom, de ott van az autóm, ami minden reggel és este megnyugtat. Ha egy nagyon-nagyon jó autóba beleülsz reggel, akkor nem érdekel az hogy milyen az idő, még ha dugó van, az sem érdekel, egyszerűen jó érzés benne ülni. Ezt már három éve érzem, eleinte azt hittem majd idővel elmúlik, de nem. Van az a szint egy autóban, ami egész egyszerűen annyira kényelmes és kikapcsolja a világot, hogy stresszoldó hatása van.

Emellett szeretek utazni. Volt 3-4 évem, amikor nem mentem el sehova, és azt vettem észre magamon, hogy hiába dolgozom egész nap, mégis egyre kevesebbet tudok teljesíteni. Aztán rájöttem hogy ez így nem megy tovább. Több ismerősöm van akik vállalkozásokat vezetnek, és nem mennek el sehova, pedig el kell menni, ott kell hagyni a céget, nem számít mennyibe kerül!

Mikor elmentem az iPad-beszerző túrára, például beültem a Broadway-re, és életem legjobb showját néztem meg, a Hairt, amiért már megérte kimenni... És mikor hazajössz, aztán érzed hogy 110%-on tudsz teljesíteni, előtte meg mondjuk csak 60%-on.

Már volt szó a divatról, mivel ez az interjú a Trendmagazinra készül, és személyem a kérdező, így esélytelen hogy erre ne térjünk ki. Az biztos hogy minden ember életében eljön az a pont, amikor fokozottabban elkezd érdeklődni a divat iránt. Nálad ez mikor jött elő?

Szerintem nem minden ember életében jön el ez, elég csak megnézni a politikusainkat... Európai Parlamentben is vannak elég durva ruhákban emberek... Valakinél eljön, valakinél nem. Ha szépen fejlődik egy üzlet, szerintem eljön az a pont, amikor a 100 ezer forint az nem 100 ezer forint, hanem csak egy marginális valami. Én csak Armanit veszek fel. Nekem ez bevált, alig vártam hogy megnyíljon Magyarországon, mert külföldön egyszer felpróbáltam egyet, és tökéletesen állt rajtam.

Tehát az Emporio Armanira gondolsz, az Andrássy úton...?

Igen-igen. Alig vártam hogy megnyisson, és én ott szépen fel is újítottam a ruhatáramat nagyon sok pénzért, de voltak jó kedvezmények, 50%-os akciók, tehát annyival nem drágább egyébként mint egy Saxoo ing, ami nem annyira tartós és nem annyira időtálló a kinézete sem... Egy idő után egyszerűen muszáj normálisan felöltözni.

Te egyébként látsz különbséget egyes eltérő árkategóriájú márkák között? Mert úgy veszem észre hogy vannak emberek akik nem igazán értik, hogy mi kerül egy bizonyos brand ruháján olyan sokba, te ezt hogy látod?

Biztos hogy a márkát is meg kell fizetni, de egy márkát azért kell megfizetni, mert az valamitől nagy márka lett. Akik például egy Armanit vagy egy Guccit elindítottak, és tervezték annó ezeket a ruhákat, azért ők eljutottak oda, hogy Párizsban minden évben egy meghatározó esemény legyen, hogy mondjuk az Armani bemutatja az éppen aktuális kollekcióját. És aztán őket kezdik el másolni, ugyanez van az Apple-nél is. Az Apple alkotta meg a számítógépet, tehát nyilván szeretne rajta 20%-ot keresni azért, hogy rajta van az alma logó a terméken! A divatban is ugyanez a helyzet, és egyébként is én azért veszek Armani cuccokat, mert tudom, hogy felveszem az S-es méretet és tökéletesen fog állni, nem fog lelógni a vállamról, nem fog szétszakadni sem, és ha évek múlva felveszem, akkor is divatos marad. Emellett az is szempont, hogy nem találkozok szembe például egy ilyen zakóval az utcán...

Azt te is látod, amit én elmondtam az interjúkötetben, hogy bizonyos körökben, például üzleti tárgyalásokon már "kinézik" az embert, ha nincs megfelelően felöltözve?

Igen, és megmondom őszintén én is megnézem az embereket. Sokkal nagyobb a bizalmam azok felé akik normálisan, szépen felöltöznek, szép öltönyben, szép cipőben jelennek meg a tárgyaláson, jó autójuk van. Mikor például a Duna Plázába mentünk, mert kerestünk egy helyet a boltnak, az igazgató akivel tárgyaltunk, egyből kinézett az ablakon és megjegyezte hogy szép autóm van...

Így mindjárt másként indul a beszélgetés!

Így van, de ha Suzukival megyek oda akkor már egyből más a helyzet, 6 hónap kauciót kér stb... Nekem az egyik ismerősöm mondta még régebben, hogy ő utál órát hordani, de azért kellett vegyen 1 millióért egy luxusórát, mert már minden tárgyaláson kinézték emiatt.


A beszélgetés végén azt megállapíthatom hogy te eléggé céltudatos ember vagy, éppen ezért jogos a kérdés, hogy mik a további terveid? Magyarán szólva merre megy Horváth András az elkövetkezendő években?

Nagyon hosszú távú terveim azért nincsenek, mert ez a napról-napra élünk típusú dolog van jelenleg az országban, én például naponta vagy ötvenszer megnézem a forint-euró árfolyamot, és azt tudom, hogy mi az amit egyáltalán nem tervezek. Nem akarok sok boltot nyitni, egyet akarok ami tökéletes (persze tökéletes dolog nincsen... bár talán az iPhone 4?), de szóval törekedni kell a tökéletesre, és ha ezt meg tudjuk csinálni és hosszú távon tudunk növekedni, akkor én elégedett vagyok.

Én nem akarok 100 milliós palotát építeni, abszolút nincsenek ilyen céljaim, én annyit szeretnék, hogy ha valamit kitalálok, és az reális - mint például hogy 34 évesen kitaláltam hogy most már vennem kéne egy lakást, ami elég reális dolog, akkor ezt valahogyan meg tudjam tenni. Az Apple-ben még úgy gondolom 5 év biztosan van, aztán ennél távolabb gondolkozni nem is igazán lehet, de az Apple most 5 évig nem tudja elrontani, vagyis az XMS-nek is haladnia kell előre!

10,536,900 Huf / 34,100 Eur
10,042,500 Huf / 32,500 Eur
A Trendmagazin tavaly mĂĄr bemutatta az AndrĂĄssy Ăşton talĂĄlhatĂł Zegna szalont. A cikk nagyon nagy visszhangot vĂĄltott ki, ĂŠppen ezĂŠrt Ăşgy lĂĄttuk, van ĂŠrtelme egy Ăşjabb interjĂşnak is ebben a tĂŠmakĂśrben. KolozsvĂĄri ZsuzsĂĄval, az Ermenegildo Zegna ĂźzletvezetőjĂŠvel Hennel ÁdĂĄm beszĂŠlgetett.
Hennel ÁdĂĄm a Fix HD magazin műsorĂĄban beszĂŠlt a TrendmagazinrĂłl, valamint a jĂśvőbeli tervekről.
Mivel az utĂłbbi időkben egyre gyakrabban esik szĂł ilyen-olyan mĂłdon a bulvĂĄrmĂŠdiĂĄrĂłl, ezĂŠrt Ăşgy dĂśntĂśttĂźnk, hogy egy asztalhoz ĂźltetjĂźk a Starity ĂŠs a Trendmagazin vezetőjĂŠt.
avatar
Walther
-
2012.02.26. 19:01
391
Handras azért népszerűsíti ennyire az Apple-t mert ettől függ a saját üzlete, de sokan ezt félreértik és ezért vált ki mindig indulatot némelyekből.
avatar
Marci20
-
2012.02.25. 16:37
390
Van köztük pár humoros :D
avatar
horvath_tamas
-
2012.02.24. 13:22
389
Valaki nagyon ráér.
avatar
Attilaa
-
2012.02.24. 05:41
388
Lol valakinek sok ideje van, amugy ha valaki olvassa Handras blogjat rendszeresen es ugy nezegeti ezeket ,azert talal benne par megmosolyogtatot:D
Ui:bocs az ekezet hianyert
avatar
zumba
-
2012.02.23. 16:19
387
A bestofhenneladam trashblog utan most handras is kapott egye lejarato oldalt http://handras.tumblr.com/

a tm kepeit hasznaljak fel mindhez csak szolok!
avatar
biropeti
-
2012.01.11. 15:44
386
INDEX/MTI
Nem is olyan burkoltan az Európai Bizottság ma azt üzente Magyarországnak, hogy a demokrácia lebontása miatt áll anyagilag rosszul az ország.

A jegybanktörvényt, a bírók nyugdíjazását és az ombudsman elzavarását kell visszavonnia, különben Brüsszel eljárást indít. Elvehetik az EU-s támogatásokat is a rossz költségvetés miatt.

http://index.hu/belfold/2012/01/11/orbannak_egy_hete_van_visszavonulni/
avatar
Athos
-
2012.01.08. 21:00
385
Még drágàbb lenne mint írtad merr nem csak az áremelkedés miatt kéne emelni hanem minden miatt szal 400ft-nál lehetne olyan 500 ezer is egy alap noti!
avatar
donvito
-
2012.01.07. 16:19
384
Már 350ftnál is drasztikusan csökkenne a vásárlóerő..
avatar
Attilaa
-
2012.01.07. 04:36
383
Így szerintem baromira visszaesne a forgalom.Ráadásul azt olvastam ,hogy a boltnak a bérleti diját is euroban utalja.Ezek után elképzelheted...
avatar
Attilaa
-
2012.01.07. 04:34
382
volverin:Szerintem Handrás egy 400ftos Eurónál lehúzhatná a rolót, mivel a disztributorok úgy megemelnék az árakat,hogy alig venne itthon valaki apple terméket hivatalos boltból.Most a MacBook Air alapmodell 305.000ft. 400ftos Eurónál a legolcsóbb alapmodell lenne kb 390.000 ft . A többi meg szintén hasonló összeggel drágább.
avatar
volverin
-
2012.01.07. 01:15
381
akkor xms is tönkremenne?
avatar
bigmaster
-
2012.01.06. 05:45
380
handras elcsuszott masfel evvel de meglesz az allamcsod..

econline.hu: Eddig meglepő megértéssel viseltetett az Orbán-kormány tevékenységét illetően az Economist, friss cikkük (tehát nem blogbejegyzés, hanem a lap cikke) azonban azt mutatja, hogy most már ők is berágtak. Nem kicsit, nagyon. Abban nincs változás, hogy Orbán első kormányzását sikeresnek ítélik, de most eljutottak arra a pontra, hogy kábé a halálba kívánják Magyarországot.

A cikkből úgy tűnik, mintha a nagy nemzetközi kritikai hullám készette volna a világ talán legmértékadóbb gazdasági hetilapját arra, hogy mondjon valamit és amikor megnézték a helyzetet, meglepődtek, hogy mi lett az eddig nagyra értékelt Orbánból. A cikknek azonban az Orbán-kritika mellett ugyanolyan fontos mondanivalója az, hogy az uniós impotens, hogy nem kezd valamit a magyar miniszterelnökkel, akit egyébként valószínűtlen gazembernek neveznek.

HIRDETÉSAz Economist tippeket ad az uniónak arra, hogy miként alázza Orbánt, vagyis Magyarországot, s lazán felsorolja a legsúlyosabb lehetőségeket: tagadja meg a hitelt, vigye az Európai Bíróság elé a jegybanktörvény ügyét, satöbbi. Sarkozynek és Merkelnek pedig azt javasolják, hogy ha nem hallgat Orbán a szép szóra, dobják ki a Fideszt az Európai Néppártból.

http://hvg.hu/vilag/20120105_economist_orban
avatar
Sapphire2000
-
2011.10.14. 20:54
379
Emlékeztek hogy mit írtam tavaly? Amíg ilyen dilettánsok vezetik országunkat addig nem fogok semmilyen vállalkozást üzemelni MO-n! Valóban semmibe se kerül szlovákiában vagy máshol nyitni KFT-t, ahol TÉNYLEGES jogbiztonság van és kiszámítható adózás, na meg nincs egy pénznem mint a Forint ami pillanatok alatt be tud szakadni!

Ilyen egyszerű!
avatar
biropeti
-
2011.10.14. 18:06
378
bearbull: Az apparátus csökkentésbe is belebuktak. Az Origós kommentelők sem restek kimondani a véleményüket az intézkedésekről. :)
avatar
bearbull
-
2011.10.13. 21:15
377
Gepszij: és ehhez még írd hozzá a képviselőkek mennyivel több marad, most vették a legtöbb audit stb.

ez meg mai az origóról.

Túlnőtte Orbán apparátusa Bajnaiét

Meg akarta mutatni, hogy kevesebb emberrel is tud hatékony munkát végezni, ezért tavaly áprilisban feleakkora apparátust akart maga köré Orbán Viktor, mint amekkora Bajnai Gordonnak volt. Mára azonban többen dolgoznak a Miniszterelnökségen, mint elődje ideje alatt: az eleinte ötvenfős stábot több lépcsőben háromszorosára bővítették.

http://www.origo.hu/itthon/20111012-a-miniszterelnokseg-letszama.html
avatar
Benny
-
2011.10.08. 16:35
376
gepszij: Like!
avatar
gepszij
-
2011.10.07. 23:06
375
Hatalmasat csalódtam a Fideszben. 2008-ban a 300ft vizitdíj ellen tüntetett most pedig 900ft-os emelést vezet be az eü hozzájáruláson keresztül. Azt mondta a kormány tehet a 300ft euróért és ezért mondjon le, most 300ft az euro és nem tesz semmit.

2009-ben Orbán azt mondta nagy arányú áfacsökkentés kell, mert a 25% elviselhetetlen. Ma 27% az áfa hála neki.

2009-ben 300ft volt a benzin ára, akkor azt mondták a miniszterelnök dolga hogy ezt állítsa meg és ne engedje rá az emberekre, mert megteheti. Ma 400ft a benzinár és semmit nem tesznek.
Akkor még a jövedéki adó csökkentését szorgalmazták, most 13ft emelik azt.

Ezért nem fogok többet a Fideszre szavazni.
avatar
Alex89
-
2011.09.22. 21:19
374
Ki várja már az iPhone 5öt!??!?! :D
avatar
Marci20
-
2011.09.22. 20:08
373
Tsas: Én megértem Handrast, neki fog csökkenni a forgalma a magas euro miatt, persze hogy szidja a regnáló kormányt.
avatar
Bonanza
-
2011.09.22. 20:04
372
Fluor100: most nem az ellenzék fog kormányt buktatni hanem a szakszervezetek...

már a kommunikáció se a régi:

Orbán letolta Giró-Szászékat

Index
2011. szeptember 22., csütörtök 07:37
|
Mindjárt az első próbatételen bajok adódtak az kormányszóvivővel és stábjával. Az Origó értesülése szerint Giró-Szász András miniszterelnöki bírálatban részesült a 202 ezer forint feletti keresetűekre kiróni tervezett kompenzáció kommunikációjáért.

Éles bírálatot kapott a miniszterelnöktől a Giró-Szász András vezetésével felállt új kormányzati kommunikációs csapat a szerdai kormányülésen - értesült az Origó.

Az internetes lap szerint Orbán Viktor miniszterelnök közölte kormányszóvivővel és stábjával, hogy \"rögtön az első igazi próbatételnél rosszul vizsgáztak\".
avatar
Fluor100
-
2011.09.16. 23:43
371
azt nem értem hogy ilyenkor az ellenzéki pártok mi a faszt csinálnak? rég utcára kellett volna vonulni ilyen megabrutálhülye intézkedések miatt.
avatar
biropeti
-
2011.09.16. 23:39
370
vivtomas: Sajnos az Áfa megemeléssel és a fokozatos forint árfolyam romlással egy elég rossz kombináció jön létre a kereskedelemben, ez biztos.
avatar
Fluor100
-
2011.09.16. 23:27
369
már csak egy áfaemelés kellett az amúgyis gyenge fogyasztásnak..
avatar
volverin
-
2011.09.16. 20:29
368
mi értelme ennek az áfaemelésnek? már így is überelünk mindenkit az EU-ban ha adóról van szó! bezzeg mikor az előző kormány visszaemelte a 20-at 25-re akkor hogy kiakadt a fidesz.. most meg 27re emelik.. huzzanak már el a sunyiba..
avatar
vivtomas
-
2011.09.16. 20:10
367
Fasza... Ősszel akartam Macbook Prót venni, de így hogy a FT folyton gyengül és még az ÁFA is megnő már rohadtul nem fogja megérni.
avatar
Ricsiboy
-
2011.09.16. 19:41
366
Áfaemelés! Grat! Ezzel csak azt érik el hogy még kevesebb dolgot fognak venni az emberek itthon. Se számtech dolgot, vagy kocsit és így még kisebb lesz a bevétel! Már így ismekkora az áfa a többi rotszághoz képest??? NEVETSÉGES,Hülye kormány ezt nem érti!
avatar
tSas
-
2011.09.16. 18:52
365
Tompi: tudom :D ma is írt egy újabb jó kis anyázó postot a kormánynak :D

\"27%-ra emelik az áfát

Gratulálok, ismét egy újabb csodálatos ötlet:

“27 százalékra emelik az általános áfakulcsot, megszűnik az adójóváírás és a félszuperbruttó, a munkavállalói egészségbiztosítási járulék egy százalékkal emelkedik – jelentette be a 2012-es költségvetés sarokszámait ismertetve Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint 1,5 százalékos lehet a hazai növekedés, a kormány korábban 3 százalék feletti bővülést várt. A lépések egyértelműen adóemelést jelentenek, melyek közül az áfa emelése és az adójóváírás megszüntetése a legszegényebbeknek jelenti a legnagyobb terhet. Matolcsy szerint viszont ez nem megszorítás.”

forrás: index.hu

Ez az srácok, így kell ezt. Zseniálisak vagytok. Ezzel meg is szűnik majd a munkanélküliség, egy csomó embernek megvan az új biznisze: számlagyár

Én mondjuk megemeltem volna az áfát 100 százalékra, csak hát értem én az EU ezt azért mégsem engedné, ezért a max 27-et lehetett csak behúzni.

A legdühítőbb ebben az egészben, hogy masfél éve hazudnak bele a képünkbe: NEM LESZ ADÓEMELÉS! NEM LESZ MEGSZORÍTÁS! Persze a legtöbben tudták, hogy ez hatalmas kamu, de azért sokan abban is reménykedtek, hogy majd mondjuk tényleg valami okos gazdaságpolitikával, a költségek csökkentésével oldják meg az ország gazdasági problémáit. Hát nem.

Ha nem üvöltötték volna bele ezt a fenti két mondatot a mikrofonba minden alkalommal amikor csak megszólaltak, még a választások után is, nos akkor nem szólnék most egy büdös szót sem, bár akkor is elég morcos lennék.

Így viszont annyit szeretnék üzenni a kormánynak: A KURVA ANYÁTOKAT!\"

http://handras.hu/?p=5034

Lassan Handras lesz a kormány elleni felkelés vezetője :):D
avatar
Tompi
-
2011.09.13. 14:44
364
Tsas: Handras értelmes ember, nem fog bedőlni a fidesz ökörséginek! És kimondja amit gondol ezt tisztelem benne.
avatar
Blue3y3
-
2011.09.13. 02:40
363
Egy éves interjú :) Jó volt most visszaolvasni, és tényleg nem oldódott meg szinte semmi, csak sok tekintetben még mélyült a válság.
avatar
Bebe
-
2011.09.12. 18:24
362
szép volt Handras XD
Dolce&Gabbana 'Martini' öltöny
Mi lehet jobb egy Dolce&Gabbana öltönynél? Egy Dolce&Gabbana 'Martini' öltöny!

IdĂŠn sem lesz hiĂĄny Ăşj karĂłrĂĄkbĂłl, erről a bĂĄzeli ĂłrakiĂĄllĂ­tĂĄs gondoskodik. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂŠn ĂŠrkezett el 40. ĂŠvfordulĂłjĂĄhoz a Patek Philippe legnĂŠpszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂŠre kĂŠt kĂźlĂśnleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂŠ Weber elemzĂŠsĂŠből kiderĂźl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svĂĄjci luxusĂłrĂĄk toplistĂĄjĂĄt. A mĂĄsodik helyen az Omega ĂĄll.
Az idei Baselworld kiĂĄllĂ­tĂĄs is szĂĄmtalan ĂşjdonsĂĄgot tartogat a luxusĂłrĂĄk rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂźlő cikkĂźnkben a legĂŠrdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂźnk!
1988-ban vĂŠget ĂŠrtek az iraki-irĂĄni harcok az ÖbĂśl-hĂĄborĂşban, SzÜßlban megkezdődtek a huszonnegyedik nyĂĄri olimpiai jĂĄtĂŠkok, a Die Hard pedig ĂłriĂĄsi sikert ĂŠrt el a mozikban.