A filmipar egyik pozitv mellkhatsa
Helyek, amiket filmek tettek hress
Munkatrsunktl    2014.12.04    0 hozzszls

Rengeteg olyan hely van a világon, ami egykor még teljesen ismeretlen volt, azonban mára már a legnépszerbb turisztikai attrakciók közé tartozik. És habár a legtöbb ilyen hely régebben a szájhagyománynak köszönheten lett híres, manapság ezek a helyek a filmeknek és a tévémsoroknak köszönhetik a hirtelen jött hírnevet.

Néhány filmet már eleve népszer helyeken forgattak, mint például a Francia csók cím film esetében, amelyet Párizsban vettek fel, vagy a Csak veled cím film esetében, melynél Róma volt a helyszín, és azt pedig ne is kezdjük el számolni, hogy hány filmet forgatnak szinte naponta New York városában. Azonban hébe-­hóba a producerek a filmek leforgatásához egy távoli, vagy kevésbé ismert helyet választanak, és megnehezítik a saját dolgukat, ahelyett, hogy valahol csak felépítenék az elképzelt díszletet, inkább elutaznak messzire­ és mindezt a hitelesség kedvéért teszik. Persze szerencsére (vagy néha szerencsétlenségükre) ezek a helyek az itt leforgatott msor vagy film következtében meg kell, hogy birkózzanak a beáramló turizmussal. Ezek a helyek persze azonnal a hírnév és a kereskedelem központjává válnak.

Petra (Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag)


Ha a világ egyik legnépszerbb folytatásos filmsorozatának a helyszíne épp a közeledben található, biztos lehetsz benne, hogy attól a pillanattól kezdve, amikor bemutatják a filmet, turisták ezrei nyüzsögnek majd a helyen rövid idn belül. Ki tudná elfelejteni az „Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag” cím film csúcspontját, amikor is az Indiana Jones­t játszó Harrison Ford és az apja a nácikkal együtt a Szent Grál megszerzésére indultak, ami az örök életet biztosította volna nekik? A kincstár – ahol a Szent Grál volt elrejtve­ egy templomban volt a rózsás Petra városában, Jordániában. Amióta csak a filmet bemutatták, Petra városát évente több százezer, és egymillió közötti turista látogatta meg, a helyet pedig a „modern világ csodájaként” emlegetik az emberek.

Doune kastély (Gyalog galopp)


A Monty Python­t készít humoristák csoportja a ’70­-es és ’80-­as évek fénykora után is kultuszt hagyott maga után. Az egyik legnépszerbb filmjük, a Gyalog galopp volt, mely Artúr királyt és a lovagjait mutatja be, miközben a megfoghatatlan Jézus csészéjét keresik. A filmet Skóciában forgatták, a producerek pedig a film számos jelenetének helyszínéül a Doune kastélyt választották. A kastély több részében is vettek fel jeleneteket, ilyen volt például többek között a nagyterem, mely a film kezdetétl fogva Camelot­ként funkcionált. A rajongók még a mai napig ellátogatnak ehhez a helyszínhez is.

Angkorvat (Lara Croft: Tomb Raider)


Mindannyian tudjuk, hogy Angelina Jolie legidsebb gyermekét, Maddox­ot Kambodzsából adoptálta. De azt nem sokan tudják, hogy azért éppen ebbl a harmadik világbeli országból adoptálta, mert rengeteg idt töltött el Angkor­ban, Kambodzsában, amikor a Lara Croft: Tomb Raider cím filmet forgatta. A film éppen ebben a háború­ súlytotta, a térképen látszólag távol es országban játszódik. A film fénypontjaként azokat a részeket emlegetik, amiket Angkorvatban forgattak, olyan gyönyör templomok együttesénél, amik lélegzetelállító látványt nyújtanak, fként a naplementés jelenetben. A mozifilmnek köszönheten Kambodzsa már nem olyan elszigetelt, hanem Ázsia egyik legkeresettebb turisztikai célpontjává vált.

A Chatsworth­-ház (Büszkeség és balítélet)


Ami az angol vidéket olyan festivé teszi, azok a végtelenül elterül zöld legelk, és az impozáns otthonok, melyeket a horizonton végignézve láthatunk. Ilyen hely a Derbyshire­ben található Chatsworth­-ház, amit a Devonshire­i herceg birtokol. Ezt a házat nemcsak hogy sok film hátterében láthatjuk, de említést is tettek róla Jane Austen népszer regényében, a Büszkeség és balítélet­ben is. Talán épp az elbbi említés tiszteletére döntöttek úgy 2005­ben, hogy a regény filmváltozatában is benne lesz a Chatsworth-­ház, Mr. Darcy elegáns otthonaként. A rajongók számára túrákat is indítanak a házban, akik több mint boldogok attól, hogy itt nemcsak a történelmet szívhatják magukba, hanem a kultúrát is, amit a Chatsworth­-ház kínál.

A philadelphiai Mvészeti Múzeum lépcsi (Rocky)


Az egykor kissé jelentéktelen várost, Philadelphiát manapság már rengeteg turista látogatja meg, akik elssorban Rocky lépcsire kíváncsiak, amelyeket a híres Oscar­-díjas filmben, a Rocky-ban láthattunk. A lépcsk egyébként konkrétan a philadelphiai Mvészeti Múzeum eltt találhatóak, és ezen fut felfele a filmben Rocky Balboa ­ akit Sylvester Stallone alakít­, miközben a „Gonna Fly Now” cím szám szól. A 72 klépcs olyannyira híressé vált a filmnek köszönheten, hogy a lépcstl nem messze található, közeli füves részen egy bronz szobrot állítottak fel, amely Rocky­t ábrázolja.

Highclere kastély (Downton Abbey)


A Downton Abbey brit drámasorozat producerei, stábja, és szerepli soha nem számítottak arra, hogy a világ minden részére elér majd a produkciójuk, és hogy igazi brit jelenségként fognak rájuk tekinteni. Azonban a sorozat messze sokat elért már, és a rajongók körében már természetes, hogy a filmek legnagyobb sztárja maga a ház, ahol játszódik. A való életben azonban a Downton Abbey a Highclere kastély nevet viseli, és az egész birtok, amin található, Carnarvon gróf tulajdonában áll, és az angliai Hampshire­ben található. A ház tulajdonosai engedélyezték, hogy túrákat rendezzenek a házhoz, és persze számos olyan ember van, akik képesek nagy utat megtenni azért, hogy a kedvenc kitalált arisztokrata családjuk otthonának hangulatát átérezzék.

Új-Zéland (Gyrk ura)


Az egykoron még ritkán lakott Új­-Zélandon, Ausztrália szomszédságában régen még több volt a szarvasmarha, mint az ember, azonban ez mára már megváltozott, hiszen a rendez Peter Jackson­nak köszönheten immáron a hely nemcsak a térképen ismert, hanem az emberek köztudatába is bekerült. A rendez, és a stábja Új­-Zélandot választották Középfölde elsdleges forgatási helyszínéül, amikor a „Gyrk ura” cím filmeket vették fel. Persze Új­-Zélandon belül több helyszínen is forgattak a filmekben, például az Otaki szurdok felé vezet úton található a Megye, a Harcourt park Upper Hutt részén vették fel a Vasudvardot ábrázoló részeket, és a Kaitoke regionális parkot állították be Völgyzugollyá. Hogy tkésítsék az ország újdonsült népszerségét, létrehozták a Gyrk ura turnét, melynek részeként számos franchise rajongó ellátogathat Új­-Zélandra, és részt vehet egy kalandban.

Salzburg (A muzsika hangja)


Ez a hely tényleg a leginkább méltó hely arra, ahol a zene a legteljesebben kivirágozhat. Igen, ez Mozart szülvárosa, de az ausztriai kisváros, Salzburg sokkal inkább arról híres napjainkban, hogy itt forgatták az egyik valaha volt leghíresebb musicalt, „A muzsika hangja” cím filmet. A film producerei a város legszebb helyeit használták arra, hogy a zene mellett a film hátteréül szolgáljon. A Mirabell Gardens és a szökkút a filmben szerepl helyek közül az egyik, mely ikonikussá vált, ahol Maria és a Von Trapp gyermekek énekelnek. Emellett persze számos kastély belsjét használták fel a Von Trapp ház felvételeihez. Mivel a film összes rajongója szeretné látni a felvételek helyszínét, ezért a turisták minden évben részt vehetnek az úgynevezett „A muzsika hangja” túrán, ahol csoportokban tekinthetik meg ezeket.

Forks, Washington (Alkonyat)


Azok számára, akik talán nem ismerik az „Alkonyat” filmeket, érdemes megemlíteni, hogy Forks egy Washington állambeli valódi város. És habár a mozifilmek Forks­ban játszódnak, valójában nem itt forgatták a filmet. Ennek ellenére, a rajongók imádnak ide jönni, mert a helyi terep valóban nagyon hasonlít a könyvek és filmek helyszínéhez. Forks valójában is egy apró város, ahol kevesebb, mint 4 ezer ember él, de köszönheten a filmek rendíthetetlen népszerségének, a városban évente több turista fordul meg, mint amennyien valójában itt élnek, mert látni szeretnék az erdket, a tengerpartot, a folyókat, és minden olyan helyet, ahol a filmbeli Edward Cullen megfordulhatott. Túracsoportokat egész évben indítanak, és több olyan ajándéküzlet is mködik, ahol Alkonyatos kiegészítket, és emléktárgyakat vásárolhatunk.

Rendhagy Dsquared sneaker
Ilyet még egész biztos, hogy nem láttál... A Dsquared legújabb kollekciójának talán legérdekesebb sneakere ez, mely a Raffaellónak hála már elérhet. A fekete brbl készült magasszárú cip alap esetben egy kicsit sem hivalkodó modell lenne. De nem az.

Idén sem lesz hiány új karórákból, errl a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissül cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzésébl kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissül cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.